Jogtévesztés közlekedési szabálysértésnél


anyamaci # 2008.07.30. 07:11

Özvegyasszony!

Nem tudok méltányosságról, de fellebbezni lehet, abban leírhatod az itt elmondottakat is, mármint, hogy soha nem volt még szabálysértésed, és kérheted, hogy enyhítse a bírság összegét.

Illetve kérhetsz részletfizetést is, de azért is kell fizetni, pontosan nem tudom mennyit, hogy engedélyezzék.

özvegyasszony # 2008.07.30. 06:48

Életemben először jelentettek fel!Szívességből elvittem valakit,s póruljártam.
Kapolcson történt,hogy tiltott helyen parkoltam.Beérve a faluba,láttam a sok autót az út szélén parkolni,s kb 15-20 méter után megfordultam,s leparkoltam két autó közé szabályos menetirányban.Mivel végig álltak ott autók,nem is gondoltam volna,hogy ott nem szabad megállni.Rövid séta után,autómhoz visszaérve már ott is volt a tapolcai rendőrség cédulája,feljelentés tiltott helyen parkolásért.
Soha eddig semmilyen szabályt nem sértettem meg,sőt szerintem én vagyok az egyetlen,aki minden szabályt,sebességkorlátozást betart! /kapok is érte eleget autóstársaimtól/.Tudomásom szerint 30 000 ft bírságra számíthatok.De mi lesz velem,hisz nem tudom kifizetni??? Minimálbérből egyedül nevelem gyermekem,nem tudom méltányosság létezik-e,hisz megélhetési gondjaim vannak.Ha valaki tudna segíteni,akár tanáccsal,vagy bármi módon,annak nagyon örülnék.Köszönöm

Egyjogász # 2008.06.24. 11:37

Ó, hát akkor Te is a "Kaszálón" álltál meg!
(Mint más autósoktól megtudtam, sokan már csak így hívják ezt a részt.)

35 évig a Városliget mellett laktam, de ma is gyakran járunk vissza, úgy hogy valóban jól ismerem minden pontját.

Tavaly sokszor mentünk ki hétvégeken rendezvényekre, az említett második alkalom után én már csak a környező utcákban álltam meg, mert tudtam mire számíthatok. (Érdekes módon korábbi években simán meg lehetett állni itt.)

A "Bországgyűlés" idején (egy borászati rendezvény a Vajdahunyad Vár környékén) is nagy kaszálás volt, pl. a borászok feliratos cégautóit is bírságolták. (Szerencsétlenek nem tudtak máshol megállni.)

Azért jó kaszáló hely ez, mert idegenforgalmi központ, mindíg jönnek újak, akik még nem tudják mi a "dörgés".

Azt nem értem, hogy a közterületesek miért nem figyelmeztetnek előbb, de más topicokat olvasva úgy látom, ez általános.

Én ezzel kapcsolatban tavaly már futottam egy kört, semmit nem értem el. (Ha kimennek a közterületesek, nem azért mennek ki, hogy utóbb elengedjék a bírságot.)

Télen voltunk kint utoljára, akkor nem volt autó az említett részen, nem is jöttek közterületesek, pedig egy fél napot ott parkoltam.

Na akkor úgy látom, nem változott a helyzet (pedig pl. ki lehetne ott alakítani egy szabályos parkolót, stb.), a Kaszáló megvan, működik, idén sem megyek oda megállni.

(A furgon oldalára rá volt írva, hogy "Fővárosi Közterület Felügyelet", ebből következtettem arra, hogy ezzel jöhettek a felügyelők.:)) )
Itt egyébként nem kettesével járnak, hanem csapatostul.

Egyébként nem akarok általánosítani, biztosan vannak nagyon rendes felügyelők is, akik nem csak a bírságra hajtanak, hanem először figyelmeztetnek a jogkövető magatartásra, nyilvánvalóan az én pechem, hogy én nem ezekkel szoktam találkozni.

benko laszlo # 2008.06.24. 11:04

Szia,

Pontosan ott történt és pont úgy ahogy leírtad !

Nem kis porszemként állok a nagy hatóssággal szemben, de a nagy fák illetve konkréten a ponyvás teherautó kökemény tények!!!

A szállító furgon valóban a közterületesekhez tartozik? Ezt honnan tudod? Vagy csak gondolod? A környéket mindenesetre jól ismered!!

Azt írtad hogy bizonyítani annak kell aki állít valamit. OK.

Én azt állítom, hogy ott állt a teherautó, de bizonyítani nem tudom.
A közterületfelügyelet nyilván azzal fog védekezni hogy nem állt ott semmi, de ezt ő sem tudja bizonyítani.
Ez patt helyzetnek tűnik. Miként döntene adott esetben a Bíró az ügyben? Az állítást vagy az ellenállítást fogadná el?


viktor

Egyjogász # 2008.06.24. 09:52

A Városligetben a Hermina úttal párhuzamosan van egy belső út, a Közlekedési Múzeumtól indul és a Széchényi Fürdő hátsó részéig tart. Ha a Közlekedési Múzeumtól elindulsz a Széchényi felé, ott van kint egy szép kör alakú fehér tábla piros szegéllyel.
(Azt senki nem tudja, hogy minek.) Azaz nincs megállni tilos, csak az adott részre nem lehet behajtani.
Hétköznap teljesen üres, de hétvégeken, különösen ha valamilyen rendezvény van, itt szoktak megállni, mint írtam, sokan a táblán belül.
Az adott hétvégén kifejezetten ezért vonulhattak ki a közterületesek (azaz nem véletlenül járt arra két ember), mivel - mint később észrevettem - két szállító furgonjuk is ott állt.
Azaz szerintem nagyon jól tudják, hogy itt hétvégenként ez van, aztán jönnek kaszálni.

Mint mondtam, a rendőrök annyival korrektebbek voltak, hogy megálltak a tábla vonalában, és szóltak, hogy itt se áthaladni, se megállni nem lehet, forduljak vissza.

Egyébként a táblát itt sem nagyon látni, mert szép nagy fák takarják.

Bizonyítani általában mindíg annak kell aki állít valamit, de ne úgy állj hozzá, hogy csak egy porszem vagy, mert akkor biztos beadarál a gépezet.

benko laszlo # 2008.06.24. 09:18

Hallo,

Milyen érdekes.... Az én büntetésem is a városligetben történt!

Én tudom hogy a közterületfelügyelet az egy hatóság, én pedig csak egy porszem vagyok, de....

Kit terhel ebben az esetben a bizonyítás? Aki állítja hogy ott volt a teherautó, vagy az ellenkezőjét aki kételkedik benne? Mit mond a jog?

Viktor


viktor

Egyjogász # 2008.06.24. 08:19

A 3.) pontban foglaltakat 100 %-ig aláírom, a Városligetben egyszer engem azért büntettek meg, mert a tábla vonalába 2 (kettő) centiméterrel belógott az autó lökhárítója. Ott is elbújtak a bokor mögé, és akkor jöttek elő, amikor elmentünk a kocsitól.
(ill. itt is kb. 200 autóst büntettek meg, mert a tábla előtti parkolóban elfér 30 autó, a tábla után pedig - ami teljesen értelmetlenül van ott - még vagy 350, DE OTT TILOS megállni.)

Nem vagyok rendőr, de azért ennél ők sokkal jobbak, mert pl. a következő héten ott állt két fiatal rendőr, és szóltak, hogy uram, ha itt áll meg, meg kell büntetnünk.

Szerintem írdd le az esetet és nyújtsd b, veszteni nem veszthetsz vele semmit (bár előre túl nagy reményeket se fűzz ahhoz, hogy méltányolni fogják a beadványodat.)

benko laszlo # 2008.06.24. 07:42

Bocs...

és én azért hajtottam be, mert nem láttam a táblát !


viktor

benko laszlo # 2008.06.24. 07:40

1.) A teherautó sofőr nem szabálytalankodott, mert nem a kereszteződésben állt meg hanem a kereszteződéstől kb. 80 m-re az út jobb oldalon szabályosan az utólsó lehetséges parkoló helyen. A teherautó előtt volt közvetlenül a behajtani tilos tábla, ezért nem hajtott be ő, és én azért nem hajtottam be mert nem láttam tőle a táblát.

2.) Mobiltelefonos fényképet azért nem csináltam a teherautóról, mert amikor behajtottam, nem tudtam (nem láttam) hogy tilosba hajtok be. Tehát engem,,átvert" eltakarta a ponyva.

3.) Egyébként többen behajtottak a tiltott útszakaszra. A közlekedési-felügyelet stílusa pedig az, hogy megvárják a bokorból hogy összegyüljön jónéhány autó a tiltott helyen, és amikor elmennek az emberek a kocsiktól ,,kaszálnak ezerrel"

Viktor


viktor

Egyjogász # 2008.06.24. 07:09

Hát leírni mindenképpen célszerű, csak azt nem értem, hogy a felügyelők nem látták a teherautót?
Az biztos, ha a teherautó úgy parkolt a kereszteződésnél, hogy a jelzőtáblát sem lehetett látni tőle, akkor szabálytalankodott.
Esetleg a felügyeletnél utánanézhetnek, hogy a teherautóst nem büntették-e meg.
Legalább egy mobiltelefonos felvételt készíthettél volna a teherautóról, mert ha a felügyeletnél nincs nyoma, hogy bírságolták volna, akkor - bizonyíték hiányában - vagy elhiszik amit állítasz, vagy nem.

benko laszlo # 2008.06.24. 07:01

Üdvözlöm,

Nemrég megbüntetett a közterület-flügyelet, mert egy olyan helyen parkoltam, ahová egy behajtani tilos táblás utcán hajtottam be. Tehát nem a parkolás miatt hanem a behajtani tilos tábla miatt találtam meg a szélvédőn a büntetőpapírt.

Amikor megtaláltam a kocsin a bírságot, visszasétáltam hogy megkeressem a behajtani tilos táblát. Meg is találtam, de emlékeztem hogy azért hajtottam, be mert pontosan előtte egy magas ponyvás teherautó eltakarta azt.

Kérdés, hogy ajánlott, tértivevényes levélben leírhatom-e az esetet ill. jogtévedésemre hivatkozva kérhetem-e a szabálysértés megszüntetését.

Kinek kell bizonyítani a magasponyvás teherautó meglétét ?? Nekem ?

Megjegyzés: térkamera sajnos nincs a környéken

Köszi a választ:

Viktor


viktor