Hibás szakértői vélemény - 329 / A gyanú :(


Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.13. 13:38

OFF
:)) Nem pókerozol eleget. Fold=eldobja a lapjait.
Na, majd ezután. :)
ON

guba # 2008.07.13. 11:48

Fold. :)

Biztos fantáziátlan vagyok, de nem jöttem rá, ez mit jelentsen!

Megkaptam, köszi, de még nem regisztráltam.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.13. 09:00

Fold. :)
OFF
Küldtem emilt a linkkel, ahol regisztrálhatsz. Megkaptad?
ON

guba # 2008.07.13. 07:24

Mivel a bíróság a védszakértőt nem köteles bevonni, ezért értékelhető akár szerecseként, ha mégis megteszi azt.

guba # 2008.07.13. 07:22

Én erre gondoltam, hogy te miről beszélsz azt nem tudom.

Be. 112. § (1) A terhelt és a védő közölheti az ügyésszel, illetőleg a bírósággal, hogy szakvéleményt kíván készíttetni, és benyújtani.
(2) A terhelt vagy a védő által szakvélemény készítésére felkért személy (gazdasági társaság, szakértői intézmény, szervezet, szakértői testület) szakértőként való bevonásáról a bíróság, illetőleg az ügyész határoz. A felkért szakértő - e minőségének elismerése után - önállóan szakértői vizsgálatot végezhet, a bírósági eljárásban a bíróság, illetőleg az ügyész által kirendelt szakértővel azonos jogok illetik meg, és kötelezettségek terhelik. A szakértők az általuk elvégezni kívánt szakértői vizsgálatról kölcsönösen értesítik egymást, az értesített szakértő a másik szakértő által végzett vizsgálaton jelen lehet.
(3) Ha a bíróság vagy az ügyész a felkért személy bevonását megtagadja, az elkészített vélemény az okiratra vonatkozó szabályok szerint használható fel.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.11. 14:40

Mondtam én, hogy ne vegye igénybe?!
Annyit jegyeztem meg, egyszer sem biztos, hogy szerencse, ha a bíróság elfogadja azt az indítványt.

Hogy pókeros hasonlattal éljek, az még nem szerencse, ha a kézbe bubi pároddal all inra emelsz, és valaki megadja. Akkor van szerencséd, ha az a két bubi a riveren is kitart.

guba # 2008.07.11. 13:31

Béla, te találkoztál már olyan terhelttel, aki egy rendelekzésre álló bizonyítékot, vagy védekezési eszközt azért nem használt fel, mert a bűnügyi költségeket mérlegelte? Én még nem.
Mintha azért nem mennél orvoshoz, mert drága a gyógyszer!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.10. 06:52

Ha helytad neki a bíróság, akkor szerencséd van

Nu, az egyszer sem biztos. Előfordulhat, hogy csak a megfizetendő bűnügyi költségeket növeli meg vele. Azt pedig én nem mondanám szerencsének. :)

guba # 2008.07.10. 06:24

Indítványozd ellenszakértő kirendelését. Ha helytad neki a bíróság, akkor szerencséd van, ha nem, akkor is megteheted még, hogy okirati bizonyíték gyanánt beterjesztve perrendszerűvé teszed.

kismukk # 2008.07.08. 23:27

És megvan a gyártó IRÁSOS nyilatkozata? hivatalos magyar forditással? amelyben állitja, hogy látta az általad vásárolt terméket és arról kijelenti hogy az nem az övé, hanem 3. gyártóé? stb.
Én érteni vélem, amit irsz, ha viszont már eljárás folyik szakértői vélemény alapján, akkor ellen-szakértőt kellene állitanod.

RZoltan # 2008.07.08. 15:45

Akkor lefordítom magyarra :)

Van egy régi termék, meg van egy új. A régire azt mondja a gyártó (akit megkárosítottam), hogy idézem "ha meg szeretnél építeni vagy vásárolni egy harmadik gyártó által gyártott a interfészt, semmi problémánk vele, azonban ne kérj technikai segítséget!"
A biztonság kedvéért meg is kérdeztem a cég alapítóját, aki azt mondta, hogy "egyáltalán nem illegális ilyen terméket vásárolni."

Ezek után miért jogsértés valóban megvennem?

kismukk # 2008.07.07. 11:24

Ők nem fognak keresni, neked kell találnod ellen-szakértőt, lehetőleg hatóságit.
Ajánlott fórumok: www.pcforum.hu, www.sg.hu és mások is vannak.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.07. 10:23

Kínai, a világ végéről történő szállítással ötödannyiba kerül mint a nálunk kapható legális - és nem hamisítvány? LOL

Ezeket az érveket majd add elő a bíróságon. Elősze szólok: nem fogják érteni - én sem értem -, ezért a szakértő véleményét fogják elfogadni, és az alapján hozzák meg az ítéletet.

RZoltan # 2008.07.07. 08:18

Sziasztok,

pár hónapja rendeltem az internetről egy autódiagnosztikai interfészt, összesen 20USD értékben. Azért vetemedtem ilyen gaztettre, mert idehaza négyszeres-ötszörös áron vesztegetik ugyanezt a cuccot. Hogy tisztán lássatok, ezt rendeltem: http://uiftech.com/productInfo.jsp?…
A vámon annak rendje-módja szerint fennakadt a cucc, mivel "felmerült a gyanú, hogy az előtalált szoftver illetve csatoló illegális hamisítvány"

A vámosok találtak a kábel mellett egy cd-t is, amin a lekérdező program shareware veziója volt. Sajnos a program sehogy sem adható tovább a felhasználói szerződés értelmében, így megáll a jogsértés vádja, csakhogy a drága kínai egy árva szóval sem említette, senem írta, a honlapon sincs fenn, hogy ad szoftvert is, így annak a megrendeléskor sem lehettem tudatában.

A vámosok felkértek egy szakértőt, aki véletlenül a program és az interfész hazai forgalmazója, aki képről megállapította, hogy a kábel és a szoftver "egészen bizonyosan illegális másolat és hamisítvány".
Hogy érteni lehessen miért nem állja meg a helyét a fenti állítás:

  1. a lekérdező program egy régebbi verziójához készült az én általam vásárolt interfész, amelyek megépítését egyébként a gyártó is támogatja (http://www.ross-tech.com/…m/faq_3.html#3.3), és tele van kapcsolási rajzzal az internet.
  2. a szakértő olyan feliratot emleget a kábelen, ami nincs is rajta, ha rajta lenne, akkor tényleg a jogsértő termék lenne...
  3. e-mailen megkerestem az eredeti gyártót (mármint akinek elvileg vagyoni hátrányt okoztam), ahol azt a választ kaptam, hogy igen, a régebbi verziókhoz való interfész szabadon megépíthető illetve árusítható
  4. pusztán ránézésből nem lehet megállapítani, hogy melyik verzióhoz készült a kábel, ahhoz szét kéne szedni. Ha van benne mikrokontroller, amiben az eredeti gyártó programja van beégetve, akkor jogsértés, de ebben sajnos nincs ilyen...

Természetesen a bűnjeleket 4000ft előtalálási értéken lefoglalták, engem meg feljelentettek.

A minap jött az idézésem, hogy BTK 329/A (1)-be ütköző vétség miatt gyanúsítottként kihallgatnak. Hogy érjem el, hogy keressenek egy olyan szakértőt, aki ért is a témához, és tényleg meg tudja állapítani, hogy nem hamis a termék?