okirathamisítás


Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.17. 12:02

Kénytelen vagy feljelentést tenni, különben ellened fognak nyomozni. Lehet, hogy akkor is, ha feljelentést teszel.

marlen # 2008.07.17. 11:39

A segítségeteket kérem, hátha jelentkezik valaki, akivel hasonló dolog esett meg, és bizonyíthatom az igazamat. Közel kilenc éve ugyannál a postánál, a Rákóczi út 70-72. sarkán lévőben fizetem be csekkjeimet. Soha nem volt gondom, egészen mostanáig, ugyanis a szolgáltatók mindegyike, kivétel nélkül visszajelezte, hogy csekkjeim nem érkeznek be, nincs pénz a számlán. Végigjártuk hát az összes szolgáltatót, hogy bemutassuk a befizetett csekkek igazolószelvényét. Ők elkezdték kerestetni a befizetéseket, hátha csak elkavarodtak. Hiába, nincsenek sehol. Kérésükre én is kerestettem a csekkeket a Magyar Posta Zrt.-nál, ahol kiderült, hogy a csekkjeinkre tett pecsét hamis, házilag eszkábált azaz feltételezhetően valaki elsikkasztja a pénzt ennél a hivatalnál. Végignéztem minden, a befizetések napján készült pénztári főkönyvet – sehol sem szerepel a nevem befizetőként, mintha nem is léteznék, mintha az elmúlt kilenc évben nem idejártam volna befizetni. Közben ismételten befizettünk minden követelést a szolgáltatóknál, azzal, ha meglesz a Postánál a pénz – ők azonnal jóváírják.
Az lenne a kérésem, hogy akinek van ötlete, hallott hasonló ügyről – kérem, jelentkezzen! Tegnap azzal is megfenyegettek, hogy okirathamisítás miatt indítanak ellenem eljárást - lehetséges ez??!!! Tegyek feljelentést vagy egyáltalán merre induljak el???Köszönöm előre is a segítséget!

Zoé # 2008.07.08. 14:36

A bank azokat az adatokat küldte el, amit irtam az előbb tehát a kézfizetőkezességi megállapodást, ahol volt az aláírásom (persze amin egyértelműen látható, hogy nem az enyém). Szóval a banknál nem kellett ezekszerint aláírni, mert gondolom akkor azt is küldték volna. Hozzáteszem, hogy ez elég könnyelműség a bank részéről, mivel elég nagy összegről van szó. Amikor én jelzálog hitellel vettem a lakás, akkor viszton még közjegyző előtt is alá kellett írnom, majdnem a halálos ítéletem is, pedig az csak 1,5 mFt-ról szólt, szóval nem értem ezeket a dolgokat. Közbe megkérdeztem a bankot most telefonon és azt mondták, ha a feljelentés alapján kapok egy grafológus által kiállított igazolást, hogy nem az enyém az aláírás,és ezt elküldöm nekik, tértivevényesen, akkor autómatikusan leveszik a kezességet rólam. Azért köszönöm válaszát

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.08. 14:20

No. És mit válaszolt a bank?

Zoé # 2008.07.08. 13:19

Nem tudom, én amikor kiderült, hogy kezes vagyok elvileg (kaptam egy felszólítást, hogy fizessek be 46.000 Ft-ot vagy az autót adjam át), akkor írtam a banknak egy levelet, hogy küldjék meg, hogy mi alapján vagyon én kezes. Egy autókereskedésnél csinálták azt az iratot az van ráírva, hogy "kézfizető kezesség megállapodás", és ott van az én aláírásom, mint kezes. Az ügyintéző és az én aláírásom van rajta. Meg adatok, amit bármikor megszerezhettek a családtagjaim, mert akkoriban (2006-os autóvásárlásról van szó, csak most derült ki) még tartottam velük a kapcsolatot, én is jártam hozzájuk és ők is hozzám, szóval nem nagy dolog volt az adataimhoz hozzá jutniuk, sőt még fénymásolóm is van és avval sem volt gondjuk. Nem vagyok hisztis egyáltalán, csak el vagyok keseredve az egész ügyön, hogy itt milyen törvények vannak, hogy az ügyvédek is csak akkor foglalkoznak az emberrel, ha látják, hogy nagy halat fogtak, akit leszedhetnek pénzzel.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.08. 13:04

Nem vagy egy kissé hisztérikus alkat? Egyik végletből a másikba esel. Előbb azt gondolod, hogy a puszta feljelentésre, dalolva elenged a bank a kötelemből; aztán mikor közlöm, hogy az nem valószínű, rögtön úgy érzed, hogy „akik ezt elkövették azok a nyerők”.
Ez sem igaz.
Hamisított aláírás alapján bizonyosan nem lehet sikeresen követelni tőled a helytállást. Az is igaz ugyanakkor, hogy nem kellene megvárni, amíg a bank esetleg mégis megpróbálja.

Közokiratba van foglalva az a szerződés?

Zoé # 2008.07.08. 12:39

nem vitatkozni szeretnék, de sajnos fogadtam egy ügyvédet, aki csak a pénzem vitte el és semmit sem segített, azt mondta, hogy írjak egy levelet a banknak és majd símán megy az ügy. Viszont én felhívtam egy másik ügyvédet is az teljesen mást mondott az azt mondta, hogy a rendőrségre kell mennem feljelentést tenni és azok, ha megállapítják, hogy nem az én írásom azt kell a banknak továbbítani. Szóval már nem tudom, hogy mit kell tennem, melyik ügyvédnek higgyek? Viszont én egyedül nevelem a gyermekem és szinte csak éldegélünk, ahogy sokan mások a mai világban és nem hiányzik egy 4,4 mFt-os autóhitelhez a kezesség, főleg, ha nem is én írtam alá a dokumentumokat. Nem tudok már kihez fordulni, azért kértem a segítséget. Nem tudom itt milyen törvények vannak ebbe az országba, de úgy érzem azok akik ezt elkövették azok a nyerők.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.08. 12:21

Rosszul tudod.
De valamit tisztázzunk: kérdezni szeretnél, vagy vitatkozni?

Zoé # 2008.07.08. 12:08

ha a rendőrségen a grafológus megállapítja, hogy nem én írtam alá, akkor avval bizonyítani tudom, hogy én nem vagyok kezes, mert kezességet, két tanuval és sajátkezű aláírással lehet csak vállalni én úgy tudom. És onnantól a banknak kell bizonyítania, hogy én kezes vagyok, ha van egy grafológus által kiállított szakvélemény és én azt jelzem a bank felé, akkor onnantól már a bank intézkedik tovább. Vagy nem jól tudom??

Kovács_Béla_Sándor # 2008.07.08. 11:22

Hmm. És szerinted a büntetőper az gyorsabb és egyszerűbb, mint a polgári? Mert hogy a bank a puszta feljelentés alapján nem mentesít a tartozás alól, az tutti.

Zoé # 2008.07.08. 08:59

Kérdésem a következő! Családon belül kezesség aláíráshamisítás történt (magánokirat), ha én feljelentést teszek a rendőrségen, mit kapnak az elkövetők? Illetve, ha én ezt a bankhoz beküldöm a kezességet megszüntetik-e. Az az igazság, hogy fogadtam ezügyben ügyvédet, de ő a legbonyolultabb módszert ajánlotta (polgári peres út), persze gondolom azért, hogy minél több pénzt kisajtoljon belőlem. Viszont hallottam, hogy ha feljelentést teszek ezügyben, és kiderül, hogy nem az enyém az aláírás, és azt bemutatom a bank felé, akkor én tiszta vagyok és nem követelhetnek semmit sem tőlem. Mi az igazság, tudna valaki segíten?