Lőfegyver, lőszer


Főlökött # 2008.07.20. 03:31

Tisztelettel

"szerintem a szabályozásban is hézag van. Pl ha én engedély kérnék készitésre akkor az elkészitett lőszert be kell vizsgáltatnom addig nem kapok engedélyt gyártásra. Ebből adódik, hogy bcs-t kell elkövetni ahhoz, hogy engedélyt kapjak?"

Engedély a megszerzésre ( illetékes boltban történő vásárlásra ), ( előírás szerinti ) tartásra vonatkozik és nem az előállításra ( töltőgép általi kreációra ). Előállításnak meg vannak a feltételei, akkor adják meg az engedélyt rá.
Lőpor beszerzése-gyártása-tárolása ( melyre ugye engedéllyel sem rendelkezünk ), gép bevizsgáltatása, telephely környezetének kialakítása-bevizsgáltatása, gyártott lőszer bevizsgálása, stb.
Emlékezzünk a nemrégiben történt balesetre, robbanásra. Nem oly egyszerű gyártani ( feltételeket megteremteni ) és ahhoz engedélyt szerezni. Sufniban, lakásban, sűrűn lakott helyeken és azok közelében ilyen engedélyt nem fognak kiadni. Ha jól tudom nemrégiben szigorították a feltételeket. A túlbiztosítás kötéséről már ne is beszéljünk.
Emlékezzünk a mosógépben gyártott robbanóanyagról, mellyel egy társasházrészt romba döntöttek. Az eljárást nem azért szüntették meg, mert az elkövető, túl sok vegyianyagot tett a ruha mellé 'véletlen', tévedésben volt, hanem az elkövető halála, mint megszüntető ok miatt. Közveszélyokozás-rongálás(mások ingatlanában) még nem is beszéltünk.

Véleményem szerint, bcs.-elkövetése esetén, nemhogy engedélyt nem kapnánk, még a meglévő is bevonásra kerülne.

--------------------
  • Lökött
tanfoglio # 2008.07.09. 19:29

Mondjuk elfogadom, ok.
Akkor ezek szerint mindegy, hogy van engedélyem tartani, megszerezni stb vagy nincs. Tehát ha egy engedéllyel nem rendelkező személy újratölt - ami a gépből kipottyan annak a tartására neki nincs engedélye -azt úgyanúgy büntetik mint akinek van tartási engedélye?

Én arra gondoltam, hogy a törvényalkotó a készitést azért bünteti mert akinek nincs egedélye és készit annak amit készit arra sincs engedélye...

Várom a véleményeteket, szerintem a szabályozásban is hézag van. Pl ha én engedély kérnék készitésre akkor az elkészitett lőszert be kell vizsgáltatnom addig nem kapok engedélyt gyártásra. Ebből adódik, hogy bcs-t kell elkövetni ahhoz, hogy engedélyt kapjak?
Szép estét
T,

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.09. 19:11

Készítésnek minősülhet,mert az így készített eszközt lőszerként lehet használni. A törvényi tényállás engedély nélkül előállít fordulata vonatkozhat rá.

tanfoglio # 2008.07.09. 18:51

Kedves Gábor és szabadgondolkodó,

Elnézést a rövid ismertetőért most hosszabbra fogom:

Az engedéllyel rendelkező személy egy 'Reloding machine' - újratöltő gépet vásárolt az interneten.( a gép megszerzése és tartása nem szbs,bcs)
Versenyeken és lőtereken a mások és saját maga által ellőtt, elhasznált hüvelyeket összegyűjtötte, megtisztitotta és a gép segitségével lőpor és csappantyú felhasználásával saját részére kb 600 db lőszert újratöltött és azoknak egy részét elhasználta,a többit tárolta.Amilyen kaliberű lőszereket újratöltött, tehát amilyen lőszer kipottyant a gépből arra rendelkezett engedéllyel.
Ami a kérdés, az engedéllyel rendelkező személy a lőszerek készitésére engedéllyel nem rendelkezett csak azok megszerzésére, tartására, kezelésére.
Az újratöltés az készités-e? Ha igen akkor a törvényalkotó ezt a készitést rendeli-e büntetni?

Figyelmetekbe ajánlok egy rendeletet
31/2006 (VI.1.) GKM 1.§ b)

Ha bármilyen kérdésetek van állok rendelkezésetekre..
Üdv
T,

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.09. 16:16

Ha minden az engedély keretei között történt akkor nem valósul meg bűncslekmény. A kérdésből nem derül ki, hogy az engedélyel rendelkező személy milyen cselekményt hajtott végre. Az újratölt szó mit jelent ebben az esetben ?
Ez a kérdés olyan mint az alábbi:
Valaki valahol, valamiért, valamit csinált. Milyen bűncselekményt követett el?

dr Zákányi Csaba # 2008.07.09. 16:14

Az mit jelent, hogy "újratölt"? Azt, hogy szerez egy ép lőszerhüvelyt, tesz bele valamennyi lőport és belehelyezi a projektilt?
Vagy azt, hogy kilövi a lőszert és ezután csöretölt ismét?

tanfoglio # 2008.07.09. 15:57

Tisztelt fórumozók jogalkalmazók,

Egy konkrét, saját ügyemben várnám véleményüket:
Az adott kaliberre vonatkozóan lőfegyver és lőszertartási engedéllyel rendelkező személy, sportlövő, rendőr, saját részre újratölt olyan lőszert amelyre engedélye van.
Milyen Bcs valósit meg és ha igen miért?

Válaszokat és hozzászólásokat köszönöm
T,