3 db internetes lehúzás kérdése


palika0201 # 2008.07.16. 10:04

???

palika0201 # 2008.07.13. 10:30

Kedves Fölökött!

Köszönöm szépen az eddigi infokat.
Amit még nem értek.
Az illető 3 embertől huzott le x összeget melyeknél egyiknél sem éri el a 20,000 ft-ot.
Ha ezek a károsultak nem egyszerre tesznek feljelentést hanem külön-külön (tehát még nem is ismerik egymást) abban az esetben elképzelhető, hogy mindegyik bejelentésre 1-1-1 szab sértést kap a srác?
Másik kérdésem, hogy arra van esély, hogy pl. az egyik bejelentőnél nem foglalkozik vele a rendőrség ahnem visszadobja?

Előre is köszönöm a válaszokat.

Főlökött # 2008.07.13. 04:23

Tisztelettel

Ne feledjük a minősítő körülményt, s ha bizonyítható, akkor máris nem szabsértésről beszélünk.

Csalás – Btk.318. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el.
(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha a csalás kisebb kárt okoz, vagy a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó csalást

  1. bűnszövetségben,
  2. közveszély színhelyén,

c) üzletszerűen,

Tehát a nyomozóhatóság a pénzintézeti megkeresés során lekéri a folyószámlamozgást, a tulajdonos adatait, az internetes eladást üzemeltető honlaptól lekéri a forgalmat, regisztrált felhasználó IP címét, adatait, s máris összeköthetőek a cselekmények. Hozzátenném, hogy a levelezési cím alapján, azon szerver szolgáltatója is megkereshető a Be. 71.§ alapján.
Amúgy megjegyezném, hogy az elkövető által felvett összeg felvételének helye szerint illetékes nyomozó hatóságnál kerül összeegyesítésre a három különálló ügy, s ott fogják a büntetőügy nyomozását végrehajtani.

Az elkövető simán beazonosítható, a lekért adatok alapján.

-------------------
  • Lökött
Akivalaki # 2008.07.12. 18:36

Szerintem ha tudja hogy honnan "sikerült" lehúzni, akkor sikerülhetne is visszatölteni! Ez lenne a legjobb megoldás! A lejtőn való elindulás a legkönnyebb, és ekkor még meg lehet állni, de ha lendületbe jön akkor egyre fogy az esély.

Ha ígért a pénzért valamit, amit nem teljesített egyáltalán akkor akár csalásért tehetnek feljelentést.

Traffic # 2008.07.12. 18:32

T. palika0201!

A 20.000.- forint elkövetési értéket meg nem haladó csalás: tulajdon elleni szabálysértés, ami 100.000.- forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
Nem lenne inkább célravezetőbb dolog a sértetteket kártalanítani, minthogy a szabálysértés miatt kiszabott pénbírságot befizetni?

palika0201 # 2008.07.12. 12:05

Szép napot mindenkinek!

Szeretném megkérdezni a következőt.
Egyik ismerösöm elkövetett egy hibát azal, hogy 3 különbözö személytől 10–15–19 ft-ot huzott le internetes eladásaival.
Annyit tudunk egyenlőre, hogy ezek az emberek nem ismerik egymást és hogy ezek az összegek szabálysértési ügyre vonatkoznak. Kérdésem az lenne, hogy ha ezek egyenként feljelentést tesznek akkor mekkora szabálysértési birságot szabhatnak ki rá? Ezt a hatóságok hogyan értelmezik? Gondolom nem bcs-ként mert nem közösen jelentik fel a srácot.
Egyetlen ismert dokumentum az a számlaszáma az illetőnek.
Kérném Önöket, hogy akik tudnak segitsenek.