Könnyű testi sértés – bírság


Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2008.07.25. 17:41

15. sz. irányelv

Traffic # 2008.07.25. 17:36

T. dr. Zákányi Csaba!

Igen, van esély rá. Orvosszakértői vélemény kimondhatja, hogy a súlyos sérülés létrejöhetett volna (szöges léc), de az ezért maradt el, mert a sértett védekezett (elfutott). Ha a sértett nem védekezik a támadás ellen, akkor a súlyos sérülések bizonyára bekövetkeznek.

dr Zákányi Csaba # 2008.07.25. 15:30

A leírtak alapján akár súlyos testi sértés kísérletével is megvádolhatják, nem?

ObudaFan # 2008.07.23. 19:37

Sokat ne várj tőle. Megrovás, vagy próbára bocsátás.

Takos # 2008.07.22. 15:36

Történet röviden:
A saját falamat fényképeztem (építési tervekhez kellett csatolnom), miközben a szomszédom megtámadt a saját kertemben a kerítés túloldaláról.

Mivel kezemben volt a fényképezőgép átkapcsoltam videó felvétel módra és rögzítettem az eseményeket.

A felvételen látható, hogy először megdob egy marék kavicsos homokkal, majd tovább szidalmaz, közelebb jön és hirtelen egy szöges fadarabot (1,5 hosszú 5-6 szöggel átütve) hozzám vág. Én közben szaladni kezdtem, de a háton talált (látlelet készült, 2x3 cm-es hámsérülés a gerinctől 4-5 centire.) Nagyjából sikerült rögzítenem, de egyértelmű a felvétel alapján. Majd megkérdeztem tőle miért csinálta ezt. Erre újból nekem támadt, de most egy vaslapát fém lapát részével (nyél nélkül). Ismét hátráltam, de már lendítette, hogy dobja felém. Mivel már kellő távolságba kerültem, ezért nem dobta el. A felvételen ez is látszik.

Kihívtam a rendőrséget, feljelentést tettem a felvételt átadtam. Készült látlelet is természetesen. A kapitányságon felvették még egyszer a jegyzőkönyvet és azt mondták majd értesítenek.

Kérdéseim:
Mivel könnyű testi sértés miatt eljárás indult a szomszéd hölgy (kb. 70 éves) ellen, mire számíthat?
Milyen birságra? Gondolom leültetni nem fogják… pénzbírság?
Ha ott maradok a kerítésnél (1-2 mp), és nem menekülök el, akkor sokkal súlyosabb sérülést szerzek. Ezt mérlegelni fogják? Akár a fejembe is vághatta volna a szögeket.
Tartok attól, hogy a rokonok a feljelentésem miatt esetleg, testi fenyítésben részesítenek majd, jobbik esetben megrongálják a kocsimat, amit nem tudok majd bizonyítani.

Ha átdob egy követ a kocsira, és maximum a követ tudom bemutatni mint bizonyítékot, tudok valamit tenni ellenük?

Ennyit találtam:
170. § (1) Aki más testi épségét vagy egészségét sérti, ha a sérülés vagy a betegség nyolc napon belül gyógyul, a könnyű testi sértés vétségét követi el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.

Köszönöm előre is a segítséget!