Csalás - Átvertek, mit tehetek?


guba # 2009.01.19. 15:47

Arról nem is beszélve, hogy azok is szóbajöhetnek tanúként, akik nem voltak jelen az adásvételnél, de akár közvetlenül, akár közveteve tudomással bírnak arról, hogy a kérdező a tvét a kötelezettől vásárolta.

guba # 2009.01.19. 15:43

Hülyeségek írkálása helyett javaslom tanulmányozásra a Ptk. hibás teljesítésre vonatkozó szakaszait.

Ha figyelmesen elolvasod a tényállást, akkor látod, hogy "vásároltunk", "hazavittük", stb. Tanú, vagy tanúk tehát volt, vagy lehettek. Én semmiféle hamis tanúról nem írtam, pusztán azt kivántam a kérdező tudomására hozni, hogy ha nem készült írásos szerződés, akkor is lehet még esélye: a tanúbizonyítás, ami akkor lehet sikeres, ha nem egy, hanem inkább több tanú is rendelketésre áll. Figyelemmel arra, hogy az eladónál is nyilván mindenki otthon volt.

Zólyomi Tamás # 2009.01.18. 21:32

Ha nem készült adásvételi szerződés, vagy ha készült, de nem lett belefoglalva az, hogy az eladó fél évnyi garanciát vállal rá, akkor szvsz. túl sok mindent nem lehet tenni.

"legyen néhány tanúd"

Nem hiszem, hogy valaki szívesen tanúskodna egy olyan adásvételről, aminél jelen sem volt. Főleg akkor nem, ha ismeri a hamis tanúzás következményeit...

guba # 2009.01.18. 20:21

Írásban, igazolhatóan közöld vele, hogy elállsz a szerződéstől, és nyolc napon belül követeled vissza a vételárat. Ha nem fizet, akkor fizetési meghagyás kibocsátását kérjed a bíróságtól, és legyen néhány tanúd, aki adott esetben hajlandó tanúsítani, hogy a tv-t a kötelezettől vásároltad, és ennyiért.

zöldfülű # 2009.01.18. 10:12

Szép jó napot mindenkinek!
Azért írom le a problémámat,hogy hátha valaki tud segíteni. Vásároltunk egy televíziót októberben félév garanciával magánszemélytől 40000 Ft-ért. Már ahogy hazavittük problémák voltak,csak amikor bemelegedett akkor lehetett a hangot ráadni,de még így is néha elment a hang. Vissza vittük,mivel garanciát vállalt érte. Először azt mondta semmi probléma meg lesz csináltatva.Kéthetente érdeklődtünk,eleinte hitegetett,később már a telefont sem vette fel, és azt mondta mehetünk ahova akarunk, a pénzt nem adja vissza,majd kész lesz egyszer a tv. Most január van mit tehetünk, kérem aki tud az segítsen.SOS!!!!
Köszönöm!

Akivalaki # 2008.10.26. 19:06

Írás vagy netán szerződésetek van erről? Ügy könnyebb!
A szóbeli szerződés is szerződés, annál is inkább mert a munkát elkezdte. Arra hogy nem a megfelő minőségben végezte el a hibás teljesítés és vagy a minőségi kifogás esete forog fent. Ha tudod hol lakik akkor egy tértivevényes ajánlottal kellene megkeresni, amiben felhívod a hiba kijavítására, vagy az előre kialkudott összegből árleszállítást kérhetsz. Annál is inkább mert az anyag költség elég tetemes lehet. Előfordulhat az az eset is amikor az anyag költsége több, így nem fedezi a munkabért, ebben az esetben még ő fizethetne hogy befejezhesse a munkát, lerakni és ez mellett felszedni, majd ismét lerakni, ez nem fér bele az eredeti egyezségbe. Szerintem erről van szó! Ezért nem jelentkezik. Keresd meg mindenképpen és bírd szóra vagy írásban adjon választ. Ha szóban beszéltek szerintem vedd fel a beszélgetést, térj ki a hibás teljesítésre, és arra, hogy nem folytatta a munkát, még jól jöhet.

banoka # 2008.10.19. 08:02

Nem tudom, hogy ide tartozik-e a kérdésem, de azért leírom.

Lakásfelújítás közepén állok, ismerősöm ajánlott egy burkoló szakembert. Megegyeztünk, elkezdte a munkát. A harmadik napon előlegként kért tőlem 30 ezer ft-ot, amit kifizettem, korábban megállapodtunk, hogy a munka végén lesz a teljes elszámolás és a számla.

a kb 20 nm lerakott burkolatnál megegyeztünk, hogy másnap takarítja ki a csempék közül a csemperagaszót. Ám nem jött vissza időben, és így a csemperagasztó már megkeményedett. Vésővel esett neki a fugák kitakarításának, ám ettől az összes csempe sarka és oldala lepattogzott. Én jeleztem, hogy ez nekem nem felel így meg, és megvettem újra a burkolatot, hogy rakja újra. Viszont a szakember nem jött vissza, hogy folytassa a munkát, telefonomat kinyomja, nem tudom elérni, sms-re nem válaszol stb.

Van -e valami módja, hogy ezek után visszakapjam tőle az előleget, hiszen nekem duplán kellett vennem burkolatot, csemperagasztót, késik emiatt a beköltözésem stb.

moby # 2008.09.16. 20:59

Ebben az esetben ún. összbüntetési ítéletet fog hozni az újabb ügyben döntő bíróság (hacsak nem egyesítik már előtte az ügyeket), ami azt jelenti, hogy az előző ítéletet is figyelembe véve egy olyan büntetést fog kiszabni, mintha a két bűncselekményt egy eljárásban bírálták volna el. Ez a legtöbbször azt jelenti, hogy a második, "összbüntetési" ítéletben kiszabott szankció némileg (nem sokkal) lesz súlyosabb, mint az első volt, tehát nem fog sokat "pluszban" kapni. De ez persze a kár megtérülése (illetve valószínűleg meg nem térülése) szempontjából mind irreleváns.

moby # 2008.09.14. 22:02

Igen, ha megtérítené az okozott kárt, az nyomatékos enyhítő körülmény lenne, amire így, hogy már korábban is elítélték csalás miatt (azaz jogilag ún. "különös visszaesőnek" számít, ha ez még nem túl régen volt), szóval akkor szüksége is lenne, mert ebben az esetben már fenyegetné őt a letöltendő (de persze továbbra is lehetséges az is, hogy megússza felfüggesztettel).

moby # 2008.09.14. 09:07

Sajnos, rossz hírem van. Végrehajtani csak az adós vagyonából vagy keresményéből (munkabér, nyugdíj stb.) lehet. Ha papíron semmije sincs, nem tudod a követelésed behajtani. Az ő cselekményének így értelemszerűen csak büntetőjogi következménye lehet, ami Téged nem igazán fog vigasztalni, mivel a pénzedhez nem fogsz tudni hozzájutni, sőt, könnyen lehet, hogy még letöltendő szabvesztet sem fog a bíróság kiszabni, csak felfügesztettet.

Főlökött # 2008.08.30. 08:31

Tisztelettel

Fizetési meghagyást a bíróságra, villám gyorsan, mivel aláírt-elismert tartozás áll fenn.
Utána behajtó.....

Nincs mire várni.....

--------------------
  • Lökött
poker # 2008.08.14. 12:43

Ha jól tudom, KFT volt. Ha felszámolásra is került... nincs az az isten, hogy ebből nekem pénz legyen, még per esetén sem, ha jól sejtem. :-((

Pjotr # 2008.08.14. 10:18

Igazuk volt a rendőröknek ez nem csalás.
A tartozást elismerte, ha nem fizet akkor mehetsz bíróságra.
Ha a termet bezárta, akkor elképzelhető, hogy az üzemeltető céget is felszámolta, ekkor sehogy nem fogod megkapnia pénzt.
Az is valószínű, hogy te nem ettől az embertől nyerted a pénzt, hanem egy cégtől valószínűleg egy kft-től.
Amit tehetsz beadsz egy fizetési meghagyást a bíróságra amit ha vitatnak, akkor per lesz belőle.

poker # 2008.08.14. 09:21

Szép Jó Napot Mindenkinek!

Történetem röviden a következő:

Egy miskolci játékteremben nyertem 250.000 ezer forintot, és a teremfelügyelő elismerte a nyereményt, aláírt egy papaírt, mely szerint tartoznak.
Ezt állítólag 24 órán belül mindig kifizetik, hiszen a szerencsejáték törvény is ezt írja elő, ha jól tudom.
Nos, ennek már hónapok óta meg kellett volna történnie.
Telefonon sikerült kb 20 alkalommal beszélnem főnökkel, de csak igérgetett mindig. Meguntam, feljelentést tettem ellene rendőrségen.
Már telefonon sem tudom elérni illetőt, a játéktermet is bezárta idő közben.
( Dacsai Lajos,Miskolctapolca, teszek a személyiségi jogaira)

A rendőrség csalás hiánya miatt elutasította feljelentésemet, mondván elismerték a tartozást, tehát nem csaltak... csak éppen nem fizetnek.
De kérdem én, ha a játékos bemegy, és játszik, 2 dolog történhet: nyer vagy veszít.
Úgy látszik, itt csak bukni lehetett, nyerni azt nem.
EZ NEM CSALÁS?
Emberek tudatos megtévesztése, hiszen kockáztatják pénzüket a nyerési lehetőség fejében... ami úgyszólván nem is létezik.
És a másik érdekesség... létezik egy szerencsejáték törvény, melynek bizonyos pontjait szerintem ezzel megszegték. De ez a magyar rendőrségnek kevés. Pedig a szerencsejáték bevételből milliárdok vannak abban a költségvetésben, amely a rendőség cehjét is állja.
A rendőrség azt írta, egyéb jogorvoslati lehetőségeket nem zárja ki.
Kérdésem az lenne, mit tehek, hogy nyereményemhez hozzájussak?

Köszönettel:
Poker