Rendszámcsere


hercseg # 2005.10.27. 16:56

szia Sücy!

holnap elküldöm emailben a választ.még egyszer köszi!

szia

Sücy # 2005.10.24. 12:48

Kedves Hercseg!
Szabad tudni, hogy milyen megoldást választottál, amivel sikerült megoldani?

hercseg # 2005.10.24. 12:38

szevasztok!

kedves Sücy!
köszönöm a hozzászólást, a rendelkezésemre álló rövid 21 nap alatt megoldotam az ügyet.még egyszer köszi!

elöd!
köszönöm a választ, erre volt leginkább szükségem :-))))!
ha majd hasonló szituba kerülsz kíváncsi leszek, mennyire leszel nyugodt......
érdemes lenne elmenned egy árverésre,akkor rájönnél,hogy a beírásod miért vicces .
persze ez is csak tipp!
azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy kérdésemre jogi választ vártam.úgy tűnik összetéveszted a fórumot valamivel:a chat nem ezen az oldalon található.ugyanis arról nem te írtál, hanem Sücy, hogy hogyan lehetne megoldani a problémát.
csak így tovább!

Sücy # 2005.10.18. 08:32

Nem hinném, hogy bűncselekményről van szó, inkább szabálysértésről, hiszen egy kötelezettség elmulasztásáról van szó.
Téged nem érhet hátrány, mivel jóhiszeműségedet tudod igazolni azzal, hogy időben elmentél átíratni a járgányt.
Viszont nem tudom, hogy miért ne állhatnál el a szerződéstől, hiszen a jármű mégsem tiszta, és gondolom, ez az adásvételibe bele van írva... (Vagy éppen azt is mondhatnám, hogy az adásvételibe nem csak a rendszámot kell beírni, hanem más adatokat is, és vagy a jármű adataival nem stimmel az adásvételi, vagy a forgalmival, tehát gyakorlatilag te nem is ezt az autót vetted meg, mert a leírása nem egyezik meg a hivatalossal.)

Egyetértek Előddel, ne legyen belőle feljelentés, egyszerűen egy tértivevényes levélben kötelezd a helyreállításra, és utána át tudod írni az autót. Vagy ketten elmentek, és rendezitek az egészet a megfelelő helyen.

elöd # 2005.10.17. 23:06

hercseg!
Tényleg a feljelentést tartod a legjobbnak????Milenne ha fehívnád az eladót,és tök normálisan megdumálnátok??
Talán nem azon kellene izgulnod hogy be lehet-e csukatni az ürgét,hanem azon hogy meg lehet-e oldani ugy,hogy senkinek ne legyen tragédia a dolog.
Persze ez csak tipp!

hercseg # 2005.09.27. 16:03

sziatok!

különös ügyben kérem segítségeteket!
elmondom a történetet, de előre bocsátom,nem biztos, hogy bűncselekményről van szó.előre is elnézést, ha nem az!

szóval: vettem 1 kocsit, amiről az eredetvizsgán derült ki, hogy a forgalmiban és a törzskönyvben szereplő motorszám nem egyezik meg az autóban lévő motor számával.viszont a motorszámot nem ütötték át, ez tehát "tiszta".a motor tipusazonos.
valószínűleg a kocsiban motort cseréltek, de ezt nem jelentették be az okmányirodán.
a kocsit 2003. 03. 25.-én vette az eladó a forgalmi szerint.ahhoz, hogy át tudja íratni eredetvizsgálatot kellett rajta végezni.ha az őt megelőző tulaj piszkálta a motorját, nem írták volna át, mert akkor bukott volna ki ez a dolog.az eredetvizsga lefolyását kamerával rögzítik és jó ideig tárolják, ez tehát hozzáférhető.
valószínű, hogy az eladó cserélte a motorját, de nem jelentette be.
az okmányirodán is nyoma kell hogy legyen a motornak, hiszen annak az eladója vélhetően bejelentette az eladást.

nos, a kérdéseim:

1. ez bűncselekmény?
Btk 277/A.§-ra gondolok, de nem biztos, hogy ez ilyen egyszerű, hiszen nem ütötték át a motorszámot.viszont szabálysértés szintjén az okmányirodát vagy a rendőrséget érdekelni fogja.

2. tegyek feljelentést?
arra gondoltam, hogy küldök az eladónak egy tértivevényesen ajánlott levelet, amelyben felszólítom, hogy jutassa el hozzám a motorcsere dokumentációját 15 napon belül.ha nem teszi feljelentem.

3.ha feljelentést teszek, akkor ellenem nem indítanak eljárást?
az eladónak annyit kell mondani, hogy fogalma nincs hogyan került bele a motor, utána bizonyíthatom, hogy nem én tettem bele.ez legalább olyan nehéz, mint bizonyítani azt, hogy az eladó szereltette bele.

az autót árverésen vettem, tehát a szerződéstől való elállás nem jöhet szóba. / nem követelhetem vissza az APEHtól a pénzt-szerintem./

előre is köszönöm a választ!

Dalma # 2003.11.16. 20:36

Sziasztok!

Nna már én is jobban képbe kerültem, mint eddig: tényleg volt vallomás a férjem részéről, de akkor még "azt mondták" a rendőrségen, hogy ügyészi megrovás, vagy vmi ilyesmi lesz, de úgy látszik az iratok alapján nem így döntött a bíróság. Az egészről azért nem tudtunk semmit, mert nem küldtek értesítést az iratismertetésről. Össze-vissza kevertek mindenféle címet (az iratok alapján), nem is értem, hogy végül hogy kaptuk meg a papírokat. Beszéltünk ügyvéddel, javasolta, hogy kérjünk tárgyalást és részletesebben meséljük el a dolgokat, mint ami az iratokban van. Hát egyelőre ennyi, folyt. köv. és mindenkinek aki hozzászólt, köszi a segítséget!

Nick Name # 2003.11.09. 17:08

Kedves Big Cat!

Én tényleg nem akarlak piszkálni, de azt hiszem megint nagyon gyorsan ítélkeztél. :)
Nyilvánvaló, hogy jogban járatlan fórumtársunk nem tudta pontosan leírni, de itt egy bírósági végzésről van szó! Mégpedig beismerő vallomás alapján, tárgyalás mellőzésével hozott végzésről (Be XXVI. fejezet). Erre utal pl. az az idézet, hogy fellebbezésnek helye nincs, de tárgyalás tartását lehet kérni.

Tehát nyilvánvalóan volt vádemelés az ügyáészség által, de mivel a Be 544.§-ában írt feltételek fennálltak, a bíróság rögtön döntést is hozott. A kérelem alapján tartott trágyaláson természetesen lehet védekezni, a bíróság mérsékelheti is a büntetést - ha az ügyész is kérte tárgyalás tartását, akkor növelheti is - de szerintem ez a 40 rugó nagyon méltányos.


Nick Name

the big cat # 2003.11.06. 17:56

Már nem azért, de itt valami nagy gebasz van.

A rendőrség mióta döntheti el, hogy történt-e bűncselekmény vagy sem? Én komolyna emlékszem valami olyasmire, hogy van egy Alkotmányunk, meg hogy joegrős bírósági ítélet nélkül mindenki ártatlannak minősül, tehát kizártnak tartom, hogy a rendőrség a Btk. alapján büntetést szabjon ki. Ha pedig büntetőeljárás indult ellennetek, akkor arról tudnotok kellett volna, az ügyészségnek kellett volna vádat emelni, és bírónak döntést hozni. nem beszélva arról, hogy valahol azt is olvastam, hogy ebben az országban mindenkinek joga van védekezéshez.

Ez a határozat, ha egyáltalán igazi, olyan törvénysértő, hogy ezért minimum repülnie kell mindenkinek aki részt vett benne.

Dalma # 2003.11.06. 09:51

Köszi,
a megválaszolatlanul maradt kérdéseim:

  1. betekinthetünk a nyomozati iratokba?
  2. fizessünk?
  3. mérsékelhető-e a büntetés, ha a végzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de tárgyalás tartását lehet kérni?
Law1 # 2003.11.06. 08:29

Nem mindegy, hogy bejelentés vagy feljelentés alapján jött ki a rendőrség. A bejelentésnél nem kell megadni személyes adatokat. Bejelentést bárhonnan tehetek, akár telefonfülkéből. A feljelentésnél mindenképpen felveszi a rendőrség a feljelentő személyes adatait, ellenben úgy tudom, hogy a feljelentő kérheti adatainak titkos kezelését.

Dalma # 2003.11.05. 15:45

Bocs,
mégegy kérdés: megtudhatjuk, hogy KI volt pontosan a bejelentő? Jogunk van betekinteni az ügyiratba (pl. rendőri jelentések)?

Dalma # 2003.11.05. 15:41

Law1, ( az előbbi válasznál még csak Leiterjakabot olvastam)
a kocsi nem ugyanolyan színű, csak típusú. Tényleg alkatrésznek vette. A rendőrség állítólag volt kint, csak mi nem voltunk itthon. A férjem is volt bent és azt mondták nincs semmi gond, cserélje vissza gyorsan. Erre meg ma jött ez a papír.

Dalma # 2003.11.05. 15:37

Húúú, köszi!
Nem gondoltam, hogy ez ennyire durva!
Akkor gondolom a legjobb, ha fizetünk, mert ez a 40 e Ft még elég jónak számít, ugye?
Vagy van esély még mérséklésre?? Érdemes próbálkozni?
Köszi,
Dalma

Law1 # 2003.11.05. 15:35

Egyértelmű, hogy férjed nem járt el szabályosan. Ellenben hogyan zajlott pontosan ez a feljelentés? Kijöttek a rendőrök vagy blindre kiküldték a végzést? Mert ilyen alapon bárki bármit állíthat és már hozza a postás a végzést. Tehát ha nem volt kint a rendőrség, jegyzőkönyv nem készült, akkor mindent tagadjatok és vegyétek le a rendszámtáblát. Ne fizessétek be a bírságot, mert elsősorban nekik kell bizonyítani, hogy tényleg rácsavarozta a rendszámtáblát. Ha esetleg megkérdezik, hogy miért vett ugyan olyan autót, akkor egyszerüen azt kell mondani, hogy az alkatrészek miatt. Az, hogy a szín egyezik egy hatalmas véletlen. Nem tudnak semmit csinálni, hisz jogszabály nem tíltja, hogy azonos színű autót vegyél.

Leiterjakab # 2003.11.05. 15:32

Az egyedi azonosító jel meghamisítása max. 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, büntetési minimum nincsen. A bűncselekmény a rendszám lecserélésével befejezetté válik, tehát nem számít, hogy ment-e az autóval vagy sem, legfeljebb a büntetés kiszabása körében enyhítő körülményként jöhet szóba.


Leiterjakab

Dalma # 2003.11.05. 15:02

Sziasztok, a következőkben szeretném segítségeteket kérni:
a férjemnek van 2 db ugyanolyan típusú régi autója. Mivel az egyik már roncs, a másikba átszerelt belőle pár dolgot, hogy legalább az működjön. Átcserélte a rendszámot is, de még nem ment vele egy métert sem. Az egyik szomszédunk azonnal feljelentett emiatt, ma jött meg a vádirat és a végzés, hogy fizessünk kb 40 e ft-ot.
Indoklásként a Btk 277/A § (1) bek a) pont - ját jelölik meg.

Lehet fellebbezni? Milyen büntetés a minimum? Tényleg bűncselekmény ez, még akkoris, ha nem ment az autóval???

Köszi a segítséget alőre is,
Dalma