Sárgán áthaladás


ksstomi # 2008.09.25. 11:02

hozzászólás törölve

SzTé # 2008.09.25. 08:46

Kedves Tamás!

Megdöbbentő minden sorod. Régebben természetes volt, hogy mindig egy rendőrhöz mentem kérdezni, ha gondom van. Két-három éve a Móricz Zs. körtérnél amikor egy bankfiókot kerestem, s megszólítottam egy rendőrt először hátranyúlt a gumibotjához és pökhendien és lekezelően végül nem válaszolt. Régebben azért voltak segítőkész rendőrök, de egyre ritkább. Lehet, hogy ennek a sok tüntetésen megsérült rendőr az oka, nem tudom. Tény, hogy már nem megyek oda egy rendőrhöz, hogy segítsen, mert nem bízom benne. Külföldön ez nincs így. Amikor a Heathrow repülőtéren megszólítottam egy igen marcona rendőrt, aki a gépfegyvere elsütőjén tartotta a kezét, az is mosolyogva válaszolt.

Igen, el lehet menni, de én inkább azt szeretném, ha azok mennének el innen, akik nem hajlandók az ország érdekében semmit sem tenni, akik gyűlölik a saját honfitársaikat, akik utálják a magyarokat.

A rendőrséget nagyon rendbe kellene szedni, de amíg a politikai vezetés olyan, amilyen, erre esély sincs.

Sajnálom, hogy a politikai ide is belekeveredett, de elég nehéz megkerülni ilyen esetben.

S üzenem azoknak a belügyi embereknek, akik esetleg olvassák ezt a fórumot, hogy talán el kellene gondolkodni a leírtakon, s azon, hogy Tamás nem mer mindent leírni, mert fél. Igen, 2008-ban Magyarországon már megint félnek az emberek.

ksstomi # 2008.09.25. 07:41

hozzászólás törölve

ksstomi # 2008.09.25. 07:37

hozzászólás törölve

Egyjogász # 2008.09.25. 05:45

Egy pályázat e tárgykörben:

Aki tud olyan valós, megtörtént esetről, amikor SZTÉ által leírthoz hasonló ügyben az egyik rendőr közölte a tanúvallomása során, hogy "igen az autósnak van igaza zöldön ment át, az őrmester úr rosszul emlékszik, biztos nem volt még piros a lámpa, csak éppen unatkoztunk és már régen bírságoltunk meg valakit, ezért állítottuk meg" az kérem ossza meg velünk.

Fődíj: a nyertes saját felelősségére háromszor átmehet pirosban a Kerepesi úton:)))

Egyjogász # 2008.09.25. 05:34

"Az utas ugye elfogult, tehát kizáródik a tanuskodásból., a rendőr meg rendőr – és majd' mindig neki van igaza… -, hát amikor ketten vannak!"

És ugye a rendőr az nem elfogult, amikor a másik rendőr állítását tanúsítja????

Ha az én feleségem tanúsítja a valóságnak megfelelően, hogy zöldön mentem át, ő elfogult, a rendőrök meg mindíg a valóságnak megfelelően, elfogulatlanul tanúskodnak.

E árgykörben javaslom olvasgass egy kicsit a 2006-os zavargások rendőri túlkapásaival kapcsolatos perekről.

Pl. a rendőr mindaddig amnéziában szenved, amíg első fokon el nem ítélik egy megbilincselt ember ujjainak eltöréséért, érdekes módon a másodfokú tárgyaláson kitisztul az emlékezete, és névvel beosztással megmondja hogy ki törte el az ember ujját. Persze most az tagad, akit megnevezett. (Lsd. még "vállald bátran tetteidet és következményit")
Szóval ez a rendőr most akkor hazudott, amikor elsőfokon nem tudta megmondani, hogy ki volt az ujjtörő, vagy akkor, amikor másodfokon - magát mentendő - megmondta?

SzTé # 2008.09.25. 04:16

Nem kellene szórakoznunk a rendőrökkel, meg nekik sem velünk. HA ez egy normális ország lenne, akkor nem a büntetés lenne a cél, hanem a megelőzés. A közlekedési morál megváltoztatása nem egyenlő a zéró toleranciával (ilyen hülye kifejezést is csak a rendőrség találhat ki). Az is meglepő, hogy tényleg mindenkinek az az érzése, hogy mi vagyunk a rendőrökért és nem fordítva. Jó lenne tudni, hogy a rendőr az a személy, aki a védelmemre van és nem az, aki jogszabályokkal fölém nő és akinek alá kell rendelnem magam.

Sajnos itt, nálunk semmi sem változik. A rendőrség pontosan ugyanolyan, mint ezelőtt 15-20 évvel a szocializmusban, ott megállt az idő. Talán még rosszabbak is. Mintha inkább csürhévé kezdenének válni és nem csapattá.

Szégyen ez a rendőrség, az egész ország szégyene.

Mikulás74 # 2008.09.24. 19:28

Üdv Mindenkinek!

Eléggé hasonló SzTé esete az enyémhez, engem 2 órája állítottak meg Gárdonynál egy vasúti átjárónál, hogy állítólag átmentem a piros jelzés ellenére a síneken...
Én marha, elismertem a szabálysértést, de az ember lányos zavarában egyedül nem nagyon tud gondolkodni, főleg olyan "emberkékkel" karöltve, akik 10000%-alékosan arra vannak berendezkedve, hogy kiszedjék az amúgy is csóró magyar ember maradék pénzét is.
A megnyugtató az, hogy olvasom, elvileg 300000Ft a büntetési tétel ennél a szabálysértésnél. Most meg már írhatok bármilyen fellebbezést az érkező büntetéssel szemben, nem tehetek semmit...pedig valamit biztos lehet...hézag mindenütt kell, hogy legyen :)
Csak kérdés, jó-e, ha szórakozunk a rendőrséggel... Egyszer egy gyalogosan a 6 sávos úton való áthaladást így sikerült felduzzasztanom 30 ezer Forintra, az intézkedő rendőr pedig megesküdött rá, 5 ezernél többre nem büntetnek meg. De annyi levelet írtam nekik, hogy bedühödtek...:) ez volt 1998-ban.
A vicc az egészben az, hogy visszamentem felvettem telefonnal videóra azt, ahogy működik a sorompó, és most utánanéztem, NEM!! felel meg a jogszabályoknak a sorompó működése! Amikor közöltem a rendőrrel, hogy elismerem a szabálysértést, mert ők biztos látták, én nem, akkor a másik rendőr alig láthatóan csóválta a fejét, hogy milyen bolond vagyok, aki egész végig úgy viselkedett, hogy idegesíti a kollégája intézkedése...
Ő volt a beosztott, a másik a főnöke lehetett, valami feljebbvaló.
Egyértelmű, hogy fehéren villogott a fénysorompó, de mivel ott 2 percenként jön mindig egy vonat, utána bárkit megállíthat evvel a dumával, és persze jött is egyből utánam...
Annyira egyértelmű ez az egész, de mit lehet tenni????
Azon gondolkodtam, szerzek egy kölcsönautót, és felveszem videóra az egészet....persze akkor meg személyiségi jogok megsértése, stb....

SzTé # 2008.09.24. 17:22

Kedves Tamás!

Sajnos az egész beszélgetés elvi, mert a helyszíni bírság ellen utólag nincs jogorvoslatnak helye, ha aláírtam. Így nem mehetek sehova sem.

Én már jártam úgy, hogy belém jöttek és a helyszínre kiérkező rendőr töltötte ki a baleseti bejelentőt, ahol meg lett jelölve hol történt az eset. Később 20.000 Ft-ra megbüntettek, mert kereszteződésben előztem. Holott a rajza is igazolta, hogy az eset a kereszteződés előtt történt és ráadásul a sávot el sem hagytam. Amit viszont megtettem: elmentem úgy haza, hogy a balesetet okozó és férje még ott maradt a rendőrökkel. Csodák csodája a kapitányságra már úgy adták le a jelentést, hogy a rajzot a kereszteződésbe rajzolták, s az én autóm a másik sávba került át. Érdekes eset. Az el nem követett esetért sajnos be kellett fizetnem a büntetést.

Amíg vártunk a rendőrre, jött egy nyugdíjas ügyvéd, aki megtanított az aranyigazságra, ha már kijön a rendőr, akkor mind a kettőt meg fogják büntetni. Manapság az egészségügyi dobozzal szórakoznak, izzókészlettel stb. de valamibe belekötnek. Egyik ismerős ismerősének a férje rendőr, ő mesélte régebben állítólag, hogy előírják hány büntetést kell kiróniuk. Nem tudom, ez nekem nehezen hihető, de gyanítom, hogy valamilyen szinten pszichológiai eset az az ember, aki élvezi, ha másokat hamis ürüggyel megbüntethet. Még rágondolni is rossz, hogy hatalmat adnak egy ilyen ember a kezébe. Amúgy a másik rendőr egy nagyon fiatal ember volt és remekül szórakozott rajtam, jókat nevetett végig. Ők, akik záróvonalon jöttek át büntettek meg engem. Még nem láttam olyan rendőrautót, amelyik betartotta volna a sebességkorlátozást, ha én nem mentem gyorsan, szabályosan rám tapadt és lökött le az útról. Borzasztóan szabálytalanok a rendőrök és ezzel a negatív példával együtt tanítgatják az embereket. Nem vagyok én szent, ritkán megyek 50-nel, de nem is szoktam 6-8 km-nél töbet túllépni a sebességet, mindig indexelek, átengedem a gyalogost, ha tudok, megállok a sárgánál, de futottam már bele pirosba, szabálytalankodtam többször. De ezekről mindig tudom, hogy nem kellett volna. Most szabályos voltam, a rendőr nem. De én fizetek, ők meg röhögtek rajtam.

Nem hiszem, hogy a rendőrség eléggé megtépázott hírnevének jót tesznek ezek a rendőrök, de lehet, hogy ez közülük senkit sem érdekel.

ksstomi # 2008.09.24. 16:46

hozzászólás törölve

ksstomi # 2008.09.24. 16:45

hozzászólás törölve

monalisa1 # 2008.09.24. 13:29

Az utas ugye elfogult, tehát kizáródik a tanuskodásból., a rendőr meg rendőr - és majd' mindig neki van igaza... -, hát amikor ketten vannak!

Peched volt azzal a sárgával, meg a rendőrökkel.

Monalisa
laikus hozzászóló

SzTé # 2008.09.24. 13:12

Kedves ObudaFan!

Érdekes amit írsz, de - bevallom - nem tudom elképzelni mivel tudná a rendőr bizonyítani, hogy én pirosban mentem át. Elárulnád? Két rendőr állt szemben két polgári személlyel. Illetve az egyik utas volt.

ObudaFan # 2008.09.24. 12:23

Mondjuk, fényképet hiába követeltél volna akkor is, ha a helyszínit nem fogadod el. Szabálysértési eljárásban sem csak fényképpel lehet bizonyítani.

SzTé # 2008.09.24. 04:05

Igen, értem, én is így gondoltam. Amikor hazaértem, elolvastam a papír hátulját és megdöbbentett az, hogy nem élhetek jogorvoslattal, azt hiszem nem kérhetek fényképet sem, mert akkor kiderülne, hogy a rendőr nem tudja bizonyítani azt, hogy én kihágást követtem és ez bonyodalmakat okozhatna. Ez a helyszíni bírság törvény egyértelműen a rendőrséget védi és felmenti őket a hibás büntetés következményei alól, szabad kezet kapnak és vissza is él(het)nek vele.

Tudomásul veszem, hogy a hazámban egy rendőrrel szemben másodrendű állampolgár vagyok :(

Ja, azt is mondta a rendetlenség őre, hogy 4 pontot levonnak majd tőlem, mert szerintük az a lámpa piros volt.

Gratulálok Magyarország, így tovább!

Egyjogász # 2008.09.23. 22:48

"létezhet-e ilyen egy demokráciában, hogy a rendőr szava döntő és az én szavam meg feleségemé nem számít?"

Elvileg nem, a gyakorlatban már többször találkoztam hasonlóval...

moby # 2008.09.23. 20:09

Most már semmit sem tehetsz. Ha egyszer elismerted (bevallottad), akkor nincs jogorvoslat. A szabálysértési törvény elég egyértelműen fogalmaz (135. § (2)): "Ha az elkövető a helyszíni bírság kiszabását - a jogkövetkezményekről szóló tájékoztatás után - tudomásul veszi, a bírságolás ellen jogorvoslatnak helye nincs."

SzTé # 2008.09.23. 18:41

Mondhatnám már mindegy, megtörtént, de azért szeretném megkérdezni, mert bosszant ami történt.

A mai napon Fóton egy lámpához érve sárgára váltott én kicsit a gázra léptem és átmentem rajta. A szemben levő oldalról egy rendőrautó kanyarodott utánam megkülönböztető jelzés nélkül átkanyarodtak a záróvonalon és utánunk jöttek. Azt állították a Dunakeszi Kapitányság emberei, hogy piroson mentünk át. Ketten voltak, mi feleségemmel szintén ketten, de ők azt mondták a feleségem nem számít. Fényképet nem mutattak, nem is készülhetett, mert sötétedett és láttam volna a vakut. Fenyegetően azt mondták, hogy ha nem fogadom el a helyszíni bírságot, feljelentenek és az már 40-50.000 Ft. Nem vagyok tisztában azzal mi történt volna, de aláírtam a helyszíni bírságról a papírt. Olyan zavarban voltam, hogy nem találtam a jogosítványomat sem, mert a régit lecserélték újra, de elfelejtettem és a régi rózsaszínűt kerestem mindenütt, azt hittem otthon maradt. Erre persze a bírságot is megemelték 10.000 Ft-ra, ez nyilván az én hibám.

Az a kérdésem, hogy létezhet-e ilyen egy demokráciában, hogy a rendőr szava döntő és az én szavam meg feleségemé nem számít? Attól tartok, jól átvertek, de kérhetem-e ilyenkor utólag a fényképet, mert most is állítom, hogy sárgán mentem át és nem piroson, azért hülye nem vagyok. Azt tudom, hogy az aláírással jogorvoslatnak nincs helye, de tényleg nincs? El kell tűrnöm, hogy el nem követett szabálysértés miatt csak azért büntetnek meg mert két rendőr ezt állítja? Ilyen alapon megbüntethetnek akkor is, ha zöldön megyek át, ha ketten állítják.

Bocs, hogy ilyen dolgokkal jövök, de jól felmérgesítettek és hát utálom az igazságtalan büntetést, már nem először volt benne részem.