Parkolási bírság - jogos?


freizeit # 2009.08.02. 21:48

Egy Szlovákiai ismerősünk pénteken Budapesten parkolt. Megvették a parkolójegyet 3 órára, ám eltévedtek és fél órát késtek. Már két mikuláscsomag várta őket. Mivel őg egyáltalán nem tudnak magyarul, nem értették, mit kaptak, azt hitték, valaki adományokat gyűjt. A parkolóautomatákon ugyanis angolul csak az van kiírva, hogy a szabálysértőknek kerékbilincs vagy elvontatás a jutalma. Tőlünk tudták meg, hogy büntetést kaptak. A kérdéseim:

  1. Jogos-e a két büntetőcédula, 1120 Ft-os fizetett parkolás után túllépés miatt az egyik büntetés 4125 Ft, a másik 3750 Ft.
  2. Mivel pénteken 18.00 után értek vissza a parkolóhoz, rögtön hazaindultak. Nem határ mellett laknak, úgyhogy a mellékelt utalványon nem tudják befizetni az összeget, a külföldi átutalás 2-3 napig tart, leghamarabb holnap utalhatnak (hétfő), kifutnak az 5 napos határidőből. Mit lehet ilyenkor tenni?
  3. Velük együtt utazott még egy család Szlovákiából, mellettük parkolt, ugyanaddig vettek parkolójegyet, ők is késtek, de őket nem, várta mikuláscsomag. Honnan tudhatják, nem büntették-e meg őket is?
  4. Hol lehetne utánanézni a legújabb parkolási szabályoknak?
  5. Van rá esély, hogy elkerüljék valahogy a büntetés kifizetését?

Ha lehet, gyors választ kérnék, mert a határidő sürget. Köszönöm, Anna.

Akivalaki # 2008.10.26. 20:07

A mikuláscsomagot hova kézbesítik?? A szélvédőre!!! Őrizetlenül a nyílt utcán!
Minden kétséget kizárólag a parkolási társaság a kézbesítés érdekében megtett mindent, arra mézve, hogy azt a mikulás csomagot TE meg is kapd????
Minden kétséget kzárólag ha a szélvédőre tesznek valamit az ott is marad???? Mint mondjuk egy 10 ezres??? Vagy egy levél?? :-) A szél is fúj, a gyerekek is gyűjtenek papírt, a hajléktalanok is ezzel gyújtanak be a bozót alatt... :-))
MIVEL bizonyítják hogy MEGKAPTAD???? SEMMIVEL!!!!
Mutatnak biztos képeket ídővel ráírva. Mond azt hogy TE látsz egy képet és rajta EGY időt!!! A képen szereplő idő HITELESSÉGÉT kéred bizonyítani tőlük!! Az hohy "reggel az elemcserénél be lett állítva" vagy az informatikusuk igazolja, hogy be lett állítva " az semmi!

http://www.muszeroldal.hu/…esugyitv.php

1991. évi XLV. törvény*

a mérésügyről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 127/1991. (X. 9.) Korm. rendelettel

III. fejezet

Joghatással járó mérés és eszközei

Tv. 6. § (1) Joghatással jár a mérés, ha annak eredménye az állampolgárok és/vagy jogi személyek jogát vagy jogi érdekeit érinti, különösen, ha a mérési eredményt mennyiség és/vagy minőség tanúsítására - a szolgáltatás és ellenszolgáltatás mértékének megállapítására - vagy hatósági ellenőrzésre és bizonyításra használják fel; továbbá az élet- és egészségvédelem, a környezetvédelem és a vagyonvédelem területén.

(2) Joghatással járó mérést a mérési feladat elvégzésére alkalmas hiteles mérőeszközzel vagy használati etalonnal ellenőrzött mérőeszközzel kell végezni. STB...

Mutassanak egy HITELES fényképezőgépet ahol az IDŐt NEM lehet változtatni!!!
Minden kétséget kizárólag NEM tudják bizonyítani hogy abban az IDŐBEN történt a fényképezés ami rajta is van! Aki ezt tudja bizonyítan azt szívesen meghallgatom!

Akivalaki # 2008.10.26. 19:50

Dinnye!
Az üzembentartó az apukád volt?
A postai számlák azt bizonyítják, hogy feladtak levelet és azt kifizették. Azt egy tértivevényessel lehet igazolni , hogy át is vetted! hogy mit vettél át ha átvettél valamit??? Azt hogy bizonyítják hogy mi volt benne??? Becsszó benne volt??? :-)
ennyi erővel egy üres borítékot is feladhatnak!
Azt bizonyítsák be, hogy TE vetted át! DE mit is?? Az alapkiindulási szempontból a mikulás csomag a döntő! AZT kell bizonyítaniuk hogy TE átvetted, mivel ennek az esetleges be nem fizetése fogja a jogkövetkezményeket maga után vonni!! Amit most akarnak érvényesíteni. TE gondolom nem tudsz ezekről az esetekről! Bizonyítsák ők be, hogy TE vetted át a csomagot! Ha nincs OK nem lehet okozat!!!
Kérheted ezen felül a bíróságtól a fényképek idő beli HITELESségének a bizonyítását. Nézz körül amott az autós részben a centrumnál és a parkolásnál!

dinnye7 # 2008.10.26. 19:20

2005. évi parkolási ügyben
most 1 hónapja kaptam fizetési meghagyást,
amelyet a bíróságon megkifogásoltam.
Pécsett a Pécsi Városi Vagyonkezelő behajtási övezetében készültek fényképek 2005. éves dátummal.
Mennyi ideig behajthatóak ezek a dolgok?
Akkoriban a nevemen lévő autót édesapám használta, de sajnos ő 2006-ben meghalt.?
Jogszerű e a követelés?
Tömeges postai számlákat csatoltak a fizetési meghagyáshoz, mellyel bizonyítani akarták, hogy több felszólítást is kiküldtek.
De apám sem akkor sem utána nem kapott ott csomagot vagy cetlit sem, illetve felszólító leveleket sem.
Kérem aki tud segítsen 30-án lesz a tárgyalás!
Köszönöm szépen.
dinnye

ObudaFan # 2008.10.02. 09:54

Hogy mikor nyújtották be a - valószínűleg nem keresetlevelet, hanem - fizetési meghagyást, az látszik magán az okirstot, ugyanis rajta van a bíróság érkeztető bélyegzője. Az egyéves határidő egyébként nem elévülési, hanem eljárási jellegű jogvesztő határidő.

Velence72 # 2008.10.02. 06:55

Köszi szépen, én is így értelmeztem. De azt, hogy mikor nyújtották be a keresetlevelet a bíróságra, gondolom, azt fehér ember sose tudja meg...:(

Egyébként tavaly aug-ban történt a parkolás, de a mi barátunk (kollégánk) csak tegnap vette kézhez az első (!?) ezzel kapcsolatos levelet, ami már rögtön bíróságtól jött! Itt ugye már eltelt az egy év... Igazságtalanság...

prodigus # 2008.10.02. 06:27

Ha a keresetlevél benyújtása a(z állítólagos) tilosban parkolástól számított egy éven belül történt, akkor az elévülés megszakad, vagyis onnantól kezdve az egyéves elévülési idő számítása újból kezdődik. (Ugyanezt okozza az adósnak küldött minden írásbeli felszólítás is arra, hogy fizessen.)

Velence72 # 2008.10.01. 22:10

Sziasztok!

Tudna valaki tanácsot adni az alábbi ügyben?

Egy barátunk kapott a Bíróságtól parkolási behajtási értesítőt. Az ominózus parkolás 2007. augusztusában volt. (Ő mobilon fizeti mindig a parkolását...tehát ha ott volt, akkor ezt is azzal fizette).

A bírósági levélben az áll, hogy már felszólították, amire nem reagált, így most a Bíróság követel tőle x összeget plusz a kamatait. (Megjegyzem, nem vett át felszólítást, nem kapott semmit, most hallott először az ügyről ebből a levélből!)

Kérdésem: Egy éven túli benyújtás után a Bíróság nem foglalkozik már parkolási ügyekkel. Jól tudom? De mitől számítva egy év? A tavaly augusztusi nap óta (mikor parkolt?), vagy pedig amikor a parkolótársaság benyújtotta a Bíróságnak a keresetet? Sehol nem találok egyértelmű leírást erre vonatkozólag.

Köszi, ha valaki tudja az igazságot, és meg is ossza velem!