Vagyonelkobzással kapcsolatos kérdések.


niamano # 2009.03.09. 11:17

Sziasztok!

Adott egy Bt. akik megvesznek hitelre egy autót, amire a forgalmazónak opciós vételi joga van.

A Bt. vagyonát -benne az autót is - biztosítási intézkedés keretében lefoglalták. A Bt. nem fizette az autó törlesztést sem, így a finanszírozó él(ne) opciós vételi jogával.

Az ügyészségtől kapott levél szerint: ha él jogával, akkor a vételárat (ami nem fedezi a hitel teljes összegét, mint általában, tehát beszámítása után is tartozik még neki a Bt. ) a finanszírozónak át kell utalnia a megfelelő letéti számlára -ekkor a járművet kiadják. Enélkül nem adják ki az autót.

A finanszírozó eljárása, hogy opciós vételi joggal visszaveszi az autót, majd továbbadja és a befolyt vételárat levonja az adós tartozásából..

Szerintetek hogy lehetne itt eljárni? Hiszen az autó ugyan az adós tulajdona, de az azt terhelő hitel miatt a hitelező esik el a fedezetétől, ha az autót vagyonelkobzás során elveszi az állam. Be lehet kapcsolódni az eljárásba ilyenkor mint hitelező, vagy hogy működik?
Köszi!
nia

cammel # 2008.12.09. 20:15

Üdv!

Nekem is vagyonelkobzással kapcsolatos kérdésem van.
900 ezer ft-ot kellene az államnak fizetnem, viszont ennyi pénzem nincs, gépészmérnökként viszont fejlesztettem 4 éve egy LOTTO szimulátor programot, amit pár embernek eladtam, illetve a forrása az én tulajdonom. Fizethetek az államnak pénz helyett mással, mint pl. szoftver tulajdonjoggal/tanulmánnyal/művészeti alkotással? Le van ez valahol szabályozva?

Üdv: Cammel

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.04. 10:55

Az is végrehajtási cselekmény.

nakedswine # 2008.10.04. 10:50

Még egy kérdés: az , hogy a végrehajtó kiküldi a levelét a munkáltatómnak az végrehajtási cselekménynek számít? Vagy csak az, ha már utal is?

prodigus # 2008.10.04. 10:31

Öt év alatt ugyan elévül ez is, de bármely végrehajtási cselekmény megszakítja az elévülést (és a megszakadást követően az elévülési idő újból kezdődik). Nem tudsz mit tenni: keresni kell egy olyan munkáltatót, aki nem viseltetik előítélettel (talán a legjobb, ha az állásinterjún előre közlöd ezt a tény - az őszinteséget sokan értékelik és a javadra írják). Kétségtelen, hogy ez már nem jogi tanács, de jogilag a kör bezárult.

nakedswine # 2008.10.04. 08:15

Na ez remek. Van egy olyan érzésem, hogy itt nem is a pénz visszafizetése a fontos, hanem az ember ellehetetlenítése.

Az elévülésről tudsz mondani valamit?
Elévül egyáltalán?

prodigus # 2008.10.03. 15:12

A jogcím maradni fog.

nakedswine # 2008.10.03. 13:36

A bankszámlám mínuszban van, ingóságom és ingatlanom nincs. Ja nem is lenne probléma a letíltás, csak a végrehajtó ráírta a végrehajtási lapra, hogy "vagyonelkobzás", ez a probléma, a munkáltató azért nem hülye, tudja, hogy ezek szerint valamilyen bcs-t követtem el. És magam ellen beszélek, de így teljesen érthető ,hogy kirúgja az embert. ha a végrehajtó a jogcímet nem írná rá a papírra, akkor nem lenne semmilyen problémám. Vagy ezt kérhetem tőle, hogy lehetőleg olyan levelet küldjön a munkáltatómnak, amin nem szerepel a varázsszó?

prodigus # 2008.10.03. 13:05

Foglalhat bankszámláról is, meg vezethet ingó- és ingatlan-végrehajtást is. Mindegyik rosszabb opció, mint a közvetlen bírósági letiltás. Fizethetsz is (kp, átutalás), de amíg van tartozásod, addig a közvetlen letiltás működni fog. (Rossz munkáltatót fogtál ki, a legtöbbüknek ugyanis mindegy, hogy hova utalják azt a pénzt, amit te keresel meg.)

nakedswine # 2008.10.03. 08:22

Én megkerestem a behajtót, mondtam, hogy én utalnék havonta, adjon csekket, de azt mondta, hogy ennek nem ez a módja, ő csak a jövedelmemből vonhat le, illetve foglalhat (de nincs mit). Tényleg ez így működik?

Egyébként nem behajtó cég, hanem önálló bírósági végrehajtó.

Rolcsiboy # 2008.10.03. 07:28

Én kezdeményeznék megegyezést a behajtó céggel, ahol nem a munkáltató-t adod meg, mint "törlesztő", hanem a bankodnak leadott megbízási szerződés-t (ha ezt elfogadja egyáltalán a behajtó).
Ezzel a munkáltatód nem fog tudni a "terhedről", tehát nem áll fenn a veszély a "kirúgásra".

Mindenképp meg kellene egyezned a behajtóval (akár személyesen is megbeszélni a problémádat), különben mindig "ilyen" problémákba ütközhetsz, mivel joga van a lentiekhez.

nakedswine # 2008.10.03. 06:22

A volt munkáltatóm emiatt mondta fel velem a munkaviszonyt közös megegyezéssel. Tudom ez érdekesen hangzik ,de azt mondták fel is mondhatnak, hiszen leépítés van a cégnél,tehát meg tudják indokolni a felmondásomat váljunk meg inkább közös megegyezéssel, ez mindkettőnknek jobb.

Szerencsére 1 héten belül találtam másik munkahelyet, de itt meg próbaidőn vagyok, ha megkapják a végrehajtótól a felszólítást garantáltan kivágnak. És ez a problémám kb. minimálbért keresek, miért nem fizethetek én közvetlenül a végrehajtónak, miért kell a munkáltatóimat csesztetni, ha emiatt mindig kirúgnak, talán soha nem tudom teljesíteni a követelésüket, magamtól meg igaz sokára, de talán 5-6 év alatt vissza tudnám fizetni az összeget.

Nem tehetek panaszt a végrehajtó illogikus módszere miatt a főnökeinél?

prodigus # 2008.10.02. 21:25

Igen. Elkérheti az APEH-től a rád vonatkozó adatokat, illetve ugyanezt a bankoktól is. (Az meg egy külön szála az ügynek, hogy pusztán emiatt a munkáltatódnak, hacsak nem valamilyen speciális állami szervről van szó, nem is volt joga felmondani. Ami ugyanakkor nem garancia arra, hogy be is tudnád bizonyítani, hogy emiatt rúgott ki, és nem amiatt, ami ürügyet ehhez kitalált.) Még egy megjegyzés: ha valóban csak havi húszezerről van szó, lehet, hogy jobb nem kekeckedni, mert a havi behajtandó összeget, ha azt a fizetésed nagysága egyébként engedi, lehet emelni is, és ha veszélyeztetve látják a kielégítést, ez ösztönzés lehet arra, hogy minél gyorsabban hajtsák majd be ezt az 1,8 M-t tőled (értsd: nagyobb havi összegeket tiltsanak le a fizetésedből).

nakedswine # 2008.10.02. 20:23

Igen ezt tudom. A probléma csak az, hogy a volt munkáltatóm egyáltalán nem utalt a végrehajtónak. Amint megkapták a papírt a végrehajtótól kirúgtak. Tehát olyan elbocsájtó papírokat kaptam tőlük, amiken nem szerepel, hogy végrehajtás van folyamatban ellenem.
A bíróságon megadtam a munkahelyem adatait, gondolom így talált meg a végrehajtó. De most , hogyan fog? Megnézi, hogy ki fizeti utánam a járulékokat?

prodigus # 2008.10.02. 19:29

A régi munkáltatódtól kell hogy kapj egy ún. "tartozásigazolást", amely tartalmazza, hogy kell-e letiltani a munkabéredből és mekkora összeget, ill. azt, hogy nem kell. Ezt az új munkáltató el kell, hogy kérje tőled (különben veled egyetemlegesen felelős lesz ő is), vagyis nem tudsz ily módon kibújni a végrehajtás alól.

nakedswine # 2008.10.02. 13:33

Sziasztok!

Egy bcs elkövetése miatt mellékbüntetésként 1 millió 800 ezer ft. vagyonelkobzásra ítéltek. Ennek a behajtása mikor évül el? Elévül egyáltalán?

Az ítélethirdetés után megkerestem a végrehajtót és felajánlottam, hogy mivel vagyontárgyam nincs, viszont munkahelyem van, havi 20 ezer ft. körüli összeggel tudnám törleszteni,de elutasította, mondván ennek nem ez a módja.

Természetesen levélben felkereste a munkáltatómat, a letiltással kapcsolatban, aki ennek hatására gyakorlatilag közös megegyezéssel kirúgott.

Most találtam másik munkahelyet és nem tudom, hogy itt mikor talál meg, de gyanítom, hogy ha itt is megkeres, akkor innen is kivágnak.

A kérdésem: Honnan tudja, hogy munkahelyet váltottam? van valamilyen központi nyilvántartás? Jó lenne itt eldugva 1-2 évig dolgozni, ki lehet ezt húzni addig?

Azt megtudtam a végrehajtótól, hogy az egyetlen jó hírem az az, hogy nem kamatozik az összeg, tehát gyakorlatilag az inflálódás miatt nekem amúgy is minél később érné meg visszafizetni. Hogyan húzhatom az időt?

Köszönöm a segítségeteket!