ügyész felelőssége


Prosecutor (törölt felhasználó) # 2008.10.16. 16:41

A pótmagánvádlóként a sértett csak akkor léphet fel, ha a feljelentést is ő tette, s a nyomozás megszüntetése ellen panaszjogával is élt, melyet a felettes ügyész elutasított. Vagyis két ügyész is tévedett.Ilyenkor elsősorban az államot éri ,,kár", mert nem érvényesíti a büntetőigényét. Az ügyészi tévedés kockázatát az állam viseli (terhelt-barát módon).

Eredményes pótmagánvád esetén a sértett érvényesítheti a bűncselekménnyel okozott kárral kapcsolatos polgári jogi igényét a vádlottal szemben + a büntetőeljárási törvény 340. § (2) bek. alapján a pótmagánvádló és képviselője készkiadásának, valamint a képviselő (ügyvéd) díjának megfizetésére a bíróság a vádlottat kötelezi.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.10.16. 16:27

Ugyan már. Az ügyésznek is szabad tévednie.

rayallen # 2008.10.16. 16:08

Jó napot kívánok!
egy elméleti kérdés: adott egy büntetőügy, az ügyész nem emel vádat, nem látja úgy h bűncselekmény valósult volna meg, a sértett pótmagánvádlóként lép fel, végigviszi az ügyet és csont nélkül nyer. van-e bármilyen lehetőség ekkor az ügyész felelősségének vizsgálatára? akár anyagi felelősségre is gondolok (ügyvédi költségek, utazás...), akár szakmai felelősségre.
köszönöm a válaszokat!