Feljelentés, panasz - mi a különbség


lopici # 2013.10.25. 06:00

Köszönöm a választ.

Agent Cooper # 2013.10.21. 07:02

Kedves lopici!

Sajnos az olyan bűncselekmények esetén, amikor pótmagánvádnak nincs helye, az ügyészség dönti el, hogy megállapítható-e bűncselekmény gyanúja vagy sem.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

lopici # 2013.10.20. 14:50

Tisztelt Szakértő Hölgyek, Urak!

Polgári perben egy család tagjai összebeszélve, dokumentumokkal bizonyíthatóan hamisan tanúskodtak. Feljelentést tettem a jogerőre emelkedést követően a Btk. 238. § (1) és (5) pontjai szerint.
A Nyomozóügyészség elutasította a feljelentésemet gyanú hiányában úgy, hogy panaszra sem adott lehetőséget.Közel egy év után, új dokumentumok birtokában konkrét feljelentést tettem, a megint elutasításban lett részem.
Hol tudok segítséget kérni? Lehet-e, érdemes-e a Legfőbb Ügyészséghez fordulni?

Köszönöm a választ!

justizmord # 2008.11.12. 00:08

Az előbb említett bűncselekmény NEM évül el 30 nap múlva, csak 2 év múlva, és 8 napon belüli sérülés esetén is megállhat a vád.

Persze minden a részletektől függ.


Iniuria non excusat iniuriam

justizmord # 2008.11.12. 00:07

Felmerül még a Btk. 226. §. Bántalmazás hivatalos eljárásban bűncselekmény gyanúja.

Kellenének a részletek. Van-e például bármilyen orvosi papír a sérülésekről?


Iniuria non excusat iniuriam

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.10. 07:08

Hogy egyetértek...
(Azt meséltem már, amikor Zsiga bácsi szeretett volna valami potencianövelőt? Szemérmes ember lévén burkoltan próbálta az orvosnak elmondani, hogy "odalent nem mindig megy..." Kapott is olyan hashajtót, hogy egy hétig nem volt gondja a szexszel.!)

guba # 2008.11.10. 05:39

Nem tudom miért nem lehet egy tényállást precízen leírni, ha választ is szeretnél kapni a kérdésedre? Alapvető kérdéseket kellene megválaszolni? Hol, mikor, ki, kivel, mi történt? A cselekmény jogi minősítése helyett, amit viszont jobb lenne, ha nem te tennél meg!

justizmord # 2008.11.09. 17:15

Szerintem menj ügyvédhez. Büntető ügyvédhez. És ne a rendőrségen jelentsd fel őket, ne is az ügyészségen, hanem a NYOMOZÓ ÜGYÉSZSÉGEN. (Lánykori nevén Ügyészségi Nyomozóhivatalban.) És ne szóban tedd meg, hanem írásban. Akár erre is hivatkozhattok, hogy a rendőrség palira vett titeket.

Ha a testi sértés valóban "súlyos", akkor nem számít a 30 nap. Az, hogy mi a súlyos testi sérülés, sokan nem tudják. Az, hogy te súlyosnak értékeled a testi sértést, az semmit sem jelent. A súlyos az, ha csont tört, vagy vágott szúrt seb keletkezett, amin kijött a vér. Ha nincs vér, vágott seb, vagy törött csont, vagy lép leszakadás, akkor NEM SÚLYOS a testi sérülés.

A nem súlyos testi sérülés az könnyű testi sértés, és az valóban 30 nap alatt elévül, 30 nap után nem lehet feljelenteni.

Azon múlik, hogy van-e lehetőség még feljelentésre, hogy tényleg súlyosnak minősül-e a sérülés.


Iniuria non excusat iniuriam

Ellinor # 2008.11.09. 17:07

Hivatalos személyek, rendőrök ellen lett téve a feljelentés az eset történése után több, mint 30 nappal írásban, az ügyészségen. Az ügyészség elküldte a rendőrségnek, hogy vizsgálják ki az esetet, ők elutasították azzal az indokkal, hogy túlléptük a 30 napos panaszbeadási határidőt.Jogvesztő -e, ha a feljelentést 30 nappal az eset után tettük meg? Illetve miért panaszról beszélnek, mikor feljelentés lett téve?

guba # 2008.11.09. 06:54

Én ezt ennyiből nem értem. A panasz egy jogorvoslat, az eljárás nyomozati szakában. A feljelentéssel pedig elindulhat az eljárás. A kettő egymással elég kevéssé felcserélhető, vagy helyettesíthető.

Ellinor # 2008.11.07. 18:35

Tettünk egy feljelentést, és egy nyilatkozatot. A nyilatkozat a feljelentés tárgyát támasztotta alá.A feljelentés tárgya: súlyos testi sértés, szolgálati titoksértés. A feljelentést és a nyilatkozatot panasszá minősítették, és elutasították a 30 napos határidőből való kicsúszás indokával! Az ügy kissé bonyolult, mert panaszt már tettünk időben, de elzavartak, nem rögzítették írásban! Később jutottunk arra az elhatározásra, hogy feljelentést teszünk! A feljelentést átnevezhetik panasszá? Ha igen, mi okból? Kell -e erről értesítést küldeni? Mi a különbség a kettő között?