BKV pótdíj


Egyjogász # 2009.01.28. 06:47

Egy kis összefoglalás, úgy látom elég tipikusak a problémák. Berakom a BKV-s topicokba:

1.) ELÉVÜLÉS
A 20/1981. (VI. 19.) MT rendelet a közúti személyszállítási szerződésekről 1. § (1) bek. szerint a rendelet hatálya az autóbusszal, trolibusszal, villamossal vgy személygépkocsival díj ellenében végzett személyszállításra, továbbá a járművek bérbeadására terjed ki.

E körben a személyszállítási szerződésekből eredő igények egy év alatt évülnek el.

Az Ombudsman szerint vitatható, hogy ez miért nem terjed ki a HÉV-re, METRO-ra, stb. is, de ez a vélemény nem jogszabály

Ha a követelés keletkezése óta 1 (5) év eltelt,a követelés elévült, ami azt jelenti, hogy bírósági úton nem érvényesíthető. Az elévülést kizárólag olyan felszólítás szakítja meg, amelynek általad történő átvételét bizonyítani tudják (tértivevény, vagy ha visszaírsz, hogy megkaptad).

Így ugyan az ügyvéd felszólítgathat, hogy fizess, de ha nem fizetsz, nem tud mit csinálni. Úgy látom arra játszanak, hogy a laikusok egy ügyvédi felszólításra becsinálnak és fizetnek. Ha elévülésre hivatkozol, az ügyvédnek kell bizonyítania, (általad bizonyítottan átvett okirattal), hogy felszólítottak a tartozás megfizetésére és az elévülés megszakadt.

2.) BIZONYÍTÁS

Erről egy olyan aranyos információ volt a BKV honlapján, ha a BKV követel rajtad valamit, neked kell „tisztázni magad“ (azaz bizonyítanod, hogy nem is lógtál). Ez tévedés, a BKV-nak kell bizonyítania, hogy megalapozott a követelése. A bíróság e körben azért minden pimflit nem fogad el, így ha pl. aláíratlan, vagy nem általad aláírt jegyzőkönyvet lobogtatnak, az a bíróság előtt nem bizonyíték.

Ugyancsak abszurdnak tartom, amikor arra biztatnak, hogy ha valaki arra hivatkozik, hogy nem ő írta alá a jegyzőkönyvet, tegyen feljelentést a rendőrségen. Itt a BKV polgári jogi követeléséről van szó és nem büntetőügyről, így a perben a BKV-nak kell bizonyítania, hogy te írtad alá a jegyzőkönyvet, és nem neked, hogy nem. (Több beírás is mutatja, hogy ezt a feljelentgetést többen is jól megszívták.)

3.) AZ ÜGYVÉD ELJÁRÁSI JOGA

A BKV nevében bármely ügyvéd csak meghatalmazással járhat el, így ha az ügyvéd nem csatol megkereséséhez a te tartozásoddal kapcsolatos ügyre vonatkozó (vagy esetleg általános) meghatalmazást, amit a BKV részéről cégszerűen aláírtak (eredetiben), akkor visszakérdezhetsz, hogy az ügyvéd mi alapján írogat neked a BKV nevében. Az, hogy az ügyvéd neve esetleg szerepel a BKV honlapján, nem jelent semmit, ez nem meghatalmazás.

edina22 # 2008.11.30. 15:52

Szia Lyééé=)
Sajnálom mert megértem milyen mikor minden fillér számít.Rohat BKV Érdekes imádnak karácsony elött mindenkit megszivatni.Biztos évvégi zárás van.

edina22 # 2008.11.30. 15:48

Kedves Kacsa111
Nem találtam azokat a topikokat mert még csak most regisztráltam ide ,de ha megmondanád hol keressem akkor nem foglalnám feleslegesen a helyet.
=) Köszi

Lyééé # 2008.11.30. 13:28

Üdv!
13 éves fiamat megbüntették, mert lejárt az ideidlenes diákja (korábban ellopták az eredetit). Egyébként a bérletével minden rendben volt. Ha 18 éves koráig tanköteles akkor miért kell bizonyítgatnia, hogy iskolás (pláne, hogy általános iskolás)Ez most 3000 forintunkba kerül. Négy gyerekkel egyedül elég gáz így karácsony előtt... :-)

Kacsa1111 # 2008.11.30. 12:58

Kedves edina22,

1)
van kb 3-4 másik topic, ahol ez a kérdés oda-vissza alaposan ki lett vesézve.

2)
lényeges körülmények maradtak ki a sztoriból:

  • ténylegesen lógtál és elkaptak az ellenőrök?
  • ha igen, hányszor kaptak el és mikori lógások voltak ezek?
  • milyen járművön kaptak el?

Kacsa11

edina22 # 2008.11.30. 12:49

Leíróm nagyvonalakban a helyzetemet.16 éves korom óta nem élek a szüleimmel családi okok miat.
A bátyám fizette a kolégiumot ahol laktam meg az iskolát. Sajnos mivel nem kereset túl sokat ezért bérletett már nem tudtunk venni.19 éves koromban fejeztem be az iskolát azóta vidéken lakom.
Mivel a lakcímem még a szüleimhez szólt ezért én nem kaptam kézbe semilyen értesítőt.
Tavaly viszont megtaláltak és 150.000.- kellett befizetnem. Elmondtam az ügyvédirodának a szociális helyzetem de csak részlet fizetést ajánlottak nekem.
Ezen a héten kaptam egy levelet tőlük hogy fizesek be 180.000.- Felhívtam őket hogy nem tudok ennyit befizetni.Most felajánlottak megint részlet fizetést.
Mondtam hogy még azt sem tudom kifizetni, mert az anyagi körülményeim nem engedik.
Azt mondták jó akkor megy a papír a bíroságra.
Véleményt szeretnék kérni vagyhogy hova forduljak ezzel.Nem érzem jogosnak hogy be kelljen ezt fizetnem.
Azzal sem értek egyet hogy a BKV addig húzza a kamatott míg majdnem elévülne és akkor egyszercsak rámtöri az ajtót egy levélel meg csekkel nesze fizes.
Ráadásul nem értesítettek ,hogy nekem még ennyi tartázásom van.
Előre is köszönöm