Zaklatásnak mondható?


bébibogyó # 2008.12.18. 12:38

Mi nagyon sokáig nem tudtuk, hogy a kisfiút nem az édesanya neveli, persze gyanús volt, hogy soha nem hozta el a gyereket a megbeszélt időben, a megbeszélt helyre... csak amikor kórházba került a gyerek, akkor szólt a nagymama, hogy intézzük el hivatalosan is, mert a gondviselőnek kell az aláírása, beleegyezése, stb a kórházi papírokra... az anyuka pedig "sehol sincs"...Igen, ő akarta így, nem is tudná elviselni, ha én nevelném a kisfiút! Már ma is kaptunk egy sms-t, hogy jobban tasszük, ha nem bosszantjuk fel. De tudom, azzal se érnénk el semmit, ha a rendőrséghez fordulnánk!

Baltazar01 # 2008.12.17. 18:12

Elnézést,
de én ezt igenis zaklatásnak tartom.Amikor csak "ürügy" a zaklatásra valami,akkor nem tudom másnak nevezni.
A nagymamát megértem abban,hogy rá nehezedett a lánya által okozott "probléma",és ebben a korban unokázni öröm,de az unokát gyermekként felnevelni teher.De ha a bíróság a nagymamának ítélte a gyermeket,akkor gondolom ő akarta így.

Mi az utóbbi 4 napban minden nap kapjuk az sms-t: "Küldjed a tartásdíjat!". A múlt hónapban túlfizetésem volt,ezt volt feleségem is tudja.Ezért most kevesebbet küldtem.Rendszeresen este 9 és 10 között küldött zaklató sms szerintem nem normális dolog.

bébibogyó # 2008.12.17. 15:42

Én tudom mit akar: pénz, pénz, pénz... + ő egy mobiltelefon-zsonglőr :) +élvezi, ha nics tőle nyugtunk. Szerinted? Minek írogat, ha nem válaszolunk? Ha akar valamit miért nem beszéli meg a párommal, személyesen? Beteges!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.12.17. 15:19

Ha ő az, aki a párod gyerekét neveli, bizony rá kellene kérdezni, hogy mit is szeretne.

bébibogyó # 2008.12.17. 15:12

Akkor az is zaklatás, ha a párom volt anyósa sms-ben arra utal, hogy a páromat annak idején börtönbe kellett volna juttatni, vagy legalább jól el kellett volna verettetni, amiért feleségül vette az alig 17 éves lányát, várandósan??? (Tegnap óta 9db sms jött tőle, egyikre se válaszolunk, de nem adja fel)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.12.16. 14:52

:) Tanítanod kellene ezt a pénzbehajtási módszert.

Az a szerencséje, hogy nem éjfélkor érsz rá.

Nem zaklatás, emlékeztető.:)

_Wasp_ # 2008.12.16. 14:50

utolsó bekezdésem ismételt átolvasását ajánlom (célzat).

A teljesítésre felhívás (önmagában) még nem zaklatás.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Reny73 # 2008.12.16. 14:11

Akkor most ez zaklatás? Akkor is,ha tartozik nekem és nem fizet? A tartozás jogos,mert megítélték a tartásdíjat 2 évvel ezelőtt.

_Wasp_ # 2008.12.16. 14:02

Zaklatás
176/A. § (1) Aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetőleg mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, rendszeresen vagy tartósan mást háborgat, így különösen mással, annak akarata ellenére telekommunikációs eszköz útján vagy személyesen rendszeresen kapcsolatot teremteni törekszik, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendő.
(3) Aki a zaklatást

  1. volt házastársa vagy volt élettársa,
  2. nevelése, felügyelete, gondozása vagy gyógykezelése alatt álló személy

sérelmére követi el, az (1) bekezdésben meghatározott esetben két évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel, a (2) bekezdésben meghatározott esetben bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A jogi relevanciával bíró zaklatásnak - közösségi források és egyes külföldi országokban érvényes jogi szabályozás alapján - három alapvető megnyilvánulási formáját különböztethetjük meg:
...
. a kifejezetten személyes indítékú zaklatást, amelynek - általában ismert és jellemzően (de nem kizárólagosan) férfi - elkövetője hosszabb idő óta, folyamatosan vagy visszatérően zaklatja áldozatát. Zaklató jellegű magatartásnak tekinthetőek: az ismétlődő, éjjel-nappali - akár névtelen - telefonhívások otthon és a munkahelyen; üzenetrögzítőn hagyott vagy e-mailen, SMS-ben küldött, gyakran sértő, szidalmazó ill. fenyegető üzenetek; az áldozat lakása, munkahelye stb. előtti gyakori jelenlét; az áldozat követése nyilvános helyekre. Mindez kiterjedhet az áldozat közeli hozzátartozóira, barátaira is.
...

Fontos látni, hogy a zaklatás büntetőjogi fenyegetettségének bevezetésével a jogalkotó az ettől céljában és megvalósulásában eltérő, lényegében súlyosabb jogsértéseket, a rendszeres vagy tartós háborgatást rendeli büntetni. Általános tapasztalat ugyanis, hogy a zaklató magatartása az idő múlásával általában egyre fenyegetőbb, durvább lesz, ami súlyos pszichés zavarokat okozhat, de adott esetben akár tulajdon vagy személy elleni erőszakos bűncselekmények elkövetéséhez is vezethet. Mindezen káros hatásokat megelőzendő, a törvény a büntetőjogi védelmet egy korábbi időpontra előrehozza, és, a testi épség, egészség, vagyon elleni, stb. bűncselekmények mellett, azokat kisegítve, szubszidiárius jelleggel megteremti a zaklató magatartásokkal szembeni fellépés lehetőségét.

Az általános zavaró magatartások csak akkor büntetendők, ha elkövetői oldalon egy célzat is szerepel: Az elkövetőnek célja a háborgatással, hogy a sértettet megfélemlítse, vagy magánéletébe, illetőleg mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon. Ennek hiányában a cselekmény nem tényállásszerű. Szintén feltétel a tényállás megvalósulásához, hogy a háborgatás rendszeresen vagy tartósan történjen. Rendszerességen rövidebb időközönkénti elkövetést kell érteni, tartós az elkövetés, ha az huzamosabb ideig tart. A zaklatás ezen fordulata egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel fenyegetett vétség.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Reny73 # 2008.12.16. 13:54

Szép napot!

Azt szeretném kérdezni,hogy zaklatás-e ha a volt férjemnek minden nap smst küldök,hogy fizesse a tartásdíjat.(este 9 felé szoktam,mert akkor érek rá)
Eddig mindig rendesen fizette,de most nekem is kell sűrgősen a pénz.Ebben a hónapban még nem küldte,a múlt hónapban igaz többet küldött valamivel,de az a plusz nem annyi mint a megítélt összeg.Nekem is fizetni valóim vannak.
A választ előre is köszönöm.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2008.12.08. 21:23

Egy történet, a rádióban hallottam, de azóta sem felejtem el,... szóval az alsó lakó folyton hangosan hallgatott valamilyen kemény zenét, és a felső lakó megkérte, hogy ezt ne tegye, mert nem bírja elviselni. A zene továbbra is hangosan szólt, mire a felső lakó gondolt egyet, és eláztatta az alsó lakót, a fürdőkád alatt.

Felrohant az alsó lakó, hogy ázik a lakása, és folyik a mennyezetről a víz, mire a felső lakó szép csendesen azt mondta, hogy mindez azért történhetett, mert az alsó lakó olyan hangosan hallgatja a zenét, hogy megrepedt a fürdőkádja és emiatt folyik ki a víz.

A keményzenész elköltözött.

Ez csak egy történet, azért írtam le, mert eszembe jutott.

vzoli # 2008.12.08. 18:32

Erről a történetről az jutott eszembe, amit egy jó barátom mesélt nekem a múlt hét végén. A srác egy gázszolgáltatónál dolgozik. A városban van egy egyedül élő 60-65 év körüli hölgy, akinek az a kedvenc szórakozása, hogy időről-időre kihívja a gázszolgáltató szakembereit valamilyen indokkal; ami elmondásra akár valós is lehet, de kiérkezve mindig az derül ki, hogy semmi alapja nincs a bejelentésnek. A gázszolgáltatás veszélyes üzem, tehát minden bejelentést komolyan kell venni. Ha jól emlékszem: a harmadik bejelentés volt, amit megelégeltek. Annyit azért tudni kell a történethez, hogy a három kiszállás során megismerhették a hölgy teljes életét. Pl., hogy szerinte a szomszédai poloskákat helyeztek el a lámpabúráiba; és ezért többnyire suttogott a lakásban. Aztán elmesélte, hogy meg van győződve róla, hogy a szomszédai tőle lopják a gázt. Ezért ő azt találta ki, hogy napközben, sőt éjszaka is mindig elzárja a gáz főelzárót. (Hogy ne tudják lopni a gázt.) Éjfél után fél háromkor felkel (amikor joggal feltételezheti, hogy a szomszédai éppen alszanak), és ekkor készíti el a másnapi ebédjét. Amit másnap persze hidegen eszik meg, mert a gáz főelzárót délben zárva tartja, hogy a szomszédai ne tudják lopni tőle a gázt. (Természetesen nem lehetett meggyőzni arról, hogy a gázlopásról alkotott elképzelése teljesen valótlan.) És a barátom elmondta, hogy egy hónapban több hasonló ügyük is van, és egyáltalán nem csak idős, szenilis emberekkel. A fent vázolt problémát úgy oldották meg, hogy közösen elbeszélgettek a hölggyel és az ugyanabban a lépcsőházban lakó lányával, és elmondták, hogy tényleges probléma esetén bármikor kijönnek, de a legközelebbi - nyilvánvalóan valótlan indokokon alapuló - kiszállásuknál tízezer forinton felüli számlára kell hogy számítsanak. Minderről a helyszínen jegyzőkönyvet vettek fel. Azóta nem volt több bejelentés a hölgytől.

Ebből a történetből tanulságként csak annyi akarok leszűrni, hogy ez az ország tele van sérült és emiatt paranoiás, unatkozó és emiatt paranoiás, szegény és emiatt paranoiás, nyomorult és emiatt paranoiás, vagy csak szimplán elmebeteg emberekkel. Egy lakótelepen mindez koncentráltan jelentkezik. Lehetőséged nem sok van. Hagyhatod, hogy az alattad lévő sérült ember kikészít, és folyamatosan - egyre jobban - tönkreteszi a családod életét. Ezt biztosan nem akarod. A másik lehetőség az, hogy elköltözöl. (Az, hogy elég sokat költöttél a lakásra: az azt feltételezi, hogy ezt valószínűleg nem akarod, mert hosszú távra tervezel.) A következő lehetőség az, hogy a jogban bízol. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy hasonló esetekben a jog hatékony segítséget tud nyújtani. Az, hogy a szomszédod folyamatosan zavar a birtoklásodban: szerintem ezt elég nehéz bizonyítani. (Pláne egy lakótelepi közösségben, ahol az ember sokszor azt sem tudja, hogy ki lakik mellette, és igazából nem is érdekli, amíg az ő érdekei nem sérülnek.) Ha a szép szó nem hat: olyan eszközt kell találnod, amelyen keresztül benne, vagy a rá hatással bíró ember(ek)ben tudatosítani tudod, hogy a zavaró magatartás folytatása esetén te igenis számottevő kellemetlenséget vagy költséget tudsz okozni neki(k). Azt, hogy ez mi lehet: azt neked kell megtalálnod az adott helyen, időben és szituációban. Pl. szövetségeseket keresel: olyanokat, akiket szintén zavar az idős hölgy. Pl. a fém szellőző szekrény verése tuti, hogy másokat is zavar.

Az igazi megoldást én úgy képzelem el, hogy fújsz egy nagyot, és azt mondod:

"-Nem hagyom, hogy tönkretegyék a családom életét! Felveszem a kesztyűt!"

Ez már fél siker. És a másik fele a könnyebb fele; ebben biztos vagyok.

websas # 2008.12.08. 18:24

Szia Mucmo!

Nekem az a tapasztalatom ha kellő "szigorral" találkozik az ilyen ember akkor fülét farkát behúzva elsunnyog. (én zajt keltenék de úgy, hogy a forrása ne legyen beazonosítható majd elébe mennék a párommal és üvöltve, hogy az egész ház kijöjjön ráfognám az egészet, meg hogy felriasztotta gyermeket a gyerek fontos, hogy ott bőgjön a lakók rögtön ellene fognak fordulni.)Talán utána békén hagy. Persze vannak durvább lehetőségek is, de az nem ennek a forumnak a témaköre.

websas

nandy # 2008.12.08. 16:57

Szia!

Laikusként csak azt mondhatom, hogy szerintem nem lehet jogi úton megoldást találni a problémádra.

Igazából két lehetőség van - szerintem:

  1. Próbálj vele egy kávé mellett barátian elbeszélgetni. Nyugodtan mondd el neki, hogy téged is nagyon zavar az, hogy mások csapkodják az ajtót. (Megjegyzem, hasonlóban volt már részem nekem is, bár nálunk még felújítás sem volt. De tele volt a ház idős lakókkal, és ha bármi esemény történt, azt mind nekem tulajdonították. Volt, hogy az Önkormányzattól kaptam felszóítást arra, hogy fejezzem be az éjféli mulatozást - miközben abban az időszakban tényleg csak aludni jártam haza, a szomszédom meg jókat bulizott - de őt nem merték "bántani")
  2. Költözz el.

+1. Nem szólsz semmit, tűröd tovább a "zaklatását".

Mucmo # 2008.12.08. 16:06

Jobb estét Mindenkinek!

A segítségeteket kérném, vagy tanácsot.
Tavaly nov.-ben vettünk lakást az Újhegyi ltp-en, akkor kb. 4 hónapos terhes voltam. Kitettünk egy papírt, hogy a lakásfelújítás miatt elnézést kérünk, de a házirendet be fogjuk tartani.Az alattunk lakó otthon ülő házaspár ( az öreg nő akinek szintén van egy lánya) ebből azt vonta le, hogy minden zajt ami csak létezik, akár éjjel v. nappal, azt csak Mi csinálhatjuk. Vagy feljön az éj közepén veszekedni( mert a házban csapkodják az ajtókat, engem is baromira zavar, de nem tudni kik csinálják..))hogy ne csapkodjuk az ajtókat, vagy az éj bármely órájában el kezdi verni a szellőző szekrényt(fémből van, jól hallani!).Nemrég újra feljött éjfélkor, felcsengetett, és veszekedett.Azt mondta, nem érdekli a gyerekem, amikor terhes voltam, nem érdekelte a terhességem, és legutóbb azt "felelte", őt az sem érdekli ha felzavarja az egész házat. Azóta 8 hónapos a csemetém, nagyon féltem a nyugalmát.Hozzáteszem én is félek és sokat sírok. Mondtam , hogy mégis hogyan képzeli, csecsemő mellett csapkodjuk az ajtót? Már gombóc van a gyomromban esténként, mint most, és félek a saját otthonomban.A csen­gőt már kikapcsoltam.
Persze ez nem megoldás.Engem sokszor a sírás kerülget, pedig olyan boldognak kellene lennem, hogy csak na.

Mit tennétek a helyemben? Jelentsem fel?Foglalkozik vki ilyen problémákkal? Ha feljelentem az mit von maga után?

Minden ötletet szívesen olvasok.

Hálás köszönetem!!!!