leragasztott rendszám - bűntett?!


Főlökött # 2009.01.10. 12:23

Tisztelettel

Elkövetés helye !

Magánterületen, pl autókereskedés, forgalmi rendszámot bárki leszedheti, azzal bcs.-t nem valósít meg, csak akkor ha ilyen módosítás után, közúti forgalomban vesz részt. Itt irányadó a módosítás elkövetésének a helye.

Ha a tulaj nem veszi észre a rendszámtábla módosítást, akkor annak felfedezése után, ha az máshoz is köthető, feljelentéssel élhet a hatóságnál, hogy ő azt nem fedezte fel induláskor, azt tévesen - tévedésben használta, s máris nem büntethető.

Amúgy a kocka - por cukor, gumileeresztés, stb. által okozott kár, jótípusú rongálás ( Btk. 324.§ ) büntieljárását vonhatja maga után, a tulajdonos feljelentése alapján.

Más orra alá történő bors törésnek, vannak jogi szempontból lezongorázhatóbb módjai is, én azok végrehajtását javaslom inkább.

------------------
  • Lökött
guba # 2008.12.18. 10:19

Igen, erre gondoltam, de ezért írtam, hogy nem mindegy, hogy ki és milyen céllal teszi. Az autókereskedésekben sokszor látni, hogy az összes kiállított autónak le van takarva a rendszáma egy reklámfelirattal. Ez nyilván nem az az eset, ami megvalósítja.

Pistone # 2008.12.17. 21:58

A rendszám leragasztása megvalósíthatja az Egyedi azonosító jel meghamisítása bűntettét:

Btk. 277/A. § (1) Aki

  1. egyedi azonosító jelet eltávolít, vagy egyéb módon meghamisít,
  2. olyan dolgot szerez meg, vagy használ fel, amelynek egyedi azonosító jele hamis, hamisított, illetőleg amelynek egyedi azonosító jelét eltávolították,

bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekményt

  1. üzletszerűen,
  2. bűnszövetségben

követik el.
(3)

A leeresztett kerék is megvalósíthatja a rongálást, amennyiben mondjuk emiatt lesz szálszakadt a gumi, és a kár meghaladja a 20 eFt-t.

Üdv: Pistone

justizmord # 2008.12.17. 06:03

a sofőr nem nézte meg a kerekeket imdulás előtt, még nem fogja felmenteni az elkövetőt.

igaz, igaz.


Iniuria non excusat iniuriam

guba # 2008.12.16. 20:14

Igen de ha elindul, akkor az már a sofőr felelőssége, hogy közlekedésre alkalmatlan autóval indult neki a forgalomnak, és már ő veszélyeztette a közlekedés biztonságát.

Ha észreveszi nyilván nem indul el, de az a tény, hogy a sofőr nem nézte meg a kerekeket imdulás előtt, még nem fogja felmenteni az elkövetőt. De, mint ahogy korábban írtam ez nyilván nem a tipikus esete a közlekedés biztonsága elleni bűncselekménynek, de én nem is mondanám, hogy kizárt lenne, hogy ilyen módon is megvalósítható.

A bilincselők nem hatóságok, tehát ha nekik nem bűncselekmény bilincselni, akkor nekem sem.

Próbáld ki! :-) Majd rájössz.

monalisa1 # 2008.12.16. 18:57

Én a mással történő kibabrálásra tippelek, mert legyünk őszinték: 10-ből egy se járja körül a kocsit elindulás előtt ellenőrzendő a rendszámot és/vagy a kerekeket stb. A paculák elhajt oszt a rendőr meg lemeszeli...

Úgy kell "ragasztani" hogy se tanú se újjnyom ne legyen. (Esetleg néhány szem kockacukor is megteszi a benzintankba.)

Bocs, ez itt jogi fúrum...

justizmord # 2008.12.16. 18:42

Igen de ha elindul, akkor az már a sofőr felelőssége, hogy közlekedésre alkalmatlan autóval indult neki a forgalomnak, és már ő veszélyeztette a közlekedés biztonságát. Szerintem. Az álló helyzetben lévő autó még nem közlekedik, és olyankor beleavatkozni, pláne úgy, hogy észlelhető elinduláskor, tehát a sofőr azt is megtehetné, hogy nem indul el vele, és az ő választása, ha mégis elindul, mert lenne más választási lehetősége, tehát az a sofőr kockáztatása innentől. Szerintem. Ezen felül a közlekedésben nem jelent kockázatot egy leragasztott rendszám, mármint nem balesetveszélyes.

Más lenne a helyzet a fékcső elvágásával, mert az nem is észlelhető elinduláskor, másrészt az tényleg veszély az emberek testi épségére, akár gyilkossági kísérletnek is tekinthető. A leragasztott rendszámba viszont senki sem hal bele.

Ha jól értem, a kérdező akar bosszút állni valakin, avagy őrajta álltak bosszút. Tehát kibabrálás valakivel, és az a kérdés, hogy mennyiben szankcionálható. Ha egy nekem nem tetsző ismerősömmel úgy szórakozom, hogy leeresztem a kerekét. Mert a gumikiszúrás ugye az rongálás bűncselekménye is lehetne, ezt nyilván nem teszik meg, mert nem akarnak bűncselekménybe kerülni, de a leeresztés talán nem bcs.

Már csak azért is valószínű, hogy semmi, mert akkor a kerékbilincs fölhelyezése is ugyanolyan bűncselekmény lenne. A bilincselők nem hatóságok, tehát ha nekik nem bűncselekmény bilincselni, akkor nekem sem. Más kérdés, hogy a polgári jog szabályai szerint kártérítéssel tartozik a leeresztgető. Ezt nem érdemes fihyelmen kívül hagyni, mert perköltséggel együtt akár 100 ezer forint is lehet a vége egy darab leeresztésnek. Én biztos bíróságra vinném az ügyet, és ott biztosan ügyvédet bíznék meg, tudva, hogy nyerni fogok, és az ügyvédi költségem a másikat terheli. (Felteszem nem akarna első felszólításomra 10 ezer forintot fizetni, mert lekéstem valami fontos tárgyalást)

Apropó.... Önbíráskodás bűncselekményébe nem fér ez bele? Bár nem hinném...


Iniuria non excusat iniuriam

guba # 2008.12.16. 17:08

Lehet, hogy nem valósítja meg, de egészen biztosan nem azért, mert álló autóról van szó. Egyszer majd elindul, ez olyan tapasztalati tény, amely nem szorul bizonyításra. :-)

Marple # 2008.12.16. 15:02

Szerintem egyik sem lenne közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény. Ez ugyanis materiális tényállás, eredménye, hogy a cselekmény a közlekedés biztonságát veszélyezteti, márpedig ezek, amiket leírsz, főleg hogy egy álló autóról van szó, semmiképp sem valósítják ezt meg.

guba # 2008.12.16. 13:17

A rendszám leragasztása nem, az más bűncselekményt valósíthat meg, bár nem mindegy, hogy ki és milyen céllal teszi. A másik kettő bizonyos esetekben talán elképzelhető, hogy igen.

aaliyah # 2008.12.16. 13:06

Sziasztok!

A kérdésem a következő lenne: ha leragasztod egy közterületen álló autó rendszámtábláját részben, az minek minősül? és ha tejesen leragasztod? és ha csak az egyiket? és ha mindkettőt?
ha matricát raksz egy közterületen álló autó szélvédőjére?
ha leereszted (nem kiszúrod, hanem anyagi kár okozása nélkül leereszted) egy ilyen autó kerekét, az mi?
Ezek a tevékenységek beleférnek-e például a közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény tényállásába?
A válaszokat előre is köszönöm!!