Véleményt kérnék


justizmord # 2009.01.06. 22:56

Nehogy fizess neki.

Amit Monalisa mondott. Kötelező biztosítódnak az adatait írjad meg neki, és írjad, hogy egyetlen további levelére sem válaszolsz, de ha kéri, együtt bemehettek a rendőrségre is. Neki van mitől tartania, neked nem. Amit ő csinál, az csalás gyanúja. Sőt, akár zsarolás gyanúja is. Te semmilyen bűncselekményt nem csináltál, sőt szerintem szabálysértést sem. 5 km/h sebességgel zebrán közlekedni az normális, és még ha eléd ugrik is valaki, nem lesz semmi baja, mint ahogy ennek sem lett baja. Te mindent jól csináltál, nagyon is.

Neked semmi félnivalód sincs, még akkor sem, ha rendőrök elé kerültök, mindketten. Neki viszont van mitől tartania. Bármilyen pénzösszeg, kártérítés csak kár esetén járna neki, olyan kár esetén, amit te okoztál neki, de még azt is kifizetné a biztosítód. Ha ő kár nélkül kér pénzt, pláne azzal, hogy kárt próbál szílelni, akkor az csalás gyanúja. Ha téged fenyegetve akar belőled pénzt kipréselni, az meg zsarolás gyanúja is.

A kártérítés egyáltalán nem evidens vagy automatikus egy baleset után. Kártérítés csak kár esetén jár, minden egyéb az jogtalan pénzkövetelés. Ha hazudással is párosul a pénzkövetelés, akkor még ráadásul csalás is. Ha pedig fenyegetőzéssel is párosul, akkor zsarolás is. Zsarolás is lehet, persze a körülényektől függ, hogy pontosan mivel fenyegetőzik.

Összefoglalva, alapszabály, hogy balesetből NEM következik pénzfizetés, mert kártérítés CSAK kárból, és a kár mértékével azonos mértékű pénzfizetés következhet. Téved, ha ő azt hiszi, hogy mert a tanúk igazolni tudják, hogy te elütötted, amit te magad sem tagadsz, abból már neki pénz állna a házhoz.


Iniuria non excusat iniuriam

monalisa1 # 2009.01.06. 19:20

A történés után 3 nappal már akármitől is fájlalhatta a lábát., a pénzzel csak le akar(na) nyúlni téged - valaki kiokosította...

Kacsa1111 # 2009.01.06. 13:32

Kedves Hortenzia,

ha van kötelező biztosításod - felteszem van - akkor az kifizeti helyetted.
A hölgynek add meg a biztosítód elérhetőségeit...


Kacsa11

Hortenzia # 2009.01.06. 12:03

Üdvözlöm!
Problémám, melyre jogi tanácsot szeretnék Öntől kérni a következő:
2008. december 12-én Budapesten parkolóból kiállva egy hölgyet az autómmal fellöktem a zebrán, sebességem kb. 5km/h lehetett. A hölgy elesett, de látható sérülése nem volt. Én azonnal kiszálltam az autómból és mentőt, rendőrt akartam hívni, de ő azt mondta, hogy felesleges, mert semmi baja nincs. Én megadtam a telefonszámomat, nevemet és este még fel is hívtam, hogy hogy érzi magát. Azt monta, hogy minden rendben van, semmi baja, köszöni az érdeklődést. 3 nappal később telefonált, hogy fájlalta a lábát, ezért elment orvoshoz, kiírták betegállományba. Azt kérte tőlem, hogy a költségeit térítsem majd meg. Megígérte, hogy átküldi az orvosi papírokat, melyeket azóta sem kaptam meg. Pár nappal később e-mailt kaptam, melyben 30.000 Ft-ot kért tőlem. Mivel nem reagáltam a kérésére, ma kaptam egy levelet tőle, melyben azzal fenyegetőzik, hogyha nem térítem meg a költségeit feljelent, mert tanúi vannak arra, hogy elütöttem. A levélben elismeri, hogy nem kért a helyszínelésből.
Kérdésem az, hogy ebben a helyzetben mit tegyek? Kifizessem neki az összeget? Attól félek, hogy ezután ismét fog tőlem pénzt követelni, alaptalanul.
Előre is köszönöm válaszát!

Főlökött # 2008.12.19. 16:27

Tisztelettel

Ha van akiben /független tanú/ riadalmat, megbotránkozást keltett, olvasatomban létezik orvosi látlelet, vélemény, így garázdaság / Btk. 271.§ /, továbbá magánindítványos kts /Btk 170.§/.

--------------
  • Kökött
monalisa1 # 2008.12.18. 17:34

Csak leporoltál a válláról valamit...

ObudaFan # 2008.12.18. 15:09

Tettleges becsületsértés az felmerülhet. Ha tesz feljelentést, élj viszonváddal.

k0ri # 2008.12.18. 09:27

Üdv!
Ma kicsit balhéztunk 1 csávoval. Mondtam neki h hagyja el a területünket de nem nagyon akarta. Erre valami nagyon rosszat mondott nekem mire begurultam ment előttem én mentem utánna, kicsit meglöktem a vállát majd ő tett 2 "rendes" lépést és felesett kb mint a focisták a kamuesésnél. Erre elkezdett ordibálni h segitség meg ilyenek. Aztmondta feljelent. Sérülés nem keletkezett. Meglöktem de nem emiatt esett fel. Ha nemkeletkezett sérülés stb (kijöttek a mentők is mondtam az orvosnak hogy fellökte magát, amugy kicsit ittas is volt a csávo) tehát ha nincs sérülés stb (amugy azt állitotta a mentősöknek h leütöttem) akkor kaphatok e vmit vagy stb? csak mert nemakarom a biroságot meg rendőrséget járni az ilyen pszichiátriai eset miatt.

Előre is köszi.
:)