2004 - es bkv buntetes


péterapó # 2009.01.29. 22:10

A BKV tól kaptad,vagy ingyombingyom Kft.....akármilyen csodabehajtó cégtől?
Semmi választ nekik. Véletlenül se írj nekik se levélben,se E mailban
Üdv P


Polgár légy, ne alattvaló!

Egyjogász # 2009.01.28. 06:46

Egy kis összefoglalás, úgy látom elég tipikusak a problémák. Berakom a BKV-s topicokba:

1.) ELÉVÜLÉS
A 20/1981. (VI. 19.) MT rendelet a közúti személyszállítási szerződésekről 1. § (1) bek. szerint a rendelet hatálya az autóbusszal, trolibusszal, villamossal vgy személygépkocsival díj ellenében végzett személyszállításra, továbbá a járművek bérbeadására terjed ki.

E körben a személyszállítási szerződésekből eredő igények egy év alatt évülnek el.

Az Ombudsman szerint vitatható, hogy ez miért nem terjed ki a HÉV-re, METRO-ra, stb. is, de ez a vélemény nem jogszabály

Ha a követelés keletkezése óta 1 (5) év eltelt,a követelés elévült, ami azt jelenti, hogy bírósági úton nem érvényesíthető. Az elévülést kizárólag olyan felszólítás szakítja meg, amelynek általad történő átvételét bizonyítani tudják (tértivevény, vagy ha visszaírsz, hogy megkaptad).

Így ugyan az ügyvéd felszólítgathat, hogy fizess, de ha nem fizetsz, nem tud mit csinálni. Úgy látom arra játszanak, hogy a laikusok egy ügyvédi felszólításra becsinálnak és fizetnek. Ha elévülésre hivatkozol, az ügyvédnek kell bizonyítania, (általad bizonyítottan átvett okirattal), hogy felszólítottak a tartozás megfizetésére és az elévülés megszakadt.

2.) BIZONYÍTÁS

Erről egy olyan aranyos információ volt a BKV honlapján, ha a BKV követel rajtad valamit, neked kell „tisztázni magad“ (azaz bizonyítanod, hogy nem is lógtál). Ez tévedés, a BKV-nak kell bizonyítania, hogy megalapozott a követelése. A bíróság e körben azért minden pimflit nem fogad el, így ha pl. aláíratlan, vagy nem általad aláírt jegyzőkönyvet lobogtatnak, az a bíróság előtt nem bizonyíték.

Ugyancsak abszurdnak tartom, amikor arra biztatnak, hogy ha valaki arra hivatkozik, hogy nem ő írta alá a jegyzőkönyvet, tegyen feljelentést a rendőrségen. Itt a BKV polgári jogi követeléséről van szó és nem büntetőügyről, így a perben a BKV-nak kell bizonyítania, hogy te írtad alá a jegyzőkönyvet, és nem neked, hogy nem. (Több beírás is mutatja, hogy ezt a feljelentgetést többen is jól megszívták.)

3.) AZ ÜGYVÉD ELJÁRÁSI JOGA

A BKV nevében bármely ügyvéd csak meghatalmazással járhat el, így ha az ügyvéd nem csatol megkereséséhez a te tartozásoddal kapcsolatos ügyre vonatkozó (vagy esetleg általános) meghatalmazást, amit a BKV részéről cégszerűen aláírtak (eredetiben), akkor visszakérdezhetsz, hogy az ügyvéd mi alapján írogat neked a BKV nevében. Az, hogy az ügyvéd neve esetleg szerepel a BKV honlapján, nem jelent semmit, ez nem meghatalmazás.

ObudaFan # 2009.01.23. 20:52

Ha autóbusszal, trolibusszal, villamossal utaztál, és nem volt közben felszólító levél, akkor elévült. Ha metróval, földalattival, akkor nem. Ha elévült, de amit kaptál az a bíróságtól jött, és egy fizetési meghagyás, akkor a kézhezvételtől 15 napon belül ellentmondást kell benyújtanod, különben jogerős lesz.

csepp # 2009.01.23. 20:04

Mi tévő legyek?

Egy 2004-ben történt BKV büntetéssel kapcsolatban kaptam levelet, hogy egy 12000 Ft, eddig be nem fizetett összeget fizessek be. Emlékeim közt kutatva, valamikor azidőtájt valóban kaptam büntetést, egy lejárt diákigazolvány miatt, de legjobb tudomásom szerint akkor ki is fizettem.
Ezt a befizetést én már nem tudom semmivel sem igazolni, ki gondol ilyesmire, hogy ezeket a csekkeket jó megőrizni.
Most mit tegyek: fizessem ki, és ezután őrizzek minden csekket, amig élek?? Vagy ennyi idő után, van eggyáltalán jogi háttere az ilyenfajta bénzbegyüjtésnek????

Jó tanácsot előre is köszönöm!