Jogos önvédelem? - védekezés késsel....


_Wasp_ # 2009.01.24. 21:12

A jogos védelmi helyzet nem speciális alakzat, hanem az elkövetés miatti büntetés alól mentesítő, illetve azt korlátozó tényállás.

Nem tudjuk a körülményeket, nem tudjuk mi lett a hasbaszúrt egyénnel, nem tudjuk, a szúrást pl csak véletlenül élte-e túl (ha egyáltalán...), nem láttuk a szakértői jelentéseket, plusz hálistennek nem ülünk a bírói székben.

Eléggé soktényezős az ügy.

Mindenesetre ha a szúrás szövődményeképp a napokban meghal a leszúrt illető, akkor nem a munka érdemérem arany fokozatát fogja kapni az "önvédő". Kívánjatok neki jó egészséget, és hosszú életet....


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

spanimania # 2009.01.24. 16:05

mi számít belátást korlátozó állapotnak?? Nem tudta mit csináljon, hirtelen történt az egész...Milyen büntetés lehetséges? Börtönbüntetés esetleg, vagy csak felfüggesztett?

_Wasp_ # 2009.01.24. 15:36

jogos védelem esetén a védekezésnek arányosnak kell lenni a támadással. A bíróság mérlegeli az arányost meghaladó visszatámadás esetén, hogy volt-e szó a belátást korlátozó tudatállapotról. Ha igen, akkor a büntetés csökkenthető-mellőzhető.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

spanimania # 2009.01.24. 15:25

Az érdekelne engem, hogy jogos önvédelmnek számít-e, az, ha többen megtámadnak egy embert, és a védekező esetleg késsel támad vissza és önvédelmből hasba szúrja, az egyik támadót?? Jogos önvédelemnek számít-e ez vagy büntetéssel is járhat esetleg. A védekezőnek semmilyen sérülése nincs. Olvastam több helyen is, hogy mivel önvédelem volt, nem büntetik, de mivel erősebben védekezett, mint amilyen a támadás volt (kés) ezért akár börtönbüntetést is kapthat? Mi az igazság? Mi lehet a büntetés? A támadónak kötelező feljelentést tennie vagy nem? Ha esetleg a támadónak van már priusza akkor ő kaphat valamit?

Köszönöm előre is