Loptam, tagadtam, megbántam Kérem valaki segitsen!


ButusLibus # 2009.03.05. 10:50

Köszi szépen! Azt hiszem jobb lesz, ha kérek védőt, mert kicsit bonyolódik a dolog.

Még egyszer köszönöm!

ObudaFan # 2009.03.03. 20:52
  1. Igen.
  2. Ne találgassunk.
  3. Ha egyszer a vádiratbana ténylegesnél nagyobb összeg szerepel, akkor beismerő vallomást ne tegyél.

Hogy szükséged van-e védőre, vagy sem, azt neked kell megítélned.

ButusLibus # 2009.03.03. 17:08

Sziasztok!

Egy hete megkaptam a vádiratot, és van egy pár dolog, amit nem értek.

  1. Azt hittem, ebben lesz idézés is, de csak (vádirat idézés nélküli kézbesítése) szerepel benne. Akkor az csak ezután fog megérkezni?
  2. Az ügyész próbára bocsátást indítványozott, akkor nagy valószínűséggel ennél rosszabb nem lehet? Vagy ez inkább a bírótól függ gondolom..
  3. Azt írták, hogy ha a bűnösségemre is kiterjedő vallomást tehetek az ügyésznél, aki kezdeményezheti a nyilvános tárgyalást. Ez mit jelent?

Ha a vádiratot jóval nagyobb összeg szerepel, mint amit elloptam, akkor mi a teendő?
Szerintetek érdemes ügyvédet fogadnom?

Köszönöm előre is a hozzászólásokat!!

Grád András # 2009.02.28. 16:11

Nagy valószínűséggel nem fognak nyomozni, sok ilyen ügyük van, és nincs benne különösebb érdekük. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

verebke # 2009.02.28. 15:30

Köszönöm.
Az iskola fegyelmi eljárást folytathat le, ez az én értelmezésem szerint azt jelenti, hogy megteheti, ha akarja, de nem feltétlenül fogja megtenni.

Ha nem adtuk meg az iskolai, és munkahelyi adatokat, akkor kinyomozzák?

Bocsánat a sok kérdésért.
A választ előre is köszönöm.

ObudaFan # 2009.02.28. 09:46

Az iskola fegyelmi ejárást folytathat le, a munkáltató legfeljebb megjegyezheti magának.
Az általad leírtak miatt nem érdemes feljelentést tenni.

verebke # 2009.02.28. 00:03

igen, valóban nem sejtettem semmit, csak ez nehéz, nyilván nem fogom otthagyni az illetőt, habár nyilván borzasztóan megalázó volt egy ilyen helyzetnek szem- és fültanúja lenni...

még egy kérdés: van-e esetleg bármilyen jogi következménye/vonzata annak,hogy valóban (1)erőszakkal tuszkoltak minket vissza az üzletbe, (2) a jegyzőkönyvből csak egy példány készült, és annak fénymásolata nem készült, nem kaptuk meg (3) az üzletben, mindenki szeme láttára történt mindez, (4) ismerősöm pedig felajánlotta, hogy kifizeti a termékeket, megtéríti kárukat, és élből elutasították, és kiröhögtek... (ezen részeket ezen az oldalon olvastam, hogy adott esetben így kell eljárni)
számít ez vmit? érdemes ezt jelenteni bárhol is?
nem hiszem sajnos hogy van bármi értelme is, de sajnos nem vagyok jártas ilyen ügyekben, nem tudom.

Teljesen kétségbe vagyok esve, hogy mind a munkahelyem, és tanulmányaim veszélyeztetve vannak emiatt (holott részt sem vettem az egészben, de a jegyzőkönyvben szerepelek), mit lehet ilyenkor tenni???

Köszönöm!

verebke # 2009.02.27. 23:39

Köszönöm a válaszokat, és a tájékoztatást.
Tehát erkölcsi bizonyítványban nem lesz semmi.

viszont, jelentést fognak tenni az adott munkahelynek, és iskolának... a munkahely és iskola (egyetem) milyen szankciókat szabhat ki? (megvonhatják a diplomát esetleg????)

köszönet a segítségért!

monalisa1 # 2009.02.27. 18:42

Ha az ismerősöd magára vállalja, hogy te nem- hanem csakis ő egymaga követte el a lopást, akkor lehet hogy megúszod a dolgot. (Vagyis mível nálad nem találtak semmit, a lopásról nem volt tudomásod...)

Monalisa
laikus hozzászóló

ObudaFan # 2009.02.27. 17:09
  1. Szabálysértési pénzbírság.
  2. Nem.
  3. Nem.
  4. Igen.
verebke # 2009.02.27. 16:53

Kedves Fórumozók!

A tanácsotokra lenne szükségem egy ügyben, amelynek ma a részese voltam. Egy ismerősömmel mentünk vásárolni, és amikor távoztunk egy üzletből, utánunk jött az üzletvezető, és visszatessékelt minket, miszerint loptunk. Kipakoltatták velünk a táskákat, és kiderült, egyébként számomra is csak ekkor, hogy az ismerősöm (nevezzük itt Edinának) valóban ellopott 3 ruhadarabot (12.000 Ft értékben). Felvették vele a jegyzőkönyvet, és kitessékeltek minket.

Az események engem is teljesen lesokkoltak, a kérdéseim a következők lennének:

  1. milyen büntetésre számíthat?
  2. Ez esetben börtönbe kell vonulni?
  3. Az erkölcsi bizonyítványban fog szerepelni valami?
  4. Az üzletvezető azt mondta, hogy ez esetben értesítik a munkahelyet / iskolát (mind a kettő van), lehetséges ez? és ha igen, akkor ennek milyen következményei lehetnek (iskola és mh-en egyaránt)?

néhány körülmény még:
majdhogynem erőszakosan tuszkoltak minket vissza, én fel is voltam háborodva, és ekkor odahívtak egy 2 m-es biztonsági őrt, aki majdnem erőszakot alkalmazott.
a jegyzőkönyv felvételét az üzletben hajtották végre,a többi vásárló szeme láttára, nem pedig félrevonultan. Illetve a jegyzőkönyvből mindössze egyetlen egy példány készült, és az is az üzletben maradt.

A segítő válaszokat előre is nagyon-nagyon köszönöm!!!

ButusLibus # 2009.02.08. 15:56

Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek!!!! Megvárom a vádiratot, és ha lesz még valami, amit nem értek, akkor jövök. :) Nagyon kedvesek vagytok! Még egyszer köszönöm!

ButusLibus # 2009.02.08. 15:55

Köszönöm szépen a segítséget mindenkinek!!!! Megvárom a vádiratot, és ha lesz még valami, amit nem értek, akkor jövök. :) Nagyon kedvesek vagytok! Még egyszer köszönöm!

ObudaFan # 2009.02.08. 11:42

Egyébként a bíróságon betekinthetsz az iratokba.

ObudaFan # 2009.02.08. 11:41

Mivel valószínűleg ebben az ügyben nem lesz kötelező védelem, így ha védőt szeretnél, vagy meghatalmazol egyet, vagy a bíróságtól kérheted védő kirendelését. Azt azért tudnod kell, hogy hacsaknem kérsz és kapsz költségmentességet, kirendelés esetén is te fizeted a védő díját a végén, ha elítélnek.

Pistone # 2009.02.07. 21:33

Kedves ButusLibus!

A vádirat tartalmazza,

  • az Ön, mint terhelt adatait,
  • a vád tárgyává tett cselekmény leírását (azaz azt, hogy az ügyészség szerint milyen módon történt a lopás),
  • a vád tárgyává tett cselekménynek a Btk. szerinti minősítését (jelen esetben [ha nincs minősítő körülmény], akkor kisebb értékre elkövetett lopás történt),
  • a büntetés kiszabására vagy intézkedés alkalmazására vonatkozó indítványt, ha az ügyész nem vesz részt a tárgyaláson (általában elmennek az ügyészek),
  • a bejelentett polgári jogi igényt (azaz a sértett igényét kárának megtérítésére),
  • azt, hogy kiket idéznek be (sértett, tanúk, szakértők, stb.) a tárgyalásra,
  • a bizonyítási eszközök megjelölését, valamint azt, hogy mely tény bizonyítására szolgálnak (ez a leglényegesebb, ebből derül ki, hogy mit tud az ügyészség, és azt honnan tudja),
  • és még néhány egyéb dolgot, ami az Ön szempontjából kevésbé lényeges.

Egy nagyon lényeges szempontra szeretném felhívni a figyelmét. Azzal, hogy Ön azt a pénzt ellopta, az nem lett az Öné. Azt a pénzt (és annak kamatait) Önnek mindenképp vissza kell fizetnie! Azzal mindenképpen nagyon segít magán, ha még a tárgyalás előtt fisszafizeti, vagy legalábbis részletekben már elkezdi törleszteni.

Üdvüzlettel: Pistone

ButusLibus # 2009.02.07. 15:05

Hű, köszönöm... :) Mióta itt elláttok tanácsokkal, kicsit nyugodtabb vagyok.

Még azért lenne kérdésem...
A vádirat mit tartalmaz? Tartalmazza azt, hogy a sértett mit mondott, mivel akar bizonyítani, stb.? És ha nem, ennek utána lehet valahol nézni?

És egy ilyen ügynek mi a menete? Megjön a vádirat, aztán lesz meghallgatás, és aztán tárgyalás, vagy egyből tárgyalás? Gondolom ezzel túl sok időt nem foglalkoznak, bár ezt biztos nem lehet előre tudni...

És még valami.. A védőt a bíróságtól kell kérnem? Levélben, vagy személyesen? Bocs a hülye kérdésekért, de ügyvédet is még csak egyszer láttam közelről...:)

ObudaFan # 2009.02.07. 13:35

A közvetítői eljárás vonatkozásában elkéstél.

ButusLibus # 2009.02.07. 13:26

Akkor ezzel már elkéstem?
Gondolom akkor várjam meg a vádiratot, de azért vegyem fel a kapcsolatot a sértettel, ugye? Hátha tudunk egyezkedni valamit?
Akkor mindenképpen végrehajtandóra kell számitsak?

véső (törölt felhasználó) # 2009.02.07. 10:46

Brutus Libus
nem értetted meg Egyjogász javaslatát, ne várd meg míg az ügy bírósági szakaszba kerül !
Kérj közvetítői eljárás, és minőségileg egész másként oldódik meg az ügyed !

ObudaFan # 2009.02.07. 10:44

Közvetítői eljárásnak már nem lesz helye, mivel már vádemelés történt, és egész idáig tagadtad a bűncselekmény ellkövetését. Márpedig közvetítői eljáráshoz nyomozati szakban tett beismerő vallomás szükséges.
Ettől függetlenül a beismerés és a kár legalább részbeni megtérítése enyhítő körülmény.

ButusLibus # 2009.02.07. 08:53

Köszönöm, megpróbálom felvenni a kapcsolatot a sértettel, de előbb még megvárom a vádiratot azért. Csak a napokban fogják elküldeni. Még egyszer köszönöm!

Egyjogász # 2009.02.06. 23:10

Az alábbiak szerint gyanúsítottként te is kérelmezheted a közvetítői eljárást az ügyészségnél.

A közvetítői eljárás célja a sértett és a gyanúsított közötti megállapodás létrehozása, gondolom itt részletfizetésben is meg lehet állapodni.

Amennyit tudsz, kezdj el már most törleszteni, lehet, hogy mire odakerül az ügy, már részletekben meg is fizetted az összeget, ill. ezt az ügyész és a bíróság is mindenképpen értékeli (szerintem, bár megjegyzem, hogy büntetőjoggal mélyebben sohasem foglalkoztam, ezért ajánlottam ügyvédet).

ButusLibus # 2009.02.06. 22:24

Kedves Egyjogász!

Köszönöm a segitséget!

Ha lehet, még kérdeznék. Mi van akkor, ha én ezt az összeget nem tudom megfizetni, legfeljebb kisebb részletekben? Nyilván ez a sértettől is függ. De ha mondjuk ő nem megy bele, akkor gondolom mindenképpen tárgyalás lesz, igaz?
Ha nincs anyagi lehetőségem ügyvédet fogadni, akkor a biróságtól kell kérnem segitséget?

Előre is köszönöm!

Egyjogász # 2009.02.06. 22:13

A tevékeny megbánás esetén nem vagy büntethető, térítsd meg az okozott kárt, illetőleg az alábbiaki szerint az ügyben indítványozz közvetítői eljárás lefolytatását (de valóban jobb lenne, ha ezzel megbíznál egy hozzáértő ügyvédet).

Nem büntethető, aki vagyon elleni, háromévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekménnyel okozott kárt a sértettnek közvetítői eljárás keretében megtérítette vagy a bűncselekmény káros következményeit egyéb módon jóvátette.

A büntetés korlátlanul enyhíthető az (1) bekezdésben említett bűncselekmények esetében, ha az elkövető az ötévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekménnyel okozott kárt a sértettnek közvetítői eljárás keretében megtérítette vagy a bűncselekmény káros következményeit egyéb módon jóvátette.

A közvetítői eljárás a vagyon elleni, ötévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűncselekmény miatt indult büntetőeljárás tartama alatt, a gyanúsított vagy a sértett indítványára, illetőleg önkéntes hozzájárulásukkal alkalmazható eljárás.

A közvetítői eljárás célja, hogy a bűncselekmény következményeinek jóvátételét és a gyanúsított jövőbeni jogkövető magatartását elősegítse. A közvetítői eljárásban arra kell törekedni, hogy a gyanúsított és a sértett között - a gyanúsított tevékeny megbánását megalapozó - megállapodás jöjjön létre. Az ügy közvetítői eljárásra utalásának a büntetőeljárás alatt egy alkalommal van helye.