Zseblopás, nyomozás megszüntetése


hlevi09 # 2009.02.11. 17:09

Köszönöm a segítséget!

Pistone # 2009.02.11. 00:01

Kedves Monalisa1!

Laikusként sem feltétlenül kéne olyan dolgokat írni, amelyek nem feltétlenül helyénvalóak.

"A nyomozati eljárásról az ügyfelet nem hiszem hogy tájékoztatják, mondhatni belső ügy." Bocsánat, de az eljárás lényege nem az elkövetők elfogása és megbűntetése? Nem a sértett az, akit leginkább érint az "ügy"? "Sértett az, akinek a jogát vagy a jogos érdekét a bűncselekmény sértette vagy veszélyeztette." (Be. 51. § (1)) Na, a "belső ügyről" ne is beszéljünk...

"Később esetleg már elírhatták a helyszínt" - Később már akár elírhatták a gyanúsítottat is, nem mindegy, hogy ki ül, a lényeg úgyis a siker?

"Fellebbezhetsz, vagyis kérheted a nyomozás további folytatását, de…" Fellebbezni nem fellebbezhet, panaszt tehet a megszüntető határozat ellen. Ugyan a panasz és a fellebbezés is jogorvoslat, azonban mindkettő másról szól.

Hlevi09 leírásából arra következtettem, hogy látta az elkövetőket, és nem egy "szőke nő", aki elfelejtette bevenni a Cavintonját, ami miatt nem tudja, hogy mi történt a kistáskájával. Vagy dögöljön meg a szomszéd tehene is?

Üdvözlettel: Pistone

monalisa1 # 2009.02.10. 22:46

A feljelentéskor készült jegyzőkönyvben helyszinként mi szerepel - mívelhogy azt aláírtad.

Később esetleg már elírhatták a helyszínt., gondolj csak arra: nap mint nap mennyi hasonló esetük van, és mint ilyen neki mondhatni közömbös az esemény helyszínének pontos adminisztrálása.

A nyomozati eljárásról az ügyfelet nem hiszem hogy tájékoztatják, mondhatni belső ügy. Aztán meg holmi pénztárca eltűnése okán egész biztosan nem nézegetnek biztonsági kamerát stb.

Sajnálatosan megloptak, azóta bizonyára fokozottan ügyelsz a dolgaidra.

Fellebbezhetsz, vagyis kérheted a nyomozás további folytatását, de...

Én ezt tudtam neked írni, hidd el nekem sem öröm ez.

(Egy éve "eltünt" a kistáskám, benne pénztárca, igazolványok, kulcsok, bankkártyák, telefon stb. minden hogy az kell... Én nem voltam a rendőrségen mert "a" lopást nem tudtam volna bizonyítani - lehet hogy gondatlanságból vesztettem el. Azóta persze mindent pótoltam nem kis utánjárással és költséggel. Igyekszik okulni az ember a dolgokból.)

Monalisa
laikus hozzászóló

Pistone # 2009.02.10. 22:44

Kedves Hlevi09!

Remélem elég gyorsan reagálok kérdéseidre :)

Ön egy határozatot kapott, melyben az eljárást megszűntetik, mivel a nyomozó hatóság úgy látja, hogy az elkövetők kézrekerítésére nincs esély. Úgy gondolom, hogy Ön nem elsősorban a rendőrség ellen szeretne panaszt tenni, hanem azért szeretne panaszt tenni, mert azt gondolja, hogy a nyomozóhatóság (jelen esetben a rendőrség) nem tette meg az elvárható lépéseket az elkövetők kézrekerítésére. Ezért Ön panasszal élhet a határozat megszűntetése ellen. A panaszt az illetékes ügyészségnek címezve a nyomozóhatóságnál (nyomozást végző rendőrségnél) kell beterjeszteni. Amennyiben a nyomozóhatóság a panasznak 3 napon belül nem ad helyt, és nem folytatja tovább a nyomozást, úgy köteles azt az ügyészségnek továbbküldeni, amely vagy helyt ad a panasznak, és utasítja a nyomozóhatóságot az eljárás továbbfolytatására, vagy elutasítja a panaszt (ez ellen a határozat ellen már nem élhet jogorvoslattal).
Amennyiben igaz az, hogy a nyomozóhatóság a nyomozást megszüntető határozatában még a tényállást (helyszín, cselekmény, stb.) is helytelenül írta le, úgy erre is lehet hivatkozni a panaszban.
A sértett az eljárás bármely szakaszában tehet indítványokat, így akár a panaszban is lehet indítványozni a térfigyelő kamerák felvételeinek megtekintését, vagy más nyomozati cselekmény megtételét. (Sajnos nagy valószínűséggel a felvételek már nem lesznek elérhetőek.)

Üdvözlettel: Pistone

hlevi09 # 2009.02.10. 21:52

Kedves Fórumozók!

2008 novemberében a 24-es villamoson ellopták a pénztárcámat. Feljelentést tettem a VII. Kerületi Rendőrkapitányságon. Néhány napja megkaptam a határozatot a nyomozás megszüntetéséről. A megszüntető határozat indoklásában azt írták, a feljelentésben elmondtam, hogy a pénztárcámat a Nagyvárad tér aluljáróban lopták el. Pedig a feljelentésben én azt mondtam, hogy a tárcát a villamoson lopták el, és ezt a Dologház utca megállóban vettem észre (itt szálltak le az elkövetők). Úgy tűnik tehát, hogy a rendőrség a nyomozás során még a feljelentésemet sem ismerte meg megfelelően.

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy ilyenkor panaszt lehet-e tenni a rendőrség ellen.

Azt meg lehet-e ismerni, hogy a rendőrség milyen konkrét lépéseket tett az elkövetők felkutatásában? Például a környéken elég sok térfigyelő kamera működik, kíváncsi lennék, hogy megnéztek-e egy felvételt is. Bár, ha a kiindulási helyszín sem jó, nem csoda, hogy nem sok sikerrel jártak.

Kérnék mindenkit, hogy lehetőség szerint minél gyorsabban válaszoljon, mert a 8 napos határidő nem sokára letelik.
Mindenki segítségét nagyon köszönöm!

(Ui.: Mivel még új felhasználó vagyok, nem találtam hasonló témát. Ha rossz helyre írtam, ezúton is elnézést kérek.)