Becsületsértés vétsége


monalisa1 # 2009.02.27. 22:48

Ne haragudj, de a "lakni vagy enni" problémádat előadtad már itt a fórumon. Többeknek is az volt a véleménye: nem okvetlenül szükséges egymagad lakni egy bérleményben. És ha mégis, hát nagy a város, széles a kínálat, bizonyára van olcsóbb albérlet is.

Valamint "a" börtönviselt apuka státusz (...) kevésbé lesz jó ómen a gyermekedért történő küzdelemben.

Más. Nagyon el van cseszve, hogy bár a bíróság visszahelyezett a lakásodba, mégis máshol húzod meg magad...

Költöznél vissza és fogadnál albérlőnek egy kétszekrényhátú palit, az ex-ed élettársa már nem csak veled találná szembe magát!...

Tudod, érted és nem ellened.

Tamás123 # 2009.02.27. 21:57

Csukjanak le, ott legalább kajám is lesz, meg fedél is a fejem fölött.

Tamás123 # 2009.02.27. 21:56

Köszönöm szépen Obud_Fan!

Szinte soha nem írtam még eddig az anyagiakról. Most már betelt nálam a pohár, amikor oda jutottam, hogy albérletet fizessek vagy pedig egyek. A 2008. októberi jogszerűtlen végzést követően 4 hónap alatt 261 ezer gyermektartási díjat vontak, holott az FB visszahelyezett a lakásba, ami üresen áll. 83 ezret kifizetek havonta egy garzonért. Oda juttatott a bírónő, hogy nem tudok mit enni. Vagy megyek a híd alá és akkor eszem.

A fiamat elzárják 31 hónapja, ráadásul még ellenem kreáltak egy aljas bűncselekményt. Ezek tényleg embereket tesznek tönkre.

ObudaFan # 2009.02.27. 20:52

Btk. 242/B. § (1) Aki olyan kihívóan közösségellenes vagy erőszakos magatartást tanúsít, amely a bíróság vagy egyéb hatóság eljárását megzavarja vagy akadályozza, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(4) E § alkalmazásában erőszakos magatartásnak minősül a más személyre gyakorolt támadó jellegű fizikai ráhatás is, abban az esetben is, ha az nem alkalmas testi sérülés okozására.

Tamás123 # 2009.02.27. 20:35

Valószínű, hogy becsületsértést követtem el a bontóperi bíróval szemben, de elszakadt a cérna. Becsületsértést, egy olyan bírónő ellen, akinek már rég a börtönben lenne helye, emberi életek tönkretételéért.

Ha nem veszik el ötödszörre sem tárgyaláson, leköpöm ezt a bírónőt.

http://gyermekvedelem.mindenkilapja.hu/

ObudaFan # 2009.02.26. 09:55

Ha megszüntetik a szabálysértési eljárást, mert nem történt szabálysértés, akkor igen. Mellesleg ebben az esetben hamis vád miatt feljelentést tehetsz.

tamiya # 2009.02.26. 09:45

Üdvözletem!

Akkor ilyen ügyben nem is érdemes védőt kérni (levélben írták, hogy lehet). Érdekes, hogy egyesek még szabadságvesztésről is beszéltek (nem itt fórumon).
Sajnos ez egy bosszantó dolog, hogy egy úr alaptalanul vádolt meg engem. Ezzel kihúzva a zsebemből kb. 10-15.000,- Ft-ot, mert le kell utaznom 300 km-t. Sajnos nem vagyok milliomos, sőt alkalmi munkából élek. Ezt az összeget megtéríttethetem a feljelentővel?

Köszönettel, D

krasztika # 2009.02.24. 23:10

T. ObudaFan!

Alázatosan köszönöm a hasznos tájékoztatást, holnap átgondolom, hogy van-e értelme 4 gyerek mellett kidobnom az ablakon 3000,-Ft illetéket?! Gondolom erre "ügyezik" a becsületsértő, szabálysértő, mivel nincs kidobandó pénze az embernek, akit a becsületében megsért, így okafogyottá válik az ügy.
Eddig az arány 70-30..."több is veszett Mohácsnál"...
Még egyszer köszi szépen, válaszod, érthető és világos volt.

ObudaFan # 2009.02.24. 19:30

Neked ebben nem sok buli van, és nem nagyon hiszem, hogy egy figyelmeztetésnél sokkal többet kapna.
A szabálysértési hatóság az eljárás alá vont személyt és a sértettet meghallgatásra megidézi, képviselőjüket értesíti. Ha az ügyben több sértett van, valamennyit meg kell idézni.
Az idézésben a sértettet figyelmeztetni kell arra, hogy a kellő időben ki nem mentett távolmaradását a szabálysértési hatóság a magánindítvány visszavonásának fogja tekinteni.
A meghallgatás során a szabálysértési hatóság megkísérli az eljárás alá vont személy és a sértett kibékítését. Ha a békítés eredménytelen marad, az általános szabályok szerint kell lefolytatni az eljárást.

krasztika # 2009.02.24. 17:04

T. ObudaFan!

Becsület sértésre vonatkozóan...kérdéseim vannak.
Ma voltam bent a Közigen, 3000,-Ft összeget kell illetékben lerónom.

  1. Mi az eljárás menete???
  2. Mit von maga után ez a szabálysértés, pénzbírság vagy ejnye-bejnye?
  3. Ha pénzbírság, mivel szankcionálják az elkövetőt összegben tól-től-ig?
  4. Remélem, hogy az én illetékem fölötti összeg?!
  5. Ja, és ebben nekem mi a buli, mivel kárpótol az elkövető?
Tamás123 # 2009.02.23. 22:22

Lehetséges, hogy én már követtem el becsületsértést, pedig egy nagyon nyugis ember vagyok. De higgyétek el, hogy léteznek olyan szituációk, amikor a legbéketűrőbb embert is kihozzák a sodrából, másik ember/emberek szándékos aljasságai és törvénytelenségei. Nagyon vallásos nevelést kaptam, még egy "ba..+" is elvétve hagyta el a számat.

Sok mindent elvisel egy ember, de sajnos a legnehezebb béketűréssel elviselni a sorozatos jogszerűtlenésgeket.

Sajnálatosnak tartom, hogy érzésem szerint nem vizsgálja eléggé a jog, hogy milyen események, törvénytelenségek hatására kerül a legbéketűrőbb ember is olyan helyzetbe, hogy igenis kimondja, amit gondol.

Derill egyik publikációjában olvastam, hogy találkozott már Ő is olyan esettel, amikor egy a világéletében törvénytisztelő, becsületes ember bontóperi tárgyalásán biztonsági őr volt jelen, mert a szerencsétlen a tehetetlenséégében, elkeseredettségében olyat mondott, amit nem kellett volna. Szóval nem gépek vagyunk, hanem érző emberek idegrendszerrel.

Grád András # 2009.02.23. 22:17

Kedves Tamiya!

Mivel Ön is azt írja, hogy csak ketten voltak jelen, úgy vélem, nem szorul különösebb magyarázatra, hogy ez fényévnyire van a nagy nyilvánosságtól. Utóbbi általában tömeget vagy tömegkommunikációt feltételez. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

tamiya # 2009.02.23. 22:02

Tisztelt ObudaFan!

Mit takar az, hogy becsületsértés vétsége? Ahogy olvastam, ez nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsület csorbítása (pl. megalázás, leköpés, obscén szavakkal megilletés, faji megkülönböztetés, stb.). De mi ez a NAGY NYILVÁNOSSÁG, mekkora, mennyi ember?
Az én esetemben CSAK ketten voltunk a parkolóban-utcán, ezért is teljesen alaptalan a feljelentő vádja.

Köszönettel, T.D.

ObudaFan # 2009.02.23. 17:55

Neked, de figyelmetlen voltam. Mivel nem nagy nyilvánosság előtt történt, a jegyzőnél tehetsz feljelentést, mert ez így csak szabálysértés.

krasztika # 2009.02.23. 15:19

Kedves ObudaFan!

Nekem címezted a becsületsértésre vonatkozó válaszodat?
Nem értem, most a bíróságon tehetem meg a feljelentésemet, nem a rendőrség hatásköre?
Ez most Btk., vagy Ptk.?

Köszi, Kraszti

ObudaFan # 2009.02.23. 10:45

Az elkövetés helye szerinti helyi bíróságon tehetsz feljelentést 30 napon belül.

krasztika # 2009.02.22. 23:23

LENNE EGY FOGÓS KÉRDÉSEM!!!

A volt feleségem a gyámhivatali tárgyaláson a minap, gyermekem jelenlétében "FÉREGNEK" nevezett, ezt a jegyzőkönyv is tartalmazza.
Ilyen esetben ez minek számít? Becsületsértés vagy sem?
Ha igen, akkor hova lehet fordulni, hogy ezt megtoroljam!

Üdv.: Krasztel László

tamiya # 2009.02.22. 23:08

Kedves Főlökött!

Még annyi: Én SOHASEM voltam lekezelő a közeggel, mindig tiszteletben tartottam és tartom őket! S a közegnek is van több rétege (rendőr-sok féle beosztás van itt is, bíró, stb.), nem lehet egy kalap alá venni mindenkit.
Én csupán két átlagembert említettem, akik nem hivatásuknak megfelelően jártak el (vagy talán a rendőri túlkapás megengedett???). Érdekes, hogy sok-sok év alatt egyetlen rendőrnek sem volt velem gondja. Ennyi, s kösz hogy meghallgattál.

tamiya # 2009.02.22. 22:46

Tisztelt ObudaFan!

Köszönöm válaszát! Megtenné, hogy a további kérdéseimre is ír egy-egy sort?
Elsősorban érdekel, hogy a fenyegetést elmondjam-e bírónak? Védőt hogyan tudok kérni?

Köszönettel és Tisztelettel, D

tamiya # 2009.02.22. 22:42

Kedves Főlökött!

Nem jött létre adás-vétel! Az x ezer forint az 2000,- Ft, s ezért nem lett volna érdemes bemenni a rendőrsége (megjegyzem így is elkéstem munkából). Most már másképp gondolom, mert ez az eladó, ahogy írta qqcezar a fenyegetésre, s más pénzére utazik.
Mivel tisztelettudó ember vagyok, ezér bemuitatkoztam mind a telefonban, mind a személyes találka alkalmával. Megjegyezte a nevemet, s bement az őrsre feljelentést tenni. De az is lehet, hogy név és település alapján (telefonban elmondtam honnan megyek) megnézte a tudakozóban a címemet is.
Nem önszántamból fizettem (hiszen még én utaztam le, s nem ő!), hanem azért mert megfenyegetett.
S nem vertem nagydobra, hogy kicsoda, micsoda, stb.
Egész eddig ezt mondom, hogy SEMMIT nem csináltam, ezért nem értem ezt a fura fazont. Gondolom ideje sok van...

ObudaFan # 2009.02.22. 10:28

Elvileg az idézéssel együtt a feljelentést is meg kellett volna kapni. Ezzel együtt az iratokba csak azon a bíróságon tudsz betekinteni, ahol az ügy folyamatban van. A bűnügyi költséget te csak akkor viseled, ha elítél a bíróság.

qqcezar22 # 2009.02.22. 08:21

Hmmmm, erre nem is gondoltam, hogy honnan szedte a rézbőrű az adataidat, mikor a feljelentést tette.

Főlökött # 2009.02.22. 07:03

Tisztelettel

Egyszer lekezelőek vagyunk a közeggel, máskor segítséget kérünk ?
hm........

Az egész történet gázos.

1., Ha kocsit vásárolunk, akkor kölcsönössen megtekintett, kialkudott vételár alapján jogviszonyba kerül az eladó és a vevő. Ha csak megtekintjük, mi került a másik félnek költségbe ? Itt valami nem stimmel.

2., Ha megtekintettük, fizettünk is, majd villám gyorsan eltávoztunk, akkor hol a becsületsértés? Hacsaknem kitapétáztuk a településen, hogy a másik fél csaló - hazug, stb. Fűnek - fának híreszteltük, hogy át akart vágni. Roncs a kocsija, vagy bármi.

Valami alapjának kell lenni az eljárásnak, s ezt olvasatomban a másik fél bizonyítani is tud, azért kezdeményezte az eljárást.
Én olyanról nem hallottam, hogy megnézek egy kocsit, nem tetszik, még fizetek is érte, s így beperelnek becsületsértésért. Itt történt más is, csak azt nem írtuk le.
Ja majd a hatóság segít......

-----------------
  • Lökött
qqcezar22 # 2009.02.22. 03:58

Kedves tamiya!

Mint magán ember mondom a véleményemet.
Én a helyedben a helyi rendőrségre mentem volna bejelentést tenni, függetlenül attól, hogy bizonyítható e. Ez az ember erre utazik, tehát nem te vagy az első károsultja. A telefonszám tulajdonosa kapcsolatban áll ezzel az emberrel, vagy nem.
Talán még utólag is megteheted. Hívd fel az ottani kapitányságot és mond el nekik.
Feljelentőnek a szándéka: szerintem a megfélemlítés, mert így nem fogod tanúsítani, hogy téged is megkárosított, és megfenyegetett.
160cm a 200-al szemben.
Önvédelemből sokmindent tehettél volna, főleg ilyenkor mikor ekkora az erőkülönbség. Oda rúgsz, kikapod a bugyliját, mikor mutogatta.
Egy eset mely velem történt.
Kertes házban lakom, és petárdát dobtak a pörköltek az udvaromba, megtudva azt, hogy itthon van-e valaki.
Hát itthon voltam, méghozzá a kert hátuljában. Egy más okból kifolyólag a kezembe volt egy jókora konyha kés. Ezzel mentem előre. (egyébként nő vagyok)
A látkép:
Utca közepén a zsiga benne egy pasi.
A nagy kapumnál egy hölgyike gyerekkel, és szedegette a bodzát.
Rászóltam a nőre, hogy azonnal haggya abba, és húzzon el.
Meglátta a bugylit a kezembe, és elvigyorogta magát, és elcsámpázott a kocsihoz a gyerekkel együtt és elmentek.
Azóta sem láttam őket.
Ne te féljél, féljen a bűnös.

tamiya # 2009.02.21. 22:04

Tisztelt Cím!

A következő problémával fordulok Önökhöz:
2009 februárjában gépkocsi vásárlás szándékával leutaztam egy Pest melletti településre. Előző nap beszéltem a tulajdonossal, aki állította, hogy nagyon jó állapotban van az autó, menjek csak. Megbeszéltük az időpontot is.
Leutaztam, s egy parkolóban találkoztunk, ahol csak az eladó és én tartózkodtunk, a mellékes utcában egyetlen járókelő sem volt sajnos. Megmutatta az autót, ment vele kb. 800 métert, hogy bemutassa a motor járását is. A gépkocsi a telefonban elmondottak ellenére nagyon rossz állapotban volt (rohadt, csörgött-zörgött, s erre hiába kérdeztem rá előző nap, nem mondta el). Visszaértünk a parkolóba, ahol kiszálltam, s mondtam, hogy ne haragudjon, de az autó nem felel meg az elvárásaimnak, ezért nem vásárolom meg.
Erre az eladó elém állt, s azt mondta addig nem megyek innen, amíg nem fizetek x ezer forintot, különben laposra ver, majd elhúzta kissé a kabátját, ahonnan egy bicska is "kivillant".
Félve a fizikai bántalmazástól adtam neki pénzt, s futottam a vonatra, nehogy bármi bajom essen. Sajnos nem volt szemtanú, ezért nem tettem feljelentést, hiszen semmivel nem tudtam volna alátámasztani az igazam.
Tudni kell, hogy én egy 160 cm körüli átlagos testalkatú ember vagyok, míg az eladó egy 200 cm körüli kigyúrt sötét bőrű.
Azonban a minap kaptam egy levelet a bíróságtól, miszerint becsületsértés vétsége miatt vádlott vagyok.
Érdeklődtem, ki jelenthetett fel, s megtudtam az az úr, aki eladta volna nekem a kocsit. Az ügy magánvádas, ennyi infót adtak csak meg telefonban.

Nem értem mi a szándéka ezzel a feljelentőnek, mert SEMMIT nem tettem ellene, nem szidtam vagy ilyesmi. Nincsenek előítéleteim, mindig is jogkövető állampolgár voltam és vagyok, senkit nem bántottam, nem aláztam meg.

Kérdéeim:
Mit tegyek?

A teljes vádat csak az adott bíróságon (ahonnan kaptam a levelet) tudhatom meg vagy a lakhelyem szerinti megyei bíróság is letudja kérni az adatokat?

Ha megemlítem, hogy teljesen mást mondott telefonban az eladó az autó állapotáról, az segít valamit? Bizonyítani lehet, mert megnézhetik a kocsit, s a lehallgatott beszélgetés is visszakereshető. Hol lehet a lehallgatott telefonbeszélgetéseket kikérni, s hogyan?

Amennyiben elmondom, hogy megfenyegetett az eladó, az már hamis vádnak minősül ellene?

A védőt ki fizeti? A védőt ha meghatalmazom, akkor is el kell mennem a tárgyalásra? Mi van akkor, ha pl. a tárgyalás napján lebetegedek, s ezt igazolni tudom? Mindenképpen ott kell lennem a tárgyaláson?

Ha hamis tanukat hoz magával a feljelentő, milyen keresztkérdésekkel tudom az igazam bizonyítani? Pl. ruhaviseletem milyen volt akkor kérdéssel (térfigyelő kamerák)?

Milyen büntetése van ennek a magánvádas pernek, ha esetleg nyer a feljelentő?

Ki fizeti a perköltséget? Kb. mennyi ez? Alkalmi munkából tartom fenn magam, hogyan kérhetek valami részletfizetést, esetleg a perköltség enyhítését vagy eltörlését? (bár ez odább van, s remélem nekem adnak igazat, előre szeretnék látni)

Őszintén megmondom, attól félek, hogy a tárgyalást követően nekem és akik elkísérnek valami bántódásuk lesz. Kérhetek-e rendőri kíséretet mondjuk a parkolóig? Sötét bőrű ember(ek), s hiába vagyok ártatlan, ezeknek nem számít se ember, se állat (lásd veszprémi gyilkosság).

Nagyon köszönöm a válaszokat előre is, D