téves szakvélemény


Cervantes # 2009.03.01. 21:53

A vélemények alapján nagyon úgy néz ki, hogy veszíteni fogok, de 8 millió Ft.-om van elkülönítve erre az ügyre. " Ha lúd, hát legyen kövér."

ObudaFan # 2009.03.01. 11:59

Az illetékügyben készített szakvélemények általában jelentősen kisebb értéket mutatnak, mind az igazságügyi szakértők által elkészített szakvélemények. az eltérés igen jelentős is lehet.

websas # 2009.03.01. 11:40

Talán ??

A helyileg illetékes illetékhivatal illetékkiszabási gyakorlatánál figyelembe vett értékeket lehetne figyelembe vetetni, elfogadtatni.

websas

Grád András # 2009.03.01. 11:20

Ez csakugyan így van, inkább csak elvi lehetőség, én sem láttam még ilyen ítéletet soha! :-)


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

ObudaFan # 2009.03.01. 11:10

Az ingatlanforgalmi szakértői mesterség tapasztalatom szerint nem egy egzakt tudomány. Önmagában az, hogy más szakértő mást mond, szerintem egygondatlan hamis tanúzás megállapítására sem lehet elég.

Grád András # 2009.03.01. 10:20

Kedves Cervantes!

Hogy világos legyen, senki nem azt kérdőjelezi meg, hogy lehet-e nagyon rossz az a bizonyos szakvélemény, csak magam is arra próbálom biztatni, hogy egy fölösleges büntetőeljárás helyett a polgári per megnyerésére koncentráljon. Szerezzen be valóban ellen-adatokat, amik alkalmasak az összehasonlításra (vigyázat, hogy egy telket mennyiért árulnak, az kevés, az számít, hogy majd mennyiért adják el), akár egy magánszakvélemény sem ártana. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.02.28. 21:29

Tessék a honlapi hírdetést kinyomtatni, eltenni, fontos bizonyíték lehet a bíróságon majd - legalább is kiindulási- összehasonlítása alapnak jó lesz.

Cervantes # 2009.02.28. 21:26

Igen, tavaly még rendelkezett. Ugyanis tudtommal ilyen ügyekben az idei évtől már csak kamarából rendelhető ki szakértő. A velem szemben lévő harmad akkora telket 16M Ft.-ért árulja a honlapján, ugyanaz az övezeti besorolás, szintén kerített és összközműves, csak keskenyebb és elhanyagoltabb. Talán a két utolsó tényező miatt értékesebb, csak ezt tudom elképzelni, hisz más eltérés nincsen.

monalisa1 # 2009.02.28. 21:05

Értem. A közölt két érték közt valóban FELTŰNŐ aránytalanság van., peres eljárás során a 25% eltérés esetén már vizsgálni szokták a differencia okát. Tehát ez bizonyára a bíróságnak is feltűnik majd.

Ami egy szakvélemény és egy másik "szakvélemény" közti különbséget illeti, sajnos az utóbbi készítője is bizonyára rendelkezik azokkal a jogosításokkal amivel ő "szakértőként" felkérhető, alkalmazható. Csak hát közben nagyon kutyaütő az illető - vagy lefizették...

Cervantes # 2009.02.28. 20:32

Kedves Monalisa!

Kérek nem általánosítani és leírni engem egyből, mert akár igazam is lehet. 2 évvel ezelőtt jelzálog kölcsönt vettem fel az összközműves építési telekre teljesen hivatalosan(nem kértem se közvetítő se ismerős segítségét mint azt oly sokan teszik), akkor a Bank szakértője 30M Ft.-os forgalmi értéket határozott meg. Ha ez az ingatlan jelenleg 1.5 M Ft.-ot ér amellett hogy a közművesítés jelenleg 2 M Ft.-, akkor valami nagyon nem kóser. Feltételezésével ellentétben semmiféle indoklás nincs arra vonatkozólag a szakvéleményben, hogy miért ér kevesebbet mint az alatta, felette és mellette lévő ingatlanok, továbbá összehasonlító adatokat sem szerepeltet. Ha az általam már megbízott kamarai ingatlanforgalmi igazságügyi szakértő (az önkormányzat egy helyi ingatlanforgalmazót bízott meg a szakvélemény elkészítésével) szakvéleményét nem fogja befogadni a Bíróság, akkor azt nem fogom megemészteni mert 200.000 Ft.-ba kerül.

Tisztelt Grád András Tanár Úr!

Érdekes módon a már fentebb említett helyi ingatlanforgalmazó honlapján szereplő ingatlanok mind annyira vannak értékelve, mint amennyire ca. magam is taksálnám az értéküket. A hasonlatát nagyon köszönöm, megértettem, de szvsz. nem a felfogásommal van probléma.

monalisa1 # 2009.02.28. 16:27

Saját pénzen "ellenszakvéleményt" kell készíttetni és azt letenni a bíróság asztalára összehasonlítás végett - már amennyiben befogadja azt a bíróság.

Grád András # 2009.02.28. 16:06

Kedves Cervantes!

Egyetértőleg bólogatva Monalisa válaszára hozzáteszem, hogy a szakértő ellen hamis szakvélemény adása miatt induló eljárások rendkívül ritkák, miközben nap mint nap rendelnek ki másik szakértőt rossz szakvélemények miatt. Vagyis a helytelen végeredményű szakvélemény ugyanúgy nem egyenlő a hamis szakvéleménnyel, miként egy sikertelen műtét az emberöléssel. Az ugyanis, hogy az operátor nem a legjobb megoldást választotta az adott helyzetben nem feltétlenül orvosi műhiba (de az is csak foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés lenne és nem pedig emberölés). A hasonlat nem teljesen véletlen, a hamis tanúzásnak is van gondatlan alakzat, kis összegű pénzbüntetést szoktak érte kiszabni. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

monalisa1 # 2009.02.28. 15:48

Nem biztos, hogy a szakértő "csalt", és főleg azt bizonyítani nehéz, hogy szándékosan tette. Mert az ő véleménye szerint az az ingatlan-rész csak x Ft-ot ér és nem y Ft-ot, és ezt a szakvéleményemben bizonyára meg is indokolta.

Valamint mindig az aktuális piaci ár határozza meg valaminek az árát, ergo aki fizet az mondja ki a végső szót - az árat.

Sajnálatos, de az ingatlantulajdonosok nem ritkán el vannak rugaszkodva a valóságtól...

Monalisa
laikus hozzászóló

Cervantes # 2009.02.28. 13:57

Elnézést kérek, valamit elfelejtettem.

Milyen iskolát kell elvégeznem és/vagy milyen poziciót kell betöltenem ahhoz, hogy rám se vonatkozzon az idézett szakasz?

"238. § (2) A hamis tanúzásra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni arra, aki

  1. mint szakértő hamis szakvéleményt, vagy mint szaktanácsadó hamis felvilágosítást ad."
Cervantes # 2009.02.28. 13:26

Tisztelt Tarczay Áron Úr!

Akkor külön gratulációmat fejezem ki a jogalkotóknak, mert ezek szerint egy értékbecslő büntetlenül csalhat.

Igen, vitatom a szakvéleményt, mert nem picit, hanem nagyon el lett rontva. Hozzávetőleg a valós forgalmi érték 1/20-a lett benne meghatározva. A Közigazgatási Bíróság hamarosan tárgyalni fogja az ügyet, a rendőrségen tett feljelentésemre pedig az ösztönzött, hogy más hibája miatt nem akartam kitenni magamat egy költséges procedúrának(igazságügyi szakértő bevonása, perköltség, ügyvédi költség, illetékek, idegeskedés, stb...), másrészt szerettem volna elérni, hogy ez az "ember" ne rontsa itt a levegőt.

De felfogtam. "2x2 néha 5" Teljesen logikus...

ObudaFan # 2009.02.28. 09:42

Sokra nem. Ha azt a szakvéleményt vitatod, akkor ezt egy polgári perben tehetted volna meg.

Cervantes # 2009.02.28. 04:30

Önkormányzat kártalanítás nélkül próbál lejegyezni az ingatlanomból területet. A határozat véleményem szerint hamis értékbecslésre alapul, hosszabb vívódás után mikor már több szakértővel is konzultáltam feljelentést tettem az ügyben eljárt szakértő ellen. A helyi rendőrség kétszer is elküldött(ezt nem mondtam mert egyedül voltam), de a Teve utcában sikerült elérnem, hogy elkezdjék kivizsgálni az ügyet. Mire számíthatok? Én tudom, hogy igazam van, de szeretnék felkészülni a legrosszabbra. Mármint arra, hogy ártatlanul elítélnek.