helyszini birsag


tamiya # 2009.03.09. 23:11

Kedves Dedix!

Én hasonló esetben voltam anno. Egy balesetet kerültem el, majd megálltam a gyalogátkelő előtt, gondolkodni az eseten.
Kár volt, mert rámhúztak egy 10 ezres helyszíni bírságot + 3 pontot azok a rendőrök, akik semmit nem láttak az esetből... Teljesen jogtalanul, tanu kihallgatás semmi, vagy ez vagy a feljelentés, ami akár 60 ezer is lehetett volna.
Pszichikai kényszerrel lehet hatni az emberre, főleg ha egyedül van. Hát aláírtam.
Hiába mentem utána a megyei főkapitányhoz, osztályvezetőhöz. Aláírtam a h.bírságot, ezzel elismertem a bűnösségemet. Kár, hogy nem volt nálam diktafon...

Szerintem már hagyd az esetet, nem tudsz mit tenni. Ha van időd, pénzed, utána járhatsz a dolgoknak, de tudod, "egy fecske nem csinál nyarat" - sajna.

monalisa1 # 2009.03.06. 23:56

Kedves Dedix!

Csak ismételni tudom: a helyszíni bírságolás jogosságának elismerése és az összeg kiszabása után jogi vonatkozásban lezártnak tekintendő az ügy.

Legfeljebb azért lehetne panaszt tenni, mert mondjuk a rendőr lekezelően stb. beszélt volna veled, egyéb okból nincs lehetőség bármiféle vizsgálatot kezdeményezni.

Közlekedési szabálysértésért kiszabott pénzbírság esetleges közhasznú munkára váltásáról érdeklődj az önkormányzatnál - bár a közmunkát nemigazán erre a célra találták ki.

Üdv.
Monalisa
laikus hozzászóló

Dedix # 2009.03.06. 22:19

Monalisa valoszinuleg rendor, berenc vagy nagyon ostoba. Elnezest, nem akartam senkit ezzel megbantani, csak a tenyt vazoltam. O biztos megkeruli a fel varost, hogy jo kislany legyen... No comment. Termeszetes, hogy nagy valoszinuseggel fuggetlenul a tabla lathatosagatol is arra mentem volna, nem majd belemegyek a legnagyobb dugoba es pofekelem az uzemanyagot, hogy utana a szmogriado miatt ne tudjak kozlekedni. A sok idiotat mind fel kene akasztani, akik az iroasztalok mogul hozzak az ostoba donteseiket/szabalyaikat. Ez mar maganvelemeny. Csak leirtam.

Egyebkent koszonom a hozzaszolasokat, de az idezettem kapcsolatos kerdesemre nem kaptam meg valaszt. Beideznem ujfent: (2. kerdes)

"Tobbek kozott ezt olvastam a neten:

„Rendszerint a helyszíni bírság semmilyen módon nem dolgozható le, de a szabálysértési bírság közmunkával is rendezhető. Feltéve, ha azt az illetékes hatóság is úgy gondolja. Az eljárás menete a következő: amennyiben az elkövető nem hajlandó befizetni a bírságot, úgy az illetékes rendőrség értesíti a helyi önkormányzatot, hogy az hajtsa be az összeget. Általában az ilyen kezdeményezés nem jár sikerrel.“

A kerdeseim a kovetkezoek:

1. Hogyan/hol tehetek panaszt/rekla­malhatom meg a birsagot?
2. Amit beideztem annak mennyi a valosag tartalma? Ergo, mire szamithatok, ha nem fizetek, ha ingatlan, ingosag nincs a nevemen? Igy is meg tudnak fogni?"

pirate # 2009.03.06. 21:56

A KRESZ egzakt módon leírja, hogy kell kinézni egy KRESZ táblának. Ha egy tábla nem így néz ki, akkor nem az. Valószínűleg a bíró azt nézi majd, hogy felismerhető volt-e még a tábla. Ha nem, - ez totál szubjektív - akkor nyertél. Az hogy mennyire van lefestve döntő lehet.

monalisa1 # 2009.03.06. 18:54

Én sem írtam mást, igaz másként megfogalmazva... Sajnlom, ilyen a stílusom, lehet nem szeretni (...), de a kérdés akkor is meg lett válaszolva - részemről IS.

És az nem lehet mentség, hogy valaki csak nemrégtől van ismét itthon., ha idegen helyen és/vagy külföldön jár az ember eleve lassabban és körültekintőbben közlekedik.

Magas összeget tudnék fogadni arra, hogy ha Dedix-et nem meszeli le a rendőr, simán tovább megy a tiltott irányba - direkte, mert vélhetően úgy a rövidebb út...

Azt pedig, hogy egy helyszíni bírságoláskor a tól-ig összeghatáron belül a rendőr miként is dönt, az kizárólagosan az ő mérlegelési jogkörére van bízva.

Monalisa
laikus hozzászóló

mile # 2009.03.06. 17:56

Egyébként Dedix szerintem választ kaptál a kérdéseidre: elismerted a helyszínen a dolgokat, utólag nem nagyon tudsz már semmit se csinálni, legfeljebb (irreálisan) nagy macerával.

mile # 2009.03.06. 17:54

Monalisa, te miért és milyen jogon osztasz itt mindenkit? Egyébként még a közúti felfestéseket se kell figyelembe venni, ha azok nem láthatóak, valószínűleg a hibás/nehezen értelmezhető tábla is megkérdőjelezhette volna a büntetést. Dedix rosszul járt, mert nem ismerte a lehetőségeit... valószínűleg nem azért írt ide, hogy vki megmondja neki, hogy lassabban vezessen! További szép napot: mile.

Dedix # 2009.03.06. 13:26

Vegre egy epito jellegu hozzaszolas. Valami hasonlot vartam. Koszonom. A vicc az, hogy a "mester" meg el is ismerte, hogy a tabla ossze van firkalva/sprezve, de azt mondta, ez nem mentseg. Laza... Egyebkent gyakorlatilag a tabla feluletenek kb. 60-70%-a siman total takart a festektol. :) Igen, utolag konnyu okosnak lenni, de mint irtam, azert nem fogadtam el a feljelentest, mert, hogy akkor tobb lesz a birsag es mi a garancia arra, hogy elfogadjak a panaszomat. Hat en igy gondolkoztam, mivel azt nem tudtam, hogy mi a helyzet a helyszini eseten. Igazabol ez az elso esetem, raadasul kulfoldon eltem, csak egy rovid ideje vagyok itthon. A birsag osszege egyebkent nem egy nagy tetel (5k) csak nem szivesen fizetnek olyanert, amiert nem feltetlen muszaj, raadasul nem is tartom azt 100%-ig jogosnak.

Szoval koszonom ujfent a hozzaszolasat kedves websas, de mivel meg nem teljesen kaptam valaszt a kerdeseimre, ezert tovabbra is varnam a hozzaszolasokat.

websas # 2009.03.06. 07:50

A "hatóság" inkább büntet mintsem megoldást keresne a problémára (letisztíttatná a táblát).Ha még ott van az összefestett tábla én lefényképezném, majd feljelentést tennék a rendőrségen a közútkezeleő ellen szabálytalan közúti jelzés alkalmazása miatt.
A h.bírság már nem nagyon fellebezhető (kár volt belemenni,(persze tudom más itt a sz.gép elött ülve okosnak lenni))Ha észreveszed,hogy a táblát kicserélték, egy tisztára akkor kellene feljelenteni Öket (a cseréről készül munkalap,jegyzőkönyv stb.)ezzel ugyanis beismerik, hogy a tábla nem volt megfelelő. Ezt követően kárigényedet (bírság) talán már eredményesen tudod érvényesíteni. Csak Te tudod eldönteni, hogy a bírság összege illezve a fent vázolt macera milyen arányban áll egymással.

Monalisa 1 mindíg ilyeneket ír jó alattvaló)

websas

Dedix # 2009.03.05. 23:16

Koszonom a hozzaszolast, de ha lehet kernek a "masik oldalrol" is. Remelem ertette a celzast kedves monalisa1...

monalisa1 # 2009.03.05. 23:06

1 Ama bizonyos tábla kint volt, azt hogy "alig" lehetett látni (= értelmezni) a firkáltság okán, azzal te ne foglalkozz. Legfeljebb illetékes helyen bejelentheted: javaslod a mielőbbi újra kicserélését.

2. Mióta van jogosítványod? Azért kérdezem, mert a helyszíni bírságolással és/vagy a feljelentéssel kapcsolatban illik alapvető dolgokkal tisztában lenni.
(A jogszabályok nem ismeret nem ment fel a büntetés alól.)

3. A rendőrtől meg ne várd, hogy a helyszínen tanórát tartson., gondodj csak arra, nap mint nap hányszor mondhatná el ugyanazokat...

4. Pénztártól való távozásnak helye nincs, vagyis elfogadtad a helyszínen történő megbírságolást.

5. Ama tábla lehet hogy valóban nehezen értelmezhető, de te nem a forgalomnak megfelelő sebességgel vezettél - vagyis túl gyorsan ahhoz, hogy akár a befirkált táblát is értsed, ne csak lássad...

A legfontosabb: vezess körültekintőbben, ergo el a lábat a gázpedáltól!...

További balesetmentes közlekedést kívánok!

Monalisa
laikus hozzászóló

Dedix # 2009.03.05. 21:49

Tisztelt forumozok,

A kerdesem szabalysertessel (jelzotabla figyelmen kivul hagyasa) kapcsoaltos, amire a rend ore egy kozteruletessel vallvetve helyszini birsagot szabott ki. A gondom az, hogy nem tartom jogosnak, ugyanis a tablat osszefestettek vandalok es alig volt kiveheto. Egyebkent egy kotelezo haladasi irany tablarol van szo. Mire eszrevettem, mar tulmentem rajta, (rovid tav) utanam is jottek mar, nem akartam tolatgatni, igy atmentem egyenes jobbra irany helyett. A neten azt olvastam, hogy helyszini birsag eseten nincs jogorvoslat, de en azert fogadtam csak el, mert a masik lehetoseg a feljelentes lett volna, ami eseten magasabb osszegre szamithattam volna. A biztos ur persze nem tajekoztatott, hogy igy nem reklamalhatok. Ezt sem tartom korrektnek. Siettem, vitazni nem akartam vele.

Tobbek kozott ezt olvastam a neten:

"Rendszerint a helyszíni bírság semmilyen módon nem dolgozható le, de a szabálysértési bírság közmunkával is rendezhető. Feltéve, ha azt az illetékes hatóság is úgy gondolja. Az eljárás menete a következő: amennyiben az elkövető nem hajlandó befizetni a bírságot, úgy az illetékes rendőrség értesíti a helyi önkormányzatot, hogy az hajtsa be az összeget. Általában az ilyen kezdeményezés nem jár sikerrel."

A kerdeseim a kovetkezoek:

  1. Hogyan/hol tehetek panaszt/reklamalhatom meg a birsagot?
  2. Amit beideztem annak mennyi a valosag tartalma? Ergo, mire szamithatok, ha nem fizetek, ha ingatlan, ingosag nincs a nevemen? Igy is meg tudnak fogni?

Koszonettel,
Dedix