"önbíráskodás..."


ObudaFan # 2009.04.15. 15:53

Nincs mit.

ovarifeca # 2009.04.15. 15:02

köszönöm a választ!

ObudaFan # 2009.04.15. 14:46

Akit megfenyegetett az tehet a rendőrségen 30 napon belül magánindítványt zaklatás miatt.

ovarifeca # 2009.04.15. 13:53

Érdeklődni szeretnék!Van egy jogilag megoldandó problémám:Röviden :2007 augusztusában odaköltöztem az egyik ismerösöm telkére albérletbe,meg beszéltük hogy nem kell albérleti dijjat fizetni elég ha majd a rezsit kifizetem(villany)ami még nem történt meg mert nem volt rá lehetöségem de elismerem a tartozást minden szónélkül,közben még anno oktoberben vett egy pannon modemet amit én használtam,szintén elismerem a fennáló tartozást!bár azóta nem beszéltünk mert én nem vagyok hajlandó a veszekedést halgatni,de igaza van abban hogy adósa vagyok amit amint tudok ki is egyenlítek,a gond az ottt kezdödik hogy irogatja a fenyegetö mailjeit,szüleimet,növéremet és annak kiskorú gyermekeit is fenyegeti,életveszélyesen,ami nem mindegy ö azt mondja:"neki már nincs mitt vesztenie"Szerintem ma ez 2009ben türhetetlen,legföképp azért sem értem mert nem mondtam hogy nem kapja meg a jogos követelését,csak 2 hetet kértem,nem tudom mit tehetnék illetve valami legális megoldást szeretnék .mert amint ő lép mind a fenyegetések terén illetve hasonlokkal akkor az már önbiráskodás?de csak lehet valamit lépni mielött megtenné?!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.15. 13:18

Az önbíráskodásnak nem tényállási eleme a sérülés okozása. Ha az is van, az már testi sértés, ami halmazatot képez az önbíráskodással.

Utólag eléggé mindegy, hogy mi lett volna a helyes eljárás; de ha egy dolog kikerült a birtokodból, azt már csak erőszak nélkül vagy jogi úton szerezheted vissza jogszerűen. Az erőszak nem megengedett. Az "erőszak" nem feltétlenül verést jelent, az is elegendő lehet, ha "megfogod" a sértett kezét, és "elveszed" tőle azt a bizonyos dolgot..

Bízzatok meg egy védőügyvédet.

Tímea0116 # 2009.04.15. 13:00

A történetben leírtam, hogy nem akarta visszaadni. Viszont mi lett volna a helyes megoldás?

Arról nem beszélve hogy, külsérelmi nyomok nem rajta voltak!

Feljelentést is már csak a szembesítés után tett. (bár tudom, hogy ez nem mérvadó)

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.15. 12:46

Talán önként adta oda azt a telefont?

Tímea0116 # 2009.04.15. 11:36

Köszi!

Azt akarod mondani, hogy fordulhat az ügy, még ha nincs is a feleségnek bizonyítéka, az erőszakra vagy fenygetésre?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.15. 10:54

Alapos a gyanú. Az alapeset egytől öt évig terjedő szabadságvesztés. Persze, végrehajthatót úgyse kap.

Tímea0116 # 2009.04.15. 10:45

Tisztelt Cím!

2009. februárjában, a párom volt felesége és annak édesapja, a páromat telefonon megfenyegette, valamint engem és a párom édesanyját trágár szavakkal illetett (a volt feleség)
A párom a közös tulajdonú lakásukhoz hajtott (jelen volt az édesanyja, valamint én) mivel, több levelét, nem illetve csak nagy késéssel kapott meg, ezért el akarta hozni őket. A volt feleség időközben hazaért, kisebb szóváltásba keveredett a párom édesanyjával, közben a párom, visszaért az autóhoz, és kérte a volt feleségét, hogy adja vissza azt a telefont ami a párom tulajdonát képezi, már többször kérte tőle, de a hölgy nem akarta visszaadni, ezért a párom meg akarta fogni a kezét, de ő vészes hadakozásba kezdett, csapkodott, leverte a párom szemüvegét, ami összetört, valamint a párom halántéka egyik oldalt felhasadt, és a táskájával ütlegelte, ahol érte. A nagy "igyekezettől" és lendülettől, a járda szélén levő padkában megbotlott és ülő helyzetben találta magát. A párom ekkor tudta elvenni a telefont. Szándékosan nem bántotta, mert gondoltunk arra, hogy provokálná őt a volt feleség, és a későbbikben ezzel visszaélhet.
A párom látleletet vetetett a sérüléseiről, majd feljelentést tett a rendőrségen. Kétszer idézték, a második már szembesítés volt, ami eredménytelen lett. (természetesen a volt feleség tagadta a dolgokat, sőt próbálta a "maga malmára hajtani a vizet"). A napokban a párom kapott egy idézést, kihallgatásra gyanusítottként, önbíráskodás gyanujával. Tudomásunk szerint nincs látlelet a birtokában, (sérülés sem történt, hacsak az nem hogy a hátsójára ült..) A párom azonban roppant elkeseredett, mert attól tart, hogy még ő kerül ki "vesztesként" az ügyből.
Szeretném kérni a véleményét a történtekről. Köszönettel: Timi