visszavonhatom a feljelentésemet?


Főlökött # 2009.04.25. 12:53

Tisztelettel

Btk. 318. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el.
(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha a csalás kisebb kárt okoz, vagy a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó csalást

  1. bűnszövetségben,
  2. közveszély színhelyén,

c) üzletszerűen,

Nem esett szó arról, hány emberkének került még értékesítésre a portéka. Ha csak 1-nek, akkor nem bűncselekmény, a Közeg vélelmezem a feljelentést elutasította, még feljelentés kiegészítés szakában, de ha többen vettek a neten és kár érte őket, akkor bcs., mégha megtérült is a vételár.

véső - menszesz bántalmak vannak ? Mi volt a gond monalisa1 által írtakkal ? Véleményem szerint is igaza van.
winans- elregéli, hogy 5 hónap után, a takarításkor magtaláltam az eltulajdonítani vélt 1M forintomat, ami jééééééééééé meglett, és visszavonom a feljelentést, akkor a nyomozó hatóság, nem értelmes magyarázat esetén, hatóság félrevezetése miatt úgy feljelenti, mint a pinty. Mivel nem életszerű az általa elmondott történet és a nevesített személyt, vélelmezem 4 hónapja országosan körözik. Lehet simlizni, de nem érdemes, véleményem szerint. Nem véletlenül lett javasolva a közvetítői eljárás, mert ez a legtisztább kiút, mindenki számára.

Mindig is azt mondtam, ha valaki rám hallgat, azt csinál amit akar, de egyet ne feledjünk, mi segíteni vagyunk itt és nem ártani!

---------------
  • Lökött
ObudaFan # 2009.04.21. 13:47

Abból, hogy a leírt magatartás nem szabálysértés.

Casual # 2009.04.21. 13:36

ezt mire alapozod, hogy nem történt szabálysértés?

ObudaFan # 2009.04.21. 13:25

Nem vonhatja. Más kérdés, hogy könnyen lehet, hogy nem történt szabálysértés, és akkor meg kell szüntetni az eljárást.

Casual # 2009.04.21. 12:11

sziasztok!

egy olyan kérdésem lenne, hogy eladtam a vatera internetes kereskedelmi oldalon egy parfümöt, ami be volt csomagolva és nem láttam, hogy a szórófeje hibás. a termék 5000 Ft-ba került és garanciában hírdettem meg, de mivel külföldön voltam nem tudott elérni a vevő, aki aztán a rendőrségen feljelentést tett ellenem.

ezt követően, amikor tudomást szereztem a hibáról természetesen visszavásároltam tőle a terméket. erre ő azt mnodta, hogy "visszavonja a feljelentést", amivel kapcsolatban nekem kétségeim vannak, hogy visszavonható-e? kérem segítségeteket!

ObudaFan # 2009.04.19. 09:33

winans

Ezt köteles is vagy elmondani, ha így tudod, de a hatóság fogja értékelni a bizonyítékokat.

monalisa1 # 2009.04.18. 17:19

Egyrészt távol álljon tőlem ObudaFant "felülbírálni", másrészt a "visszavonás" szó elhagyásával javasoltam valamit.

Ha figyelmesen olvastad volna...

véső (törölt felhasználó) # 2009.04.18. 17:10

Megint elvesztetted a "fonalat"
Büntetöeljárásról van szó és nem kutyaugatásról.
És már ÓbudaFant is felülbírálod...

monalisa1 # 2009.04.18. 16:56

Menj be és mond jegyzőkönyvbe, hogy nagy örömödre előkerült a pénz - a feljelentés "visszavonása" szót meg ne használd., majd ők kitalálják a módját az eljárás lezárására.

winans # 2009.04.18. 14:06

Kedves ObudaFan!

Miért csak közvetítői eljárással lehet? Nem egészen értem ezt.
De ha a valóságban tényleg úgy történt volna, hogy nem is lopta el senki a pénzt, hanem végig otthon volt, csak én azt hittem, hogy ellopta XY, és ezért feljelentettem, aztán most takarítottam és megtaláltam, akkor miért nem lehet ezt egyszerűen lezárni? A rendőr azt nem tudhatja, hogy nem így történt. Szóval hogy nem lopta el senki. Meg már hallottam ilyen esetekről, hogy hát feljelentettek valakit, aztán kibékültek, és elmentek a rendőrségre, hogy visszavonják a nyilatkozatukat, mert kitaláltak rá valamit, amivel a rendőrség nem tudott mit kezdeni, és lezárta az ügyet. Akkor ebben az esetben miért nem lehet így?

ObudaFan # 2009.04.17. 16:51

Nem vonhatod vissza, de közvetítői eljárásnak helye lehet.

winans # 2009.04.17. 11:47

Sziasztok,

Lakott nálunk egy férfi "barátunk" volt, és egy nap minden előzetes bejelentés nélkül eltűnt. Vele együtt eltűnt a házból több mint 1 millió forint. Feljelentettem a rendőrségen, akik kiadták ellene a körözést, már 5 hónapja tart. Most ez a "barát" visszaadta a pénzt amit elvitt, és kéri h legyek olyan kedves, és vonjam vissza a feljelentésemet, mert nem akar börtönbe kerülni. A kérdésem az lenne, ha bemegyek a rendőrségre, és azt mondom, hogy amit 5 hónapja tettem feljelentést XY ellen, szeretném visszavonni, mert otthon pakoltam, és megtaláltam a pénzt, amiről azt hittem, hogy XY vitte el, akkor mit tesznek a rendőrök? Nem fognak engem megbűntetni mondjuk hatóság félrevezetéséért, vagy hamis vádért vagy valamiért? Vagy ha ezt mondom, nem tehetnek semmit, felveszik az új jegyzőkönyvet, miszerint "megkerült" a pénz, és megszűntetik az eljárást XY ellen?