CD / dvd lemez írás


Főlökött # 2009.04.29. 15:43

Tisztelettel

A teljesség kedvéért.
Minden részéről szót esett, ami csak lehetséges.

---------------
  • Lökött
Pjotr # 2009.04.29. 08:19

De hogyan jönnek ide a kölcsönzői és egyéb jogok?

Főlökött # 2009.04.27. 18:32

Tisztelettel, még valami :

"A WARNER HOME VIDEO sajtóközleménye (2004.05.20.)

Márciusban új kampány vette kezdetét az angolszász országokban. Sok moziban a filmek előtt egy kisfilmet vetítenek le, ami az internetes filmletöltést és a kalóz DVD-k vásárlását az autólopáshoz, illetve egy-egy pénztárca lenyúlásához hasonlítja. Egy felmérés szerint ugyanis az emberek jelentős része nem tartja lopásnak a kalózmásolatok vásárlását vagy a letöltést. A kampány, ami mögött az MPA, azaz a Motion Picture Association áll, a tinédzsereket célozza meg, akiket még befolyásolhatóbbnak vélnek, és talán azelőtt tudatosíthatják bennük, hogy valójában bűnt követnek el, mielőtt a téves nézet rögzülne. Az MPA becslése szerint egyébként csak az amerikai filmipar évente mintegy 3 és fél milliárd dollárt veszít a kalózkodás miatt.

A filmek kalózmásolatainak terjesztését és vásárlását a törvények Magyarországon is 1994 óta büntetik. A felmérések szerint azonban a közvélemény, és elsősorban a az internetet és a technikai újdonságokat kedvelő és alkalmazó fiatalok és szüleik erről mit sem tudnak. A szülők jelentős része kifejezetten örül, ha a gyermeke otthon ül a szobájában, a gépe előtt dolgozik és nem cselleng, csak akkor döbben rá, hogy bűncselekményt követett el, amikor nyomozók csöngetnek be az ajtón.

De mi a konkrét helyzet Magyarországon? Valóban nyomoznak a kalózok után? Egyáltalán mi számít kalózkodásnak, milyen tevékenységgel lehet bűncselekményt elkövetni? Milyen büntetésekkel számolhatnak az elkövetők, milyen ítéletek születtek az eddigi perekben? Az alábbi összeállításunk elsősorban ezeket a kérdéseket járja körül.

Kezdjük talán azzal, hogy megnézzük, hogyan rendelkeznek az idevágó hatályos jogszabályok. A szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése többek között érinti: a film többszörözését, terjesztését, ideértve a haszonkölcsönbe adását és lehívásos nyilvánossághoz közvetítését. Ezeket a jogokat meg lehet sérteni haszonszerzés végett is (ha valaki eladja a letöltött/illetve megvásárolt filmeket), de pusztán vagyoni kár okozásával is, azaz csupán azzal, hogy a filmeket jogdíj fizetése nélkül megszerzik. A büntetőtörvénykönyv szerint mindkét eset büntetendő. A törvény szerinti büntetési tételek a legenyhébb megrovástól 8 évig tartó szabadságvesztésig terjedhetnek. Az egyes esetekben kiszabott büntetés elsősorban az okozott kár nagyságától függ, de figyelembe veszik azt is, hogy gondatlanságból avagy szándékosan követték-e el.

Jelenleg nagyjából 300 ilyen büntetőeljárás van folyamatban Magyarországon. Ez tavaly kb. 10 milliárd forintos kiskereskedelmi forgalomkiesést jelentett, ezáltal kb. 3 milliárdos állami bevételkiesést okozva.
BULI vagy BÖRTÖN?
Az alábbiakban felsoroljuk azokat a tevékenységeket - a legtipikusabb elkövetői magatartások szerinti csoportosításban -, amelyeket az eddigi gyakorlat során feltérképeztek és amelyek elkövetőit természetesen a már lezajlott bűntetőjogi eljárások keretében el is ítélték.

  1. Az első ilyen nagy csoportunk az internettel kapcsolatos cselekményeket öleli fel. Ide számít az is, ha valaki valahol megszerzett/megvásárolt filmeket merevlemezre másol és az interneten kínál fel eladásra, illetve az is, ha az internetről letöltött filmeket próbálja az elkövető értékesíteni különböző fórumokon.
  2. A következő jellemző fajtája a kalózkodásnak a "piacozás", azaz amikor az elkövető a feketén beszerzett filmeket és CD-ket másolt VHS, CD és DVD formátumban piacon árulja.
  3. Másik tipikus módszer az üzletszerű elkövetésre a hirdetéses piacra dobás is. Ezekben az esetekben az elkövető többnyire saját maga készíti a másolatokat, és különféle apróhirdetési újságokban vagy köztereken kiragasztott papírcetliken hirdeti meg őket.
  4. Újabb gyakran előforduló visszaélés, amikor a videotékás plusz másolati példányokat készít, és azokat kölcsönzésre kínálja fel, vagy csak eladásra (lakossági értékesítésre) szánt filmeket kölcsönöz vevőkörének.
  5. Vannak persze kategóriákba egyértelműen nem beilleszthető visszaélések is: pl. amikor egyéb bűncselekmény alapos gyanúja miatt házkutatást végeznek valakinél, és közben kiderül, hogy az illető számítógépén nem jogtiszták a szoftverek, sőt, esetleg szépen megalapozott mp3 és divx gyűjteménye is van. Előfordul még, hogy a különböző kategóriák összemosódnak.

Az utóbbi időben a hazai média is kiemelt figyelemmel kíséri a szervezett formában hamisítással foglalkozó bűnszövetkezetek felgöngyölítését, non profit szervezet küzd a jogok érvényesítéséért. A komoly hadjárat eredményeként az elmúlt hónapokban több komolyabb, példaértékű jogerős ítélet is született, amelynek megfelelően az elítélt személyek már börtön- illetve fogházbüntetésüket töltik.

A fentiekből kitűnik, hogy nem kell feltétlenül pénzt csinálni kalózmásolatok terjesztésével ahhoz, hogy valaki bűncselekményt kövessen el és ezért elítéljék. Elegendő, ha csak részt vesz egy ilyen tranzakcióban, vagy ha éppen a gépén megtalálható kedvenc játéka nem jogtiszta. Ez tulajdonképpen sajnos teljesen hétköznapi jelenség: sokak természetes cselekvésként nap mint nap szoftvert, zenét vagy filmeket másolnak, vagy töltenek le az internetről, gyakran nem is vizsgálva meg, hogy pontosan milyen forrásból, többnyire csak saját maguknak, esetleg barátaiknak, otthoni használatra. A lopás azonban akkor is lopás marad, ha azt barátságból vagy buliból követik el, és erre egyre többen csak a bírósági tárgyaláson vagy a rendőrségi kihallgatáson ülve jönnek rá.

Az Európai Unió a kalózkodás és hamisítás terjedésének visszaszorítása érdekében 2004 márciusában drasztikus lépéseket foganatosított. A közös európai álláspont szerint a kalózkodást, hamisítást és szerzői jogok egyéb megsértését szigorúan büntetni kell, hiszen ezek a tevékenységek, melyek gyakran a szervezett bűnözéssel is összefüggnek, gátlólag hatnak a kutató és kulturális munkavégzésre is.

Az új jogszabály a nemzeti törvénykezésről európai szintre emeli a kalózok elleni harcot, és kiszélesíti a bűnüldözők és a bíróságok jogkörét a hasonló esetekben. A nyomozó hatóságok ezentúl könnyebben szerezhetnek bizonyítékokat, ugyanis jogukban áll majd minden gyanús tárgy vagy adathordozó azonnali lefoglalása, míg a bíróság ezentúl kényszerítheti a lebukottakat arra, hogy adják ki azoknak a nevét, akiktől a kalózmásolatot vásárolták vagy kapták, sőt a tranzakció minden egyéb körülményéről (helyszín, árak, stb.) is be kell majd számolniuk.

A büntetési tételek is súlyosabbak lesznek, hiszen az eddig szabálysértésnek minősülő tettek bűncselekménynek számíthatnak majd.

Az Európai Unió új kalózkodás elleni törvényei természetesen hazánkban is érvényesek lesznek, így itthon is megnövekedett ellenőrzésekre és büntetési tételekre számíthatunk. Sajnos ez rengeteg felhasználót érint majd, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a gyakran a szervezett bűnözéssel is összefonódó hamisítás olyan más cikkek hamisítását is elősegíti, mint a gyógyszerek, ételek, italok és autóalkatrészeké, ami pedig már közvetlenül fenyegeti minden fogyasztó egészségét és biztonságát.

Az angol reklámnak tehát igaza van, hogy idejekorán figyelmezteti a számítógépek és az internet lelkes, kíváncsi és rendszeres fiatal használóit ezekre a törvénybe ütköző buktatókra, amelyekre ideje, hogy a magyar fiatalok és szüleik is ráébredjenek!
"

Base- az ingyenes másolás is bűncselekmény !

Feri29 - a torrentezés esetén, nem csak le, hanem fel is töltünk, azaz megosztás történik, másik letöltő felé megosztjuk, az általunk letöltött filmet, azaz továbbítjuk a láncban következőnek, ami szintén bűncselekmény, mégha ingyen is, tesszük - kénytelenek vagyunk.

Amúgy az illegális programok - torrentezést - film feltöltés személyének megállapítása nem nagy durranás, mivel IP cím alapján az illegálisan tevéknykedő személy beazonosítható. Server naplóban szereplő adatok, melyeket a szolgáltatónak meg kell őrizni/nem mondom meg meddig/, a gépben található hálózati kártya S/N száma, vagy a mobil szolgáltatás esetén a modem S/N száma alapján.

Na mostmár kb. teljes voltam.

---------------
  • Lökött
Főlökött # 2009.04.27. 18:10

Tisztelettel

Pjotr - Teljes félreértésben élünk ebben a kusza világban, véleményem szerint.

A filmek forgalmazási jogai :
A film a szerzői jogvédelem alá eső alkotás, ami azt jelenti, hogy a jogbirtokos részére (aki többnyire a filmet gyártó stúdió) a film minden egyes nézőjének, vagy nézője után valamilyen módon jogdíjat kell fizetni. Mivel egy film megtekintésének többféle módja van, ezért többféle filmjog létezik:
vetítési jog, ami a film moziban történő bemutatására jogosít;
sugárzási jog, ami a film televíziós bemutatására jogosít;
kölcsönzői (rental) videójog, ami a film kölcsönözhető videokazettán és/vagy DVD-n történő kiadására jogosít;
lakossági (home) videójog, ami a film megvásárolható videokazttán és/vagy DVD-n történő kiadására jogosít.
E jogok élesen elkülönülnek egymástól, azaz egyik jog megszerzése sem foglalja magában automatikusan a másikat. Tehát amennyiben egy filmet bemutatnak moziban, az még nem jelenti azt, hogy le lehet vetíteni a televízióban, vagy ki lehet adni DVD-n; és ha egy filmet lehet kölcsönözni a videotékában, még nem biztos, hogy meg lehet vásárolni - és fordítva is igaz: a megvásárolható kazettát nem lehet kölcsönözni.

A lakossági jog :
A NetPiac lakossági (home) jogokkal értékesíti a kínálatában szereplő filmeket (kivéve egyes kölcsönzői jogos filmeket, ha ezt a terméknél egyértelmeűen jeleztük), azaz vásárlóink ezeket csak otthoni megtekintésre használhatják. Az általunk bármely hordozón értékesített filmeket többek között tilos videotékában kölcsönözni, nyilvános helyen levetíteni vagy televíziócsatornán, kábeltévén sugározni. Ha valaki mégis ilyen célból kíván egy filmet megvásárolni, akkor ehhez közvetlenül a jogbirtokoshoz, vagy az őt képviselő kiadóhoz kell fordulnia. (Adott film jogtulajdonosának neve és elérhetősége minden esetben megtalálható a kiadvány borítóján.) A lakossági joggal forgalomba hozott DVD-kről és VHS-ekről természetesen másolat sem készíthető. A másolatok készítése és forgalomba hozása a szerzői jogok megsértésének minősül és a Btk. hatálya alá tartozik, azaz bűncselekmény, akár börtönnel is bűntethető!

A jogok megszerzése és korlátozásai :
Bármely jog gyakorlásának elengedhetetlen feltétele a jogbirtokos hozzájárulása, aki ezt saját érdekeinek megfelelően adja meg, a maga számára felállított prioritási sorrendben. Általában az első mindig a vetítési jog eladása, azaz a mozibemutató. Ezt többnyire 4-8 hónappal követi a kölcsönzői majd a lakossági megjelenés, és utoljára szerepel a televíziós jog áruba bocsátása. A jogbirtokosokat semmi sem kötelezi arra, hogy korlátlanul éljenek e jogaik eladási lehetőségével, ezért van az például, hogy a Disney stúdió klasszikus filmjeit soha nem lehet kölcsönözni (ha mégis látnak ilyet, az illegális), de megvásárolni is csak néhányat, és azt is csak rövid ideig. (A Walt Disney klasszikusokat mindig csak maximálisan egy évre hozzák forgalomba, majd 5-10 évre kivonják a piacról!) Ugyancsak szigorú forgalmazási politikájáról ismert a Lucasfilm - ezért nem lehet korlátlanul megvásárolni vagy kölcsönözni a Star Wars vagy az Indiana Jones filmek epizódjait.
Amennyiben a jogbirtokos úgy dönt, valamely filmjét nem kívánja forgalomba hozni, a kiadók és forgalmazók tehetetlenek, azaz saját kezdeményezésükre általában nem adhatnak ki semmit. (Ez elsősorban a nagy hollywoodi stúdiók filmjeire vonatkozik.)
Fentiekből következően sajnos nem a NetPiac dönti el, mely filmek vásárolhatók meg Magyarországon. Elsődleges törekvésünk, hogy minden forgalomban lévő film szerepeljen kínálatunkban, de kérés alapján is csak olyan filmet tudunk beszerezni, amelyet valamelyik hivatalos magyarországi kiadó vagy forgalmazó megjelentetett. Nem hozhatunk be külföldről ott megjelent filmeket, mivel ehhez nem elegendő a filmet fizikailag hordozó DVD-lemez vagy VHS-kazetta megvásárlása, a film forgalmazási jogát is meg kellene vásárolni. (Természetesen tudjuk, hogy ennek ellenére sok külföldről behozott DVD és VHS kapható Magyarországon, de ezek árusítása illegális.)
A behozatali korlátozás kizárólag a kereskedelmi célú importra vonatkozik, tehát aki szeretne egy csak külföldön megjelent kiadványt megvásárolni, ezt egyénileg megteheti, de az Európai Unión kívülről vásárolt termékek után vámot és áfát kell fizetnie.

A joglejárat :
A filmek forgalmazási joga általában nem örök időre szól: mindegyik joghoz meghatározott időtartam kötődik, amelyet a kiadó illetve forgalmazó és a jogbirtokos között kötött szerződés szabályoz.
A legrövidebb időre - néhány hónapra vagy alkalomra - a vetítési és sugárzási jogot szokták értékesíteni, a videó-jogok pedig általában 3-5 évre szólnak. (Kivételt képeznek a már említett Dinsey és Lucasfilm által gyártott egyes filmek, melyek forgalmazási jogait néha csak néhány hónapra, vagy egy évre adják meg. Ugyancsak eltérhet más kiadók és forgalmazók gyakorlata.) A joglejárat után a kiadó nem gyárthatja és forgalmazhatja tovább a filmet az adott formában, esetleges maradék készleteit pedig köteles megsemmisíteni. Ez a szabály nem vonatkozik a kereskedőkre: ők meglévő készleteiket még értékesíthetik, hiszen azután már kifizették a szerzői jogdíjat (is). Így lehetséges, hogy a NetPiac áruházában korlátozott mennyiségben még megtalálhatók lejárt jogú filmek, de amelyek státusza az adatbázisban lejárt jogúként van feltüntetve, azok már nincsenek raktáron, és ezért nem helyezhetők a kosárba.
Ha egy film forgalmazási joga lejárt, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy soha többé nem lesz kapható: a kiadók a tartós sikerfilmeket általában néhány év után újra megjelentetik.

Programokról nem ejtettem szót.
Az operációs és játék, felhasználói programokkal kapcsolatban ha van eredeti - jogtiszta programunk, abból lehetésges 1 telepített változat a számítógépünkön, és lehet 1 másolatunk. Ennyi a törvényes. A többi másolat bűncselekmény.

Remélem kimerítő voltam.

-------------
  • Lökött
Pjotr # 2009.04.27. 15:25

Másnak fimet, zenét írni nem legális, ebben igaza van.
Az más kérdés, hogy rád tudják-e bizonyítani.
Amiért elkaphatnak, az ha van nem legális programod.
De ha kijönnek elviszik a gépet és ha lesz belőle ügy eltart majd egy darabig amíg ellesznek veled a hatóságok, szóval akkor sem kellemes, ha nem találnak a végén semmit.

efi99 # 2009.04.26. 14:33

Amennyiben az ismerősödnek is van PC-je, belengetheted, hogy ha nálad végeztek, átküldöd őket hozzá, bizonyára van néhány feketén telepített programja.
Ha már ilyen jószándékú.
Ha másnak írsz programot, az a "másnál" lesz úgyis, ő meg majd azt mondja, hogy saját maga csinálta.
Torrentről is legális letölteni zenét/filmet, apró szépséghiba, hogy egyben feltöltő (megosztó) is vagy a rendszer sajátossága miatt, ami viszont nem jogszerű.

Feri29 # 2009.04.26. 09:52

Az a probléma az ilyen "jóindulatú" feljelentgetésekkel, hogy ha nem is követtél el semmilyen bűncselekményt, akkor is egy évekig elhúzódó ügyben fognak szórakozni veled ha nyomozás indul.

Azt, hogy töltöttél-e le illegálisan gondolom nem a lemezekből, hanem a lefoglalt számítógépekből, illetve az internet szolgáltatónál tárolt adatokből próbálják megállapítani.

Base # 2009.04.25. 23:19

Ezt találtam.

http://index.hu/…/jog/cdcopy/

De a kérdésemre sajnos nem ad egyértelmű választ :S

Base # 2009.04.25. 23:14

Utánanéztem, állítólag a lemezek árában benne van a jogdíj( gondolom szerzői vagy nem tudom,csak ezt írták ),és a lemez másolása legális,akárkinek írok, a torrentes dologról nem tudok,mondjuk nem tudom honnan tudnák megkülönböztetni írás után,lehet hagy valami digitális jelet,de ilyenről én nem tudok.Csak gondoltam megkérdezem jogosan jelentene-e, vagy hogy ezzel bűntettet követek-e el, mert nem szeretnék ilyet csinálni.

Feri29 # 2009.04.25. 16:45

Én úgy tudom, hogy ha saját legális CD-t/DVD-t másolsz le saját célra, akkor az jogszerű.
Viszont ha torrentről töltesz le és azt írod ki, akkor az törvénytelen, de akkor sem a CD/DVD írás miatt, hanem a torrentről letöltés miatt.
Ha tévednék majd kijavít valaki.

Base # 2009.04.25. 13:38

Az egyik ismerősöm azzal fenyegetőzik,hogy feljelent dvd írásért.Nem üzletszerűen írok,csak magamnak, meg kb 2-3 rokonnak, és nekik sem pénzért. Ha jól tudom cd/dvd másolása nem ütközik törvénybe,ha nem programot írok, vagy erotikus filmet fiatalkorúaknak.Azzal fenyegetőzik, hogy feljelent, és ha kijön a rendőrség úgyis megtalálják nálam az írott lemezeket( klip,és zene, kb 150 dvd , gyűjtöm őket ).Javítsanak ki, ha rosszul tudom.