Hamis vád - drogfogyasztás


jack4 # 2009.05.04. 13:08

Ha a valótlan tényállítás folytán eljárás indult, akkor annak befejezéséig csak az alapügyben eljáró hatóság feljelentése alapján indítható meg a hamis vád miatti eljárás. Miután ők befejezték az eljárást, indíthatod meg te a hamis vád miatt. Addig ugyanis, míg folyik az alapeljárás, nem tisztázott még a vád hamissága.

ObudaFan # 2009.05.03. 19:31

Nem kell.
Majd az ügyészség beszerzi.

Faló # 2009.05.03. 17:20

Üdv,

Köszönöm a választ. Még annyi: ezért fizetnem kell valamit?

A másik meg az: hogyan tegyem a feljelentést, ugyanis a jegyzőkönyvről nem kaptam másolatot és ügyiratszámot sem adott a nyomozó. Köteles kiadni nekem, mer akkor felhívom...

Köszönöm a többi választ is

ObudaFan # 2009.05.03. 14:01

Hamis vád miatt tehetsz feljelentést az ügyészségen.

Faló # 2009.05.02. 14:04

Tisztelt Ügyvéd Urak, Ügyvédnők, hozzáértők!

Az egyik barátom szüleit április 28-án felhívták, hogy menjenek be a rendrőségre 29-én. Találgattunk mért kell bemenni, de nem jöttünk rá mi lehet. Bementek, viszont nekem semmit nem mondhatott mi történt, csak annyit, hogy az én nevem is szerepelt az ügyben, illetve a nyomozó nevét mondta el.

Hogy pontot tegyekaz ügy végére, és tisztázzam magam ha kell, így április 30-án bementem a rendőrségre és megkerestem az ügyben eljáró századost.

Felvilágosított, hogy bejelentést kapott, miszerint én és még két társam drogot fogyasztottunk. (füves cigi) Beleegyeztem a vizeletadásba, megcsináltuk a drogtesztet, ami negatív lett. Ezután felvette a jegyzőkönyvet és mehettem is. Kérdésemre, hogy ezután lesz-e még rám szükség, azt mondta, hogy mivel már benne van a nevem a rendszerükbe, bármikor behívhatnak ha gyanús társaságban vagyok stb. Másik kérdésemre, hogy egyáltalán hogy kerültem képbe, mármint ki mártott be/dobott fel, azt mondta hogy nem adhat ki információt...

Kérdezem én: Ennyi erővel bárki feljelentgethet, hamisan vádolhat és rágalmazhat bárkit? Van-e valamilyen jogi lehetőség arra vonatkozólag, hogy feljelentést tegyek, mivel teljesen alaptalanul hívtak be?

Hamis vád, vagy rágalmazás címén kell feljelentést tenni ismeretlen tettes ellen, vagy hogyan?? Egy ilyen esetleges feljelentés illetékköteles? A bíróságon vagy a rendőrségen kell megtenni a feljelentést?

Az ügyhöz hozzá tartozik, hogy a másik barátom tesztje is negatív lett. Ő még fiatalkorú, viszont én már elmúltam 18, így egyedül intézkedhettem.

A hozzáértők válaszát előre is köszönöm, maradok köszönettel: A faló