végrehajtás


jack4 # 2009.06.02. 18:43

Nem, ha nem az adós vagyontárgya, mivel a végrehajtási eljárás az adós ellen folyik. "Lefoglalni az adós birtokában, őrizetében levő vagy más olyan ingóságot lehet, amelyről valószínűsíthető, hogy az adós tulajdonában van."
Ennek ellenére a lakcímen a végrehajtó megjelenhet a foganatosítás végett.

Natti # 2009.06.02. 17:30

Tisztelt fórumozók!

Párom egyik ismerőse megkérte őt, hogy a lakásába jelentse be, ideiglenes lakcímen. Közben kiderült, hogy az ismerős mint vállalkozó, tetemes adósságot halmozott fel ( összeget nem tudjuk), és a végrehajtótól a levelek hozzánk jönnek. Utóbbi időben már ajánlott levél is. Ezeket nem szoktuk kibontani, de aggódom. Megteheti a végrehajtó hogy a lakásból az ingóságokat végrehajtás címén elviszi? Én úgy tudom hogy igen, a párom viszont nem hiszi el nekem.
Kérem szakértő véleményeteket a helyzettel kapcsolatosan, hátha így jobban megérti.
Köszönöm a segítséget.

jack4 # 2009.05.30. 11:52

Azt az öt évet nem kell kifizetned. A bü. eljárás tárgyát arra a hat hónapra és az eljárás alatt eltelt hónapokra járó t.díj összege képezi. Ha mindezt bizonyítható módon kifizetted, és jelenleg is rendszeresen fizeted a tartásdíjat, ezt mindenképpen a nyomozó hatóság tudtára kell adnod még a nyomozati szakban, ha van még rá lehetőség. Vagyis ez a tény kerüljön be az iratba, hogy az ügyész lássa, fennáll az alább idézett lehetőség. Így akár ő is megszüntetheti a nyomozást és nem lesz bírósági ügy sem. Persze az ügyészi megrovást megkapod. A gyámhivatallal meg felvenném a kapcsolatot amiatt, hogy nem láthatod a gyereket.

zozo73 # 2009.05.30. 11:13

jack4: A feljelentést megelőző 8 hónapot kifizettem, és azóta is rendszeresen fizetem a válóperi végzés alapján! 2002-től 2007 novemberig nem fizettem az anyukával kötött egyezség alapján.
Akkor ha jól gondolom, talán nem kell kifizetnem azt az 5 évet.
Azért kérdeztem a vádalkut, mert arra hajlandó lennék, hogy végülis a gyerekem, ugyan nem látom mert nem akar velem még beszélni sem (anyuka és a nagyszülőknek köszönhetően), de akkor augusztustól dupla gytartást fizetnék.
Így hátha csak 1 óra a tárgyalás, az ügyész és a bíró sem fog velem nagyon kötözködni, aztán el van felejtve, nem rettegek az ítélet miatt, stb.
Hozzáteszem, hasonló idős lesz a bírónő, mint az anyuka és hasonló idős gyerekei vannak.

Rosszul gondolom? Megvalósítható?

jack4 # 2009.05.30. 10:46

Zozo73: a vádalku intézménye még nincs a büntetőjogunkban, csak mostanában tervezik. Van viszont a Be.192. § (1) -bekezdése, ami viszont csak a nyomozási szakaszra vonatkozik (rendőri, ügyészi szakra). Az ítélet meghozatala után ez már nem alkalmazható. Azonban - ha a kérdésed a tartás elmulasztása vétségre vonatkozik - akkor nincs is ilyenre szükség, mivel ha az I. fokú ítélet meghozataláig a kötelezettségednek eleget teszel, az büntethetőséget kizáró oknak tekinthető - a bűncselekmény alapesetében - és ügyészi megrovással befejezhető az ügy.

zozo73 # 2009.05.30. 10:18

Köszönöm a választ!

Még lenne egy kérdésem:
A vádalku megkötését az elsőfokú ítélet kézhezvétele/kihirdetése után (mert nem fogadom el az ítéletet) is fel lehet ajánlani? Csak az ügyész ajánlhat vádalkut vagy akár a felperes illetve ügyvédje is?

zozo73

ObudaFan # 2009.05.29. 16:27

6 hónapnál régebbre végre sem hajtják a tartásdíjat, nemhogy büntetőjogi következménye lenne annak. Hogy mennyi idő múlva lesz ítélet, arra általános választ nem lehet adni.

zozo73 # 2009.05.29. 05:39

ObudaFan!

  • Ha jól értem, akkor a hátralék, az azt jelenti, hogy van pár hónap, ami nincs rendezve! Ebben az esetben 6 hónapra visszamenőleg érvényesíthető a tdíj.
  • A folyamatos tdíj nem fizetés pedig, hogy évek óta nem fizet, vagy a válás óta eddig egyálatlán nem fizetett. Ebben az esetben megfizettethetik vele 98-ig visszamenőleg a többszázezer forintot? (Itt nem él az elévülés)

Még 1 kérdés az ítélethirdetés az mikor lesz? (első tárgyalás) A targyalás végén vagy x nap múlva akár levélben?

Köszönöm

jack4 # 2009.05.28. 17:58

A feljelentéstől visszafelé számított hat hónap elmaradt tartásdíj érvényesíthető+ az ami az eljárás alatt eltelt hónapokra jár.

ObudaFan # 2009.05.28. 16:38

Hátralékra nem állapítják meg ezt a vétséget, csak a folyamatos tartásdíj vonatkozóan.

zozo73 # 2009.05.28. 13:34

Sziasztok!

Tartás elmulasztásának vétsége miatt indított eljárásban mire lehet számítani az alábbiak ismeretében?
11 éve elválatak,született egy végzés, tdíj, láthatás stb. Van egy gyerek, született egy egyezség a szülők között, hogy az anya nem akarja, hogy találkozzon az apa a gyerekkel így cserébe nem kéri a tdíjat. Az apa kényszerűségből fogadta ezt el, hisz miután katonaságból leszerelt nem volt pénze. (mondjuk azóta sincs semmije, eltartják) Na most ezt az apa felrúgta hisz neten megkereste a gyereket, felvette a kapcsolatot és az anya szaladt a rendőrségre. Feljelentést tett hogy visszamenőleg 555ezer a követelése. Azóta fizeti a gytartást és feljelentéstől visszamenőleg 10 hónap is rendezve van.
Mire számíthatunk?
Mikor mondják ki az ítéletet? Rögtön a tárgyaláson? Vagy postán?

Köszönöm a választ!

monalisa1 # 2009.05.22. 19:43

2+1 gyermek esetében a havi jövedelem 50%-ig lehet a t.díj fizetés kötelezése - nem biztos, hogy gyermekenként egyazonos százalékos arányban -, míg a t.díj nemfizetése okán a végrehajtás a kereset 33%-ig lehetséges. Vagyis ha két végrehajtás is van az illető ellen egyszerre, akkor a másodikénk érkezett végrehajtás "várakozik" - mi mást tehetne. (Közben azért a kamat ketyeg.)

Ha esetleg ház és/vagy lakás van a nevén, ha nem fizet könnyen árverezés történhet, az esetleges gépkocsit meg simán "viszi" a végrehajtó és elárverezteti - a befolyó pénzből az egyik-másik tartozás egelizálása.

kobrak # 2009.05.22. 19:31

Ö...Ezt nem lehet törölni?

kobrak # 2009.05.21. 19:45

Szia!
csavanyu@citromail.hu
Köszi!
kobrak

kobrak # 2009.05.21. 19:45

Szia!
csavanyu@citromail.hu
Köszi!
kobrak

jack4 # 2009.05.21. 19:26

Teljesen érthető. Emilben mehet a válasz?

kobrak # 2009.05.21. 14:11

Szia!
Ismét kösz a választ!
Asszem ez már a vh kísérlete volt,merth van vmi foglalási jegyzőkönyv is.Csak ismer engem,hiszen az apával egy városban lévén az ő gyt tartozásainak a végrehajtásait is ő intézte.Meg is kérdezte,hogy ez mi,vmi vicc?-Aláírtam a papírokat,és elment.Azt írta a jkönyvbe,h foglalható ingóságom nincs.
Van ügyvédem-olyan állami,az Igazságügyi Hivatal adta ingyen.De vele nem vagyok kinn a vízből,mert ő még a három évvel ezelőtt megkapott egy havi többlettartásdíjat is be akarta számíttatni,pedig utánanéztem,és nem kell,itt a fórumon is azt mondták be kell ,de mégsem,mert az adott évben ő nem kérte ,hogy ez többlet volt,és számítsák be.Tehát van ügyvéd csak drágát nem tudok igénybe venni,az olcsó meg csak egyetlen tárgyaláson volt jelen.
Az lenne a segítség,ha tudnám,hogy a pt melyik évi melyik paragrafusa szerint kell keresnem az infót.Vagy bt???

  • A helyzet,hogy világosabb legyen:

0.Van egy végrehajtás elindítva 2008 májusában apa ellen folyamatos,és visszamenőleges.2008 márciusától nem fizet.(ebben még fogalmam sem volt a gyermek szándékáról,és ekkor még 25 000-volt a megállapított tartás/gyermek.Május közepén a leány átköltözött apához.)
1.Van egy végrehajtás korlátozása iránt indított per,2008 júniusi ,ebben alperes vagyok,első fokon nem jogerős,ez még tart,apa fellebbezte,így én is beadom a kis beadványomat a kamatokról,valamint a költségmentességről.Ebben az van,hogy apa kötelezve van 245 000-ft megfizetésére azon az alapon,hogy mivel nekem is van gyt kötelezettségem felé ez az összeg ki van vonva az apa tartozásából.
2.Van egy gyermekelhelyezéses tartás megállapításos végzésünk.Egyezséggel.2009 jan. 20.-án. -Ez 2009 januári keltezésű.az van benne,hogy nekem kell az ott lévő gyermek után fizetnem 25 000-ft-ot,apának kell az itt lévő gyerekek után 30-30 000-ft.-ot. Ez visszamenőleges május 15.-i időpontra.
3.Van egy tartás leszállítási kérelem ügyében indított per.2009 febr.25.-én.Ebben nem világos,hogy alperes vagyok-e egyáltalán. Csak egy tájékoztató jött ki nekem postán.Miszerint az egyes pontban említett végzést módosítaná,de mivel nem nyújtotta be pontosan számadatokkal az igényét,ezért a bíróság ezt elutasította 15 napos fellebbezési határidővel,mert hiányos a beadvány.(ezt pótolni fogja,és be fogja adni)
4.Van egy rendőrségi jk-em feljelentésről tartás elmulasztása vétségében az apa ellen ez 2009 ápr.5.
5.Van egy végrehajtási lapom+egy foglalási jk-em,2009 máj 21.-én a saját lakásomra az egyes számú végzés alapján.

A kérdésem már így érthető?
Tehát: Ha az a bírósági végzés jogerős és végrehajtható,ami alapján én kérem a végrehajtást az apa ellen,és az a bírósági végzés szintén jogerős és végrehajtható,ami alapján ellenem indult vh eljárás,valamint az 5.-ös pontra tekintettel a gytartásdíjak nem vonhatóak ki egymásból,ám a bíróság esszerint számolt,akkor kérném a fellebbezés során,hogy a 0.-valamint az 1.-pont iránti perben se vonják ki egymásból ezeket az összegeket.
Nos,bonyolult?
Igen. De azért várom a választ!
Köszönettel:
Kobrak.

jack4 # 2009.05.21. 06:48

Nem baj, hogy átvetted, sőt. Csak azért kérdeztem, hogy ez most a kézbestés volt-e, vagy már a végrehajtást kísérelte meg. Azért csodálkozom, hogy a rendőrség vár a végrehajtási per végére, mert neked van egy végrehajtható határozatod, ami szerint 2 gyerek után gyermektartást kell fizetnie a volt férjednek. Ennek ő nem tett eleget - a feljelentésig - első ránézésre véleményem szerint önhiba megállapítható lehetne, mivel dolgozik, jövedelemmel rendelkezik. Az, hogy te a tartásdíj behajtása érdekében vh. eljárást is indítottál, nem ok a felfüggesztésre. Azért lett - többek között - a tartás elmulasztása büntetőjogi kategória is, hogy a jogosultnak nagyobb esélye legyen a tartásdíjhoz hozzájutni. Az sem indok, hogy az egyik gyerek idő közben hozzá költözött és keresetet nyújtott be a tdij. csökkentésére. Addig azonban nem fizetett!
Ami jogerős az végrehajtható. A beszámítással kapcsolatban nem tudok nyilatkozni, mert így most nem egészen értem. Véleményem az, hogy egy ügyvéddel meg kéne nézetned a keletkezett anyagokat, ha még nem tetted.

kobrak # 2009.05.20. 20:36

Szia!
Köszi a választ!
A rendőrség márpedig vár a vh korlátozása iránti per végére. Így. Ennyit tudok erről.

  • Nem önként módosítja az összeget,hanem benyújtott egy gyt csökkentésére irányuló keresetet.
  • Igen átvettem kézbesítették. Baj?
  • Megítélték a fizetendő összeget novemberig a hátralékot,első fokon,nem jogerős.(novembertől megint semmi,pereskedhetek)Fellebbezett az apa.
  • Arra is írj valamit légyszi,hogy akkor ez sarkosan így van-e ami meg van ítélve,és jogerős, az végrehajtható?Mert akkor a bíróság miért beszmítással élt az ügyben,és rögtön azután nem beszámítható az egymásból kivont gyt.-k?Hanem vh folyik ellenem.
  • Hogy lehetne ezt ügyesebben intézni,hogy ne legyen többkötetes a bírósági aktáink vastagsága?

Mondj valami kapaszkodót,mely törvény írja,szabályozza ezt?Persze tudom,keveredik itt a pt ,és a bt .
Mégeccer köszi!

jack4 # 2009.05.20. 20:12
  • Mindenképp fellebbezd meg a végrehajtást elrendelő végzést, ha másra nem is tudsz hivatkozni, mint a volt férjed ellen folyamatban lévő végrehajtási eljárásra. Ennek a végrehajtás foganatosítására nincs halasztó hatálya, azonban a lefoglalt dolgok értékesítése iránt nem lehet intézkedni, és a végrehajtás során befolyt összeget nem lehet a jogosult részére kifizetni.
  • A havi 180.00 Ft. nem kevés jövedelem, még az évi 450.000 Ft. sem. Neki 30-30.000 Ft.-ot kellene fizetnie havonta és ezt akkor is meg kell tennie, tekintettel a jogerős bírói végzésre, ha saját életvitelének rovására menne. Vagyis önként egyáltalán nem módosítgathatja a fizetendő összeget.
  • Ha részedre megítélték a fizetendő összeget, lehet a kamatot követelni.
  • Mit jelent az, hogy a rendőrség is vár a per befejezésére? Lennie kell jogerős, végrehajtató hatósági határozatnak a t.díj megállapításáról. Ez alapján kérted a végrehajtást. A rendőrségnek tartás elmulasztása miatt le kell folytatni az eljárást.
  • A gyermektartásdíj megelőlegezésének feltételei:

jogerős bírói határozat és az összeg behajtása átmenetileg lehetetlen (eredménytelen a végrehajtás) és a gyermeket gondozó szülő nem képes a gyermek részére a szükséges tartást nyújtani, feltéve, hogy a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó havi átlagjövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét. De! akkor már nem lehet, ha van részfizetés amelynek összege a kötelezően előírt t.dij felét meghaladja.

jack4 # 2009.05.20. 19:36

A végrehajtó tehát az iratot kézbesítette részedre?

kobrak # 2009.05.20. 16:06

Kellene a segítség SOS , mert holnapután letelik a fellebbezési határidő.
Köszi!

kobrak # 2009.05.20. 13:33

Üdv!
Kissé bonyolult végrehajtási ügyben kérem a segítségedet!
Anya vagyok három gyerekkel,akik immár kamaszok.Eddíg én neveltem őket egyedül,ezek a gyerekek apával közös gyermekek. A tartásdíjat Apától kb. 13 éve csak behajtással,végrehajtással tudtam megkapni.
A legutóbbi eset az érdekes. Amikor elindítottam a követelést (2008 márc.)a szokásos vh,szokásos módján,folyamatosra téve a tartás követelését,apa szokásosan kifogásolta az összeget,a nagyobbik lányunk,úgy döntött,hogy apához költözik.No nem rögtön,fél évre rá,és mint tudjuk a bíróság malmai lassan őrölnek.A kezdeti követelésem 600 000-ft volt,mert akkor még a nagylány velem lakott,ám a gyermekelhelyezés perét is meg kellett várni amelyben egy egyezséget kötöttünk úgy a gyermek elhelyezése,mint a tartás vonatkozásában.
Ez annyit jelentett,hogy én fizetek az apánál lévő gyermek után 25 000-ft-ot,az apa fizet nekünk 30-30 000-ft-ot.Az egyezségben szerepel,hogy ennek okáért nekem nincs fizetési kötelezettségem,ám az apának van,a két összeg kivonásából eredő 35 000-ft.
A fent említett vh során felhalmozódott összeg módosult,annak figyelembe vételével,hogy apa közben egyszer 75;majd 25; tehát százezer ft-ot kifizetett,azonkívül beszámítottunk egy korábban kétszer kifizetett összeget,60 000-ft-ot.Valamint figyelembe vettük,hogy a nagylány csak május közepén költözött apához.
Majd pedig a bíró által beszámításra került az az összeg amit nekem kellett volna fizetnem a nevezett időszak alatt(a bíróság csak novemberig bezárólag döntött az ügyben ezt pl. nem értem,miért,hiszen folyamatos a követelés)Summa summárum a döntés megszületett: Apa fizetési kötelezettsége számomra 245 000-ft. Ám ez meg lett fellebbezve. Apa azt kifogásolja,hogy több összeget is be lehetett volna számítani,valamint a körülményei megváltozására hivatkozik,hogy jóval kevesebb a recesszió miatt a jövedelme(Kőfaragó kőszobrász restaurátor egy neves múzeumunkban).
Hozzá kell tennem,hogy 2008 márciusától a mai napig egyszer kaptam tőle gyt.-t,azt a fent említett 100 000-ft-ot.
Az eset nem ettől bonyolult,az csak most kezdődik.
A napokban kijött hozzám a helyi végrehajtó,akit már ismerek egy ideje,és közölte velem,hogy vagy megfizetek hat hónapra visszamenőleg gyt-t+ a vh költséget,30 000-ft-ot,vagy árverés alá kerül a lakásom.Gyorsan megmutattam a nálam lévő végzést,amiben szerepel az egyezség,és rá kellett jönnöm,hogy az összegek egymásból való kivonása csak az egyik tárgyalási jegyzőkönyv része,maga a végzés valóban csak annyit tartalmaz,hogy ki,és mennyit tartozik fizetni a másiknak.Teljesen jóhiszemű voltam,hiszen a bíró is a vh tárgyalásán így számolt.
Nem a gyt kifizetése a bosszantó,hanem a vh költség.
Kérdés:

  • A fellebbezés során lehet-e igényem arra,hogyha az általam fizetendő gyt nem vonható ki az apa által fizetendő gyt-ből,akkor kérem,nem úgy számolni az álotalam indított vh ügyében is.
  • A gyermekelhelyezés során kértem,hogy állapítsa meg a bíróság,hogy apa körülményei megfelelőek-e,el tudja-e tartani a gyermeket.Egy környezettanulmány során havi 180 000 nettót vallott be eseti megbízásaira hivatkozva,mivel az adóhatóságtól lekért jövedelme olyan kevés(évi 450 000-ft.),hogy a gyermek tartása bizonytalan lett volna.kérdés:-Csökkentheti -e rögtön egy hónapra az egyezség után a gyt rá eső részét? Úgy,hogy a múzeum cseppet sem gyanús módon egy a gyerm.elh. utáni időpontban az apa számára rendkívül kedvezőtlen szerződéssel alkalmazza,valamint az előbb említett eseti megbízásai teljes megszűnésére hivatkozik.
  • Kifogásolom a pervesztes-pernyertes kifejezést,és az összeget is,mivel a vh elindítása időpontjában még nem tudhattam,milyen módosítások lesznek (ld. gyermek elhelyezés utólg,visszamenőleg korábbi összegek beszámítása,hiszen a beszámítást is most kérte először)kérdés:-lehet-e a perköltséget módosítani ebben a tekintetben.
  • Lehet-e utólag a fellebbezés során kérni a késedelmi kamatokat a gyt.-ra?
  • A rendőrségen is tettem feljelentést az ügyben,de ők is várnak a per befejezésére.
  • Az állam általi megelőlegezést mikor és hogyan lehetne elindítani?-Ezzel meg kell-e várni jelen perek végét.

Figyelmét előre is köszönöm!
Üdv!
kobrak

jack4 # 2009.05.13. 10:09

Amennyiben végrehajtható hatósági határozatod (jogerős bírói döntés) van a tartásdíj megítéléséről, feljelentést is tehetsz a rendőrségen tartás elmulasztása vétség miatt. Ha érdekel, bővebben is kifejtem.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.05.13. 06:59

Persze, hogy lehet.