Zaklat a konkurencia!!!


jack4 # 2009.06.05. 12:55

Véleményem szerint a "máséhoz hasonló nevet használ" kifejezést kimeríti az, hogy egyszerűen felcserél két szót. De ezt a bíróság - ha keresetet nyújtasz be - el fogja dönteni.

shop # 2009.06.05. 11:20

köszi a válaszokat,

ezek szerint csak nem én vagyok a töklámpa, és még ő háborog, ma pl. felhívott, mert én kiírtam a honlapom elérhetőségéhez, hogy ez a másik honlap a cégem nevével visszaélve tevékenykedik, és nincs köze hozzánk, és azt mondja nekem, hogy 1 órám van ezt eltüntetni, mert ő a rendőrségen van és feljelent...

Szerintem a rendőrségen nem foglalkoznak ilyesmivel, biztos hogy nem volt ott, hatalmas ego-val rendelkezik, csak nemtudom mire fel.

A pocskondiázó leveleket, pedig majdhogy nem letagadta, mikor megemlítettem neki.

És szerintetek az most rendben van, hogy 2 szót felcserélt a honlapja címében?
Eddig így volt:

x & y shop (az y shop az cégem nevét takarta)

levelemre megcserélte: y & x shop

?? Bár nekem ez még mindig szúrja a szemem, mivel totál ugyanaz a tevékenységünk és a kereső is behozza az ő lapját, ha az enyém keresik, ez is totál megtévesztő.

jack4 # 2009.06.05. 06:17

Szerintem az esetedben a Ptk. és a cégnyilvántartásról szóló törvény szabályait lehetne alkalmazni, annak ellenére, hogy nem egy ugyanazon a néven bejegyzett jogi személyről van szó, hanem egy vállalkozó használja honlapcímnként a bejegyzett céged nevét. Szerintem ez megtévesztő magatartás (a névhasználat), mert a tiedhez hasonló tevékenységét a te cégneveddel hírdeti, ami bárki számára azt a képzetet keltheti, hogy az a te honlapod.

A 2006. évi V. tv. (a cégnyilvánosságról). A cégek megkülönböztetésének elsődleges eszköze a minden más cég elnevezésétől különböző cégnév.
A cégkizárólagosság követelménye a forgalom biztonságát, a céget magát és a forgalom többi résztvevőjét (többi céget) védő szabály. Célja, hogy azonos vagy összetéveszthető elnevezéssel, rövidített elnevezéssel cégek ne vegyenek részt a forgalomban, ne kerülhessenek bejegyzésre a cégjegyzékbe.
A névviselési jog sérelme nem csak azonos, hanem hasonló nevek esetén is megvalósulhat, ha az érintett vállalkozások azonos területen, hasonló működési körben tevékenykednek.

A Ptk. 75. §-ának (1) bekezdése szerint a személyhez fűződő jogokat mindenki köteles tiszteletben tartani. A 77. §-ának (1) bekezdése értelmében pedig mindenkinek joga van a névviselésre. A 77. § (3) bekezdése viszont úgy rendelkezik, hogy a jogi személy nevének különböznie kell azoknak a korábban nyilvántartásba vett jogi személyeknek a nevétől, amelyek hasonló működési körben és azonos területen tevékenykednek. Végül a 77. § (4) bekezdése értelmében a névviselési jog sérelmét jelenti különösen, ha valaki jogtalanul más nevét használja, vagy jogtalanul máséhoz hasonló nevet használ.

Véleményem szerint keresettel kéne fordulnod a bírósághoz, hogy tiltsa el a megtévesztő név használatától a vállalkozót.

monalisa1 # 2009.06.04. 23:41

Én nemigen értek ehhez, de azért azt megkérdezem: le van-e védve a céged ill. a honlapod neve?! Mert ha nem, egy azonos név és profil más fejéből is - akár. És akkor tényleg konkurencia harc van: ki bírja tovább erőve, ideggel.

Éppenséggel mondhatná: te jöttél később..., meg különben is.

Más.
Ferencváros.
FERENCVÁROS.
FeRencVáRoS.

Három azonosan hangzó név, az irás különbözik köztük. A három közül amelyik név le van védve, a másik kettő lopta az ötletet (...) de ettől jogszabályt még nem vétett, hiszen ne is azt írta ki...

Részemről ez és ennyi.
Elnézést...

shop # 2009.06.04. 21:24

Szeretnék segítséget kérni.

Van egy cégem, az interneten kereskedek kb. 5 éve, és még soha nem kellett váltanom egyetlen egy árva szót sem semmilyen ügyben a konkurenciával, nemhogy cég névvel való visszaélés ügyében.

A minap bóklászok nyugodtan a neten, ahogy azt mindig teszem... egyszercsak kiböki a szemem a saját cégem neve egy holnap címeként. Azonnal írtam a megadott címre egy levelet, hogy ez így nem járja, mert más kitaposott útján könnyű célba érni.

Semmilyen elnézést nem kaptam, sőt, pocskondiázó levelet kaptam, hogy az ő lapja milyen gyönyörű és hogy ő mennyivel több mindent forgalmaz elérhetőőb áron, mint az én ELAVULT cégem.

Nem válaszoltam, hiszen első levelemre eltüntette a kiírást, nem volt mit mondanom neki. Egyéni vállalkozóról van szó.

Honlapomnak van egy vásárlóink részére fenntartott fóruma, ahová ma kaptam egy beírást, hogy ne rendeljen senki tőlünk, aki nem szeretné, hogy átverjék, a holnap egyenlő a nullával, és hasolnó pocskondiázás. Kimoderáltam, de pechére van egy mail és egy ip. cím a beírás után. Tudok ezzel valamit kezdeni? Egyébként tudom ki az, a nevét is, csak az a baj, hogy jogilag nem tudom hogy lehetne elintézni, hogy leszálljon rólam.

Arról lehet szó, hogy azt hiszi, hogy a hozzá hasonló termékeket forgalmazó cégeket ki kell "csinálnia" hogy érvényesülhessen.

Töröm a fejem mit tegyek, de semmi értelmes nem jut eszembe. Felhívni és lealacsomyodni tudnék, de azzal nem leszek előrébb, és nem fog leszállni rólam.