Képzeletbeli bűncselekmény


jack4 # 2009.06.06. 08:03

Az első kérdésedre válaszolva: csalás, melyet tiltott árú igéretével is el lehet követni.

q2w3e4 # 2009.06.06. 04:52

Összevitatkoztunk, hogy az alábbi esetben vajon mi történik az elkövetővel. Kíváncsi vagyok, hogy kinek mi a véleménye, illetve, hogy büntető ügyvédek hogyan védenék.

Adott egy elkövető, aki valamilyen illegális dolgot - szolgáltatást árul. Pl.: "vállról indítható rakéta, csak ma x ezer forint", "kokain kilós kiszerelésben diszkont áron..." stb... de valójában nem rendelkezik a hirdetett dologgal, viszont a szintén alvilági vevőit becsapja, hiszen fizetés után "távozik" és a megrendelt szolgáltatást - árút természetesen nem adja át.

XY rendőr nyomozó tudomást szerez, arról hogy az emberünknél jutányos áron lehet az adott törvénysértő árúcikkhez jutni, így nyomozást indít ( hivatalból, önszorgalomból, vagy ahogy tetszik ). A nyomozás sikerrel jár és elfogják az illetőt.
Emberünk

  1. teljes beismerő vallomást tesz; beismeri, hogy ő hirdetett, viszont feltárja, hogy mi a valódi bűncselekmény ( csalás?! )
  2. nem mond semmit, had nyomozzanak.

Sértettek nincsenek, mert vagy senki nem tett feljelentést, hogy a megrendelt kokain nem érkezett meg időben, vagy mert nem sikerül feltárni, hogy kik rendeltek bármit is.

Mi a valódi bűncselekmény amit elkövet? Ha nincs sértett kaphat e bűntetést? Ki hogyan védené?