Coffeshop


_Wasp_ # 2009.06.09. 10:30

egyébként most jut eszembe, az áruk és szolgáltatások szabad áramlását biztosító rendelkezések alól kivételt képeznek a közbiztonságot és közerkölcsöt fenyegető termékek ellen hozott rendelkezések

DE

ami jogeseteket ismerek az a belföldön történő szolgáltatásnyújtást korlátozó intézkedések elleni perekben zajlott, itt nincs szerintem semmi racionális indoka, hogy ne lehetne valaki tulajdonos vagy dolgozó egy ilyen cégben.

Ha (egy vagy több) ügyvéd ad neked pl egy szakvéleményt, amit le is mer irni, hogy te nem sértesz törvényt az említett tevékenységgel, akkor várhatóan mentesülsz a büntetőjogi felelősségrevonás alól akkor is, ha netán büntethető lennél másként.

azonban a börtön-fenyegetettség elég súlyos ahhoz, hogy ne akarjak tippelgetni, szóval tanácsot neked felelősséggel csak a megbízott ügyvéded adhat.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Wandyka # 2009.06.09. 10:19

Szia Egyjogász!

A Holland Coffeshop az nem kávéház, bár akinek van esze az komoly étel ital kínálatot is tart. És igen, miután azok kimondottam olyan vendéglátóipari egységek, ahol szigorú szabályozás mellett hasist és marihuánát is vásárolhatsz!

  • legálisan, számlával...

Miután 2008 decemberben rengetedet bezártak és nem dobálóznak az új engedélyekkel sem, ez nem egy mindennapi lehetőség.

_Wasp_ # 2009.06.09. 10:19

a cannabis igen


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Egyjogász # 2009.06.09. 10:08

Biztos én vagyok nagyon elmaradott, de nem értem, Hollandiában a kávéházakban bevett és megengedett dolog a kábítószer kereskedelem?

Wandyka # 2009.06.09. 09:52

Köszönöm!

Hát nagyjából ennyis sikerült nekem is megtudnom. Három helyről három egymásnak ellentmondó véleményt. Kaptam olyan tanácsot, ami kőrvonalazza, hogy hogyan lehet ezt "szürkén" csinálni de azt nem szeretném.

A GVH-s állásfoglalás egyfelől jó ötletnek tűnik, másfelől nem tudom, hogy nem mondanak e, egyből zsigerből nemet. Meg ugye nálunk akad olyan hivatal, amelyikre a saját állásfoglalása sem érvényes... tehát ez sem nyugtatna meg 100% -ig. Nem beszélve arról, hogy esetleg onnan "menne egy telefon" és mondjuk hajnal háromkor rúgják majd ránk az ajtót a kommandósok "alapos gyanúval". Az idő is szorít, ők meg gondolom nem 1-2 hét alatt foglalnak állást.

Ha valakinek van még ötlete, tapasztalata, szakmai véleménye, azt szeretettel várom. :)

_Wasp_ # 2009.06.09. 06:24

ez nagyon jó kérdés, mert

ha külföldön magyar jog szerint bűncselekményt követsz el, akkor büntethető vagy

EU jog alapján a szolgáltatások és tőke áramlásának korlátja lenne a büntetésed, tehát nem vagy büntethető
(az eu jog szupranacionalitása miatt)

A magyar jog szerint a büntethetőség feltétele a vétkesség. A vétkesség lehetne szándékosság vagy gondatlanság, de mindkettőt kizárná szerintem egy véleménykérés a gazdasági és versenyhivataltól, ami alapján te teljesen jogszerűnek vélelmeznéd a magatartásod.

De ez csak egy vélemény.

Szóval inkább keress meg egy EU joggal ÉS büntető joggal foglalkozó ügyvédi irodát, az a tuti amit ők mondanak.

üdv,
W.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Wandyka # 2009.06.09. 01:35

Üdv mindenkinek!

Lehetőségem lenne társtulajdonosként üzemeltetni egy hollandiai coffeshop-ot. Az üzemeltető cég 80%-ban az én tulajdonom lenne. Magyar állampolgár vagyok. A kérdés az, hogy ezzel vajon milyen magyar törvényeket szegek meg és büntethető leszek e pl kábítószer kereskedelemért?
Annak nagyon nem örülnék, hogy miközben kint viszek egy lágális üzletmenetet, adózom stb, hazajövünk nyaralni és itthon mondjuk kattan a bilincs 8-10 évre.

Ahány jogásszal konzultáltam eddig, mindenki mást mondott. Ami magyarországon bűncselekmény az számunkra külföldön is az, mégha az ottani jog szerint nem az akkor is. Azaz egyes jogászok szerint már akkor is büntethető lennék ha munkavállalóként dolgoznék egy ilyen helyen és bármilyen fizikai kontaktusba kerülnék tiltott szerekkel.

Más vélemények szerint, az unióban létező tőke szabad áramlása, ill szabad letelepedés - munkavállalás - vállalkozás égisze alatt ez simán belefér.

Én legálisan szeretnék működni és élni, viszont túl jó üzleti és túl érdekes vendéglátóipari lehetőség ez ahoz, hogy ne éljek vele.
Javaslatok?