iratismertetéskor mi várható (,ég?)


brutális katicabogár (törölt felhasználó) # 2011.08.07. 12:36

Kedves Aranyoskám72!

A hosszabbító határozatban a további bizonyítási eszköz beszerzése egy teljesen sablon mondat, valószínűleg azért írták bele, mert kizárólag iratismertetésre nem illik hosszabbítani. Lehet, hogy még vártak egy megkeresésre választ, vagy kihallgattak egy tanút, de ha már megkaptad az értesítést az iratismertetésről, akkor ezeket a nyomozó hatóság elvégezte, vagy az iratismertetésig biztosan elvégzi, vagy nem is volt semmi, csak így jött ki a lépés, hogy a végén kellett még egyet hosszabbítani. A hosszabbítás mindig + 2 hónap, vagy több, ez nem jelenti azt, hogy addig el kell húzni a nyomozást, be lehet fejezni úgy is, hogy még hátravan pl. 1 hónap és 20 nap. Amúgy meg a hosszabbító határozat igazából nem a gyanúsítottnak szól, hanem a nyomozó hatóságnak, csak a gyanúsítottnak is meg kell küldeni.

aranyoskám72 # 2011.08.01. 12:25

Ha a kihallgatás alatt a gyanúsított panasszal él, a gyanúsítás ellen, és ezek után kap két levelet, az egyik a rendőrségtől jön iratismertetésre. Ez rendben is lenne. A másik pedig az ügyészségről, a panasz elbírálásáról, melyben elutasítják a panaszt, mivel a gyanu megalapozott. De ugyanebben a levélben van egy másik levél is egy vezető ügyész által aláírva, melyben elrendeli a nyomozás meghosszabbítását idézem: "további bizonyítási eszköz beszerzése, iratismertetés szükséges a vádemeléshez". Akkor most miért van iratismertetés, ha még meghosszabbítják a nyomozást 2 hónappal? Vagy nem fértek volna bele az iratismertetés határidejébe, de akkor meg mi az a másik félmondat, hogy "további bizonyítási eszköz beszerzése szükséges.." Kérem segítsen valaki!!!!!!!!!!!!!!!! :)

Feri29 # 2009.06.15. 22:16

Elvileg bármi lehet, de én nem paráznék ennyire emiatt.

Cseppjószág # 2009.06.15. 21:06

lehet hogy most hülyeséget kérdezek.

Elterelő hadműveletként a rendőrség mondhatja azt hogy menyjen be a gyanusitott pl. akár kérdésekre akár iratismertetésre és közben meg nem is ezért kell bemennie hanem hogy becsukják az embert? ilyen létezik?

jack4 # 2009.06.15. 17:39

Nem kötelező a letöltendő szabadságvesztés kiszabása, bíró mérlegelni fog az eset összes körülményeit figyelembe véve.

Lehetséges az egyszeri gyanusított kihallgatás, de ritka. Inkább az egyszeű tényállású ügyekben fordul elő. A csalás általában nem ilyen, de lehet ez a kivétel.

Cseppjószág # 2009.06.15. 16:31

köszönöm szépen az eddigi hozzászólásokat.

Amit szeretnék megkérdezni és példaképpen is fel lett hozva, igy nekem is egyszerübb lenne a kérdésem.

"
(2–50 millióig terjedő cselekmény esetén már 1–5 évig terjedhet a kiszabható szabadságvesztés)."

Itt az érdekelne, hogy pl. ebben az esetben kapható felfüggesztett szabadságvesztés vagy csak pénzbirság?
Az hogy kiszabható az azt jelenti, hogy ki is lesz szabva vagy nem biztos?
Az lehet hogy egy gyanusitottat csak egyszer hallgatnak ki és utána jönne az iratismertetés? Vagy mindenképpen többször kell menni kihallgatásra?

jack4 # 2009.06.15. 12:02

Az előzetes letartóztatást az 1998. évi XIX. tv. 129.§.-a szabályozza. Itt megtalálhatók azok a feltételek, melyek közül legalább egynek, de inkább többnek teljesülnie kell , hogy a letartóztatást elrendeljék.

Abban az esetben, ha a nyomozás során minden idézésre megjelent a gyanusított, a tanúk befolyásolására nem törekedett, esetleg beismerő vallomást is tett és a bizonyítékok már rendelkezésre állnak stb., nem indokolt az előzetes letartóztatása.

A 318.§.-ba ütköző csalásnak - véleményem szerint - legalább jelentős értékre elkövetettnek kell lennie ahhoz, hogy pusztán a várható súlyos ítélet miatt előzetesbe tegyenek valakit. (2-50 millióig terjedő cselekmény esetén már 1-5 évig terjedhet a kiszabható szabadságvesztés).
A kárérték azonban önmagában nem alapozza meg az előzetes letartóztatást, de ilyenkor szoktak a b, pontra hivatkozni (szökés, elrejtőzés veszélye).

Mindez azonban a nyomozás során már kiderül, és nem hagyják az iratismertetésre a kényszercselekményt. Már csak azért sem, mert ilyenkorra már minden bizonyíték rendelkezésre áll a vádemelési javaslathoz. Mire lenne jó, ha a vádemelésig, illetve a bírósági kihallgatásig bezárnák az elkövetőt (amikor is már érdemleges nyomozási cselekmény nem folyik), míg a nyomozás során meg végig szabadlábon volt.

Általában - de nem kizárólag -, ha valakit őrizetbe akar venni a nyomozó hatóság, azt megteszi az első gyan. kihallgatásán.

Az idézésen szerepelni kell annak a nyomozási cselekménynek, amire a gyanúsítottat idézik, valamint annak várható időtartamának. Vagyis az idézésen szerepel, hogy iratismertetés lesz vagy további kihallgatás. Ha rövid úton- telefonon - idéznek, akkor is megmondják, hogy milyen cselekményre kerül sor.

Cseppjószág # 2009.06.15. 08:55

sajnos a btk 318-as bcs-ről van szó. ennél az esetnél érdekelne minden olyan dolog amikor is azt mondhatják, hogy bocs innen sohavá maradni kell.

Még egy dolgot elfelejtettem megkérdezni: Ha jeleznek h ismételten meni kell a rendőrségre akkro azt mondani fogják akár a gyanusitottnak akár pedig a védőnek, hogy kérdéésekre kell válaszolni még vagy pedig már az iratismertetésre kell menni? Ezt szokták közölni?

jack4 # 2009.06.15. 07:01

A vádalku intézményének bevezetését még csak most tervezgetik. Van azonban tevékeny megbánás, melyet a közvetítői eljárás keretén belül kell lefolytatni. Ez azt eredményezheti, hogy az elkövető nem lesz büntethető vagy büntetése korlátlan mértékben csökkenthető lesz.

Csak az egyszerűség kedvéért legalább azt leírhatnád, hogy milyen bűncselekményről beszélünk, mert akkor minden kérdésedre könnyebb lenne a válasz.

Feri29 # 2009.06.14. 22:06

Nem közlik előre. Ha közölnék előre akkor az ügyvéd figyelmeztethetné a védencét, aki lehet, hogy akkor inkább menekülőre fognák.

Ha valakit nagyon őrizetbe akarnak venni és gyorsan, akkor azt nem idézgetik, hanem megkeresik.

Cseppjószág # 2009.06.14. 20:25

egyébként az őrizetbe való vételt az közlik előre a gyanusitott védőjével?

Ha erre kerülne/került volna sor, akkor a hatóságok azonnal intézkednek, h minnél hamarabb menyjen a védőjével az ügyfél? Ezt ugy értem, hogy ha van egy időpont az ujabb idézésre akkor mondanak egy időpontot és be kell menni még akkor is ha a védőnek nem jó éppen?

Más:

Mit jelentene a vádalku és mikor,milyen bcs-knél lehet ezt alkalmazni?

jack4 # 2009.06.14. 19:58

Nagy valószínűséggel mehet haza. Már csak azért is, mert ha befejezték a nyomozást, akkor az előzetes letartóztatás feltételei már nem igen állnak fenn. Ha meg olyan súlyú ügy lenne, már előzetesbe tettek volna.

Ha valaki ellen elfogató parancsot adnak ki, vagyis körözik, akkor azért mennek. De a körözést elrendelő határozatot kézbesítik (postázzák) az érintettnek. Ebből tudhatja, hogy körözés alatt áll.

Előzetesnél nem így van. Azt őrizetbe vétel előzi meg, amire a nyomozás során elvileg bármikor sor kerülhet, de csak akkor, ha az előzetes letartóztatás feltételei fennállnak.

Mégegyszer mondom, ez már a nyomozás végén nagyon ritka. A Z. ügyben sem a végén, hanem annak során vették őrizetbe.

Cseppjószág # 2009.06.14. 19:56

?

Cseppjószág # 2009.06.14. 14:51

köszönöm szépen.
ezek után mehet haza az ügyfél?

Még egy kérdés: Ha valaki ellen letartóztatási parancs vagy előzetes lenne akkor azt csak akkor tudja meg amikor bemegy vagy automatikusan kimennek érte a rendőrők a lakásra? Ezt a Zusclag ügy kapcsán jutott eszembe, mert Vele közölték, hogy várja a fogda kihallgatásakor.

jack4 # 2009.06.14. 12:59

Az iratismertetés során lehetőséget kell adni a terheltnek, hogy a keletkezett iratokat - a teljes nyomozati anyagot - megismerhesse. Ezért részére egy összefűzött példányt át kell adni, amit tanulmányozhat. Erre megfelelő időt kell adni neki, ugyanis a befejezésekor teheti meg az észrevételeit, indítványait. Ez lehet tíz perc, de két óra is, attól függően, hogy milyen bonyolult ügyről, mennyire "vaskos" ügyiratról van szó. Plussz a fénymásolás ideje.

Cseppjószág # 2009.06.14. 11:39

itt már az ügyfél gyanusitott, vagyis ujlenyomat stb stb készültek.

Ha ezek már megvannak mennyi idő kb? Fénymásolásra 1 órát kell számolni? Vagyis több óra lenne az egész?

adzam # 2009.06.14. 08:44

1 óra, iratmennyiségtől függően, majd ha gyanúsitott leszel, ujjlenyomat, fénykép, stb. +1 óra, aztán iratmásolás + 1 óra.

Cseppjószág # 2009.06.14. 07:37

mennyi ideig tart az iratismertetés? órában gondolom.

jack4 # 2009.06.13. 16:33

A terhel részére nem csak az iratismertetés után, hanem a nyomozás során is illetékmentes.

adzam # 2009.06.13. 16:07

Ingyenes az iratismertetés után.

jack4 # 2009.06.13. 12:39

Az iratismertetésen kérhetsz a keletkezett iratokból másolatot, ami illetékmentes. Ezt kérni kell, ha szükséged van rá, mert maguktól nem fognak adni.

Nem tudom, hogy mennnyire bonyolult az ügy, de elég azokból az iratokból kérni, amelyek ismerete feltétlenül szükséges a védekezéshez. Ezeknek az iratoknak a listáját feltüntetik az irat elején, hogy ismételten már ne tudd kikérni illetékmentesen.

Az eljárás során egyébként bármikor kérhető másolat az iratokból, de teljes körűen csak az iratismertetés után juthatsz hozzá. Ha fizetni kéne érte, akkor úgy emlékszem 100 Ft/oldal.

giga # 2009.06.13. 12:26

köszönöm, ezek a határidök nem nyugtattak meg:(

"Az igazi előny az, hogy ugyanazon iratanyaggal rendelkezik a gyanusított, mint az ügyész, mint a bíróság. Mivel az iratmásolat „igyenbanvan“ ezért ezt nem szabad elmulasztani."

ez automatikusan jár nekem, vagy kérnem kell? vagy az ügyvéd kérte ki? mert én direkt rákérdeztem, azt mondta ök sem kaptak, meg hogy minek nekem?
utólag is kikérhetö?
ha fizetni kell, az mennyi? 20huf per lap
mert érdekelne a tanu(k) mit mondtak, ugye akkor ezt is megkapnám?

köszönöm, üdv: a Giga

Cseppjószág # 2009.06.13. 09:52

igen van védőm. eddig nem kellett bentmaradnom amikor beidéztek. elmondtam amit kellett és mehettünk haza.
Pontos időpont még nincsen csak ha lesz akkro mire kell számitanom.
Ideges vagyok, mert nem akarok bentmaradni.

adzam # 2009.06.13. 09:23

Cseppjószág, nyugodjál már meg, egyelőre nem vagy bűnös, nem itéltek el, csak max. gyanúsitott lehetsz majd, jó, azt sem könnyű elviselni, pláne, ha tudod, hogy szerinted nem vagy az.
Mikorra kell bemenned? Van jogász segitséged, egyáltalán, segitséged?

ObudaFan # 2009.06.13. 09:00

Előfordulni elviekben előfordulhatna, de nem túl valószínű.