rendőrségi adatokhoz való hozzáférés


chante # 2009.06.14. 11:29

Köszönöm a választ!Nagyjából erre számítottam, mert amennyire tudtam már körbejártam a témát. Így elég egyértelmű, hogy rendőr/járőr barátok kis szívességeiről van szó, amit nyilvánvalóan nem fognak sehol rögzíteni sem. Csak nagyon elkeserít a tudat, hogy ez megtörténhet, hogy ez megtörtént velem és tehetetlen vagyok!

Üdv!

jack4 # 2009.06.12. 15:11

Az 1992. évi LXIII. törvény, a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról, 11.-16.§-ai alapján kérhető a személyes adatot kezelő szervtől tájékoztatás. Ez vonatkozik a bűnügyi személyes adatra is, azonban ennek körét törvény korlátozhatja a bűnmegelőzés vagy a bűnüldözés érdekében.

"Azt szeretném megtudni, hogy ha valaki kérvényt ad be az ORFK-ra, azzal a kérdéssel, hogy érkezett-e bejelentés az ő nevében illetve vele kapcsolatosan, bármilyen ügyben, nyomozás során felmerült-e a személye, figyelték-e (ez tény, más kérdés, hogy bizonyítani kell!), milyen információt tudnak kinyerni a központi adatbázisukból?"

Annál többet nem fogsz megtudni, mint amit közöltek veled, mert ennyi, amit közölni lehet.

"Én az ORFK-tól már kaptam választ a benyújtott kérelmemre, mely szerint: a rendelkezésükre álló nyilvántartások szerint nem folyik ellenem eljárás és senki sem tett a nevemben bejelentést. Ezzel sokra nem megyek. Milyen időintervallumot foglal ez magába? A helyi történéseket, felfüggesztett nyomozást rögzítik-e ezekben az adatállományokban?"

Nyilván megjelölted az időszakot, amiről az adatokat kérted, de ha nem, akkor is fel szokták tüntetni a nyilvántartásban fellelhető valamennyi adatot.

Olyan nincs hogy felfüggesztett nyomozásról ne szereznél tudomást, ugyanis ha ez ellened folyt, akkor kihallgattak volna és a felfüggesztő határozatból is küldtek volna egyet.

Egyéb adatról nem fognak semmilyen tájékoztatást adni.
Amennyiben ugyanis ténylegesen megfigyelnének, úgy az olyan eljárás keretében történik, amiről nem adhatnak neked sem tájékoztatást a 16. §. alapján. (Csak halkan jegyzem meg, hogy a valódi megfigyeléseket nem úgy végzik, ahogy leírtad.)

Jogod van még megkeresni az alábbi hivatalt, ahol arról kérhetsz tájékoztatást, hogy a személyes adataidat mikor, ki és milyen célból kérte le a nyilvántartásból. Ezt öt évre visszamenőleg lehet megkérni.

KEK KH
1094 Budapest,
Balázs Béla utca 35.
1450 Budapest, Pf.: 81.
Tel.: 06(1) 455-6700
Fax.: 06(1) 455-6875
e-mail cím:
nyilvantarto.hivatal@mail.ahiv.hu

chante # 2009.06.12. 11:03

Kedves Fórumozók, Tisztelt Szakértők!

A kérdéssorozat rendkívüli terjedelme miatt előre elnézést kérek, de nem tudtam másképp megfogalmazni a problémámat, ha rövidebbre fogalmaztam, mindig úgy éreztem, kimarad belőle valami, amire választ kell kapjak!
Azt szeretném megtudni, hogy ha valaki kérvényt ad be az ORFK-ra, azzal a kérdéssel, hogy érkezett-e bejelentés az ő nevében illetve vele kapcsolatosan, bármilyen ügyben, nyomozás során felmerült-e a személye, figyelték-e (ez tény, más kérdés, hogy bizonyítani kell!), milyen információt tudnak kinyerni a központi adatbázisukból? Mit tartalmaz az, ha nekem ezekre az adatokra szükségem van egy csalás ill. rágalmazás bizonyításához? Hogyan tudom kideríteni, a nyomait felkutatni annak, hogy megfigyeltek, hogy érkezett bejelentés a nevemben vagy velem kapcsolatban? Ha vidéki rendőrségeken (városin, körzeti megbízottaknál) történt a dolog, mégpedig több éven keresztül időről-időre újra megesett, hol szerepelhet erről bármilyen információ, és hogyan férhetek hozzá (ügyvédnek van jogosultsága?)? Lehetnek ezek rendőri jelentések, felfüggesztett nyomozás, egymástól független (kamu) bejelentések. Pl.: címemre kiküldött járőrautóban ülő fiatal rendőrnő megjegyezte a kollégájának: „állítólag itt üvöltözik egy nő”, majd, miután látták, hogy semmi nem történik, én az utcafrontnál nyitott ablaknál álltam, a lakásban bent, elhajtottak anélkül, hogy megkérdeztek, becsöngettek volna. Ez egy apróság ugyan, de a bejelentő személye elvezethetne oda ahová akarom. Többször ellenőriztek, civileknek mutogattak és egy alkalommal sem álltak meg, nem igazoltattak! Ezt éveken keresztül tették, még nemrégiben is. Az egész lényege az lett volna, hogy elérjék rendőrök segítségével: ne jelentkezzek azért, ami az enyém, hagyjam, hogy folyamatosan rágalmaznak, nehogy kiderüljenek a velem történtek, és ezzel folyamatosan stresszben tartva tönkretegyék a magánéletemet, megakadályozzanak, abban, hogy rendben ellássam a munkámat.
Én egyszer már belenyugodtam abba, hogy megloptak (szellemi tulajdonról, hasonlóról lenne szó), hiszen tisztában voltam azzal, hogy nincs bizonyítékom! Ezek után a történtek mélyen felháborítanak, hogy a rendőrség fehérgalléros bűnözőkhöz csatlakozik, hogy unalmukban az adófizetők pénzéből tönkretegyék azokat, főleg azt figyelembe véve, hogy már eleve megkárosított személyről van szó, és mindenféle légből kapott pletykák, rágalmazás miatt, az ember lába alól kihúzzák a talajt, hiszen ők azt csinálnak, amit akarnak, nem írják le, nem szólnak, joguk van megfigyelni ok nélkül…..
Mivel idegileg nem bírom ezt a játékot, bármit megteszek, hogy vége legyen. Ha itt megkapom az irányokat, hogy merre indulhatok, annak nagyon örülnék!
Tudom nagyon kicsi az esélye, hogy utána járjak, hiszen a mundér becsülete mindennél fontosabb, de ha nem teszek semmit az sokkal rosszabb.
Ezért szeretném tudni a válaszokat a feltett kérdésekre, valamint még arra, hogy ha tudok időpontot, rendszámot mondani (járőrét), tudok tanút beidéztetni, akkor milyenek az esélyeim, és mit kell tegyek? (Azon kívül, hogy ügyvédet fogadok). A tanú tudná, hogy miért ellenőriztek, ő maga, és az akkori élettársa, polgárőrökkel együtt! Én még nem kerestem fel, lehet jobb volna, ha nem éppen én beszélnék vele.
Ügyészségre nem mentem, hiszen nem tudom milyen indokkal mehetnék: Hogy nem igazoltattak? Elég röhejes panasz volna! Hozzájuk lehet bármilyen kérvényt beadni?
Én az ORFK-tól már kaptam választ a benyújtott kérelmemre, mely szerint: a rendelkezésükre álló nyilvántartások szerint nem folyik ellenem eljárás és senki sem tett a nevemben bejelentést. Ezzel sokra nem megyek. Milyen időintervallumot foglal ez magába? A helyi történéseket, felfüggesztett nyomozást rögzítik-e ezekben az adatállományokban? Én nem hiszem, főleg, hogy 2003-tól lenne szükségem ilyen információkra. A rendőrt, aki egy civillel ellenőrzött, be lehet-e idézni tanúnak? Ilyen sokszor történt, bár nem tartom valószínűnek, hogy igazat mondjon, azért minden lehetőséget figyelembe kell vennem.
Ha bárki tud segítséget nyújtani ezekben a kérdésekben, bármilyen elképesztőnek tűnik, amit leírtam (sok lényeges dolgot kihagyva), azt előre is nagyon köszönöm !

Üdv!