Online jogi tanácsadás


Szomorú örökös # 2023.04.01. 22:29

Majordomus

Előbb utóbb rendbe kell tenni mert vita kesz belőle ha a szomszéd nem fog fizetni.

Így van, ráadásul ha csatorna is van az utcában, akkor az arra való rákötés nélkül nem fog menni a legalizálása a helyzetnek.

Szomorú örökös # 2023.04.01. 22:27

oligaliga

Adtam egy tanácsot a kérdezőnek, te beleszóltál - mint általában a többi topikben is szoktál, ráadásul nem is a kérdésre válaszolva

Bakker, még mindig nem érted!
Adtál egy nagyon rossz tanácsot a kérdezőnek és amikor ennek a buktatóira figyelmezteti valaki, akkor te kioktatod jó szokásod szerint.
Én éppen 5 évig szívtam egy ilyen mellékmérő miatt, amit nem fizettek rendesen, ezért felmondták a szerződését az illetőnek és kényelmesen a vízmű nekem számlázta ki onnan kezdve a szomszédom összes fogyasztását. Érted??? 5 évig fizettem más helyett, amit igaz később megkaptam, de egy életre szóló lecke volt, hogy több ilyen nem lesz. Ezek után úgy adod ezt elő, mint ha ez volna a legjobb tanács a világon.

Arról meg már nem is beszélve, hogy ha csatornázott a terület, akkor a vízmú csatornabekötés nélkül kizárt, hogy mellékmérőt szereljen fel a szomszédhoz, ergo a tanácsod fabatkát sem ér, de sebaj, jól látszik, hogy eddig el sem jutott a gondolkodásod. Nem kizárt, hogy ha önálló telekről beszélünk, nem pedig osztatlan közös tulajdonokról, akkor ebben az esetben - amennyiben legalizálni szeretnék a helyzetet - kizárólag az önálló főmérőt fognak egyedül engedélyezni oda szabályos csatornabekötéssel.

oligaliga # 2023.04.01. 19:31

Mit kellene feladni? Adtam egy tanácsot a kérdezőnek, te beleszóltál - mint általában a többi topikben is szoktál, ráadásul nem is a kérdésre válaszolva - belekötöttél abba, amit írtam, majd szétteszed a kezed, hogy nem érted, miért nem értenek.

Majordomus # 2023.04.01. 19:23

Nem fogja....

Szomorú örökös # 2023.04.01. 19:16

oligaliga

Szövegértés egyes, leülhetsz.

Ennyire szeretsz égni?

oligaliga 2023.04.01. 09:56
Ha nem akartok ezzel bajlódni, kérjétek meg a szomszédto, hogy szereltessen fel mellékmérőt, ami hitelesen mér, és kössön szerződést a vízművel

Feladod végre?

Majordomus # 2023.04.01. 19:04

Előbb utóbb rendbe kell tenni mert vita kesz belőle ha a szomszéd nem fog fizetni.

oligaliga # 2023.04.01. 19:01

Te azt tanácsoltad, hogy hiteles, szerződéses mellékmérőt szereltessen fel a szomszéd és akkor közvetlenül a vízműnek fog fizetni, nem a kérdező szüleinek. Én pontosan erre írtam, hogy rossz ötlet, mert ha nem fizet huzamosabb ideig, akkor felbontják a szerződést vele és onnan kezdve a kérdező szüleire fogják kiszámlázni az utána elfogyasztott vízmennyiséget.

Szövegértés egyes, leülhetsz.

Szomorú örökös # 2023.04.01. 16:55

oligaliga

Akkor olvasd el még egyszer a kérdező első hozzászólását és próbáld meg értelmezni.
Segítek, hogy kiemeltem néhány lényeges részt:

A szüleim kb.40éve megállapodtak a szomszéd ingatlantulajdonossal,hogy vizet adnak neki egy alórán keresztül!.....Ezért a magánszolgáltatásért a szomszéd zsebbe fizet,az alórán mért víz árát!

Te azt tanácsoltad, hogy hiteles, szerződéses mellékmérőt szereltessen fel a szomszéd és akkor közvetlenül a vízműnek fog fizetni, nem a kérdező szüleinek. Én pontosan erre írtam, hogy rossz ötlet, mert ha nem fizet huzamosabb ideig, akkor felbontják a szerződést vele és onnan kezdve a kérdező szüleire fogják kiszámlázni az utána elfogyasztott vízmennyiséget. Abban van csak igazad, hogy a szerződés lejártáig elfogyasztott vízmennyiséget a vízmű fogja követelni, utána viszont már nem lesz ügyfelük és azt fogják mondani, hogy oldják meg egymás között. Ha szerencséjük van a szülőknek, akkor utána már nekik fizetni fog, ha meg nem, akkor a szomszéd ingyen fogja használni a vizet, mert nagyon még korlátozni sem lehet felé, ha egyszer az a vízvezeték szabályosan kiépítésre került. „Ez is egy jogi tanács. Békélj meg vele.

Nálam egyébként a szomszédom - osztatlan, de kerítéssel szétválasztott közös tulajdonról beszélünk - pontosan ezért csináltat ikermérőt, mert helyből mondtam neki, hogy a rossz tapasztalatok miatt mellékmérőt nem szeretnék engedélyezni számukra. És lám, így is bevállalták, mi több, lassan készen is lesz (többszázezer a vége még így is a csatorna bekötéssel együtt).

Egyébként a legtutibb megoldás, ha ezt a vízszolgáltatást nemes egyszerűséggel megszüntetik - ugyebár soha nem volt rá szerződés, így nem is legális nagy valószínűséggel - és közlik a szomszéddal, hogy mostantól menjen be a vízműhöz és köttesse be önállóan, tőlük függetlenül a vizet (nem kevésbe fog kerülni).

oligaliga # 2023.04.01. 16:27

r/woosh

Egy szóval sem mondtam, hogy van a kérdezőnek mellékmérője. A topik címe jogi tanácsaáds. Ez egy jogi tanács. Békélj meg vele.

Szomorú örökös # 2023.04.01. 16:16

oligaliga

A ki nem fizetett vizet a vízmű hajtja be, mert ő számlázta ki.

Szerintem nem érted a szitut. Itt szó nincs szerződéses mellékmérőről, a szomszédnak nagy valószínűséggel soha nem számlázott a vízmű. Az előfizető a szomszédjának hallgatólagosan kiépített vízvezetéken egy egyedi megbeszélésen alapuló, de nem hivatalos, szerződéssel rendelkező mellékmérő alapján számolja el a vízdíjat. Ha ez a szomszéd esetlegesen nem fizetne - bár itt a kérdező leírásából nem következtetek ilyen szándékra - akkor kizárólag a szerződéses előfizető felé fogja a vízmű kiszámlázni a teljes elfogyasztott vízmennyiséget függetlenül attól, hogy azt a szomszéd kifizeti vagy sem.

oligaliga # 2023.04.01. 16:10

„szereltessen fel mellékmérőt, ami hitelesen mér, és kössön szerződést a vízművel, Így nem fizetés esetén nem a szüleidnek kell behajtani.”

Jaj, dehogynem!

A ki nem fizetett vizet a vízmű hajtja be, mert ő számlázta ki.

Szomorú örökös # 2023.04.01. 13:50

iglice53

az általuk kifizetett vizet továbbadják a saját vízcsövükön keresztül! Ezért a magánszolgáltatásért a szomszéd zsebbe fizet,az alórán mért víz árát! Kérdés: Törvényes?

Szerintem ez a része a vízművet nem érdekli, amíg nincs belőle vita. Lényeg, hogy csak egyszer fordul elő a nemfizetés, aztán soha nem lesz vége, mert a vízmű őt nem fogja soha kötelezni semmire, mert ő nem ügyfele. Nálam a régi lakhelyemen mellékmérős volt a szomszéd, aki egy darabig fizette a díjat, de amikor nem tette, felmondták a szerződését és onnan kezdve csak vita volt vele, mert nem akart semmit fizetni. De a lényeg, hogy a vízműnél is elhajtották, hogy ő nem tartozik az ügyfeleik közé. Aztán mire elköltöztem onnan, ez ismét legalizálva lett.

Szomorú örökös # 2023.04.01. 13:46

oligaliga

szereltessen fel mellékmérőt, ami hitelesen mér, és kössön szerződést a vízművel, Így nem fizetés esetén nem a szüleidnek kell behajtani.

Jaj, dehogynem! Ha mellékmérő van és a szerződő fél nem fizet, akkor megszüntetik a szerződést, majd a főmérő előfizetőjére terhelik a teljes vízfogyasztást. Egyedül ikermérő esetén van az, hogy külön szabályozni tudják a másik vízfogyasztót.

oligaliga # 2023.04.01. 09:56

iglice653

Teljesen jogos, hogy az aki a bekötési vízmérőn átfolyt vizet kifizeti a víziközmű-szolgáltatónak, elkéri a szomszédtól azt az összeget, ami a szomszédra esik. Ha nem akartok ezzel bajlódni, kérjétek meg a szomszédto, hogy szereltessen fel mellékmérőt, ami hitelesen mér, és kössön szerződést a vízművel, Így nem fizetés esetén nem a szüleidnek kell behajtani.

Ez polgári jogi szerződés, nem szolgalom.

osztap # 2023.04.01. 09:36

iglice653,

Ez nem szolgalom. Ott a "szolgálónak" mindig valamit tűrni kell, nem aktívan csinálni.
Ez egy szimpla, határozatlan idejű szerződés. A tulajdonos vizet ad, a szomszéd cserébe fizet. Mivel határozatlan idejű a szerződés, ezért a Ptk. 6:213. § (3) szerint bármelyik fél "megfelelő idő" alkalmazásával felmondhatja. Mondjuk 3 hónap.

Érdemes tudni, hogy ha a szomszéd telkére máshogy nem lehet vezetékes vizet vagy szennyvizet bekötni, alapesetben akkor is szerződéssel kell szolgalmat alapítani. Ha nincs megegyezés, a szomszéd kérésére a kormányhivatal szolgalmat alapíthat. Ekkor a szomszéd az utcáról a telkeden keresztül a saját telkére vezeti a vezetékét, neki is lesz egy saját vízmérője, és direktben fizet a vízműnek. Víziközmű-törvény 55/A. §
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

iglice653 # 2023.04.01. 06:31

A konkrét szituáció a következő:
A szüleim kb.40éve megállapodtak a szomszéd ingatlantulajdonossal,hogy vizet adnak neki egy alórán keresztül!
Tehát az általuk kifizetett vizet továbbadják a saját vízcsövükön keresztül!
Ezért a magánszolgáltatásért a szomszéd zsebbe fizet,az alórán mért víz árát!
Kérdés: Törvényes?
Szolgalom?Elbirtokolható-e a fizetett szolgáltatás szolgalma?

Iglice653

Szomorú örökös # 2023.04.01. 06:22

iglice653

Egy városban,ahol működik törvényes vízszolgáltató,magánszemély végezhet-e vízszolgáltató tevékenységet?
Tehát a saját vízcsövén továbbadhatja-e a kifizetett vizet másik fogyasztónak

Szerintem határozottan nem!

iglice653 # 2023.04.01. 05:52

Egy városban,ahol működik törvényes vízszolgáltató,magánszemély végezhet-e vízszolgáltató tevékenységet?
Tehát a saját vízcsövén továbbadhatja-e a kifizetett vizet másik fogyasztónak

Iglice653

Majordomus # 2023.03.31. 19:32

Jól tudod. Én is elhajtottam emiatt a szomszédot....

osztap # 2023.03.31. 17:43

iglice653,

Ott van-e a telken a szomszéd közműcsöve?

Ha ott van, a szomszéd tíz év után (a régi Ptk szerint) elbirtoklással megszerezte a szolgalmat, és bármikor kérheti annak földhivatali bejegyzését. De csak addig, amíg valaki ellenérték fejében ÉS jóhiszeműen meg nem szerzi az ingatlant az örököstől. Mert az ilyen szerző szerintem sikerrel támadná a szomszéd bejegyzési igényét, Ptk. 5:174. §

Ha nincs ott, szerintem joggal hivatkozhat az örökös elévülésre. A szerződéssel alapított szolgalom a földhivatali bejegyzéssel jön létre, nem pedig a szerződés megkötésével, az új és a régi Ptk. szerint is. Az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzési igény azonban öt év alatt elévül - erre az örökösnek kell hivatkoznia. A gyakorlatban szerintem az történne, hogy a szomszéd benyújtja a papírt a földhivatalba, amit a földhivatal formai okok miatt várhatóan elutasít (pl. gondolom nincs ügyvédi ellenjegyzés rajta). Ezután perre az örökös ellen, ahol az örökös kérné a kereset elutasítását az elévülésre hivatkozva.

drbjozsef,

A szolgalom létrejöttéhez nem csak a földhivatalai bejegyzés nem kell, hanem még az írásbeliség sem, akár ráutaló magatartással is létrejön, ha a szolgáló telek tulajdonosa nem tiltakozik ellene (és ha igen, még akkor is létrejöhet, ha a körülmények olyanok).

Ez nem igazán fér össze a Ptk. 5:161. § (1) és (3)-mal, meg amire az (1) visszautal, az 5:146. § (1)-gyel. Szerintem ezek kifejezetten kikötik az írásbeliséget, meg a földhivatali bejegyzést is a szerződéses alapításhoz (ami, ha jól értem a kérdezőt, itt volt). Elbirtoklás persze lehet. Az 5:160. § (2) szerinti átjárástűrési kötelezettséget szerintem nem lehet kiterjeszteni a föld alatti közművezetékre. De lehet, hogy rosszul tudom.

drbjozsef # 2023.03.31. 17:22

Egyébként ha van valamilyen konkrét problémád, lényegesen egyszerűbb, ha eleve azt írod...

drbjozsef # 2023.03.31. 17:21

iglice653,

Jól értem, hogy egy 37 évvel ezelőtti öröklési ügyben érdeklődsz?
Valszeg nem jól értem.

A szolgalom létrejöttéhez nem csak a földhivatalai bejegyzés nem kell, hanem még az írásbeliség sem, akár ráutaló magatartással is létrejön, ha a szolgáló telek tulajdonosa nem tiltakozik ellene (és ha igen, még akkor is létrejöhet, ha a körülmények olyanok).
Az örökös az általános jogutódja az elhunytnak. Az általa kötött (nem személyes teljesítésű) szerződései rá is vonatkoznak.
Feltehetőleg a szolgalom bejegyzését a jogosult simán el tudná intézni, még az írás nélkül is akár.

Ebben a jogviszonyban az örökösre a tűrési kötelezettség hárul. Speciális esetben (megváltozott körülmények, nem jelentős teher az átépítés, stb) kérheti a szolgalom megszüntetését, de ez a ritkább. Kivéve persze, ha nem fizeti ki az áthelyezést.

iglice653 # 2023.03.31. 16:02

40 éve az ingatlan tulajdonosa írásban úgy rendelkezett,hogy a szomszéd tulajdonos közműcsöve átvezethet az ingatlanon!
Ez a rendelkezés nem lett bejegyezve a tulajdoni lapra, és nem jött létre szolgalmi jogi szerződés!
A rendelkező tulajdonos 3 év múlva meghalt.
A korábbi rendelkezésből milyen kötelezettség hárul az új tulajdonosra, az örökösre?
Iglice653

garcia66 # 2023.02.28. 11:33

Jó napot kívánok!

2021. szeptemberében feljelentettem valakit közlekedési bűncselekmény elkövetésél - én voltam a sértett. A nyomozást kb 6 hónap múlva megszüntették, bcs. hiányában. Ezt én megfellebbeztem a területi ügyészségnél, akik helyt adta a panaszomnak. Folyt tovább az ügy(új előadóval), majd tavaly decemberben megint megszüntették a nyomozást - szinte ugyanazon indokkal. Az eltelt idő alatt szinte semmi sem történt, sőt a feljelentett személy részben elismerte a tettét. Ezt megint megfellebbeztem, azonban az ügyészség most elutasított. A határozat végén az állt, hogy ez ellen már panasszal nem élhetek, max polgári úton kezdhetek pert, 2 hónapon belül. De én nem akarok pereskedni, mert se pénzem, se időm nincs rá, illetve úgy érzem, hogy a nyomozó hatóság több hibát is vétett.
A neten nem sok mindent találtam, csak egy 2016-os iratot, amelyben a Legfőbb Ügyészségnek volt címezve a levél és "panasz és felügyeleti intézkedés kérése" volt a tárgy. Ez a lehetőség már megszűnt? Ha nem, akkor van határideje a benyújtásának? Vagy tényleg ennyi volt és gyakorlatilag elsikáltak egy ügyet?
A választ előre is köszönöm!

Majordomus # 2023.02.09. 20:48

A közös tulajdon megszüntetése érdekében.

Azt követően jöhet a matek!