Online jogi tanácsadás


drbjozsef # 2023.02.09. 19:22

gyufacsillag,

Mit kell bizonyìtani?
Szerintem nem fogsz meglepődni : ha állít valamit (az önerő felét én fizettem, a hitel X részét én fizettem, ezt vagy azt még én fizettem), akkor azt az állítást kell bizonyítani.

Milyen lehetőségei vannak a páromnak hogy megszerezze az ingatlan tulajdonjogát?

  1. Megbeszéli az exével, megegyeznek a részletekben, és felkeresnek egy ügyvédet, hogy rendezzék.
  2. Ha a fenti nem vezet eredményre, pert indít a bíróságon. A jogviták itt rendezhetőek.
Kovács_Béla_Sándor # 2023.02.09. 17:49

Ez azért nem igen oldható meg a fórumon.

gyufacsillag # 2023.02.09. 17:12

Párom a volt párjával vásárolt egy közös ingatlant hitelre 10 évvel ezelött.A házat a volt párja nevére iratták 1/1-ben.(hogy miért,nem tudom,hiba volt). 5 évvel ezelött a volt párja elköltözött az ingatlanból és a párom fizeti azóta is a hitelt és Ő lakik azóta is a házban. Még 5 évig kell fizetni a hitelt. Kérdésem a következő: Milyen lehetőségei vannak a páromnak hogy megszerezze az ingatlan tulajdonjogát? Mit kell bizonyìtani?

Majordomus # 2022.11.05. 20:09

Mintha ez már lett nolna egy másik topicban?

drbjozsef # 2022.11.05. 12:26

Diuska13,

Te írtad, hogy ítéletben 10 évre kitiltottak Ausztria területéről. Nem látom, mit lehetne ezzel kezdeni.

Autó : a lefoglalás nem azt jelenti, hogy elviszik, azt általában a tulajdonos birtokában, akár használatában hagyják, csak akkor kell leadni, ha esetleg elárverezik. Ez elvileg a határozatban benne van. És igen, ezt a tényt ilyenkor a gépjármű nyilvántartásba bejegyzik, nem tudod eladni, átiratni.

osztap # 2022.11.05. 10:31

Bontatással, bírsággal fenyegetőzik
Tegye. Tíz év után sem bontatni, sem bírságolni nem fog az építésügyi hatóság. (De Neked kell bizonyítani, hogy tíz éve áll.) Már ha kellett volna hozzá egyáltalán a szomszédok hozzájárulása vagy a hatóság engedélye.

A mai napig , már 2,5 éve nem íratta a nevére az ingatlant és azt állítja, (egyébként jogász és ingatlanokat ad- vesz) van olyan opció hogy vki tulajdonos, mégsem jelenik meg a tul.lapon!
Lehet ilyen, de csak speciális esetekben, például örökös az örökhagyó halálával tulajdonos lesz, de csak jóval utána jegyzik be. De adásvétel vagy az ajándékozás nem ilyen, ott a tulajdonjog az ingatlan-nyilvántartási bejegyzéssel száll át. Ptk. 5:38. § (2)

Ellenben:
Ptk. 5:173. § [Az ingatlan-nyilvántartás teljessége]
(1) Az ellenkező bizonyításáig úgy kell tekinteni, hogy az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett jog vagy feljegyzett tény fennáll, és az az ingatlan-nyilvántartás szerinti jogosultat illeti meg.

Amíg nem bizonyítja az ellenkezőjét, addig úgy tekinted, mintha nem lenne tulajdonos. Ha a társasházban valamit is csinál, pl. közgyűlésen részt vesz, felszólal vagy szavaz, már futhatsz is a jegyzőhöz, kérve egy törvényességi felügyelet lefolytatását.

Egyébként a közös tulajdon használatát, amint már többen is leírták itt a fórumon, a közgyűlés feles többséggel szabályozhatja.

ZagonK # 2022.11.05. 09:06

Kertkapcsolatos lakásom egy osztatlan közös kertrészre néz, amit az előző tulajdonosom és most mar én is egyedül használok, korábbi tulajdonosi, (csak) szóbeli megbeszélés alapján. De ennek alapján kerítéseket is emeltek anno a kertrészek közé, de nincs mindez írásba foglalva. Lakásom előző tulaja egy kis (!) műanyag medencét beásott a földbe és egy 4nm-es szerszámos kamrát is feltett a kertrészébe.. Mindezek több mint 10 éve ott vannak, én 7,5 éve vagyok tulajdonos, és használom kizárólagosan a kertet. Összesen 10 év alatt senki nem szólt ezért a tulajdonosok közül, nem tett panaszt. Most egy új tulajdonos saját kertrészt akar, ezért azzal próbálkozik, mivel anno 10 éve e kettő telepítéséhez nem kérték írásban az akkori tulajok engedélyét, ez így illegális. Bontatással, bírsággal fenyegetőzik, fogadott ügyvédemnek is pofátlan választ küld. A mai napig , már 2,5 éve nem íratta a nevére az ingatlant és azt állítja, (egyébként jogász és ingatlanokat ad- vesz) van olyan opció hogy vki tulajdonos, mégsem jelenik meg a tul.lapon! Azt állítja, hogy ő ettől még legális tulajdonos, résztvesz a közgyűlésen, szavaz, dirigál, stb. Ĺétezik- e ingatlanjogilag ilyen?
Miféle megállapodás húzódik emögött?

Diuska13 # 2022.11.04. 21:19

Köszönöm szépen az 1 hozzászólást. Tudna esetleg még valaki segíteni, hozzászólni vagy tanácsot adni nekem?

Sziasztok,
lenne 2 kérdésem jogi témában. Nagyvonalakban leírom az ügyet: 2012 óta Ausztriában éltem, majd 2020. január 8-án letartóztattak kábítószer birtoklás és kereskedelem miatt. 2020 április 20-án volt a tárgyalásom Eisenstadtban. Kaptam 8 hónap letöltendőt 2 évre felfüggesztve és 3 év próbaidőre. A 8 hónap 2/3-át töltöttem börtönben. Emiatt kitiltottak Ausztriából 10 évre. 2023.június 18-án lesz majd 3 éve, hogy szabadultam, vagyis azóta Magyarországon élek. Ekkor fog igazából a próbaidőm is letelni.
A kérdésem az lenne, hogy ezután vissza tudnék-e menni Ausztriába, vagy mindenképp meg kell várnom a 10 évet? Nem lehet esetleg valahova, valamilyen kérelmet benyújtani, hogy vissza tudjak menni. Mindenféle ötlet érdekelne, ha tudna valaki tanácsot adni, azt nagyon köszönöm.

A másik téma, ami nekem sajnos azóta sem tiszta. Volt egy Toyota Yarisom, amit elvileg lefoglaltak. Vagyis az egyik határozatban ez van írva. Ki is kellett akkor vonatnom a forgalomból az autót, hogy ne fizessek biztosítást. Viszont amikor én bekerültem, az autó éppen Sopronban állt, mert éppen váltóhibás lett. Amikor kiengedtek kérdeztem, hogy a kocsit miért nem vitték, szállították el a rendőrök, vagy akárki, ha elvileg le volt foglalva. Sajnos mindenki mást mondott, vagyis választ nem kaptam. A kocsi amúgy azóta is Magyarországon van, természetesen forgalomból kivonva. Azóta sem akarta senki elvinni, amit nem értek. Most akkor lefoglalták vagy nem? Ezt hol tudnám megnézni vagy megkérdezni? Igazából azért érdekelne, mert ha nincs látszata ennek akkor szívesen megcsináltatnám a váltót, meg átíratnám, lepapíroztatnám magyarra és lenne legalább egy kocsim. Viszont nem nagyon szeretnék beégni épp átíratáskor. Gondolom ott derülne ki hogy most akkor le van vagy nincs e foglalva? Esetleg tud valaki erre valami ötletet vagy tanácsot adni?

Nagyon köszönöm előre is a hozzászólásokat, válaszokat.

Majordomus # 2022.10.30. 20:36

Egy része meg tanithatná is!

Slainte # 2022.10.30. 16:21

Tudomásom szerint már lehet elektronikus úton is fizetni, ha igen, ez is benne lesz abban a tájékoztatásban, amit majd a jogerő után a GH megküld. Elektronikus kapcsolattartás is lehetséges lett volna, de kérni kell és bizonyos feltételeknek megfelelni. Ügyvéddel és ügyésszel már kizárólag elektronikus úton folyik a kommunikáció, vádlottal még fakultatív. A vádlottak jelentős része azért nem olyan körből jön, hogy kötelezővé lehetne tenni az elektronikus kapcsolatot.

szola # 2022.10.30. 12:38

gerbera317, azért bizonyos információkat adhatnának nekem e-mail-ben, ahogy más cégek is ezt teszik, hogy segítsék a folyamat menetét. Nem feltétlenül kell a számlaszámot azon megadniuk, de valahol azért megadhatnák, bár úgy látom az titkos. A honlapjukról sem lehet megtudni, hogy a pénzbüntetést pl. melyik számlára kellene utalnom. E-mail-re pedig nem válaszolnak.

gerbera317 # 2022.10.30. 11:59

Az email soha nem lesz alkalmas erre. Én Outlook-ból tudok neked olyan mailt küldeni, hogy ha a forrásfájlt nem nézed meg, azt fogod hinni, hogy a GH-tól kaptad. Aztán már utalod is a pénzt az én számlámra. Múltszázadozni csak ésszel szabad ám!

szola # 2022.10.30. 11:12

Köszi, Slainte. Én nem is értem ezt a múltszázadi csekkes, levelezgetéses ügyintézést a XXI. században. Simán lehetne e-mailben kommunikálni. Ha megadták volna a számlaszámot, azonnal mobilról elutaltam volna a teljes pénzbüntetést. Már rég túllennénk rajta. Azért kérdeztem a pontos folyamat leírását tőletek, amit meg is kaptam végül, mert aki nem találkozott még ezzel, annak fogalma sincs hogy megy ez a valóságban. Ezt a témát persze azért jártam ennyire körbe, mert a fizetési határidőből kicsúszás esetére börtönbüntetéssel fenyeget, ami igencsak nyugtalanító számomra.

Slainte # 2022.10.30. 06:04

Persze, szola, érzem a jószándékot és a jogkövetési szándékot is, a "túltolás" nem is neked szólt, hanem a telefonhívást erőltetőknek.

Ez a "ki nem mondott" határidő abból adódik, hogy minden cselekvés időigényes és a bírónak nem egy ügye van. Eleve, amíg létezik papíralapú, postai kézbesítés, addig az átvételről nem is értesülhet valós időben, hiszen időbe telik, amíg visszaérkezik a tértivevény, azt az iroda feladja a bírónak, sőt arra is rá kell hagyni pár napot, hogy ha a vádlott az utolsó napon postára adta a tárgyalás tartása iránti kérelmét, az is megérkezzen. Utána tudja megállapítani a jogerőt és adhatja le az ítéletet végrehajtásra a gazdasági hivatalnak. Ők is kipostázzák papír alapon, úgyhogy ez időigényes. Ha van elektronikus kapcsolattartás, ami vádlott esetében még ritka, akkor gyorsabb az ügy, de akkor sem a jogerő napján értesülsz arról.

szola # 2022.10.29. 20:36

Slainte, kösz a részletes leírást. Nem túltolom a dolgot, csak mérnök fejjel próbálom érzelmezni a jogász gondolkodást úgy, hogy végül ne kerüljek bajba. Az ügymenetet ismerőnek ez túlzott óvatoskodásnak tűnhet, de nekem illogikus, hogy egy egzaktul meghatározott határidő (átvétel+8 nap) mellett van egy ki nem mondott (pontosabban: le nem írt) másik határidő is, amihez valójában tartanom kell magam.

Majordomus # 2022.10.29. 19:52

Nincs miről beszélni -szerintem- mert a 10 év lejárta előtt a határt sem lépheted át.

Kérdés hogy ki foglalta le az autót?

Ha az osztrákoknak nem hiányzott eddig és nem éltek megkereséssel a magyar társszervek felé akkor meg lehet kockáztatni az átiratást. Addig ne költs rá pénzt!

Diuska13 # 2022.10.29. 19:37

Sziasztok,
lenne 2 kérdésem jogi témában. Nagyvonalakban leírom az ügyet: 2012 óta Ausztriában éltem, majd 2020. január 8-án letartóztattak kábítószer birtoklás és kereskedelem miatt. 2020 április 20-án volt a tárgyalásom Eisenstadtban. Kaptam 8 hónap letöltendőt 2 évre felfüggesztve és 3 év próbaidőre. A 8 hónap 2/3-át töltöttem börtönben. Emiatt kitiltottak Ausztriából 10 évre. 2023.június 18-án lesz majd 3 éve, hogy szabadultam, vagyis azóta Magyarországon élek. Ekkor fog igazából a próbaidőm is letelni.
A kérdésem az lenne, hogy ezután vissza tudnék-e menni Ausztriába, vagy mindenképp meg kell várnom a 10 évet? Nem lehet esetleg valahova, valamilyen kérelmet benyújtani, hogy vissza tudjak menni. Mindenféle ötlet érdekelne, ha tudna valaki tanácsot adni, azt nagyon köszönöm.

A másik téma, ami nekem sajnos azóta sem tiszta. Volt egy Toyota Yarisom, amit elvileg lefoglaltak. Vagyis az egyik határozatban ez van írva. Ki is kellett akkor vonatnom a forgalomból az autót, hogy ne fizessek biztosítást. Viszont amikor én bekerültem, az autó éppen Sopronban állt, mert éppen váltóhibás lett. Amikor kiengedtek kérdeztem, hogy a kocsit miért nem vitték, szállították el a rendőrök, vagy akárki, ha elvileg le volt foglalva. Sajnos mindenki mást mondott, vagyis választ nem kaptam. A kocsi amúgy azóta is Magyarországon van, természetesen forgalomból kivonva. Azóta sem akarta senki elvinni, amit nem értek. Most akkor lefoglalták vagy nem? Ezt hol tudnám megnézni vagy megkérdezni? Igazából azért érdekelne, mert ha nincs látszata ennek akkor szívesen megcsináltatnám a váltót, meg átíratnám, lepapíroztatnám magyarra és lenne legalább egy kocsim. Viszont nem nagyon szeretnék beégni épp átíratáskor. Gondolom ott derülne ki hogy most akkor le van vagy nincs e foglalva? Esetleg tud valaki erre valami ötletet vagy tanácsot adni?

Nagyon köszönöm előre is a hozzászólásokat, válaszokat.

Slainte # 2022.10.29. 14:49

Nem tudom, miért kell ezt túltolni. A végzés akkor lesz jogerős, ha az ügyész és a vádlott (ha van védő, akkor az is) kézhez vette és 8 napon belül nem kérte senki tárgyaalás tartását. Ez tehát 8 nap az utolsó átvételtől, ha az hétvégére esik, még hozzájön egy-két nap. Utána a bíró - egyáltalán nem biztos, hogy azon a napon - megállapítja a jogerőt, kiadja a jogerős végzést a vádlottnak is, no meg a Gh-nak, így gondoskodva a végrehajtásról. A GH utána küldi ki a csekket, ez összességében akár több hét is lehet. Nyilván a befizetés csak utána lehetséges. Az nem úgy van, ha mondjuk épp 9-én emelkedik jogerőre a végzés, de te csak 20-án kapod kézhez, akkor elhurcolnak, mert nem fizetted be! A GH úgy küldi a csekkeket, hogy a következő 10-étől kezdheted a fizetést. Úgyhogy nyugi, nem kell és nem is kellett volna telefonálni, ha a postád átveszed, nem lehet baj!

gerbera317 # 2022.10.29. 11:57

A GH számlaszáma megtudható a birosag.hu oldalról. A közlemény pedig a határozat száma.

szola # 2022.10.29. 08:23

Majordomus, az összesen kb. 7 órányi buszutat jelentene nekem, azt, ha lehet szeretném megspórolni.

Majordomus # 2022.10.28. 19:12

A kézhezvételtől számitott 15 nap.

Nem egyszerűbb ha beballagsz a csekkért és befizeted?

szola # 2022.10.28. 08:59

A tanácsoknak megfelelően felhívtam az illetékes bíróság Gazdasági Hivatalát, ahol megkérdeztem, mi a teendő, meg tudják-e adni a számlaszámot, hogy azonnal letudhassam a bírság befizetését. Azt mondták, hogy csekket fognak küldeni, addig várjak türelemmel, 2 hétbe is beletelhet, mire megkapom, mivel most 4 napos ünnep jön, és a GH még nem kapta meg az ügyem jogerőre emelkedéséről a papírt. OK, mondtam, de a büntetővégzésben az van beleírva, hogy a határozat jogerőre emelkedését követő hónap 10. napjáig fizetnem kell, ellenkező esetben le kell ülnöm a büntetést. November 10-ig (vagy inkább nov. 8-ig, mert 2 napos az átfutási idő csekkbefizetésnél) lehet, hogy meg sem jönnek a csekkek. Azt mondta a hölgy, hogy a csekk megkapásától 15 napom van a befizetésre. Remélem így van, de a két információ között ellentmondás van. Akkor mi a fizetési határidő, nov. 10. vagy csekk megkapása + 15 nap? Tud valaki ebben tanácsot adni?
Előre is köszönöm:
László

Majordomus # 2022.10.22. 20:07

És a legpraktikusabb is.

drkatona # 2022.10.22. 17:13

Tisztelt Kérdező!

Ha senki nem kéri tárgyalás tartását, abban az esetben a jogerősítő záradékkal ellátott büntetővégzést is meg kell kapnia. Egyébként valóban a telefon a leggyorsabb.

Üdvözlettel,

dr. Katona Csaba büntetőjogi ügyvéd
https://www.drkatonacsaba.hu/…ed-budapest/

szola # 2022.10.22. 15:06

Slainte, kösz a kimerítő választ.