Helyszíni bírság tanulónak?


monalisa1 # 2009.07.21. 19:00

Végső soron majd befizeti a papád (...) elvégre "a" kiskorú gyermek cselekedeteiért közvetve még ő a felelős.

szotyi33 # 2009.07.21. 18:29

Hello
Kiskorú vagyok, és helyszíni bírságot kaptam:(. Nem szeretném befizetni... Akkor mi lesz ha nem fizetem be?

_Wasp_ # 2009.06.23. 13:21

valóban helyszíni bírság volt...


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

instantvíz # 2009.06.23. 13:15

Egyébként meg szabálysértési bírság meg nem fizetésekor, és végrehajthata­tlansága esetére azt átváltoztatják közérdekű munkára, illetve letöltendő szabadságvesztésre, tehát ha a kérdező inkább leüli / ledolgozza (1–2 nap lesz) akkor azt megteheti.

Csak megjegyezném, hogy itt nem szabálysértési hatóság által kiszabott pénzbírságról van szó, hanem elismert helyszíni bírságról. A kettő végrehajtása a szabálysértési törvény alapján történik, de különbözően. A tudomásul vett helyszíni bírság csak adók módjára hajtható be, azaz nem ülheti le, akkor sem ha szeretné. 1999.évi. LXIX. tv 135.§ (4).bek

Bellerophontesz # 2009.06.23. 10:16

Nem is tudtam, hogy van jogi fórumos találkozó is :o) az jó lehet nagyon! Biztosan elmegyek majd én is, jó személyesen is megismerni a többieket. De valószínű az majd kicsit később lesz, addig bőven lesz mit tanulnom (és bizonyítanom is :) , még nagyon új vagyok itt :0) )

_Wasp_ # 2009.06.23. 09:59

gondoltam, hogy nem sértődsz meg rajta, azért mertem említeni (sokszor engem is kijavítottak a kollégák, én se csinálok belőle ügyet, a jog olyan nagy terület, hogy akár egy résztöredékét is majdnem lehetetlen szerintem fejből pontosan ismerni) Bízom benne hogy összefutunk, pl a jogifórumos találkozókon is (már egyen voltam, :) az nagyon jó volt)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Bellerophontesz # 2009.06.23. 09:27

OFF
Köszönöm WASP, az a jó ebben a fórumban, hogy nagyon nagyon sokat lehet tanulni belőle, gondolom nagyon sok hasznos dolgot kamatoztathatok majdan kb 1 év múlva a záróvizsgáimon is. Azt veszem észre, hogy ahogy 1-1 kérdésnek utána nézek, egyre inkább átfogóbb lesz a tudásom, arról nem is beszélve, hogy a gyakorlati ismeretek megfizethetetlenek a szó szoros értelmében, mert ugyebár hiába az elmélet,... önmagában mit sem ér. Néha én is csodálkozom, hogy milyen egyszerű egy kérdés, és nem tudnám rá a választ....

de lehet sokan így kezdik a pályát, s majd az évek és a sok sok gyakorlati tapasztalat meghozza a tudást is!

Így mindenfajta kijavításnak, helyesbítésnek, pontosításnak nagyon örülök, s remélem majd sokszor találkozunk még itt a fórumon a jövőben is!

_Wasp_ # 2009.06.23. 08:47

Bellerophontesz,

az én három négy évvel távolabbi ismereteim mást sugalltak, és valóban:

90. § (1) Mentesek a végrehajtás alól a következő ingóságok:

  1. a szükséges ruházati cikk, felsőruházatból 3 felsőruha, 1 télikabát, 1 felöltő, 3 pár lábbeli,
  2. a szükséges ágynemű: személyenként 1 készlet a hozzávaló 2 huzattal

tehát a "ruha" általában korántsem mentes a végrehajtás alól! (csak a feltétlen szükséges mértékben hagyják az adósnál)

Egyébként meg szabálysértési bírság meg nem fizetésekor, és végrehajthatatlansága esetére azt átváltoztatják közérdekű munkára, illetve letöltendő szabadságvesztésre, tehát ha a kérdező inkább leüli / ledolgozza (1-2 nap lesz) akkor azt megteheti.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.06.23. 08:33

Tamás 123 weboldalával kapcsolatban a kollégák ne fáradjanak a válaszadással, mindössze két kérdőjel van az oldalon:

Tévednek? Nem !!! Ennyi és ekkora tévedések nincsenek.

Dr. (törölve) Kerületi vezető ügyész létére maga tényleg ennyire (törölve) a Btk.-hoz, vagy ennyire védi (törölve), és támad engem?

egyik kérdés sem igényel véleményem szerint hosszabb jogi tanácsadást.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Bellerophontesz # 2009.06.23. 08:24

:o) azért ha a nem olyan távoli ismereteim nem csalnak, ruhákon nem lehet behajtani a tartozást.... :) az nem a kizárt/ tiltott tárgyak közé tartozik behajtás szempontjából?

_Wasp_ # 2009.06.23. 08:20

hogyhogy nincs a neveden vagyontárgy?
nincsenek ruháid, órád, napszemüveged, könyveid, nincs bankszámlád, mobiltelefonod, számítógéped, tv-d?


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Faló # 2009.06.23. 08:02

Monalisa neked is köszönöm a hozzászólást.

Természetesen rendezem a saram, csak tényleg érdekelt a dolog jogi háttere, mit lehet tenni, mit nem...

Üdv.: Ny.D.

monalisa1 # 2009.06.22. 20:35

Egyrészt pénztartozás 5 éven belül nem évül el, másrészt a végrehajtó majd gondoskodik arról, hogy az elévül akár soha se következzék be. (Évente küld neked egy fizetésre felszólító levelet, ezzel az elévülés megszakad ill. mindig ujra előlről kezdődik.) Valamikor majd csak lesz a neveden autó, lakás, nyaraló - egyik vagy másik, és a végrehajtó akkor csap majd le amikor te azt a kis tartozást már rég elfeledted. Közben a tartozás a kamatokkal és a sikertelen végrehajtásokkal szép nagy summává kerekedik fel...

Ha nem fizetsz - megteheted, de egy következő közelekedési eseménynél a szabálysértési hatóság "emlékezni" fog a nemfizetésre, és vastagabban fog a ceruzája majd - akár.

Faló # 2009.06.22. 19:30

Újfent köszönöm a válaszokat. Természetesen befizetem a 3000 Ft-ot, azért ennyi pénzem van, még ha nem is dolgozok, csak érdekelt az ügyi jogi oldala, hogy mi van ha...

"Általában a behajtó beszedi. Mindig talál olyan vagyontárgyat, ami helyett a szülők inkább kifizetik a 3000Ft-ot."

De hogy találna, ha nincs a nevemen semmiféle vagyontárgy?

Na mindegy, nem kötözködök, inkább megköszönöm a gyors válaszokat: Ny.D.

instantvíz # 2009.06.22. 18:45

Nem változtathatják át elzárásra. A helyszíni bírság csak adók módjára hajtható be. Általában a behajtó beszedi. Mindig talál olyan vagyontárgyat, ami helyett a szülők inkább kifizetik a 3000Ft-ot.

Poppy # 2009.06.22. 18:42

Én, mint teljesen egyszerű hozzászóló azt tanácsolnám, hogy 3000 ft-tal kár játszadozni. Ha már gyorsabban hajtottál, vállald a kisebb következményt, minthogy egész életedben azon gondolkozz, hogyan tudnád megúszni a behajtást, nem lehet semmid, hivatalos munkahelyed sem. Lehet, hogy a bírság évek alatt szép értékre kerekedik a kamattal együtt.

Szóval én inkább addig befizetném, amíg nem kamatozik.

ObudaFan # 2009.06.22. 18:13

Ha fiatalkorú vagy, akkor csak végrehajtani próbálják. Ha nem, akkor behajthatatlanság esetén elzárásra változtatják.

Faló # 2009.06.22. 14:58

Köszönöm a gyors válaszokat.

Bellerophontesz: a helyszíni bírságot 30 napon belül kell befizetni csekken. Szerintem már régóta nem le énzt adni a helyszínen a rendőrnek...

Obudafan: Írtad, hogy igen, behajtható...

De mégis hogyan? Fizetésből/nyugdíjból nem tudnak letiltani, nincs semmilyen ingó vagy ingatlan vagyonom amit terhelni lehetne... (az autó is édesapám nevén van!)

Vagy megvárják míg lesz először fizetésem?:)

Szóval kíváncsi lennék, ilyenkor milyen eszközhöz folyamodik a hatóság. Egyetlen tippem maradt: szülőkön esetleg be tudják hajtani?

További válszokat is köszönöm: Ny.D.

Bellerophontesz # 2009.06.22. 14:28

Nem egészen értelek. Azt írtad, hogy a helyszíni bírság mellett döntöttél. (azaz nem azt jelenti hogy azt kifizetted ott a helyszínen? ) ha igen, akkor vissza már nem tudod kérni....

Amúgy behajtani, ha nincs jövedelmed, vagyonod, nem tudják rajtad, de szerintem ez azért idő kérdése, mert az elévülés megszakítható pl egy hivatalos levéllel is, kérdés hogy mennyire ragaszkodik ahhoz a hatóság.

ObudaFan # 2009.06.22. 14:24

Így igen, mert a helyszyíni bírságot elfogadtad.

Faló # 2009.06.22. 13:57

Tisztelt Hozzáértő Fórumozók!

2009.június 16-án mértek be, a megengedett 90 km/h helyett 101km/h-val haladtam. A rend éber őrei le is állítottak, felajánlották a 3000Ft-os helyszíni bírságot, melyet rögtön el is fogadtam.

Hazaérve jutott eszembe, hogy jelenleg tanuló vagyok, így saját keresettel nem rendelkezem, így gyakorlatilag képtelen vagyok rendezni a bírságot.

Behajtható-e így is a bírság, követelhetik-e tőlem azt?

A válaszokat előre is köszönve maradok tisztelettel: Ny.D.