Bélyegző hamisítás


Cilike121 # 2009.07.09. 09:33

Köszönöm,köszönöm! Oltási könyvről van szó, nem származást igazoló törzskönyvről. Ezer évre visszamenőleg a tenyésztő olthatta a saját kölykeit, néhány éve már büntetik. Én úgy hallottam 50.000,-Ft pecsétenként, azért kockáztatnak mégis rengetegen, mert egy-egy vakcina pár száz Ft-ba kerül, míg az orvos ugyanazt a vakcinát több ezerért, nemritkán 4-5000,-Ft-ért adja be!
Minden bélyegző felső szélén körbefut a felirat: MAGYAR ÁLLATORVOSI KAMARA, alatta egy kereszt, alatta az állatorvos neve, alatta, hogy állatorvos, alatta a doki száma. Ha a Te és kutyuskád oltásija nem ilyen, akkor vagy régi, vagy a tenyésztője oltotta őt is:-)
Ha szépen kérlek átgondolnád amit most írok és válaszolnál? Tehát: megteszi az ember a feljelentést, behívják a rendőrségre, ott azonban semmit nem tud az eladó-tenyésztőről, mert Bpest mellett egy MOL-kúton vette meg a kiskutyát. Csak egy tf.száma van, ami ha nem a tenyésztő nevén van, akkor gondolom vége az ügynek, de ha a nevén van, akkor mennyi idő kb. míg eljutunk a tenyésztőhöz?
És ha az állatorvosom teszi meg a feljelentést, mivel hivatalból kötelessége akkor nem gyorsabb az egész?

Bellerophontesz # 2009.07.08. 08:53

A feljelentésnél nem kerül a vádlottak padjára hamis vád miatt, ha "ismeretlen tettes ellen" tesz feljelentést, majd amikor tanúként a rendőrség meghallgatja, akkor mondja el a részleteket, és nevezi meg azt, akitől vette a kutyát. Amúgy az oltási könyvben hol van a "Magyar Állatorvosi Kamara" kifejezés? (az enyémben nincs ilyen kifejezés, csupán csak a könyv neve, és az orvos bejegyzései, a kapott vakcina előre gyártott címkéje, az orvos pecsétjén pedig csak az szerepel, hogy állatorvos,ill. a száma stb. A könyvben olyan, hogy M. Állatorvosi Kamara egyáltalán nem szerepel...) Oltási könyvről van szó, vagy a kutya származását igazoló könyvről? A kettő között ugyanis nagy a különbség, a tekintetben is,hogy az első hamisítása vagy hamis tartalommal való felhasználása magánokirat hamisításnak számít és vétségként max egy évig terjedő szab. vesztéssel, közérdekű munkával és pénzbüntetéssel büntethető, míg a második esetében már közokirat hamisításról van szó ott pedig már bűntettet valósít meg az illető.

Cilike121 # 2009.07.08. 08:27

De minden állatorvosnak kötelessége bevonni a gyanús oltási könyveket! Lehet, hogy már évek óta megy ez, csak még eddig senki nem vette észre, mert nem is figyelte, hány l van a szóban.
Ügyvéd tud tisztázni egy ilyen ügyet?

Feri29 # 2009.07.07. 20:11

Ha nem közokirat, akkor magánokirat, azt sem szabad hamisítani, illetve felhasználni.
Az viszont biztos, hogy én csak úgy "hobbiból" nem jelentenék fel senkit, ha nincs rá nagyon nyomós indokom.

Cilike121 # 2009.07.07. 19:44

Köszi! És az biztos, hogy egy mezei oltási könyv, tehát nem sorszámozott és nem nemzetközi, az biztos, hogy közokiratnak számít?
Egy jó ügyvéd ki tudja mosni? Pl. azzal, hogy ő is úgy vette egy ismeretlentől a kiskutyát nem ő tenyésztette...

Feri29 # 2009.07.07. 12:59

Közokirat-hamísításért max. 3 év szabadságvesztés kapható és igen, akár tarthatnak házkutatást is.
Ha viszont feljelented és mégsem történt bűncselekmény, akkor Te is könnyedén a vádlottak padjára kerülhetsz hamis vád miatt.

Cilike121 # 2009.07.07. 11:41

És ilyenkor egyből házkutatást is tartanak?

Cilike121 # 2009.07.07. 11:36

Valaki plííííz!
Biztos, hogy tudjátok, mit kaphat aki aláír és lepecsétel egy állatorvos nevében egy oltási könyvet??

Cilike121 # 2009.07.06. 21:06

Jó estét! Két hete vásároltam egy kiskutyát, ám az oltási könyvben szereplő bélyegzőn egy betű nem stimmel, a Magyar Állatorvosi Kamara szavakból az állatorvosi egy l-el van írva. Az állatorvos, akinek a neve szerepel a bélyegzőn, állítja, neki nincs és soha nem is volt ilyen hibás bélyegzője. Tehát az oltási könyv hamis, a tenyésztő készíthette. Ha feljelentem mit kaphat? Mert végül is hamisított nem?
Két oltási cimke van lepecsételve ezzel a hamis bélyegzővel. Válaszukat megköszönöm.