ügyészi tájékoztató, jogorvoslat...


julius # 2009.07.18. 18:46

Amennyiben jogerősen került elutasításra a feljelentés bűncselekmény hiányában, úgy lehetőség van pótmagánvádas eljárás keretében a bíróság elé vinni az ügyet.

Hupikék # 2009.07.16. 17:57

A feljelentést határozattal kell elutasítnai, lsd. Be. 174. § (1) bek.(végzést a bíróság hoz, a tájékoztató nem megfelelő forma).

Ha nem megfelelően intézkedtek:

Be. 196. § (1) Akit az ügyész vagy a nyomozó hatóság intézkedése vagy intézkedésének elmulasztása érint, az a tudomásszerzéstől számított nyolc napon belül panasszal élhet.

boglarka23 # 2009.07.16. 15:58

A nyomozó irodának az igazgatója írta a feljelentést. Az ismerősöm az irodával kötötte a szerződést, de nem az iroda képviselte, hanem a jogász (ügyvéd) vezetője.

ObudaFan # 2009.07.16. 14:13

Nyomozó iroda nem lehet képviselő a Be. szerint. Jó lenne azért a feljelentést, meg azt a tájékoztatót látni, mert a történet egyáltalán nem kerek.

boglarka23 # 2009.07.15. 19:20

Köszönöm a válaszát!

A feljelentést, mitn teljes körű meghatalmazottja tette az iroda a meghatalmazó nevében. A panasszal ezek alapján is csak az iroda útján élhet az imserősöm? Mert már nem szeretne velük dolgozni tovább, mivel nem olcsó mulatság őket alkalmazni.

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy mivel ez nem határozat csak egy egyszerű tájékoztatás, egyáltalán lehet e panasszal élni? A végzésnek elvielg kellene, hogy legyen száma s utalás is kellene a jogorvoslatra, de itt csak egyszerűen tájékoztatják, hogy nem indítanak nyomozást.

S a 8 napos határidő mikor kezdődik? Amikor a meghatalmazott vagy amikor a meghatalmazó értesül az elutasításról?

Előre is köszönöm a választ!

ObudaFan # 2009.07.15. 17:35

A feljelentő élhet panasszal. Mivel a "nyomozó iroda" nem ügyvédi iroda, így ő nem az ismerősöd, csak a saját nemvében járhatott el, így ő tehet panaszt. Ismerősöd legfeljebb új feljelentést tehet.

boglarka23 # 2009.07.15. 15:32

Sziasztok!

Egy végzett jogász számára nyilván nevetséges kérdéssel fordulok a fórumhoz. Jelenleg joghallgató vagyok, de egy imserősöm megkleresett egy problémájával, amire nem tudok válaszolni.

Feljelentést tett egy nyomozó irodán keresztül a rendőrségen. Az ügyészség erre egy tájékoztatást küldött az irodának, amelyben azt írják, hogy nem történt búncselekmény, a nyomozás megindításának nincs helye.

Az ismerősöm ezt szeretné megfellebbezni...

Eléggé kezdetleges a be. tudásom, de én úgy sejtem, hogy ha elutasítják a feljelentést panasszal lehet élni 8 napon belül. De ez itt nem egy végzés volt, csak tájékoztató. Ezzel szemben mit lehet kezdeni?

A másik kérdésem, hogy a 8nap mikor indul? Mert a nyomozó irodára már nincs pénze, s a "fellebbezést" már önállóan szeretné véghez vinni. Az iroda hivatalosan még nem tájékoztatta az ügyészségi reakcióról. Vagy ha 8 napos a határidő, már az is számít, hogy a teljes körű meghatalmazottat tájékoztatták?

Remélem sikerült érthetően fogalmaznom, s valaki tud tanácsot adni.

Köszönöm szépen!

Boglárka