Elévült?


DexterMD # 2010.12.27. 21:50

Értem, megelőző hozzászólásomra tudnál még válaszolni?

iparka # 2010.12.27. 21:50

Dexter : igazad van, a te esetedben sem kétséget kizáró a bizonyosság, de ez Magyarország , nem problémáznak majd az informatikai oldalával az ügynek, mert a legtöbb ember nem ért hozzá ,és a bíró is ember ... itt akié az ip cím/ nicknév/email cím /iwiw - facebook profil, azé a felelősség és kész. Ezt az egyet hidd el nekem. Ezért ne erre építsd a vallomásod. Ellenben rendes alibire nagyon is szükséged lehet .
S ha több szál hozzád fut be - mégha közvetettet is - akkor sajnos lehet belőle bajod.
De szerintem is "csak" egy megrovás. Ilywenek miatt mindenki lehetne priuszos .

A büntetőjog - ahogy érzékelem - nem a te ártatlanságod bizonyítására van, hanem a feltételezett bűnösségedére,
ezért SÜRGŐSEN szükséged van alapos, biztos lábakon álló alibit !

Sok sikert !

Gabicsek # 2010.12.27. 21:44

Pedig jobb, ha belenyugszol, hogy az IP cím bizonyíték.

DexterMD # 2010.12.27. 21:43

Még annyit általánosságban, hogy az IP cím visszanyomozása még nem bizonyítja kétséget kizáróan, hogy egy adott számítógépről küldték az üzit pl.
A MAC címet pedig 1-2 hónap után kb senki nem tárolja.

A MAC cím lenne számítógéphez, illetve konkrét személyhez köthető.

Üdv,
Jani (Dexter)

Gabicsek # 2010.12.27. 21:40

Szívesen. elhiheted, semmire nem fog vádat emelni. Ha hiányos, visszaküldi pótnyomozásra, vagy megszünteti ő maga a nyomozást.
Van a Be-ben ugyanis egy ilyen alapelv:

A bizonyítási teher
4. § (1) A vád bizonyítása a vádlót terheli.19
(2) A kétséget kizáróan nem bizonyított tény nem értékelhető a terhelt terhére.

DexterMD # 2010.12.27. 21:39

Tisztelt Gabicsek!
Közszereplőről lévén szó, a rendőrség nyomoz.
Viszont úgy tudom (Alk. bíróság), nekik többet is kell tűrniük.
Nem bűncselekményről, hanem vétségről van szó, ezért is lennék kíváncsi, hogy az erkölcsibe bekerülhet-e?
több, mint 30napja lett kikérve az IP cím, azóta nem kaptam semmilyen új információt...

Mi a helyzet, ha ügyészi megrovás a vége?

Gabicsek # 2010.12.27. 21:38

No, még akkor írom tovább. A sértett magánindítványt terjeszt elő a bíróságon. A bíróság elrendeli a nyomozást, és ha a tettes ismeretlen, átadja a rendőrségnek a tettes felderítésére. Ez vagy sikerül, vagy nem. Úgy tudom, ha megvan a tettes, ők nem hallgathatják ki gyanúsítottként, hanem vissza kell küldeni az iratokat a bíróságra a tettes nevével, címével. Ez így lehetséges.

iparka # 2010.12.27. 21:38

Köszi gabicsek, én is nagyon bízom az igazadban :)

Gabicsek # 2010.12.27. 21:36

Iparka!
Nyugi, attól, hogy a rendőrség vádemelési javaslattal küldi meg az ügyésznek, közel sem biztos, hogy abból vádemelés lesz. 30 napja van az ügyésznek eldönteni, mi legyen, (tehát gondolom, ezen belül küldted el neki az észrevételeidet). Írtam korábban, csak akkor emel vádat, ha tuti megáll a lábán a dolog.

iparka # 2010.12.27. 21:35

Szerintem azért nyomoz a rendőrség, mert ismeretlen tette követte el a becs.sértést, nem ? Ki kell nyomozni, ki az.

iparka # 2010.12.27. 21:33

Olyan nem lehet , hogy vkinek a jelszava is fenn van a neten a nickneve mellett .

Olyan sincs, hogy a router vevőkörében ezetek sokan tudják. (max családtagok, ha közös a gép).

Lehet, hogy szerencsésen kifogtál egy olyan nyomozót, aki nagyon nem ért az informatikához (nem mintha én nagyon értenék ..:) ) és le is írta szépen ezeket a megjegyzéseket a vallomásodba, de ez az ügy más kezeken is át fog menni, és szembetűnő lesz, hogy nem állnak meg eléggé a lábukon ezek az érvek.

Az én ügyem nem becs.sértés, de úgy tudom, az bírósági feljelnentésre indul, és magánvádas., ha lesz tárgyalás.

Az én ügyem folyamatban van de más természetű (esetleg olvass vissza a fórumon, bár nem akarom nagyon kiteregetni ), és nagyon nem szeretném (én sem) , ha vádemelés lenne a vége :)
Senki nem akar hülyeségek miatt priuszos lenni,megértelek.

Nálam az a vicc, hogy egyetlen tanúvallomás szólt ellenem egy ismeretlen tetteses ügyben , de még azi s csak úgy, hogy (szó szerint mondom!) ez se az elkövetést, hanem az esetleges motivációt bizonyíthatná (!) és - kapszkodj meg - a tanúnak egyetlen szavát se ellenőrízték , majd miután olvastam végre a vallomását, beszereztem 6 db emailt, amit ő maga írt, és ezekben egyértelműen megcáfolta a velem kapcsoaltos megatív állításai 90-100%át.

Az ügy ügyész előtt van, én a bizonyítékaimat nemrég küldtem át neki..

Magyarul engem egy tanú spekulációi miatt vádoltak volna be (amik ha igazak lennének, sem lennének bizonyítékok, mert legfeljebb utalnának egy esetleges bcs elkövetés lehetőségére), amiket maga a tanú cáfolt meg utóbb , hál istennek bizonyíthatóan.

Ez Magyarorstzág. Nagyon könnyen meg lehet vádolni valakit.

Gabicsek # 2010.12.27. 21:33

Én csak azt nem értem, hogy ha csak becsületsértés vétsége (magánindítványos és magánvádas) miatt folyik az eljárás, az a bíróság hatásköre. Ha rendőrség nyomoz, ott más is van, nemcsak ez.

Ha a rendőrség nyomoz és gyanúsítottként kihallgatnak, attól függ, vesznek-e ujjnyomot, hogy mivel vagy gyanúsítva. Minden gyanúsítottnál a fényképfelvéel kötelező, az ujjnyomvétel a bűncselekmény függvénye.

Ha a bíróság a végén bármilyen marasztaló ítéletet hoz, a bűnügyi nyilvántartásba bekerül. (és ott is marad) Erkölcsi akkor kapható, ha mentesülsz a hátrányos jogkövetkezmények alól. (pl. pénzbüntetés, bírói megrovás esetén)

DexterMD # 2010.12.27. 21:24

És a te esetedben megrovás lett a vége vagy tárgyalás is?
Erkölcsi bizonyítványba bekerül a vétség is? rabosítás nincs ilyenkor ugye?

Nem tudom hogy zajlik sajnos ez...

iparka # 2010.12.27. 21:19

DExter : én nem elítélni vagy cs.szegetni akarlak, csak leírtam - mivel kicsikét hasonló ügyben érintve lettem én is pár hónapja - hogy nem gyaloggalopp a dolog.

Mivel nem tudjuk, mit tartalmazott a hsz, nem lehet tudni, mennyire durva.
De : az nem hihető egy hatósági embernek szerintem, hogy a router vevőkörzetében az emberek (szóval szomszédok, ismerősök, hajléktalanok..stb. is, a családtagok mellett) tudnak egy jelszót és nicknevet is.
Max az, hogy a családtagok is tudják.
De akkor meg őket is meggyanusíthatják .. egyébként feleslegesen, hisz, akárhogy is történt, ha egyszer a te nickneved és használtad is egyéb hsz-eknél, akkor a tied a felelősség. Ezt az egyet hidd el nekem, az objektív felelősség mindenképp a tied, ezt fogják mondani.

HA ninc nyoma erőszakos használatnak, nem fognak foglalkozin ezzel az opcióval .
Az én ügyemben még csak nem is az én emai/Ip. ...stb. címemről volt szól, mégis ngem vádoltak meg vele ...

DexterMD # 2010.12.27. 21:13

Kiegészíteném azzal, hogy a vallomásban is benne van, hogy interneten is megtalálható volt a felh.név és a jelszó együtt és azt többen is használják lakókörnyezetemben. (Itt nem a lakást értem hanem a router vevőkörét, ami jópár ember).
Közszereplőről lévén szó, véleményem szerint nem történt vétség. (Nemrég a bíró megszüntetett egy ilyen ügyet másik esetben, pedig ott "írtani kéne az ilyet" hozzászólás ment ki netre.)

Ha megrónak vagy elítélnek becsületsértésért az bekerül-e az erk.bizonyítványba?

Tisztelettel:
Jani (DexterMD)

iparka # 2010.12.27. 21:03

Ráadásul általában egy fórumra email címmel regisztrálnak az emberek, így még nehezebb bizonyítani, hogy azt is tudta a jogtalan felhasználó meg a nickneved is.

Szóval az a baj szerintem, hogy hiába ninc ellened elég, közvetlen bizonyíték, ha közvetetten minden szál hozzád fut be. Ezt a józan ész diktálhatja a hatóságnak, bírónak, ezért lehet nehéz a helyzeted, hiába van szó piti ügyről.
Sajnos piti ügyek is kerülhetnek bíróságra.

iparka # 2010.12.27. 20:57

dexter :

olvastam az ügyedet, ha megengeded, kiegédzíteném pár tanáccsal, megjegyzéssel :

nem vagyok jogász, de első kézből tudom, hogy mindig kiadják a rendőrségnek az IP címet, s az én ügyemben két héten belül meg is tették.

szerintem nem fogja a rendőrség megszüntetni bcs hiányában , ha már be is hívtak és nyomozgatnak, legfeljebb bizonyíték hiányában.

de én azt gondolom, hiába mondod azt egy bírónak vagy a hatóságnak, hogy vki más is használhatta a nickneved a fórumon, sőt, édesapád az otthoni net előfizető, és lehet mindenféle összeesküvéselméletet gyártani, de mivel TE vagy ezen nicknév mögött, tied az objektív felelősség ezért a fórumhozzászólásért.
Sztem ennyi érv elég a meggyanusításhoz, és ha semmi nem támasztja alá, hogy visszeaéltek vele, a vádemeléshez is, és sztem egy bíró számára is meggyőző és kézenfekvő érv, hogy tied a nicknév, tied az objektív felelősség, és a másik hozzászólást is t írtad...

lásd be, kívülállóként - ha eltekintünk az összeesküvéselméeletktől - kézenfekvő ezt gondolni .

most képzeld, mi lenne, ha én írnék egy káromkodós hsz-t ide a fórumra, vki feljelentene engem, iparkát, és utána elismerném sajátomnak az összes iparkás hsz-t, kivéve a káromkodósat.

amit még hozzátennék : a magyar rendőrség - kisebb ügyekben legalábbis - nem erőlködik sokat az iylen internetes bcs-ek ügyében. ha tied az Ip/nicknév/email cím, tied a felelősség is.

egyébként a helyzeted sztem az is súlyosbítja, hogy a saját, otthoni IP-tekről ment a negatív hsz.Ha vki csalafinta módon használta a nickneved - amire egyébként tényleg van esély, igazad van , de nem ez a legkézenfekvőbb eshetőség - akkor is nehezen hihető, hogy egy bírónak, hogy még az Ip-det is csalafinta módon használta .
legrosszabb esetben is apukádra terelődne még a gyanú, de neki nem lehetett motivációja a te nevedben szórakozni.

Gabicsek # 2010.12.27. 20:47

Be:
Megkeresések
71. § (1) A bíróság, az ügyész és a nyomozó hatóság állami és helyi önkormányzati szervet, hatóságot, köztestületet, gazdálkodó szervezetet, alapítványt, közalapítványt és társadalmi szervezetet kereshet meg tájékoztatás adása, adatok közlése, átadása, illetőleg iratok rendelkezésre bocsátása végett, és ennek a teljesítésére legalább nyolc, legfeljebb harminc napos határidőt állapíthat meg.

  • Ha csak erről szól az ügy, a rendőrség (vagy ügyészség) a nyomozás közben nem, annak befejezését követően dönt megszüntetésről, vádemelésről, stb.
  • Amíg valaki tanú, nem szerepel semmilyen módon a nyilvántartásban, tehát erkölcsi bizonyítvány kiadható. Ha gyanúsítottként kihallgatják, erről értesítik a nyilvántartót.
DexterMD # 2010.12.27. 20:41

Még kettő kérdés:
1.) A rendőrség nyomozás közben megszüntetheti bűncselekmény hiányában az ügyet? (A közszereplőkre vonatkozó véleménnyilvánítás ügyében hozott Alk.bírósági határozatra tekintettel.)

2.)Legrosszabb esetben van-e ennek valamilyen hatása az erkölcsi bizonyítványra/nyilvántartásra? (becsületsértés)

Köszi!

DexterMD # 2010.12.27. 19:39

Köszönöm a választ!
Mennyi idő szokott eltelni, amíg a szolgáltató kiadja az IP címhez tartozó adatokat?

Gabicsek # 2010.12.27. 18:42

Nem vagyok szakértő, de némileg tudok válaszolni a kérdésedre.
Ha tanú voltál (és nem gyanúsított) téged nem értesítenek esetleges nyomozás megszüntetésről. Tanúból azonban könnyen lehetsz gyanúsított. Tévedésben vagy, ha az IP cím miatt megkeresik a szolgáltatót, a szolgáltató a rendőrségnek kiadja a kérdéses időben kiosztott IP címet és az ahhoz tartozó előfizető nevét és lakcímét. Ha ez te vagy és történt bűncselekmény, ebben az esetben válhatsz gyanúsítottá. Szóval nem a bíróságnak adja ki a szolgáltató az IP címet és az ahhoz tartozó adatokat, hanem annak a rendőrségnek, amelyik megkereste a szolgáltatót. Bíróságra az ügy már csak akkor jut, ha vádirat készül.
Ha mégis bevonnak gyanúsítottként az ügyben, a nyomozás végén jogod lesz az összes iratot - hangsúlyozom, az összest, kivéve a zártan kezelt adatokat - megnézned, azokról ingyen fénymásolatokat kérned, észrevételeket, bizonyítási indítványokat tehetsz. E két utóbbit nemcsak a nyomozás befejezésekor, hanem már akkor is, ha gyanúsítottként bevontak az ügybe, és onnantól bármikor.

DexterMD # 2010.12.27. 17:48

Tisztelt Szakértő Urak!

október végén kezdett nyomozást a rendőrség egy internetes hozzászólás miatt. Ugyanarról a felhasználó névről ment még egy hozzászólás amit én írtam, de az előtte lévőket nem ismertem be (azok voltak a sértőek), továbbá tanúskodtam, hogy a felhasználó nevet és a jelszót sokan ismerik rajtam kivül is. Én november végén tanúskodtam.
A szolgáltatómtól lekérték az IP cimet, de az csak biroságnak fogja kiadni. Ez volt 5 hete, de azóta nem hivtak vissza a yardról.
Tanuvallomásomban azt is kifejtettem, hogy közszereplőről lévén szó ugy gondolom, nem léptem át a véleménynyilvánítás szabadságát.
A hozzászólások azóta a fórumról törölve lettek amúgy.

Mit gondolnak? Várhatok még megkeresésre?
Mi az esélye hogy a rendőrség megszüntette az eljárást? Ha tanu voltam, tájékoztatnak erről?
A bíróság, ahova ha megküldték az IP cim adatainak kikérését, lehetséges hogy ott elutasítják vétség hiányában a tanuvallomásom és a hozzászólás tartalma alapján?

Köszönöm a választ!
Dexter

_Wasp_ # 2009.07.29. 21:58

nincs mit


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Feri29 # 2009.07.29. 18:53

Köszi!

_Wasp_ # 2009.07.29. 14:09

3


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása