Büntetés elévülése


dr. Tarczay Aron ugyved # 2021.09.01. 07:31

Nagyon nem jó ötlet nem átvenni a behívót és nem bevonulni, mert elveszted a kedvezményedet.
A bírósági iratokban utána lehet nyilván nézni, hogy mi volt a kézbesítéssel a probléma, de igazából amíg nincs a halasztásról végzésed, addig vagy bevonulsz, vagy bevisznek és a feltételesed sem lesz meg.

Eperke # 2021.08.27. 10:03

Ez olyannyira humoros, mint a vakbélgyulladás.

Eperke # 2021.08.25. 02:04

2016-n vádat emeltek ellenem egy olyan bűncselekményben, aminek a VÁDIRATA SEMMIS, DE MINIMIS MEGALAPOZATLAN volt.
A bűncselekmény időpontjában előzetes letartóztatásban voltam. Először intervallumban adták meg az elkövetés időpontját, majd azt panaszomra többször megváltoztatták az 5,5 éves tárgyalási eljárás során. Dacára, hogy 2014. augusztus 8-án előzetes letartóztatásban voltam, és a másodfokú jogerős ítélet ezt a napot jelöli meg elkövetési időpontnak, elítélték 1 év 8 hónap letöltendő börtönbüntetésre. A bűncselekmény: szabálysértési összeghatárt meg nem haladó lopás kísérlete, társtettesként. Ez olyan, mint egy nehéz ikerszülés. Üvölt, hogy kreált vád. Mit tehetek? Ügyvédem milliókkal húzott le, 5,5 év alatt tönkrementem, elvesztettem minden kapcsolatom, pénzem.
2020. végén a másodfok helybenhagyta elsőfokú ítéletet, senkinek nem volt zavaró, hogy nem lehettem jelen. Hiszen 5,5 év alatt sem érdekelt senkit. Próbáltak manőverezni, időpontot változtatni, de a végeredmény ugyanaz!
Nincs erőm, nincs pénzem újabb ügyvédre, de mit tehetne?! Az ügyvédem, aki akit az elsőfokú Bíró kizárt, mert nyomozati szakban első és másodfokú vádlott védője volt, akik azóta szökésben vannak. Továbbra is maradhatott. Anomália hátán anomália.
2020.11.hó jogerős ítélet született! 1 év 8 hónap letöltendő börtönbüntetés. Halasztást megadták első alkalommal, majd 2021.03.11-i keltezéssel az elsőfokú Bíró közli, hogy a második Halasztási kérelmet elutasítja, és az jogerős április 24-én, UGYANAZON LEVÉLBEN, AMI 03.11. KELTEZÉSŰ. Továbbá "gúnyosan" a májusi időben elmúlik a depresszióm, holott 4. stádiumban lévő májrák a diagnózisom az átélt stressz miatt talán, ami túlélési esélye néhány hónap. Ezt a hivatalos végzést nem tértivevénnyel küldte, hanem sima postai levélben. Postaládába dobva, amit 2021.05.24-n kaptam kézhez. Tehát egy ilyen horderejű végzést jóval később, postaládába dobva, hogy semmit se tudjak igazolni. A borítékon más sorszám szerepelt, mint, ami benne volt! Ez explicit csalás bírói részről. Azt SOSEM gondoltam volna, hogy ilyen létezik, míg ez velem megtörtént. Választ írtam azonnal, parallel az OBH elnökének, tértivevénnyel!
Döbbenet: eltűnt minden. Nem jött vissza sem az, hogy nem vették át, illetőleg ÁTVETTÉK. A POSTA TEHETETLENÜL. VÁLASZ SEM JÖTT. A FELADÓVEVÉNYEM megvan, de mostmár FÉLEK!!!! ITT MINDEN LEHETSÉGES!
2021.03. hóban kellett volna bevonulni, nem vettem át a BV leveleket. Azóta néma csend.
Mit tegyek?
Eperke

ronin77 # 2021.07.22. 19:04

Tiszteletem
azt kérdezném hogy az autópálya NUSZ szolgatato eseteben mennyi a jelenlegi elévülés?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.02.22. 17:32

ez lopásnak vagy inkább sikkasztásnak minősül.
Se.

Nyafka # 2021.02.22. 17:03

Én annyit tudok, hogy semmilyen megállapodás nem volt, csak gyakran oda adta a bankkártyáját arra is hogy vegyen le pénzt.
Tudta hogy gond van.
Igazából ha bármit tenne csak bosszúból mivel a pénz is amit követelt teljesen megtérült és az sem tegnap.
A pénzt sem azonnal követelte hanem 1 év után.

Slainte # 2021.02.22. 15:59

Amennyiben a volt párja azzal adta oda a bankkártyáját, hogy azt használhatja, akkor semminek.

Ha volt köztük megállapodás, hogy mennyi pénzt vehet fel, és azt túllépte, akkor sikkasztás lehet, és az elévülési ideje - ilyen elkövetési érték mellett - 5 év, ha azonban a sértett négy és fél év után tesz feljelentést emiatt, akkor el nem tudom képzelni, hogy sikerre vezetne (hacsak nem volt írásbeli megállapodás).

Nyafka # 2021.02.22. 14:58

Egy ismerősőm, régebben szenvedély beteg volt, azóta teljesen kigyógyult belőle, sajnos a volt párja számlájáról többször költött 700 ezer ft értékben (volt párja bizta rá, adta oda a bankkártyát többszöri használatrapl, illetve tudta azt is hogy beteg), később szétmentek és felszólításra de meg is volt beszélve, hogy visszafizeti az összeget, az egészet visszafizette. Nem tudom ez lopásnak vagy inkább sikkasztásnak minősül.
Ez 2016 szeptember-2016 december között történt. Azóta teljesen normális életet él, gyermeket nevel, viszont sokszor kap zsarolást ezen a téren vagy fenyegetést.
Kérdésem, mikor évül el teljesen, ha párkapcsoalatban történt, vissza lett minden fizetve, és a visszafizetéstől is eltelt már 1 éve, akkor lehet számítani vmire a rosszindulaton kívül? Csak mert részben félelemben ér hiszen sokszor érte zsarolás, hogy a gyermekét elveszi tőle és majd pert indit, hiába működöt együtt.
Köszönöm szépen a válaszokat sajnos nem vagyok ebben jártas

zsaaa # 2019.12.02. 20:48

A szabálysértés elévüléséről ezt találtam 2012-ből
(1) Nincs helye felelősségre vonásnak, ha a szabálysértés elkövetése óta hat hónap eltelt (elévülés).
(2) Az elévülés határidejének kezdő napja az a nap, amikor a szabálysértés tényállása megvalósul, kísérlet
esetén az a nap, amikor az ezt megvalósító cselekmény véget ér.
(3) Ha a szabálysértés jogellenes állapot előidézésével, illetve fenntartásával vagy kötelesség
teljesítésének elmulasztásával valósul meg, az elévülési határidő mindaddig nem kezdődik el, amíg ez az
állapot fennáll, illetve amíg a kötelesség nem teljesül.
(4) Ha az elkövetéstől számított hat hónapon belül a cselekmény miatt büntetőeljárás indul, de a nyomozó
hatóság, az ügyész vagy a bíróság a szabálysértési eljárás lefolytatása céljából az ügyet átteszi a
szabálysértési hatósághoz vagy a szabálysértés miatt eljáró bírósághoz, az (1) bekezdés szerinti elévülés az
áttételt elrendelő határozatnak a szabálysértési hatósághoz, illetve a szabálysértés miatt eljáró bírósághoz
érkezése napjával újrakezdődik.
(5) A szabálysértés miatt az eljárás alá vont személlyel szemben a szabálysértési hatóság, a fegyelmi
jogkör gyakorlója, az ügyészség és a bíróság által foganatosított eljárási cselekmények az elévülést
félbeszakítják. A félbeszakítás napjával az elévülési idő újrakezdődik.
(6) A cselekmény elkövetésétől számított két év elteltével nincs helye szabálysértési felelősségre
vonásnak.

Magyarán ha akárhányszor újra is indítják a nyomozást, akkor is a lopástól számított 2 év után már nem tehetnek semmit?

(Előző posztoló)

zsaaa # 2019.12.02. 20:38

Kedves Mindenki!
Egyik ismerősöm miatt nagyon aggódok. Még 2018 májusban lopásért, mint szabálysértésért, figyelmeztetést kapott. Ekkor nem volt még nagykorú.
Előtte is elkövetett számos lopást, mindig 50-60e Ft alatt, viszont soha nem kapták el. Viszont benn van már az adatbázisban mivel 1x ugye elkapták.
Mennyi ezeknek az ismeretlen tettes elleni feljelentéseknek az elévülési ideje, ha van? Mennyire szoktak utánanyomozni az ismeretlen tettes arcának ha "csak" szabálysértés volt (bár többször)? Pl elkaphatják 1 év múlva mert felismerték más kamerákon? Vagy elkaphatják 5 év múlva ezért? Vagy csak nem lesz már érvényben ez?
Minden ilyen esete elvileg 2015-2018 történt a srácnak.

drbjozsef # 2019.12.02. 18:56

Ildy02,

Ez a büntetőjog csoport, van külön végrehajtási jog fórum csoport, kismillió végrehajtási kérdésre szolgáló topikkal.

Ha már jogerős végrehajtás indult ellened, akkor már nemigen számít, hogy elévült a követelés (ami egyébként jó eséllyel egyébként valóban elévülHETETT).

Ha önhibádon kívül nem kaptad meg az okiratot, ami alapján elindult a végrehajtás (például fizetési meghagyás), akkor még van egy halvány esélyed, hogy megakaszd azt.

Kérdezz valamelyik végrehajtási topikban, és ott el fogják mondani mit nézzél meg pontosan a kapott levélen. Például hogy hogyan emelkedett jogerőre ellened a végrehajtási eljárás.

Ildy02 # 2019.12.02. 17:55

Üdvözlöm,
Kérem segítsen. Egy önálló bírósági végrehajtótól kaptuk azt a levelet amely mostani keltezésű és 2013as illetve egy 2014.06. havi büntetés szerepel. Tudtommal 5 év az elévülés, Kérem segítsen mit tudok tenni ebben az esetben?
Időpontok a büntetés kiszabására:
2013.03.12
2013.04.39.
2013.10.29.
2014.06.30.
Válaszukat előre is köszönöm! Ildikó

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.25. 10:04

(Ez egyébként itt a büntetőjog szekció.)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.25. 10:04

Az elévült követelés nem szűnt meg.

Bosko # 2019.08.25. 10:01

Üdvözlet!

Kaptam egy ügyvédi levelet, amiben 2012 és 2013. évi BKV büntetés befizetésére szólítanak fel. Ezzel kapcsolatban szeretnék érdeklődni, hogy ez a levél nem megkésett egy kicsit így 2019 végefelé? Korábban semmilyen fizetési felszólítást nem kaptam ezzel kapcsolatban. Már nem él az 1 éves elévülési jogszabály?

Válaszokat előre is köszönöm.

bodnarzita # 2019.04.18. 11:38

Erdeklodnek.mikortol kell szamolni a bv elevulest
Mikor kiadtak az belfoldi elfogato parancsot?
Vagy mikor kiadtak a nemzetkozit.
Es mi lehet az oka.hogy ha rajta volt az korozot szemely a nemzetkozi listan.aztan most nincs.csak a belfoldin van rajta

drbjozsef # 2019.04.17. 16:23

oligaliga,

köszi.

Csinos nevet találtak a rendeletnek.

oligaliga # 2019.04.17. 13:38

Extractor
rigoz
drbjozsef

Van rá jogszabály:

213/2012. (VII. 30.) Korm. rendelet
az autóbuszos személyszállítási szolgáltatásnak a 181/2011/EU rendeletben nem szabályozott részletes feltételeire, az abban foglaltak alóli mentességekre, az autóbuszos személyszállítási szolgáltatási feltételekre, valamint a közúti személyszállítási üzletszabályzatra vonatkozó szabályokról
3. A személyszállítási szolgáltatás általános feltételei
3. § (1) A menetrend szerinti autóbuszos személyszállítási szolgáltatásra irányuló szerződés (a továbbiakban: személyszállítási szerződés) esetében a szerződő felek jogaira, kötelezettségeire, valamint a szerződés teljesítésére a Polgári Törvénykönyv vállalkozási szerződésre vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni a jelen rendeletben foglalt kiegészítésekkel.
(2) A személyszállítási szerződésekből eredő igények egy év alatt évülnek el.

drbjozsef # 2019.04.17. 10:48

Extractor,

A BKK nem.

De ha elévülés előtt kiadta behajtásra, akkor bizonyos feltételek esetén elvileg még behajtható.

Extractor # 2019.04.17. 10:23

Köszönöm a választ!

"Az elévülési idő a személyszállítási szerződés esetén egy év, erre
tekintettel a BKK egy éven belül érvényesíthet igényt az utassal szemben.”

Akkor azt jelenti, hogy ha 1 éven túl (az én esetemben ezt már meghaladta) akar valamit, akkor már nem tud?

drbjozsef # 2019.04.17. 06:20

Extractor,

Nem hatályos már ez a jogszabály, és nincs másik, ami a BKV pótdíjazás elévülését szabályozza.

Viszont a Ptk. enged eltérést az általános 5 évtől, és ezt a BKK meg is teszi:

A pótdíjazottak személyes adatait, az adatvédelmi előírások betartásával tárolhatja a mindenkori
elévülési időn belül. Az elévülési idő a személyszállítási szerződés esetén egy év, erre
tekintettel a BKK egy éven belül érvényesíthet igényt az utassal szemben.

BKK Üzletszabályzat, V.4.1. pont, 47.oldal.

https://bkk.hu/…40214_02.pdf

rigoz # 2019.04.16. 19:50

@extractor: Nincs ilyen hatályos jogszabály.

Extractor # 2019.04.16. 19:16

Tisztelt rigoz!
Köszönöm a választ!
Olvastam olyat, hogy a 20/1981. (VI. 19.) MT rendelet szerint 1 év az elévülési idő. és hogy már semmilyen értesítővel nem kezdi újra a számlálást. ez létezhet?
Köszönöm előre is!

rigoz # 2019.04.16. 18:55

Tisztelt Excractor!

Utolsó végrehajtói intézkedést követő 5 év az elévülés tartama, ha a végrehajtó alatt az önálló bírósági végrehajtót és nem valami faktrocéget ért, mert ha igen, akkor azt követő 5 év, hogy a büntetést kiszabták.

Előbbi esetben kellett volna küldjenek Önnek fizetési meghagyást, illetve értesítést arról, hogy annak kézbesítését vélelmezettnek tekintik, illetve jogerőre emelkedett ellentmondás hiányában a meghagyás.

Extractor # 2019.04.16. 18:41

Üdvözletem!
BKV büntetéssel kapcsolatban lenne kérdésem.
Mai nap kaptam egy végrehajtói levelet, ami egy 2017.02. havi büntetésről szól és felszólítanak hogy 15 napon belül fizessem be.
Kiderült azis, hogy 2013, 2015, és 2016-ban is volt büntetésem, de azokról még nem jött végrehajtói. Mikor évülnek el ezek? Miért a "legfrissebb"-ről jött előbb végrehajtói? Hogy van ez?
Köszönöm előre a választ