Büntetés elévülése


skorpo # 2015.03.23. 15:25

2010 februárjában feljelentett volt élettársam, zaklatásért, vélt sérelmei miatt.
1 év múlva született egy jogerős ítélet, amelyben büntetlen előéletem ellenére felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek, távollétemben. (Élettársam néhai a férje ezen a bíróságon volt ülnök!)
Ez ellen felülvizsgálati kérelmet adtam be, de a bíróság perújításként kezelt, és törvénysértőnek állapította meg a jogerős ítéletet, mert idézhető lettem volna, de nem idéztek, sem vádiratot, sem ítéletet nem kaptam... Elrendelték a perújítást. Elfogultságaim sorra elutasították, nem elfogult a bíróság!!! Megbüntettek, mert nem mentem el a tárgyalásra, újabb elfogultságot bejelentve. Ezt a büntetést is fellebbezve elengedték....

Letelt az 5 év! Nincs ítélet!
Elévült az ügy......

folyami géb # 2015.03.20. 13:31

Ez egy bonyolult téma a jogászok között is, azért nehéz érthető választ adni.

Először is nem csak a rendőri megkeresés, hanem minden, a büntetés végrehajtása érdekében tett ELŐBBRE VIVŐ intézkedés megszakítja az elévülést, ami lehet egy rendőrség megkkeresésé is.

A lényeg: azoknakk az intézkedéseknek van elévülést megszakító hatásuk, amik a korábbihoz képest újak, vagy a korábbinál szélesebb körben szolgálják a terhelt kézrekerítését.

Pl. egy újonnan felmerült cím ellenőrzése megszakítja, ugyanannak a címnek a többszöri ellenőrzése nem. Belföldi elfogató helyett nemzetközi kibocsátása ugyyancsak mnegszakítja.

Az iratokba a terhelt és védője betekinthet, más kérdés, hogy pont az elévülésre vonatkozó adatokat nem fogják megmutatni.

lili80 # 2015.03.20. 07:18

Tisztelt Szakértő!

Szeretnék érthető vàlaszt kapni. Minden rendőri megkeresés félbeszakìtja az elévülési időt? Tovàbbà ki az a személy aki betekintést nyerhet a bv csoport intézkedéseibe a foganatosítàsra tett intézkedéseitől amennyiben ez lehetsége egyàltalàn.

Vàlaszukat előre is köszönöm!

ObudaFan # 2015.03.10. 18:26

Leginkább z ügiratból derül ki. Ha ő érthető módon nem akar betekinteni, akkro meghatalmazhat egy védőt, aki megteszi, és még tudja is, hogy mit lát.

sienna # 2015.03.08. 14:35

Üdvözlök mindenkit!

Egy kérdéssel fordulok a tisztelt úrakhoz,hogy:Párom nem vonult be a büntetése megkezdésére cirka 5 éve!
A kérdés az lenne: hogy honnét tudhatjuk meg azt ,hogy elévülte már a büntetése végrehajthatósága?"Tehát amikor már nem kell tartania attól ,hogy leültetik!Mennyek be a rendőrségre és kérdezzem meg?"Tudom kicsit naívan hangzik ,de csak egy ötlet volt, bár kétlem hogy ott közölnék velem..

előre is köszönöm a kedves válaszolók segítségeit!

ObudaFan # 2015.03.04. 05:49

Öt év az elévülési ideje. Az elévülést félbeszakítja az elítélt ellen a büntetés vagy az intézkedés végrehajtása végett tett intézkedés. Az elévülést minden olyan hatósági intézkedés félbeszakítja, amelyet a büntetés végrehajtásának előbbre vitele érdekében foganatosítottak. A félbeszakítás napjával az elévülés ismét elkezdődik.

pappcs # 2015.03.03. 22:19

Igen bevisznek. Felhívás, nem vonulsz be, elővezetés, nem avgy otthon, elfogatóparancs, majd eu elfogató parancs kiadása. Ha megszagolják hogy külföldön vagy lehet ezzel kezdik! De ismerve a nemzetközi ügyintézés gyorsaságát jó eséllyel a külföldi börtönben már le is töltötted. (Amúgy soha nem sajnáltam ezeket a magadfajta "menjünkülföldremosogatni" tipusú embereket! Ha rajtam múlna még az állampolgárságtól is megfosztanám azokat akik külföldre mennek dolgozni! Elmegy? oké, maradjon is ott!

csofi15 # 2015.03.03. 08:20

Jó napot ! Február 19.-én kellet volna megkezdenem az 50 nap fogházbüntetésemet ! Az lenne a kérdésem hogy én Németországba dolgozok és egy igazoltatás során bevihetnek e ha Magyarországon ez miatt körözést adtak ki ?! Az 50 napom 300 óra közmunka miatt van ! Ennek az elévülési ideje mennyi ? köszönöm ! Üdv

Véleményem # 2015.02.28. 06:27

honda01

Pontosítani kellene azon amit írt, és válaszolni a kérdésekre. Pontosabb válasz, segítség csak akkor adható.
Ha a felvetése arra irányult amire gondolok akkor a válasz a kérdésére az, hogy nem.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.02.27. 14:17

Miért is van bevonva az a jogosítvány? Véletlenül nem járművezetéstől eltiltás miatt?

honda01 # 2015.02.27. 10:52

Üdv mindenkinek!

Szeretnék válaszkapni,magyarországon bevont jogositvány ellenben külföldön megszerzett jogsit használhatom e magyarba.

Betörö # 2014.06.10. 15:06

Udvozlet,segitseg kellene.
Szoval,betoro voltam,oleg jol eltem belole.
Megbuktam Ausztriaban,kaptam ket evet,ez 2005 ben volt.

Ezek a sogorok hulyek,mert kidobtak 8 honap mulva,igaz minta rab voltam,es az ottani borzonviszonyok mint a 3 csillagos szalloda,kulon konyha,tv,satelit,sport...es 1000€ kerestem havonta a borton muhelyben,szoval imadtak a sogorok.(jo szakmam volt,ezt ok ki is hasznaltak)
Na mondom,itthon feher vagyok,mint a patyolat,tiszta erkolcsi,stb.
Hat erre nem csatlakoztung Schengenhez,erre a magyar birosag elismerte a kinti iteletet,,puff neki..mintha itthon vartak volna be.

Eltelt par ev,mondja egy komam,kerjek mentesitest.Kijottek,kornyezet tanulmany,stb...meg a Fovarosin az Ugyesz is mellettem allt,hogy kapjak erkolcsit.Fel ev mulva tiszta erkolcsim lett.

Most 2014 van,jo fiu lettem,es tettem nehany szivesseget a mult beli uldozoimnek..na szoval az NBH hoz szeretnek menni dolgozni,es ott fotiszt lehetek.( beszelek ket nyelven,amerikai diplomam van)

Itt jonne par dolog: ok,erkolcsim tiszta,de az adatok legmelyen ott van nekem ez az osztrak kis affer.Kizaro ok lehet?
Raadasul,utaznek az USA.ba is,es az Esta vizum kerdesei kozott ott van: volt e barhol,barmikor buntetve?..en meg voltam.de pardont kaptam.

Be kell az Usanak vallani?Ki tudja deriteni ?Mennyire tud az Usa belenezni az iratokba?

Vannak politikai ambiciom is,konzuli,diplomacia szinten.
Akadalya lehet a 10 evvel ezelotti,kulfoldi buntetetseg?Az gaz lenne,ha kinevezesem utan nezne bele valami mitugralsz ujsagiro.

Szoval,ha mentesitett a birosag,akkor vegleg torolnek minden rosszat,vagy az valahol minig eletheto lesz majd??


Tudok a Kennedy gyilkossagrol,es H.Zs Mol vezer bunossegerol is!

ObudaFan # 2014.06.02. 10:42

10 év az elévülési ideje.

kicsi14 # 2014.05.31. 17:28

5.6 evnek bortonnek mennyi az elevulese?

Cirma1 # 2014.04.24. 14:56

Tisztelt Fórumozók!

Az öcsém ( 25 éves)2013.09.30 óta tölti szabadságvesztését. Először a 3 hónap felfüggesztett börtönbüntetését töltötte, ami a kapott kedvezmény miatt december 5-én letelt. Majd 6 hónap fogházbüntetés kezdődött. Közben 2013. decemberében kiderült egy "elfelejtett ügye", miszerint 2006. május hónapban még fiatalkorúként kapott 10 hónap fogházat 3 évre felfüggesztve. 2009-ben 3 héttel a 3 év letelte előtt csinált valamit, azért pénzbüntetést kapott.akkor. 2014. januárjában elrendelték a 10 hónap fiatalkorúak fogházbüntetés utolagos végrehajtását.. A 6 hónap fogházbüntetés tekintetében a Bv bíró 2014.04.02-án döntött és feltételes szabadlábra helyezésről szól a végzés. Az is benne van, hogy más végrehajtandó ítélete nincs. Erre 2014. április 14-én a 25 éves!!! öcsémet elvitték fiatalkorúak fogházába. Ott meg nem is lehetne a kora miatt. Tegnap voltunk látogatni és mire hazaértünk a lakcímére volt a BV bíró végzése küldve a feltételes szabadlábra helyezésről. Gondolom azért, mert azt feltételezték, hogy április 8 óta már hazaért....április 23-ig. Most akkor mi is lehet a helyzet? Jogos-e a 10 hónap fogházbüntetés végrehajtásának utólagos elrendelése? És most melyik döntést kell figyelembe venni, mert a 2014. április 2-i végzés a feltételes szabadlábra helyezésről és arról, hogy nincs egyéb végrehajtandó ítélete 8-án jogerőre emelkedett. Ha valaki ért ehhez és visszaír, köszönöm a segítségét előre is!

Agent Cooper # 2014.03.10. 12:30

Kedves luinszki20!

Igen, ez pontosan azt jelenti!

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

luinszki20 # 2014.03.10. 10:05

köszönöm a választ ! Azonban ez nem egészen tiszta „Az elévülést félbeszakítja az elítélt ellen a büntetés vagy az intézkedés végrehajtása végett tett intézkedés. Az elévülést minden olyan hatósági intézkedés félbeszakítja, amelyet a büntetés végrehajtásának előbbre vitele érdekében foganatosítottak. A félbeszakítás napjával az elévülés ismét elkezdődiknekem : !” Most ez azt jelenti , hogy akárhányszor keresik itthon ,mindig félbeszakad ?

Agent Cooper # 2014.03.10. 09:13

Kedves luinszki20!

Elvileg az elévülési idő a felsorolt bűncselekményeknél öt év, a szabálysértések már elévültek.
Azonban:
Az elévülést félbeszakítja az elítélt ellen a büntetés vagy az intézkedés végrehajtása végett tett intézkedés. Az elévülést minden olyan hatósági intézkedés félbeszakítja, amelyet a büntetés végrehajtásának előbbre vitele érdekében foganatosítottak. A félbeszakítás napjával az elévülés ismét elkezdődik.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

luinszki20 # 2014.03.09. 11:02

Tisztelt Fórumozók !

Kérném a segítségüket egy elévülés meghatározásához .
A következőről lenne szó : páromnak volt egy ügye 2007 november 2* -én lopás miatt (400ezer értékre)ebből kapott 1 évet ,3 évre felfüggesztve és mellé pártfogóit . majd 2010-ben ismét kapott 8 hónapot betörésért (300ezer forintos kár volt)amit 2010 áprilisában kellett volna megkezdenie + mellé az 1 évet , mert mielőtt letelt volna a pártfogói azon belül *követte el *
Ez mellett van neki 1 vagy 2 pénzbüntetése amit szabálysértésért kapott (2010es) ( jogosítvány nélküli vezetés) miatt, és nem fizette ki , ami azóta lehetséges , hogy letöltendőre lett változtatva .A lényeg az, hogy az elévülésre játszunk, és nem tudjuk a pontos időt amikor ez a rémálom letelhet.
Egy hozzá vetőleges időt ,ha tudnának nekem mondani ,amikor ez elévülhet azt
Nagyon megköszönném , mert már nagyon kivagyunk ez miatt .

köszönöm előre is a segítségüket

Agent Cooper # 2014.02.20. 08:15

Kedves jani865!

Azért a helyzet nem ennyire fényes, ugyanis az elévülést félbeszakítja a büntető ügyekben eljáró hatóságoknak az elkövető ellen a bűncselekmény miatt foganatosított büntetőeljárási cselekménye. A félbeszakítás napján az elévülés határideje ismét elkezdődik. Szóval ennek figyelembe vételével érdemes az elévülésre játszani.
Szerintem addig jó a barátjának, amíg nincs meg az ismerőse.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

jani865 # 2014.02.20. 07:21

Köszönöm az eddigi hozzászólásokat!Akkor ha a bűncselekménytől számított 5 év letelt akkor nem büntethető senki sem?Tudomásom szerint körözik a barátom ismerősét,de eddig semmi sikerrel.Ha nem fogják el akkor nem büntethető?A barátomnak milyen problémái lehetnek,ha nem lesz meg?

Agent Cooper # 2014.02.18. 10:13

Így viszont akkor valószínűleg elfelejtették folytatni az eljárást :) Nagyon úgy tűnik, hogy ha a sértett nem reklamál, akkor megússza.

Üdv: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.18. 09:35

Azt hiszem, kissé félreérted a dolgot. Nem az "ismerőssel" szemben nyomoznak, hanem a bérlő baráttal szemben. Az az ő hivatkozása, hogy nem is ő sikkasztotta el a hiányzó dolgokat, hanem ez a bizonyos, ismeretlen helyen tartózkodó ismerős vitte el őket.

Agent Cooper # 2014.02.18. 08:11

Kedves jani865!

A bűncselekménynek nem, viszont a büntethetőségnek van elévülése. Jelen esetben ez öt év.
Egyébként arra nagyon ne is számítson, hogy majd a rendőrség megkeresi az elkövetőt, ők kiadták az illető körözését, részükről az ügy le van tudva. (Ha elkapják, akkor meglesz, ha nem, akkor nem.) Miért nem keresik meg az elkövetőt? Ugyanis ha megvan, akkor már indítványt tehetnek a rendőrségen az elfogására. (Én így szoktam és működik.)

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

jani865 # 2014.02.17. 15:22

Üdvözlet!

Lehet nem jó helyre írok,de nem tudom melyik lenne a megfelelő topic.
Egy barátom 2009-ben kibérelt egy lakást,amiből az egyik ismerőse elvitt tárgyakat elég nagy értékben (2 millió forint).A lakás tulajdonosa természetesen feljelentést tett,de a mai napig nem tudták elérni/megtalálni ezt az illetőt.Az lenne a kérdésem,hogy meddig folytathat nyomozást a rendőrség?Mert még mindig nincs bíróságon a dolog.Van a nyomozásnak elévülése?Illetve a bűncselekmény elévül?

Előre is köszönöm a válaszokat!