Büntetés elévülése


guba # 2011.02.17. 19:20

Nem csak körözés szakíthatja meg az elévülést, hanem bármilyen az elítélt felkutatására tett intézkedés. Pl. kiküldenek egy járőrt, hogy csengessen be és kérdezze meg, hogy otthon van-e.

Basehart # 2011.02.17. 19:08

Üdv!

Ha egy mod van rá kaphatnék én is választ?
Köszönöm.

Gabicsek # 2011.01.28. 20:58

Itt szokott kapni az ember választ.
Milyen végzés és miről szól? Mert erről elfelejtettél írni. Még ha mentesültél is, (nem elévülésről van szó) a rendőri pályáról lemondhatsz, mert a bűnügyi nyilvántartást megnézik, ott pedig benne vagy mentesítés esetén is.

.harmat. # 2011.01.28. 12:53

Választ itt kap az ember!?

.harmat. # 2011.01.27. 23:58

Tisztelt Fórum!

Priuszról szeretnék kérdezni!
2010.02.25napján jogerőre emelkedett,a végzés 2010,május 26.napján jogerős és végrehajtható. Tisztában vagyok azzal, hogy erkölcsim tiszta, büntetett előéletű már nem vagyok. Fedhetetlen meg még nem vagyok. Kérdésem az lenne: mikor évül el, és mikortól nem vagyok priuszos. Valamely kapitányságon szeretnék közalkalmazottként dolgozni, vagy hivatásos rendőrnek jelentkezni.
Kérem PONTOS és Mihamarabbi válaszukat!!
Köszönöm

Basehart # 2011.01.27. 20:34

Tisztelt Ügyvéd ur/urak!

Az elévülésről szeretnék érdeklődni.
Vissza olvastam a forumot és találtam pár ellent mondó
választ amit nem teljesen értek.Kérem ne értsék félre nem kekeckedni akarok hanem keresem a helyes választ és az önök segitségét kérem!

idézem:

kolonc
2010.04.29. 19:33

Azt szeretném kérdezni, hogy pontosan mik a büntetés elévülését megszakító tényezők tárgyiasítva?És mik azok az intézkedések, amik pusztán ügyviteli jellegüek, és nem szakítják meg az elévülést.Az sem világos, hogy akkor egy újabban kiadott körözés megszakítja-e azt, ill.hogy mikor adnak ki újabb körözést, akkor amikor valamilyen ügyben még felmerül a nevem, vagy akkor amikor csak akarják?
Előre is nagyon köszönöm!

Erre a válasz:

ObudaFan
2010.04.29. 20:30

Csak az első körözés szakítja meg.

Kicsit előrébb:

tom133

2010.04.16. 01:03

Tisztelet Fórum!
Annyi mindent lehet olvasni az elévülésröl.
Az öt év alatti letöltendö büntetés meg nem kezdése öt évig foganatosítható.Elvileg.........
de olvasom azt is a foganatosításra tett érdemi intézkedés megszakítja.Ez mit jelent,ha a büntetés végre hajtás minden évben küld egy felszolítást akkor elvileg örökké tarthat,nem évül el.De lehet az érdemi intézkedés ha az a levelet senki nem veszi át.??
Akkor nem értem miért van ebben az esetben az elévülés fogalma leírva…????

Erre a válasz:

ObudaFan

2010.04.17. 10:53

Az nem tekinthető érdemi intézkedésnek. Ha pl. először egy belföldi, aztán egy európai elfogatóparancsot kiadnak, akkor mind a kettő megszakítja.

Tehát mindent összevéve akkor mégis minden ujra kiadott körözés az elévülést megszakito intézkedés.
Átolvastam ezeket is:

ObudaFan

2010.05.01. 11:39

Néhány példa:

http://www.lb.hu/…/jb0406.html
http://www.lb.hu/…/jb0105.html
http://www.lb.hu/…/jb0408.html

Sajnos ebből is(legalábbis nekem)az derül ki,hogy egy kiadott belföldi és azt követően egy nemzetközi ill utána egy europai körözés az elévülést megszakitó intézkedés.Szoval egy pl:3 éves letöltendő büntetés elévülése időben akár 15 év is lehet!

Végül a kérdésem az lenne önökhöz,hogy egy belföldi utána egy nemzetközi ezt követően egy europai körözés után ténylegesen elévül egy 3 éves letöltendő börtön büntetés?Vagy ezután huzhatják még a végtelenségig??Ezek az egymás után kiadott körözések után kiadhatnak még egy bármilyen körözést ami magszakitja az elévülést?

Egy nagyon közeli ismerősöm van ebben a helyzetben amit most probálok felvázolni.

3 éves letöltendő büntetést kapott és akkori ügyvédjei hittek abban,hogy egy rendörség által kreált ügy szerencsétlen résztvevője és javasolták neki,hogy menjen el 2 évre mert akkora el fog évülni a büntetése.Egy év elteltével felhivta ugyanazt az ügyvédet kérdezve történt e valami változás az elévülés ügyében mire az ügyvéd elnézését kérte mondván elnézte és nem 2 év az ügye elévülése hanem 5 év.Az 5 év elteltével megkeresett egy másik ügyvédet mert ezek után nagyon megrendült a hite és a bizalma akkori ügyvédjeiben.Ez az ügyvéd utána nézett és a következőt mondta...Volt egy kiadott belfőldi majd egy nemzetközi és ezt követően egy europai körözés.A legutolso europai körözés után már eltelt az 5 év.Ezért kérdezném önöket,hogy lehetséseg,hogy még mindig körözés alatt áll?Mert egy rendör ismerösöm megnézte és még mindig benne van a nyilvántartásban!

Apukája nagyon beteg haldoklik!Még meglátogatni sem tudja mert attol tart elkapják.Édesapja azt mondta neki ne látogassa meg mert akkor mi értelme volt ennek a hosszú bujkálásnak.Aggodik érte mindenki az egész környezete családja,barátai.

Várom mielőbbi válaszukat és előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel:Egy jó barát!

Dr.Attika # 2011.01.27. 12:59

Tisztelt Petya!
A törvény alapján mentesült az elitéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól a próbaidő leteltének napján.

1978. évi IV. törvény
a Büntető Törvénykönyvről
Mentesítés a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól
A mentesítés hatálya
100. § (1) A mentesítés folytán - törvény eltérő rendelkezése hiányában - az elítélt mentesül az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.
(2) A mentesített személy büntetlen előéletűnek tekintendő, és - törvény eltérő rendelkezése hiányában - nem tartozik számot adni olyan elítéltetésről, amelyre nézve mentesítésben részesült.
(3) Újabb bűncselekmény elkövetése esetén a mentesítés nem terjed ki azokra a hátrányos következményekre, amelyeket e törvény a korábbi elítéléshez fűz.
A törvényi mentesítés
102. § (1) A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés
...

  1. felfüggesztett szabadságvesztés esetén a próbaidő leteltének napján;
petya1 # 2011.01.27. 12:21

Tisztelt uram!Azt szeretném megtudni,hogy én 2000-ben elkövettem egy lőszerrel,lőfegyverrel való vissza élést.Mely tettemet a bíróság 2 év börtönnel sújtotta melyet 5 év próbaidőre felfűgeszttet 2006 május 6.telt le .csak arra lennék kíváncsi ,hogy ezáltal én most bűntettet előéletű vagyok illetve sem?előre is köszönöm!

ObudaFan # 2011.01.26. 14:38

33. § (1) A büntethetőség elévül

  1. egyéb bűncselekmény esetén a büntetési tétel felső határának megfelelő idő, de legalább három év elteltével.

35. § (1) Az elévülést félbeszakítja a büntető ügyekben eljáró hatóságoknak az elkövető ellen a bűncselekmény miatt foganatosított büntetőeljárási cselekménye. A félbeszakítás napján az elévülés határideje ismét elkezdődik.

(2) Ha a büntetőeljárást felfüggesztik, a felfüggesztés tartama az elévülés határidejébe nem számít be. Ez a rendelkezés nem alkalmazható, ha a büntetőeljárást azért függesztik fel, mert az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható, ismeretlen helyen tartózkodik vagy elmebeteg lett.
(3) Az elévülés határidejébe nem számít be az a tartam sem, amely alatt személyes mentesség folytán a büntetőeljárás azért nem volt megindítható vagy folytatható, mert a törvényben biztosított mentelmi jogot a döntésre jogosult nem függesztette fel, illetőleg az eljárás megindításához vagy folytatásához a hozzájárulását nem adta meg. Ez a rendelkezés nem alkalmazható olyan magánindítványra büntethető bűncselekmény esetén, amely miatt a vádat a magánvádló képviseli.
(4) Próbára bocsátás (72. §) esetén a próbaidő tartama az elévülés határidejébe nem számít be.
(5) Ha az ügyész a vádemelést elhalasztja, ennek tartama az elévülés határidejébe nem számít be.
250. § (1) Az a hivatalos személy, aki a működésével kapcsolatban jogtalan előnyt kér, avagy a jogtalan előnyt vagy ennek ígéretét elfogadja, illetőleg a jogtalan előny kérőjével vagy elfogadójával egyetért, bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt

  1. vezető beosztású vagy fontosabb ügyekben intézkedésre hivatott hivatalos személy,
  2. más hivatalos személy fontosabb ügyben követi el.

(3) Az (1) és a (2) bekezdésben foglalt megkülönböztetés szerint két évtől nyolc évig, illetőleg öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az elkövető, ha a jogtalan előnyért hivatali kötelességét megszegi, hatáskörét túllépi, vagy hivatali helyzetével egyébként visszaél, illetőleg ha a cselekményt bűnszövetségben vagy üzletszerűen követi el.

bélakapitány (törölt felhasználó) # 2011.01.25. 21:44

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Televízióban hallani lehet sokat a rendőrök által elkövetett korrupcióról, (pénzt fogadok el valamiért cserébe), mennyi idő alatt évül el ez a bűncselekmény? Mennyi idő után nem tudják felelősségre vonni őket? Mennyi idő után hallgathatják ki őket? Milyen büntetési tétellel jutalmazhatják őket?

oroszpeti # 2010.12.06. 19:44

Szép napot!

Sajnos 2005-ben ittasan okoztam egy közúti balesetet,a melettem utazó barátom karja eltört miután találkoztunk egy oszloppal.Az ittasság miatt közuti baleset szándékos okozása és súlyos testi sértés lett a vége.6-hónap bötönbüntetést kaptam kettő évre felfüggesztve.Azóta jogerő eltelt,semmi más nem volt,jogsim újra van de a vagyonőri igazolvány kiváltását két évvel ezelőtt megtagadták.Kérdésem az hogy mikor évül el ez a bcs. és legkorábban hány évtől adható ki a vagyonőri igazolvány.Én azt halottam 15év az elévülés de egy új törvény szerint 5év után ha nem volt más jogszerűtlenség akkor kiadható.Konkrét választ várnék.Köszönettel!

enzo. # 2010.12.06. 09:39

Kedves fórumozók!

Ittas vezetéses eltilásom volt már több mint 3 éve! Az lenne a kérdésem, hogy egy közigazgatási eljárásban meg kell-e mondanom, hogy volt bevonva a jogosítványom?
Tanúként hallgatnának meg de nem szeretném ha utána néznek és már az anyagban szerepelne is.
Mert így viszont hátrányos kimenetele lehet az ügynek.
Jogsim azóta van és nem is volt semmi!
Kérem aki tud pontos választ, írjon!
Köszönöm

MaxAtis # 2010.12.05. 12:35

Üdvözletem!
Azt a kérdéssel fordulok Önhöz/hozzátok, hogy 2006. 09. 29-én volt egy közlekedési balesetem és 2007 januárjában 1 év felfüggesztettet kaptam miatta (fiatalkorú voltam). Mivel rendőri pályára készülök, ugye nem marad ennek semmilyen nyoma az illetékeseknél, mivel ha jól tudom, legkésőbb 3 éven belül ez elévül. Kérem, aki tud nekem segíteni, az tegye meg! Előre is köszönöm!

ObudaFan # 2010.12.04. 14:10

Jó eséllyel elévült, bár az ügyiratot látni kellene. Menj el a tárgyalásra, és ott hivatkozz az elévülésre.

Zsolti75 # 2010.12.04. 13:03

Kedves Fórumozók!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy 2010. márciusban elkaptak eltiltás alatti vezetéssel, ezen kívül a kocsin minden rendben volt, nem voltam ittas sem. 2010. december 1-én kaptam egy idézést tárgyalásra. De a köztes időben semmi féle értesítőt, levelet nem kaptam. Az lenne a kérdésem, hogy a fél év elévülés vonatkozik-e rám? Mert a cselekmény bekövetkezte óta 8hónap telt el úgy, hogy nem értesítettek semmiről. Ha vonatkozik rám, akkor milyen úton kérhetem az ügy elévülését? Van-e esetleg valami formanyomtatvány?

Válaszokat előre is köszönöm!
Zsolti

Dodi1957 # 2010.09.13. 18:37

Azt szeretném kérdezni,hogy kis értékre elkövetett lopás szabálysértése miatt(bár az elkövetés nem valósult meg!!!! Tesco))) bevittek a rendőrök rabosítottak majd feljelentettek büntett miatt amit a bíróság visszadobott,hogy nem bűntett csak szabálysértés, a jegyző meg megbüntetett 3ooo,-Ft-ra.Most szeretnék elhelyezkedni és a kérdés az, hogy a rabosítást ténye látszik-e az erkölcsi bizonyítványon, vagy milyen bejegyzés lehet az erkölcsiben??
Rabosítást valaha törlik-e?

onom # 2010.08.26. 16:33

konkrétan egy szabálysértés nem része a bűnügyi nyilvántartásnak, vagyis, lehet vagyonőr, nincs kizáró ok.

muszasi # 2010.08.26. 15:26

Tiszteletem,vagyonőrként szeretnék elhelyezkedni,szabálysértés miatt körözés alatt voltam ,elkaptak ,kifizettem .Megjött az erkölcsim ma idézem ,közügyektől eltiltás alatt nem áll,vagyonvédelmi foglalkozástól eltiltás alatt nem áll,intézkedés hatálya alatt nem áll.Azt szeretném megkérdezni hogy érdemes e a fedhetetlenségit megkérnem vagy abban benne lesz e hogy fogdán voltam egy pár órát? .Döntenem kell két munka között a második a vagyonőri,a másik most indulna más munkakőr .Érdemes e várnom a fedhetetlenségire vagy sem? köszönetem

ObudaFan # 2010.08.25. 19:08

Ehhez már látni kellene az iratokat.

nem vicc # 2010.08.25. 10:56

Válaszát köszönöm. Van olyan feltétel, aminek nem tettek eleget és amire hivatkozhatnék?

ObudaFan # 2010.08.25. 09:44

Az nem feltétele, hogy felszólítsanak.

nem vicc # 2010.08.25. 06:54

2000-ben bíróság 3.000.000 Forint elkobzás alá eső érték megfizetésére kötelezett. 2001-ben megkísérelték behajtani, eredménytelenül. Ezután több mint 9 évig nem történt semmi, senki nem szólított fel semmire sem írásban, sem szóban. 2010.-ben kaptam a munkahelyemre egy bérletiltást. Elévülés miatt megtámadtam. Nem fogják elhinni! X megyei bíróság azt nyilatkozta, ők évente megkeresték a Fővárosi Bíróságot, de azt a választ kapták, nem behajtható. A közel 10 év alatt folyamatosan bejelentett munkahelyeim voltak, személyi adataimban nem történt változás. És láss igazságszolgál­tatást, az eljáró bíróság elutasította a kérelmemet, hogy nem évült el a követelés. Nagyon fel vagyok háborodva. Az elévülés megszakításának nem feltétele, hogy felszólítsanak bármilyen formában??????? Fellebbeztem, de milyen jogi fórumokhoz fordulhatok az eljáró bíróságon kívül, mert ezt bármi áron nem hagyom annyiban!

ObudaFan # 2010.08.24. 09:10

A szabálysértési nyilvántartó szerv a szabálysértési nyilvántartásba felvett adatokat a büntetést vagy intézkedést megállapító határozat jogerőre emelkedésétől számított három évig kezeli.

Ennek egyrészt semmi köze az elévüléshez, másrészt - mivel már elbírálták - további szabálysértéssel nem fogják egy eljárásban elbírálni. (A szabálysértési törvény meg nem is ismeri a halmazat fogalmát.)

kukac2 # 2010.08.23. 19:02

Köszönöm Sherlock a választ ugy gondolom helyes amit kaptam.az elvétel napja lehet a mérvado.(nem voltam ittas)

Leiylau # 2010.08.23. 18:37

A szabálysértés elévülése után (3 év) továbbra is nyilvántartják az esetet a Központi Szabálysértési Nyilvántartásban? Vagy csak addig, amíg többszörös szabálysértés esetén beszámítható a halmazatiba, mert még nem évült el?