Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


Internetes csalás!

collike # e-mail 2009.12.17. 23:40

Kedves _Wasp_!
Sok 100an játszunk egy online játékban, ahol több probléma, és (véleményem szerint) több szabálysértés is felmerült. Ami kiverte sokunknál a biztosítékot, az, az sms-el történő vásárlás; jelen esetben, virtuális aranyat lehet vásárolni bankkártyás fizetéssel, és sms feltöltéssel (1 sms ára: 690,-) a játékot viszont lenullázták, vagyis restart történt; azt ígérték, hogy az arany, és a szintén érméből feltöltött V.I.P. csomag is megmarad!
Ehhez képest minden eltűnt! Azt mondták, nyugodjunk meg, csak túlterhelt lett a rendszer, és a fejlesztők dolgoznak a javítások! Az egy dolog, hogy sok sok idő "munkája" kárba veszett a restart miatt, amit mellesleg nem tüntettek fel a regisztrációnál... de a befizettet pénz is oda!
Eltelt 2 nap, és kérdeztük, hogy áll az érme.. közölték az adminok, hogy kaptak egy angol levelet a fejlesztőktől, hogy nem adják vissza az érméket!
20.000 regisztrálóról beszélek!(csak a magyar szerveren)
Hogy kinek mennyi pénze veszett kárba nem tudni, de ez egy komoly külföldi cég! A cég fejlesztői csak az adminisztrátorokkal tartják a kapcsolatot (megjegyzem, kiskorúak!! a játék +18 as)! És minket félre informáltak! Ennek az egésznek nagyon "lehúzás szaga" van. Mit tehetünk egy ilyen céggel? Hova lehet fordulni?
Ha esetleg a megkárosított játékosok zömét, össze tudnám toborozni, közösen sem tehetnénk a cég ellen? Esetleges kivizsgálásnak is örülnék, hogy ilyen tisztességtelenül, ne működjenek!!
Sajnos a cég elérése sehol sincs feltüntetve! Én megkerestem, és kitettem a profilomra.. hogy azért ezt más is lássa.. hisz hivatalos adat, és nekik kellene ezt megtenni! Cserébe ki lettem tiltva: sértő profil - címén!
Előre is köszönöm a választ
.c.

_Wasp_ # e-mail 2009.08.10. 16:16

csalás kísérlete miatt lehet feljelentést tenni ismeretlen tettesek ellen, és ha úgy alakul akkor becsületsértés, zaklatás és rágalmazás miatt is. Tehát, ha valamiről tudomást szereztetek.

Keresetet polgári peres vonalon nem vagyoni kártérítésre lehetne például indítani, de ha nem bizonyosodnak be a büntetős dolgok, akkor elég esélytelen.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Hallmark # e-mail 2009.08.10. 15:48

ha esetleg megtaláljuk ezt a Gasi Norbertet és neki van MSN logja vagy valamilyen közösségi oldal logja, akkor sem lehet keresetet indítani? Milyen büntetőfeljelentés vagy kereset indítható ebben az ügyben egyáltalán vagy mindenképp kényszerítésnek kell történnie vagy valakit meg kell ölnie a csajnak, hogy valamit lehessen tenni? A haverom szeretne nyugodtan élni, de így lehetetlen, mert bármikor felbukkanhat, ha már fenyegetőzött is.

gaborov # e-mail 2009.08.10. 02:00

Véleményemszerint az internetes felelösségre vonás ott bukik meg, hogy egyszeröen akkora aforgalom hogy nem lehet megtalálni az ip-cimet mert ha adott másodpercben egyszerre irnak egy oldalra 200 ip cimröl is akkor mégis melyik volt??

A dolgot tovább nehezítik a dinamikus ip címek amelyek akár ujrakapcsolodáskor is változhatnak és bárki megkaphatja másét is más idöben...

Ez egy honapra nézve annyi adat lenne amivel meg lehetne tölteni egy közkönyvtárat!!

Lekövethetetlen a dolog..

gaborov # e-mail 2009.08.10. 01:57

Én ugy tudom hogy magán internetnél az elöfizetö a felelösségre vonható, céges internetnél pedig a cégtulajdonos vagy tulajdonosok...

De felelösségre vonás csak akkor van ha van kereset is..

Elviekben ugy kéne mukodnie a dolognak mint az autóvezetésnél az üzembentartó felelösségének...

gaborov # e-mail 2009.08.10. 01:52

Szerintem ennek a háromnegyede bizonyithatatlan.
Minden csak beszéd és semmi konkrétum ez ezt mondta az azt..

Esélytelen....

Hallmark # e-mail 2009.08.06. 18:30

Üdv. fórumozók!

Szeretném tudni, hogy mit lehet tenni abban az esetben, ha a következő, szerintem csalás és passzív kényszerítés áll fenn az egyik barátomnál idegenek részéről:
A történet 2008 április elején kezdődött, mikor a Camponából hazafelé ment busszal, mert a benne lévő bevásárló központban vásárolt pár dolgot magának. Felszállt a buszra és 2 csaj vihorászott ott a buszmegállóba a padokon. Cikizték, hogy szerintük nem tudja az a fiú, hogy mire kell használni a micsodáját, stb. Mikor indult a busz, felpattantak mögé. Megkérdezték tőle, hogy tetszik-e valamelyik közülük, megmondta a barátom, hogy a V.Kata. Közölte ez a csaj, hogy írjon neki a barátom szerelmes levelet, de a barátom nem is nagyon akart, nem is írt neki, csak felírta, hogy mi tetszik benne, merthogy futtában a csaj kérdezte azt is. Kérte a barátomnak a telefonszámát meg az msnjét, merthogy azzal zsarolta, hogy akkor nem lesz nála semmi esélye, hogyha nem adja meg. leszálltak a buszról, átmentek a túloldalra a két csaj meg a barátom és a csajok rávették, hogy várja meg velük a következő buszt, a csaj oltogatta, meg beszélt telefonon valakivel, mintha szakított volna a pasijával, stb. A barátnője be is állt a bokorba pisilni gondolom azért, hogy tuti legyen a hatás. Utána mindenki hazament. Idáig tartott a személyes része, utána jött az internet.

Interneten és telefonon keresztül is próbálták fűzögetni a csajok, hogy a V. Katánál mekkora esélye van és hogy ÁLLÍTÓLAG A CSAJ SZAKÍTOTT A BARÁTJÁVAL. A dolog végül oda torkollott, hogy arra akarta rávenni a barátomat, hogy fizessen 20e forintot, hogy majd abból vesz V. Katának Sz. Éva, amit majd a barátom átad, amikor kérdezte Sz. Évát, hogy miért nem együtt veszik meg az ajándékot, jött mindig a kifogás. A barátom persze nem fizette ki a pénzt, mert a túl sok fűzögetés miatt gyanús volt a dolog. Ezek után jött még nagyobb kalamajka, ugyanis egy ismeretlen álneveken(Nevezzük most Gasi Norbertnek, az volt szerintem az utolsó álneve) állításuk szerint tönkretette a nemlétező kapcsolatát V. Katának, magyarul lebuktatta a 2 lányt a haverom kártyás telefonján keresztül, mivelhogy magánlaksértéssel bejutott. A barátom(inkább távoli torrentes levelezőtársam) nem tudott róla, hogy lett volna barátja ennek a V. Katának, tehát úgy gondolja velem együtt, hogy a 20e forint kérésénél valami csalás szaga van a dolognak. Az első kérdésem az lenne, hogy az e fajta csalást lehet-e vinni valamilyen büntető perre és hogyan lehet bizonyítani, milyen jogaim vannak ilyenkor, milyen hang és egyéb felvételeket vagy logokat szabad tárolni és milyen módon érhető el az, hogy teljes hatáskörben loggoljak, mert, ha rendőr van ott, nyilván nem fog csalással próbálkozni, felnőttek a lányok, valószínűleg bűnözők és nem utolsósorban nem hülyék?

Ennek folytatásáról is érdeklődnék, mert mióta a levelezőtársam nem fizetett állítólag furcsa levelek egymás után, ilyen passzív zaklatásféle van, ilyen kinyitva 20 centis késsel támadta meg egy pszihopata betegnek látszó fura egyén, mindenhol lereagáló, furcsa negatív kritika róla, chatszobákban veszítette el a tekintélyét, hülyézik mindenhol, stb. Mielőtt a 2 csajjal meg nem ismerkedett, ilyenek nem voltak, néma hosszú csend volt. Van-e mód arra, hogy ezen módok ismeretében ezt a V. Katát börtönbe juttassuk. Vagy meg kell várnia, míg megöleti, mert már fenyegetőzött ezzel is? Válaszukat előre is köszönöm!

kjózsef # e-mail 2009.07.29. 18:13

Wasp!
Köszönöm a megnyugtató választ, én is így gondolom, de sajnos a trövény mai helyzete és különféle értelmezése kifürkészhetetlen.
Ennek ellenére én is azt képzelem, hogy a hatóságnak kell bebizonyítani, hogy az ip cím mögött a konkrét időben ki ült.

_Wasp_ # e-mail 2009.07.29. 14:37

felelős vagyok a saját interneteről irott minden dologért.

Vajon felelőségre vonhatnak-e becsületsértés miatt?

én nem aggódnék túlságosan. nem az internetre kötött számítógép követ el bűncselekményt, hanem a konkrét személy. És nekik kell bizonyítani, hogy az IP cím mögött milyen személy felelőssége rejtőzik.

(polgári jogi vonatkozásban viszont nem ilyen fényes a helyzet, ott inkább el tudnék képzelni pl egy nem vagyoni kártérítésre irányuló sikeres keresetet - bár még az sem nagyon esélyes)

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

kjózsef # e-mail 2009.07.29. 14:29

Tisztelt Hozzáértő!
Kényes helyzetbe kerültem. Az én lakásom internet IP címéről irtak egy becsület csorbítására alkalmas bejegyzést egy olyan oldalra, ahol regisztráció és valós email cím nélkül be lehett jutni.
A pláne az, hogy a lakásomhoz tartozik egy vendéglő is, ahonnan bárki ingyen internetezhet. Nem vezetünk erről nyilvántartást, mivel ingyenes és forgalom növelés céljából van ez a szolgáltatás. A rendőrség beidézett gyanusítottként és azt mondják, hogy felelős vagyok a saját interneteről irott minden dologért. Még az is hozzátartozik, hogy vezeték nélküli routerem van, tehát akár az utcáról egy autóból is rá lehet csatlakozni a hálózatomra.
A kérdéses napon négy bejegyzés ment az IP címemről négy különféle felhasználó néven.
Vajon felelőségre vonhatnak-e becsületsértés miatt?
Tudtommal a hatóságnak minden kétséget kizáróan bizonyítani kell, hogy a gép előtt más nem ülhetett csak én.
Mi az igazság, mire várhatok?

Feri29 #   2009.07.24. 22:34

"És mit kapna ezért az áldozat?"

Ezt a kérdést nem teljesen értem. Büntetésre gondolsz?

"Esetleg bíróságra is kellene mennem?"

Valószínűleg igen, és a rendőrségre is kihallgatásra.

Feri29 #   2009.07.24. 22:29

"318. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el.

(2) A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés, ha a csalás kisebb kárt okoz, vagy a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó csalást

  1. bűnszövetségben,
  2. közveszély színhelyén,
  3. üzletszerűen

d)

követik el."

Szóval ha üzletszerűen csal (márpedig ezt ő is elismerte), akkor hiába csak 10.000,- Ft-ról van szó, büntethető.

Subbi # e-mail 2009.07.24. 22:15

Egy fórumon láttam egy hírdetés, amin egy szoftvert árúsított a fickó. Felvettem msn- en és beszéltünk, adott egy myvipet a hitelesség kedvéért, majd egy paypall számlaszámot, ahova elutaltam előre 10000 ft-ot.
A szoftvert sosem láttam, és utólag beismerte hogy ebből él és több embert már átvágott. Azt állította nem büntethető, utánnajárt

Érdemes lenne feljelentést tennem? És mit kapna ezért az áldozat? Esetleg bíróságra is kellene mennem?