Internetes csalás!


drbjozsef # 2019.02.13. 05:48

pappcs,

Nem tudhatod, a Btk.373§(2) b pontba beleférhet, attól függően hogyan követte el az elkövető. Feljelentést kell tenni rendőrségen - előfordul, hogy kiderül, hogy az illető többedik átverését követte már el...

pappcs # 2019.02.12. 20:42

kiskampi

Ez csak szabálysértés. A hatályos jogszabályok szerint nincs helye sem a telefonszám, sem pedig a bankszámlaszám kiadásának. Még a rendőrségnek sem fogják kiadni, mert nem tehetik meg.
Más módon kell megtudni az elkövető kilétét.

drbjozsef # 2019.02.12. 17:26

kiskampi,

vagy kéred a futárt, hogy a jelenlétében bonthasd fel a csomagot, és vegyetek fel jegyzőkönyvet, ha esetleg nem az van benne, amit rendeltél. Erre általában nem hajlandók a futárok (ők is sietnek), nem is kötelesek erre, legfeljebb akkor, ha sérült csomagolásban érkezik valami.

vagy, úgy veszed át a futártól, hogy folyamatosan filmezel, és végig felveszed videóra a felbontást. Az bizonyíthatja, hogy nem te trükközöl.

Más sajnos nemigen véd.

Vagy ne utalj előre, vagy csak annak, akinek 3000+ pozitív feedje van (pl. vaterán), az kicsi eséllyel csaló. Apróhirdetésre soha.

kiskampi # 2019.02.12. 17:05

És abban az esetben ha a küldött csomagban nem az a termék van vagy esetleg üres azt hogy lehet bizonyítani vagy esetleg kivédeni?

Szomorú örökös # 2019.02.12. 16:46

kiskampi

A számlaszám mögé nem tud elbújni, mert annak az adatai a bankban megvannak és azt kiadják a hatósági megkeresésre. De ehhez rendőrségi feljelentést kell tenni szerintem. Kár volt előre elutalni bármit is, utánvéttel kell mindig kérni az árut.

kiskampi # 2019.02.12. 13:00

Szép napot! Egy kis segítséget szeretnék kérni. Pár napja utaltam jofogason egy árura 25ezer ft-ot. ahogy elutaltam a pénzt, nem jelentkezett az eladó, nem válaszol az üzenetekre. mi alapján és hol lehet megtenni a jogi lépéseket? természetesen telefonszám, cím tudta nélkül.csak a bankszámlaszám és a név van meg. van remény? köszönöm a választ!

drbjozsef # 2019.01.16. 07:11

Ez előfordul.

aser1 # 2019.01.16. 00:06

Vettem egy kamerát az ALINDA internetes áruháztól.Akiknek nincs üzletük sem.Futár hozza ki az árút.2018,szept.20-án.Neki fizettem ki a vételárat.
Amikor elromlott,a javítás ingyenes volt,de az oda-vissza szállításért kb.2000 Ft-ot kellett fizetnem.
Elismerték,hogy hibás a termék és visszaküldték,hogy megjavították.De nem működött!
Így visszakértem a vételárat.
Futárt küldtek érte,amit már nem kellett fizetnem.
2018.dec.13-án elvitte,de azóta sem (2019.jan.15.)küldték a bankszámlámra vissza a pénzt!
Az ügyintéző betegségére hivatkoztak,majd a pénzügyesre.

lancellott # 2019.01.02. 01:02
lancellott # 2018.12.04. 21:59

Szép jó napot mindenkinek. Valószínűleg befizettem én is a hülyék adóját.. Lejjebb már olvastam, hogy kolléga az instáról jutott fel egy oldalra. magam is ezt tettem egy Smart Coffee Table hírdetésre kattintva. Tetszett az asztal, így rendeltem egyet. Bankkártyás fizetés volt Rákerestem kíváncsiságból, hogy máshol mennyiért lehet kapni, és döbbenten láttam, hogy majd 1000 euro egy ilyen. Az oldalon csak 75euro-t fizettem érte. Az oldal után kezdtem kutatni, hogy hátha találok valamit egy fórumon, de semmi. Sajnálatos módon egy infót találtam róla. A domain 5 napja lett regisztrálva. egy hetes kiszállítást igértek. Van egy hetem izgulni. 2 kérdés fogalmazódott meg bennem. Ha letelik az egy hét, akkor indíthatom-e a recharge dolgot, vagy kezdjek elérhetőségeket kutatni és levelezni? A másik, hogy a bankkártya adatamimmal vissza tudnak-e élni, és ha igen akkor mennyire gyorsan tiltassam le a kártyámat? Az oldal linkje wwww.amaz0n.life Köszönnöm az építő jellegű cikizéseket előre. :)

Szluky # 2018.10.19. 06:53

Mindenesetre köszönöm szépen a segítséget !
Szép napot!:)

drbjozsef # 2018.10.19. 06:16

Tehetsz feljelentést rendőrségen is.

A chargebackhez a vásárlás adatai kelleni fognak.

http://mionlinefizetunk.blogspot.com/…rgeback.html

Szluky # 2018.10.19. 06:02

Igen. Megadtam a kódot és levonta a gép. Nem kell semmilyen kódot vagy bármit tudnom a chargeback-hoz ?
Közben találtam még egy ugyanolyan csaló, átverő oldalt.
Érdekes enyhén szólva : lifeneedsstore ugyanúgy instán is és pontcom oldalon is. A malabcollections instás profiljárol jutottam oda. El se hiszem,hogy ezeket így hagyja mindenki működni és ki tudja mióta vagy rá se jönnek,hogy átverés ? Ez 1ébként bűncselekmény! Vagy rosszul tudom ? Nem lehet tenni semmit ellenük ?

drbjozsef # 2018.10.19. 05:52

Tehát nem átutaltad a vételárat, hanem online a kártyáddal fizettél?

Akkor csak ballagj be a bankodba, és indíts el egy chargeback eljárást.

Szluky # 2018.10.18. 20:26

Jó estét!
Nem vásároltam eddig külföldi oldalon és mindig átvételkor fizettem. Furcsa is volt az oldal (malabcollections.com) és megkérdeztem egy ismerőst,aki jártas netes dolgokban,hogy nem e átverés az oldal. Azt mondta nem :) Megrendeltem az órát, pár nap múlva le is vonták a pénzt a kártyámról,kaptam egy levelet,hogy sikeres vásárlás és értesítenek, ha elküldték az órát. 10 nap híján egy hónapja volt ez és persze azóta semmi sem történt és gondolom nem is fog. Az instagrammon találtam rá egy videóra,amiben reklámozták az órát és az oldalt. Újból megnéztem a videó hozzászólásait és sajnos csak most vettem észre,hogy nem én voltam az első,akit átvertek. Hogyan működhet ilyen oldal már régóta ? Tehetek valamit,hogy visszakapjam a pénzem vagy megkapjam az órát ? Hol lehet jelenteni az oldalt ? Instagrammon is az a neve, hogy: malabcollections . Hogyan létezhet egyáltalán ilyen oldal és ráadásul instán ,egy közösségi oldalon ? Miért nem törölték már rég le ? Jelentettem az oldalnak,kíváncsi vagyok lesz e valami eredménye.

szakal77 # 2018.09.05. 07:29

Üdv

Segítséget szeretnék kérni:

Az eddigiekhez képest fordított helyzet...
Kereskedő vagyok, Ebayen eladtam terméket 900€ értékben
( a címzett román ) a "vásárló" bejelentette hogy ez hamis
( sok megy át a kezemen , biztos nem az , de ez nem befolyásol semmit ) Ebay visszautalta neki a pénzt és lezárta az ügyet , az árút viszont nem küldték vissza !
Az Ebayel való levelezés teljes zsákutca , mindig más ügyintéző , teljes érdektelenség.
Összes levelezés , PayPal-os utalás ,minden megvan természetesen.
Mit tudok tenni ?

nonolet # 2018.07.26. 22:31

Naponta 100x elmondják mindenfelé: ne utalj előre!!!

A csaló nyilván egy megbízható eladót mutató oldalt csinál, mert nem hülye...

Azt is elmondják sokszor, hogy
ne utalással fizess, hanem bankkártyával!!!!!!
(mert akkor lesz chargeback lehetőséged)

Hallottál az ebay-ről, amazonról, aliexpreesről.
Ahol van escort és dispute szolgáltatás az ilyen ügyekre.

De te MÉGIS előre UTALTÁL pénzt egy vadidegennek...
Akkor mégis mit remélsz?

Persze tehetsz feljelentést és tegyél is.

De vélhetően annyi eszed sem volt,
hogy
a csomagbontás videózd megszakítás nélkül.
Így bizonyítékod sincs.

Szóval, ne nagyon reménykedj.

anaivan # 2018.07.26. 14:10

Kedves Tagok!
Szeretném a segítségetek kérni.
Sajnos egy csalás áldozata lettem, pénzt utaltam külföldre egy eladónak, bankszámlájára, aki látszólag megbítzható háttérrel rendelkezett.
Teljesen más árut kaptam és természetesen tagad.
Az lenne a kérdésem, hogy mekkora esélyem van, hogy visszakapjam a pénzem vagy bármi számomra kedvező dolgot elérjek az ügyben, ha feljelentést teszek? Szerintem a személyazonossága valódi lehet, mert a bankszámlás neve alapján megtaláltam Facebookon. Neki ott lesz a bizonyítéka, hogy csomagot adott fel nekem, ezzel levédte magát?
Előre is nagyon köszönöm a segítséget!
Tisztelettel:
Anna

nonolet # 2018.07.20. 10:42

A bankodnál indíts chargeback eljárást.

https://www.escalion.com/…utmutato.pdf

Kriszi77 # 2018.07.20. 07:18

Üdv Mindenkinek!

Az alábbiban kérnék segítő információt!

A múlt héten 30e Ft-os bankkártyás vásárlást hajtottam végre. Egy külföldi oldalról vásároltam 2db sportórát.
Az oldal azóta eltűnt, a regisztrálás során kapott e-mail cím nem létezik.
Egy ismerősöm utána nézett az e-mail cím és a webhely alapján, hogy a domain-t Kínában regisztrálták, USA-ban üzemel, Törökországban van megadva a kereskedési hely.

Kérdésem a következő lenne:
Ez alapján indokolt e a gyanúm, hogy átvertek?
Mit tehetek?
Hova fordulhatok panasszal?

Segítségüket megköszönve,
Tisztelettel:

Kriszi77

Szomorú örökös # 2018.06.22. 15:20

nonolet

NEM az. Miért is lenne az?!

Szerencsére csak szerinted!

nonolet # 2018.06.22. 08:27

"az teljesen normális."

NEM az.

Miért is lenne az?!

Szomorú örökös # 2018.06.22. 04:02

nonolet

Azonban nem KELL átmennem, ha nem akarok

Év elején egy informatikai csalás áldozata voltam én is, egy kereskedői oldalon éltek vissza az azonosítómmal és nyúltak le tőlem egy kis pénzt. A PayPal természetesen visszajuttatta nekem a pénzt, de amikor történt, én ettől függetlenül feljelentést tettem az elkövető ellen.

X városban lakom, de a közeli Y városban tettem a feljelentést én is. Érdekes módon nem hajtottak el, hanem becsületesen kikérdezett a rendőr és megírta a feljelentési jegyzőkönyvet. Aztán egy szintén közeli harmadik Z városba kellett később tanúkihallgatásra elmennem. Igazad van, valóban nem kell elmennem másik városba, hogy feljelentést tegyek, csak győzzem kivárni, hogy ezt meg is tegyék (akkor kb. 3 órát vártam rá).

De az, hogy egyik pesti körzet átpasszol egy mazsola kerékpár-lopási ügyet abba a körzetbe, ahová tartozik, az teljesen normális. Nem másik helységbe kellett átmennie, hanem abba a körzetbe, ahol történt. Nem beszélve arról, hogy a kerékpár-lopással egyébként is tök mindegy, hogy hol nem foglalkoznak, többnyire csak statisztikai nyomozás folyik az ilyen ügyekben, sok gyakorlati lépést nem tesznek. Nekem anno kettőt is elloptak, egyet se találtak meg, csak a meghatározott idő után lezárták a nyomozást. :-O

Szomorú örökös # 2018.06.22. 03:49

F.Laca

ha pl. fikázza az ember a hatóságokat

Te rendre fikázod azokat az embereket, akik nálad magasabb vagy fontosabb pozícióban vannak. Kérdés, hogy te vajon jobban látnád-e el ezeket? Kétlem, mert csak kívülről ugatod az összes ilyen témát. ;-)

Szomorú örökös # 2018.06.22. 03:48

bermuda háromszög

Amikor a kocsim feltörték, akkor a helyi rendőr kérte, hogy otthon tegyek feljelentést - ne az ő statisztikáját rontsam.

Ha te otthon teszel feljelentést, hogy abban a bizonyos körzetben feltörték az autódat, attól még annak a körzetnek fogod továbbra is rontani a statisztikáját. Ugyanis ha azt állítanád, hogy otthon törték fel, akkor az a hatóság félrevezetése lenne.