magántitok


NRgie # 2010.01.04. 20:49

Ezzel tisztában vagyok :) A kérdés az, hogy az a levél, az egyik kolléga nyitva hagyott a munkahelyi gépén (amit más is használ) és így jutott hozzánk - keresgélés és megfigyelés nélkül - , felhasználható-e vagy pedig továbbra is áll rajta a magántitok?

ObudaFan # 2010.01.03. 19:21

Ez egy kártérítési perre jó.

NRgie # 2010.01.03. 18:22

A tisztességtelen magatartás mindenképpen megtörtént, erről egy körlevél több száz partneri tanuval megvan. A cég azt hazudta magáról, hogy a mi cégünk jogutódja és így ezen körlevél alapján több cégnél töröltek minket a beszállítói adatbázisból! Ez igen nagy kárt okozott - elég ha csak az utánajárás, utazás, telefonálás elmaradt haszonra gondolok. A levélben pedig az ilyen magatartásra konkrét utalás van - " totálisan megfúrom őket"...

Üdv,

Péter

ObudaFan # 2009.12.24. 10:13

Ennek függvényében bűncselekmény, vagy csak tisztességtelen piaci magatartás történt azóta.

Vagy egyik sem. Mert egyelőre semmit nem tudunk erről.

laeyer # 2009.12.23. 14:33

Azért azt tudni kellene, hogy mire irányult ez a levelezés,azaz mi volt a tartalam! Ennek függvényében bűncselekmény, vagy csak tisztességtelen piaci magatartás történt azóta.. De lehet mind a kettő!

A levél természetesen felhasználható, de azért hitelesnek kell lennie, amelyen azt értem, alkalmasnak kell lennie arra, hogy bizonyítsa kitől származik! Egyszóval kitűnik, hogy nem ti írtátok, hanem a kérdéses személy. pl. be volt jelentkezve ez látszik a levélen, a kinyomtatott oldal alapján, de védekezhet azzal, hogy mindenki tudta a kódját...
Ezt azért részletesebben meg kellene tárgyalni. Amennyiben további segítség kell.. Az alábbi mail címen!

NRgie # 2009.12.20. 23:41

Kedves Fórumtársak!

Az alábbi ügyben kérnék segítséget tőletek. Cégünknél egyik versenytársunkkal szemben eljárást szereténk indítani, tisztességtelen üzleti magatartás végett. A versenytársunk korábban a közös cégünk részét képezte (2 család közös vállalkozásaként) majd szétvált. A szétválás előtt a cégen belül, az egyik tulajdonos és egyik alkalmazott között olyan a céget érintő levelezés került elénk mely nem kutakodás/nyomozás eredménye, hanem az egyik levelező (alkalmazott) gondatlanságból a monitoron felejtődött, amit egy másik alkalmazott vett észre, mikor az adott számítógépen lévő adatokhoz kellett hozzáférnie. Ez a magán e-mail címen folytatott levelezés több a céget érintő etikátlan és törvénytelen cselekedetre utaló megnyilvánulást tartalmaz. Erről a levélről az alkalmazott informálta a másik ügyvezetőt és a levél kinyomtatásra került. Mivel bűncselekmény elkövetése valószínüsíthető a levélből és nem illegális úton, hanem egyszerű gondatlanság/véletlen műve folytán került ez a tudomásunkra, a kérdésem az, hogy így ez a levél felhasználható-e feljelentés/bírósági per során? A körülményeket az adott iroda összes alkalmazottja tanusíthatja.

Segítségeteket előre is köszönöm!

Péter

jack4 # 2009.11.02. 13:00
  • A közvetítői eljáráshoz a sértettnek is hozzá kell járulnia.
  • A munkáltatói jogok gyakorlója is lehet elkövetője ennek a bcs-nek.
  • Nem lehet megmondani ennyi információból, hogy izgulj vagy ne, mert nem tudjuk, hogy mivel gyanusít a férjed. Ha gondolod írd meg, vagy küldj egy e-mailt.
jack4 # 2009.11.02. 12:59
  • A közvetítői eljáráshoz a sértettnek is hozzá kell járulnia.
  • A munkáltatói jogok gyakorlója is lehet elkövetője ennek a bcs-nek.
  • Nem lehet megmondani ennyi információból, hogy izgulj vagy ne, mert nem tudjuk, hogy mivel gyanusít a férjed. Ha gondolod írd meg, vagy küldj egy e-mailt.
Lejla # 2009.11.02. 09:13

Köszönöm Jack4!

Még annyit kérdeznék, ha addig fajul a dolog, akkor a közvetítői eljárásra csak akkor fog sor kerülni, ha azt a sértet is kéri?
Egyébként a férjem a munkáltatóm s ha ő távol van felruházott munkáltatói jogok gyakorlásával. Viszont így nem is értem, hogy hogyan fürkészhettem ki jogellenesen az üzleti és magántitkait akár neki, akár más munkavállalójának?
Mivel a céges gépeken tilos volt magánjellegű tevékenységet folytatni, sőt mindenkinek tilos jelszót alkalmazni a gépén, annak érdekében, hogy ahhoz a dolgozók közül bárki hozzáférhessen. Kis cégről van szó.
Persze részéről az egész csak bosszú, mivel válunk.
Érdemes emiatt nagyon izgatnom magamat? Ha bármilyen koholt bizonyíték alapján mégis vádat emelnek ellenem kb mire lehet számítanom? Nem a Btk tételre gondolok, hanem az általános gyakorlatra. Nem volt dolgom soha még rendőrséggel, bírósággal.

Köszönöm

jack4 # 2009.11.01. 08:08

A házkutatás elrendelésére azért került sor, mert a bizonyítékok felkutatása és biztosítása még akkor sem mellőzhető, ha más módon is bizonyítható lenne a cselekmény.

Ez a bcs. magánindítványos ugyan, de nem magánvádas. A vádat az ügyész képviseli.

Lejla # 2009.10.31. 21:11

Még az is érdekelne, hogy egy ilyen magánindítványos eljárás hogyan zajlik. Az ügyész átveszi általában a vádképviseletet?
Mert a férjem nem fogja a feljelentést visszavonni, még akkor se ha nem képes semmit bizonyítani.

Lejla # 2009.10.31. 18:19

Esetemben a férjem a 178/A miatt ellenem és a testvérem ellen tett feljelentést (persze hivatalosan ismeretlen tettes ellen)és az itthoni számítógépeimet már le is foglalták.
Mindenképp a célja, hogy felelősségre vonjanak. Az osztályvezető rendelt el a házkutatást. Vajon azért mert különben a férjem nem tudna bizonyítani?
Válaszukat köszönöm.

ObudaFan # 2009.07.30. 17:23

Nincs mit.

Mikla # 2009.07.28. 22:14

Köszönöm ObudaFan!

ObudaFan # 2009.07.28. 15:19

A 30 nap jogvesztő, csak éppen nem elévülési idő. A te szempontodból elég annyi, hogy ha a sértett az elkövető kilétéről való tudomásszerzést követő 30 napon belül nem tesz magánindítványt, akkor ez után már nem lehet eljárást indítani, illetve az így indított eljárást meg kell szüntetni.

Mikla # 2009.07.28. 12:21

Köszi ObudaFan!

A 30 nap most már biztos, lehet akkor rosszul írtam, de nekem mint laikusnak, úgy tűnt, hogy ha 30 napon belül nem tesz valaki magánindítványt akkor bukta az ügyet. De akkor mikor évül el, mondjuk egy egyszeri magántitok jogosulatlan megismerésének elkövetése? A 30 nap úgymond jogvesztő, utána már hiába szaladok a rendőrségre, nem?

ObudaFan # 2009.07.28. 12:06

30 napon belül kell megtenni a magánindítványt. De ennek az elévüléshez egyébként semmi köze.

Mikla # 2009.07.28. 10:49

Köszönöm válaszodat Sz. Márton!

Én is ezt néztem ki a Btk-ből, csak hát nem értek hozzá, és kicsit megzavart, hogy a 177/A stb. az ki van hagyva abból a felsorolásból amit 183 § tartalmaz, és nem tudtam, hogy akkor mi a szitu a 178/A-val.

Még egy kérdés csak megerősítésképp. Ha magánindítványos, akkor itt is 30 napon belül kell megtenni a feljelentést ugye? Nekem azért furcsa és hihetetlen a 30 nap ebben az esetben, mert kapásból 5 évvel fenyeget, semmi pénzbírság vagy ilyesmi, így azt gondolnám itt több az elévülési idő (bár lehet, hogy attól, hogy nem említi még lehetséges pénzbírság is nem tudom).

Szép napot!

Sz.Márton # 2009.07.27. 20:05

Idézet a 1978. évi IV. törvényből:

"Magánindítvány és kívánat

183. § (1) A 176-177. és a 178-181. §-ban meghatározott bűncselekmények elkövetői magánindítványra büntethetők."

A Btk-n túl, plusz információt nyújt e kérdésben az 1998 évi XIX. törvény a büntetőeljárásról:

"A magánvádló

52. § (1) Ha e törvény másképp nem rendelkezik, könnyű testi sértés, magántitok megsértése, levéltitok megsértése, rágalmazás, becsületsértés és kegyeletsértés esetén a vádat mint magánvádló a sértett képviseli, feltéve, hogy az elkövető magánindítványra büntethető.

(2) A magánvádló halála esetén helyébe harminc napon belül a hozzátartozója léphet.

(3) Kölcsönösen elkövetett könnyű testi sértés, rágalmazás és becsületsértés miatt az egyik fél feljelentésére megindított eljárásban - a cselekmények személyi és szoros tárgyi összefüggése esetén - e törvény rendelkezései szerint magánindítványt előterjesztő másik fél viszonvádlóként jár el. Ahol e törvény a magánvádlóról rendelkezik, ezen a viszonvádlót is érteni kell.

(4) A becsületsértés és a rágalmazás közvádra üldözendő, ha hivatalos személy sérelmére hivatalos eljárása alatt, illetve emiatt, vagy hatóság sérelmére hivatali működésével összefüggésben követik el."

/Volt egy, a közelmúltban folyamatosan elég nagy nyilvánosságot kapott ügy, amelyben a 178/A §-ra is hivatkozással, hivatalból tartottak házkutatást, nem is oly rég egy cégnél, majd emiatt lett gyanúsított az eljárási cselekményeket hivatalból elrendelő felelős vezető/

Mikla # 2009.07.27. 18:08

tudnátok nekem segíteni abban, hogy - bár átnéztem a Btk-t de nem tudom eldönteni -, a 178/A. §-ban foglaltak magánindítványra üldözendőek-e vagy sem? Ez paragrafus a magántitok jogosulatlan megismerésének szabályait tartalmazza.

Köszi