költségek


Monomano # 2009.08.01. 09:57

Köszönöm szépen a segítségedet ObudaFan!

További jó munkát!
Mónika

ObudaFan # 2009.08.01. 09:05

26/2003. (VII. 1.) IM-BM-PM együttes rendelet
a terhelt és a védő készkiadása, illetőleg a védő díja állam általi megtérítésének szabályairól, valamint a büntetőeljárásban részt vevő személyek és képviselőik költségéről és díjáról
A büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény (a továbbiakban: Be.) 604. §-a (2) bekezdésének b) és c) pontjában kapott felhatalmazás alapján - a legfőbb ügyésszel egyetértésben - a következőket rendeljük el:
A terhelt és a védő készkiadásának és a védő díjának állam általi megtérítése

1. § (1) A Be. 339. §-ának (3) bekezdésében foglalt esetben meg kell téríteni a terhelt részére

  1. az eljárási cselekményeken való megjelenésével kapcsolatos költséget (úti- és szállásköltség),
  2. a terhelt által felkért szakértő által készített olyan szakvélemény költségét, amelynek elkészítéséhez az ügyészség vagy a bíróság előzetesen hozzájárult (Be. 112. §),
  3. az eljárás egészének vagy egy részének a terhelt indítványára gyorsírással történt feljegyzésének, kép- vagy hangfelvevő eszközzel vagy más berendezéssel történő rögzítésének költségét [Be. 167. § (1) bekezdés és 252. § (2) bekezdés],
  4. a büntetőeljárás során keletkezett iratokból kiadott egyszeri másolat költségét,
  5. a távbeszélő, telefax, postai, leírási és egyéb költségeket.

(2) A terhelt úti- és szállásköltségének megtérítése esetén a pártfogó ügyvéd és a kirendelt védő részére megállapítható díjról és költségekről szóló 7/2002. (III. 30.) IM rendelet 2. §-ában foglalt rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.
(3) Az (1) bekezdésben megjelölt költségek megtérítésére a terhelt által előterjesztett tételes kimutatás és igazolás alapján van lehetőség. Ennek hiányában a bíróság az eljárási iratok alapján határoz a költségek megtérítéséről.
2. § A meghatalmazott védő készkiadásainak megtérítésére az 1. § (1) bekezdését és a pártfogó ügyvéd és a kirendelt védő részére megállapítható díjról és költségekről szóló 7/2002. (III. 30.) IM rendelet 1-3. §-át kell megfelelően alkalmazni.
3. § (1) A meghatalmazott védő díjaként meg kell téríteni

  1. a nyomozati cselekményeken, ügyészségi eljárási cselekményeken való részvételért, a fogva lévő terhelttel folytatott megbeszélésért megkezdett óránként 3000 Ft munkadíjat,
  2. a bírósági tárgyaláson való megjelenésért megkezdett óránként 4000 Ft, de megtartott tárgyalásonként legalább 10 000 Ft munkadíjat.

(2) Különösen bonyolult ügyben a bíróság a védő kérelmére az (1) bekezdésben foglalt díj összegét 20%-kal megemelheti.
(3) Ha az eljárási cselekmény megtartására nem került sor, a védőt az (1) bekezdésben meghatározott díj 50%-a illeti meg.
(4) A fogva lévő terhelttel folytatott megbeszélés időtartamát a terhelt fogva tartását foganatosító szerv igazolja.
4. § (1) Ha a terheltet csak egyes vádpontokban mentik fel, a 3. § (1) bekezdésben foglalt díj összegét a bíróság ennek arányában az általa indokolt mértékre leszállíthatja.
(2) Ha az ügyben több meghatalmazott védő járt el, a terhelt részére csak egy védő munkadíját és készkiadását kell megtéríteni.
(3) Ha az ügyben egymást követően több meghatalmazott védő járt el, a védő munkadíjának és költségtérítésének megállapítása során a korábban eljárt védő munkadíját és költségtérítését is be kell számítani.
(4) A védő díjának és költségének a terhelt által megelőlegezett és számlával vagy egyéb bizonylattal igazolt részét a terhelt részére kell megtéríteni.
A büntetőeljárásban részt vevő személyek, illetve képviselőik készkiadása és díja
5. § A sértett, a magánfél, a magánvádló és a pótmagánvádló készkiadásának megállapítása során az 1. §, e személyek képviselője (a továbbiakban: képviselő) készkiadásainak megállapítása során a 2. § rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.
6. § (1) A magánfél, a magánvádló és a pótmagánvádló képviselőjének munkadíjaként a bíróság a 3. §-ban és a 4. §-ban meghatározott összegű díjat állapít meg.
(2) A sértett képviselőjének munkadíjaként a bíróság a 3. §-ban és 4. §-ban meghatározott összegű díj 50%-át állapítja meg.
(3) Ha a képviselő nem hivatásszerűen foglalkozik jogi képviselettel vagy sértettek képviseletével, díjra nem, csak az eljárási cselekményen való megjelenése idejére járó keresetkiesés és készkiadásainak a megtérítésére tarthat igényt.
7. § (1) Az e rendelet alapján megtérítendő készkiadást és munkadíjat a bíróság az eljárást befejező határozatában állapítja meg.
(2) A jogerős határozat alapján megtérítendő összeg kiutalását, illetve ha a jogosult átutalással kérte a megtérítendő összeg kifizetését, átutalását a bíróság székhelye szerint illetékes megyei bíróság gazdasági hivatala végzi.
(3) A képviselői díj e rendeletben meghatározott összege a tevékenység ellenértékét terhelő általános forgalmi adó összegét nem tartalmazza, azt az e rendeletben meghatározott védői díj összegén, mint adóalapon felül kell felszámítani. Ha a védő az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény szerint adólevonási joggal rendelkezik, a számlával igazolt költségnek csak a nettó összege növeli az adóalapot.
8. § Ez a rendelet 2003. július 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell, ha az ügyben a képviselői munkadíj megállapítására még nem került sor.

Monomano # 2009.07.31. 11:58

Köszönöm a választ! És mégis mennyi, azért 50% körül mozog vagy sem (óradíj 20ezer)? Én olyat is hallottam, hogy 3 ezer óránként, mert annyi a kirendeléses ügyvéddé is. Van erről valami jogszabály, én nem találtam sehol.

Köszönöm

ObudaFan # 2009.07.31. 11:52

Kérhetitek, hogy a magánvádló térítsen ügyvédi munkadíjat, de az nem lesz annyi, mint amit kifizettek.

Monomano # 2009.07.31. 11:42

Üdvözletem!

Keresgéltem itt a fórumon a választ de nem találtam ilyen topikot, légyszíves ha tudtok segítsetek!

A fiam elkövetett egy rágalmazást - hirtelen felindulásban - elvileg nem fog megállni vád, de azért szeretnék neki egy ügyvédet fogadni, viszont akiket kérdeztem, hát nem olcsóak. A kérdésem az, hogy ha megnyerjük az ügyet, az az nem lesz semmi büntetés belőle (bocsánat, nem tudom a szakmai szavakat), akkor is nekünk kell állni az ügyvéd munkadíját? Van aki azt mondta, mivel nem kötelező a védő, így mindenképp minket terhel a költsége, más azt mondta, hogy elvileg kérhetjük a "megjelenéssel összefüggő költségeket", kérdés, hogy ez abba a kategóriába tartozik-e? Rendőrség előtti eljárásról van szó, nem bíróságról!

Köszönettel: Mónika