Mit tegyek, menjek a rendőrségre, v. ne?


_Wasp_ # 2009.08.10. 09:13

hát hiába várok az elsöprő érvekre? :(

pedig mekkora izgalomban voltam, hogy itt majd valami jó kis magyarázatot hallok a látszattal ellentétes jogszabályi értelmezésre...


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.07. 15:05

Attika,

nem akarlak sem szivatni, sem alázni, elnézést, ha így jönne ki, de tényleg mondj már egy érvet.

(Nyilván olyant, ami büntetős szempontból releváns. A polgári jogi jogviszonyok és a büntetősök közé egyenlőségjelet tenni, hááááát....)

én hoztam egy BH-t (az általad is hatályosnak mondott jogegységi határozatból) ami kimondta, hogy a Bt vagyonára a beltag tud sikkasztani, holott te azt mondtad, hogy ez lényegében a saját vagyona, így elvileg is kizárt.)

Az nem bagatelizálás ha a törvényekből és a jogesetekből indulok ki.
Es egyáltalán nem jelenti azt, hogy tévednék, ha nem értek veled egyet. (minden személyeskedő hangsúly nélkül mondom ezt)

örülnék tényleg valami érvnek, hidd el, hogy én meggyőzhető vagyok. Simán elismerem, ha véletlenül tévedek - bár úgy tűnik most nem ez a helyzet.

Most mennem kell, szóval csak este olvasom a válaszod, remélem addigra élesre köszörülöd érveid szablyáját - és nem csorbul majd ki az általam becsatolt BH-k és jogszabályok kőszikláin.
(Jajdeszép volt... el is morzsolok egy könnycseppet...)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Dr.Attika # 2009.08.07. 14:53

Figyelj Wasp el lehet ezt bagatelizálni, de a kérdezőnek ez nagy lelki és gyakorlati probléma. Nekem 4 hónapja van a jogkérdéssel kapcsolatos ügyem , itt cca 170 millió a tét és nagyon felkészültem pro és contra. Rágjátok át a Ptk. Nagykommentárt. Tanulmányozzátok át az első Gt. 1988. évi VI. tv. magyarázatait, születési körülményeit, olvassátok el a régi Kereskedelmi Törvény vonatkozó rendelkezéseit és akkor a jogkérdésben kibővül a látáskörötök.

_Wasp_ # 2009.08.07. 14:33

ide az 50 dollárommal!


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

_Wasp_ # 2009.08.07. 14:32

szóval vitatkozhatunk napestig, de az írott szónak súlya vagyon:

itt a tényállás:
Az I. rendű vádlott - az N.Bt. beltagja - a tulajdonában lévő, 2 000 000 forintra értékelt ingatlant apportként bevitte a betéti társaság
tulajdonába....

...3 évvel később az I. rendű vádlott a betéti társaságba bevitt ingatlant 500 000 forint ellenében adásvételi szerződéssel adta el a testvérének - akit
nem tájékoztatott arról, hogy az ingatlan a betéti társaság tulajdonában van...

...A másodfokon eljáró Csongrád Megyei Bíróság a 2.Bf.957/2001. számú ítéletével az I. rendű vádlott cselekményének jogi értékelését megváltoztatta, s azt a Btk. 317. §-a (1) bekezdésének II. fordulata szerinti sikkasztás bűntettének minősítette a következő indokok alapján:
....
a vádlott a vádbeli ingatlannal, amelyet a társasági szerződés (az alapító okirat) rábízott mint beltagra és üzletvezetőre, úgy rendelkezett, mintha az a sajátja volna...

...Cselekménye tehát a Btk. 317. §-a (1) bekezdésének II. fordulatába ütköző és a (4) bekezdés a) pontja szerint minősülő sikkasztás bűntettét tekintve tényállásszerű.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Dr.Attika # 2009.08.07. 14:29

Tisztelt "kamsro"!
A fórumon nem tudom Önt segíteni tovább, mert nem áll rendelkezésre minden "tényanyag". Valószínűsítem, hogy anyagi okok miatt nem tud ügyvédhez fordulni.

Én nem állítottam fel teoriát csak a rendelkezésemre álló kevés tényanyagból jogi következtetést vontam le. Ennyi.

_Wasp_ # 2009.08.07. 14:22

"vitatkozhatunk ezen napestig, de a lényeg, hogy ide az 50 dollárommal" (Dr. House)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Dr.Attika # 2009.08.07. 14:11

Nem ezt mondja ki. A rendelkezési jog Bt. esetében korlátozottabb a Kft-hez viszonyítottan. Egyrészt figyelemmel kell lenni a Ptk. közöstulajdonra vonatkozó szabályaira, mástrészt a társasági szerződésre. ha és amennyiben elolvasod a Ptk. Nagykommentár vonatkozó részét, akkor magad is rájössz.

_Wasp_ # 2009.08.07. 11:05

ettől még nem látom azt, hogy ne valósulna meg a rábízott idegen dologgal sajátként rendelkezés - hiszen még ha a tagoktól nem is különül el a bt rendelkezésére álló vagyontömeg, attól a kültag mégiscsak rábízza a vagyonát az ügyeket vivő beltagra, aki ezzel nem rendelkezhet sajátjaként.

Egyébként a 2005/1 BPJE határozatot átfutottam, és ott a Bt beltagjával kapcsolatban az én olvasatomban expressis verbis ki lett mondva, hogy a sikkasztása tényállásszerű.

Tehát elvileg a sikkasztás az említett esetben semmiképpen nincs kizárva - a jogérzetünk eszerint helyes megoldást sugallt!


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Dr.Attika # 2009.08.07. 10:26

Nem a betét különül el, hanem a társaság vagyona nem különül el az alapítók vagyonától. A jogi személy egyik lényeges kritériuma az alapítóktól való vagyonelkülönülés.

_Wasp_ # 2009.08.07. 09:19

a kültagtól nem különül el a betétje?


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Dr.Attika # 2009.08.07. 09:01

ha elkülönülne, akkor jogi személy lenne.

Egyébként az általam hivatkozott profeszorok okfejtését elolvashatjátok a Ptk. Nagykommentárban.

Béla! próbáld meg a contrarió értelmezést.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.07. 08:59

akkor a kültagok betétjével a zsebében pl a beltag elmehetne kocsmázni, ami nyilván nem igaz
DrAttika szerint megteheti, nem követ el vele bűncselekményt - csak polgári jogi igénye keletkezik a kültagoknak.

_Wasp_ # 2009.08.07. 08:52

ezt most én sem vágom.
utána nem bogarászok, csak agyalok:

A btk így szól:   „Aki a rábízott idegen dolgot jogtalanul eltulajdonítja, vagy azzal sajátjaként rendelkezik, sikkasztást követ el.

  1. A betéti társaságnak van saját vagyona, amit tagjai raktak össze.
  2. A beltag korlátlan felelőssége mögöttes felelősség, ami akkor áll fenn, ha a társaság vagyona a hitelezők kielégítésére nem elegendő.

3 A tagok a bt vagyonával sajátjukként nem rendelkezhetnek.

A társaság vagyona tehát elkülönül a tagok vagyonától.

(ha nem különülne el, akkor a kültagok betétjével a zsebében pl a beltag elmehetne kocsmázni, ami nyilván nem igaz)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.07. 08:26

Drága DrAttika!

Ugye, idézed nekem a hivatkozott jogegységi határozatból azt a passzust, amely kimondja, hogy a betéti társaság beltagja a cég sérelmére nem követhet el sikkasztást? Amilyen ügyetlen vagyok, sehogy sem találom benne.

kamsro # 2009.08.07. 07:57

Tisztelt Dr. Attika!

Nagyon köszönöm a válaszát.
Mindenesetre biztosan beszélek egy ügyvéddel, bár nagyon közel az időpont amikoris fiztenem kellene,amit nem tudok megtenni, nem azért mert nem akarok, hanem mert sajnos nem áll módomban.
Itthon van egy 4 éves és egy fél éves lurkó, akiket el kell tartanom, párom ugye ezen kontextus alapján nem dolgozik, neki szintén biztosítanom kell a szükségleteit.
Mivel a házunk is ráment erre a dologra, ezért albérletben lakunk, azt is fedenem kell.
Viszont ha nem az ön teóriája igazolódik be, akkor mi a teendő?
Bentarthatnak?
Vagy milyen következmények várhatóak?

Köszönöm

Dr.Attika # 2009.08.07. 07:47

Béla! Ha aBH2003.54-re gondolsz, akkor figyelmedbe ajánlom az 1/2005. Büntető-polgári jogegységi határozatot, amelyik pont a hivatkozott BH-t is felülírta.

Tisztelt "kamsro"!

Nem csoda, hogy nem érti, mert a jogi helyzet kapcsán nagy tudású jogászok is ellentétes véleményen vannak.

A lényeget megpróbálom összefoglalni. A Bt. jogiszemélyiség nélküli gazdasági társaság. Alapvetően az különbözteti meg a Kft-től, hogy a Bt. vagyona nem különül el a tagok vagyonától. Kuncz Ödön, Sárközy Tamás és Petrik Ferenc professzorok meghatározása szerint a Bt. vagyona a Bt. cégneve alatt a tagok osztatlan közös tulajdona. A közös tulajdonra vonatkozóan a rendelkezés a tagok többségi határozata alapján lehetséges. A Bt. esetében az üzletvezetőt megilletheti a külön rendelkezés is, ha a társasági szerződés korlátozást nem tartalmaz. Ha Önnek jogában állt rendelkezni a befolyt készpénzzel, akkor a sikkasztás nem valósulhat megfő szabály szerint.

Nos mielőtt rohanna a rendőrségre, mint ahogy korábban javasoltam keressen fel egy ügyvédet és a vele történt konzultációt követően döntsön. Ezen a fórumon így ezekre a kérdésekre nem lehet felelősséggel válaszolni. A 72 órát nem jól értelmezi. Az arra vonatkozik, hogy ha a 72 órán belül nem rendeli el a bíróság az előzetes letartóztatást, akkor a terheltet szabadon kell engedni. Nyilván ha a rendőrség elrendeli az őrizetbe vételt, akkor indítványozni is fogja az előzetest.

kamsro # 2009.08.07. 07:31

Tiszteletem!

Akkom mst már végképp nem értem, a cégnél 50% tulajdoni arányban beltag vagyok, és 100%-ban felelek érte a saját vagyonommal.
A cégnek van 2 autója amit a társam az én aláírásom nélkül átíratott a saját nevére, közben pedig egyéni vállalkozóként próbálja üzemeltetni a boltot.
Ehez én jómagam szintén nem járultam hozzá.
Kérdésem még mindig az, mire számíthatok?
Felmerült még egy kérdés bennem időközebn ,amit annyit takar, hogy ha ma ugye péntek van és elmegyek, feljelentem önmagam, 72 órás őrizetbe vehetnek?
ebbe beleszámít a hétvége is, vagy hétfőn kell "bevonulnom" ?
Elnézést kérek a sok kérdésért és a hosszságért, de abszolút tanácstalan vagyok.
Kérem valaki írja meg legrosszabb ill. jobb, vagy kevésbé rossz esetben mire számíthatok!?

Mégegyszer nagyon szépen köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.07. 07:00

DrAttika téved, ezt egyszer már tisztáztuk. Még BH-t is hoztam, amely kifejezetten kimondta, hogy a betéti társaság beltagja sikkasztást követ el, ha a társaság vagyonával a sajátjaként rendelkezik.

kamsro # 2009.08.07. 06:58

Tisztelt Dr. Attika!

Megkérdezhetem, hogy mire alapozza ezt a hozzászólást?
Úgyértem mikor lett volna sikkasztás?
Vagy ezt hogyan állapítják meg?
És ha bemegyek a rendőrségre mire számíthatok ez esetben?
Válaszait előre is hálásan köszönöm.

Dr.Attika # 2009.08.07. 05:24

Ha Bt. akkor ebben a formában a sikkasztás nem jött létre.

kamsro # 2009.08.06. 20:17

Köszönöm az eddigi válaszokat. A cégforma betéti társaság, melynek 50%-os tulajdonnal én vagyok a beltagja

Feri29 # 2009.08.06. 11:59

Ha kölcsönszerződéssel kölcsönvetted volna azt a pénzt a vállalkozásodból, akkor az nem lett volna sikkasztás.

Dr.Attika # 2009.08.06. 11:55

Nem biztos. Milyen a cégforma? Egyebekben az önfeljelentés nem rossz ötlet. Ebben az esetben az előzetes is jobban elkerülhető és a "végszámla kiállításako" vékonyabban fog majd a cerka.
Viszont bemenni teljes tényfeltárással érdemes, lehetőleg előre leírva. Ezt mindenképpen előzetesen ügyvéddel meg kell vizsgáltatni.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.08.06. 11:39

Az bizony.