nagy értékű lopásra van ilyen törvény?


gaborov # 2009.08.10. 00:39

winans

A hulye amerikai filmekböl veszik az emberek hogy vissza lehet vonni...

ObudaFan # 2009.08.07. 21:07

Ebben az esetben ha a gyanúsított a nyomozati szakban beismerő vallomást tesz, helye lehet közvetítői eljárásnak, ami azt jelenti, hogy amennyiben a jóvátételről a sértettel megállapodik, akkor elkerülheti a vádemelést. A gyanúsítottnak nem ártana erről a lehetőségről ügyvéddel konzultálni.

winans # 2009.08.07. 20:54

Köszönöm a választ. Igen, ezt már többször hallottam, hogy egy feljelentést nem lehet visszavonni, de valamiért mégis ez él a köztudatban, mármint aki nem jártas ebben. Természetesen hiszek a jogászoknak, hogy nem lehet visszavonni, csak nem értem, hogy miért nem. A feljelentő is abban a hitben van, hogy bemegy a rendőrségre, ha megkapja a pénzt, és visszavonja a nyilatkozatát. De ezt megteheti egyáltalán? Mondjuk megkapja a pénzt, és bemegy, azt mondja megtérült a kára és pont? A rendőrség mit tesz ezután? Már keresgéltem ilyen törvény után, de nem jártam sikerrel.

Dr.Attika # 2009.08.07. 19:52

Egy feljelentést nem lehet visszavonni. A büntetőeljárás folyik. Arra valóban van lehetőség, hogy ha az elkövető megtéríti a sértett kárát, akkor bizonyos bűncselekmény és bizonyos értékhatár esetén mentesül a büntetőjogi felelősségre vonás alól.

winans # 2009.08.07. 19:40

Ha valaki nagy értékű lopást követett el (1.200.000,-Ft), nem betörés volt, hanem egy háztartásban élőtől az illető elvitte a pénzt, és eltűnt. Feljelentették persze. Aki elvitte a pénzt már visszaadott 800.000,-Ft-ot. Ha visszafizeti a teljes összeget, és a feljelentő visszavonja a nyilatkozatát, miszerint megtérült a kára, és nem kívánja a továbbiakban a keresését, akkor valóban van egy új törvény erre, állítólag 2008-as, hogy akkor a rendőrség megszünteti az eljárást, és nem fogják ezért a későbbiekben büntetéssel sújtani az elkövetőt? Ha a feljelentő tett egy újabb nyilatkozatot, hogy megtérült a kár? Most lehet hogy nagy hülyeséget kérdeztem, de ezt hallottam, hogy egy új törvény szerint, ebben az esetben az elkövetőt, miután megtérítette a kárt, a későbbiekben nem fogják büntetni ezért. Vagy ez nem igaz? Hiába adja vissza a pénzt, a rendőrség tovább fog utána nyomozni? Mert most nem tudni hol van. Vagy tényleg ejtik az ügyet? Köszönöm a válaszokat.