parkolási büntetőcédula Franciaországban


_Wasp_ # 2009.08.12. 10:18

bár ez nem az eredeti kérdésre válasz, de érdekes


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

blanche17 # 2009.08.12. 09:42

mindenki okulására írom le a következő 'végkifejletet' :
tegnap megint összefutottam az utcánkban egy közterületes rendőrrel, hát gondoltam, megkérdezem az ő véleményét a dologról. Elmagyaráztam, hol esett az eset, milyen tábla és jelzés volt kint (megállni tilos tábla+ elvontatják az autót kiegészítővel + amúgy hivatalosan fizetőparkoló felfestés), s ő azt mondta, hogy igen, ilyen sajnos előfordul, hogy egyes kollégák dilemma esetén a büntetés felé hajlanak, de itt most nem volt igaza a bírságoló kollégának! Ezért nyugodtan forduljak fellebbezéssel az érintett (és büntetőcédulán megjelölt) szervhez/címen, leírva, hogy a parkolóhely felfestés erősebb, mint a később kihelyezett tábla. Sőt, ha biztosra akarok menni, fényképezzem is le a helyet. Szóval mint kiderült, s most nem akarok rosszmájú lenni, de sajnos az leszek, a franciák (bár amúgy szeretem őket, ha nem, miért élnék itt?) előszeretettel tesztelik a külföldiek büntetés-befizetési hajlandóságát...
Még egy dilemmám van, s ezért lehet, hogy ma is megkérdezek egy közterületest (ugyanis sem az első, sem a második esetben nem jöttek rá, hogy nem francia vagyok, lehet, hogy ha mondom, hogy külföldi, eleve azt tanácsolja a nő, hogy hagyjam a francba???): ha nem lépnék (sem nem fizetnék, sem nem fellebbeznék), valszeg soha nem találnának meg. Ellenben ha fellebbezek, felfedem nevem/címem, s ha nem nyerem meg, bebukom mégis a 70eurot.
Na de az élethez kell némi kockázat, azt hiszem, igazságérzetem már megint nagyobb, inkább fellebbezek, s várom a teljes végkifejletet.

még egyszer köszönöm mindenkinek a segítő szándékú választ!

monalisa1 # 2009.08.10. 22:12

Ha legközelebb franciában jár és egy rutinellenőrzéskor rájönnek a tartozásra, akkor a büntetés akár többszörös is lehet...

_Wasp_ # 2009.08.10. 15:21

nyilván provokatíva kérdés, pont mostanában cikkeztek róla, hogy a nemzetközi jogsegély egyezmények alapján csak a 70 eurónál nagyobb büntetés esetén lehet csak az EU-ban más ország hatóságához fordulni a behajtás végett. Ez azonban szerintem nem garancia arra, hogy ne hajtanák be a tartozást a kérdezőn.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Grád András # 2009.08.10. 14:24

Kedves Blanche17!

Nem tudok garanciát vállani arra, hogy nem hajtják be, viszont azt tudom mondani, hogy elég gyakran járok Strasbourgban, beszedtem már az évek során pár büntetőcédulát, de még soha meg sem próbálták behajtani rajtam. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

blanche17 # 2009.08.10. 14:14

Engem csak az dühít, hogy direkt megkérdeztem őket (vagyis a kollégáikat), hogy hagyhatom-e ott az autót!! Sajnos nem állok most olyan jól anyagilag, hogy könnyen kifizessem ezt a 70 eurot, így még duplán fáj, mivel igazságtalannak is érzem!...

de azért köszönöm a tanácsot!

gaborov # 2009.08.10. 00:36

Elvileg vannak nemzetközi követeléskezelö cégek is ugyhogy akár több ezresre is felpumpálhatják a dolgot.

Uh fizesd ki az a biztos.
Költsék kemoterápiára azt a 70 eurot.

gaborov # 2009.08.10. 00:34

Szerintem fizesd be...

Parkolással nem jó játszani, hacsak nem azonnal letöröd a kerékbilincset bedobod a csomagtartóba és elhajtasz a rendörségre aztán lejelented hogy az adott idöpont elött ellopták a rendszámaidat egy teljesen más helyen.

Az hogy a rendörök mit mondtak sehol sincs leirva ergo nem is mondtak semmit..

Ez elöl már nem tanácsos kibujni mert nem évül el csak évek mulva szerintem..

Addig meg ki tudja milyen szabályokat hoznak..

70 euro nem pénz ahhoz ami lehet az egészböl..

blanche17 # 2009.08.09. 11:39

Tisztelt jogászok!

az lenne a kérdésem, hogy a Párizsban kapott parkolási büntetőcédulát (2 db, összesen 70euro összegű) be tudják-e hajtani a francia hatóságok a magyar rendszámú kocsimon (ill rajtam)?
Úgy hallottam, hogy még Eu tagországok között is inkább hagyják az ügyet, ha az bizonyos összeg alatti. Ha pillanatnyilag még nincs erre új EU-s jogszabály, ami megoldja a külföldiek bírságainak behajtását, akkor inkább hagyjam reakció nélkül a bírságot?
megjegyzés : ha kétes, hogy behajtják, akkor inkább fellebbezek, ugyanis a parkolás idején pont ott ment el két közterületes rendőr, akiket megkérdeztem arról, hogy itt hagyhatom-e a kocsimat (ugyanis kétes volt). Azt mondták, hogy igen, miután megvizsgálták az adott helyet. erre 4 órával egy kollégájuk mégis megbüntetett... szóval ha behajtható, akkor inkább megkeresem az adott közterületest, aki azt tanácsolta, hogy hagyjam ott nyugodtan.., már csak nem fogja letagadni?!

Előre is köszönöm a tanácsot!
Üdv.

Blanche